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OPINION NO. 92-048 
Syllabus: 

1. 	 Pursuant to R.C. 339.02(C), an individual selected to serve upon a 
board of county hospital trustees must be an elector of, and thus 
reside within, the area served by the county hospital, as defined 
in R.C. 339.02(A). 

2. 	 Pursuant to R.C. 339.02(C), an individual appointed to serve upon 
a board of county hospital trustees must remain an elector of, 
and thus continue to reside within, the area served by the county 
hospital. as defined in R.C. 339.02(A), in order to continue to 
servr upon the board of county hospital trustees. 

3. 	 An individual who is a resident of the county at the time he is 
appointed to serve upon the board of trustees of a county hospital 
in that county, and who thereafter becomes a resident of another 
county during his tenure as a board member, remains eligible to 
servr upon the hoard of county hospital trustees so long as he is 
an elector of, and thus resides within, the area served by the 
county hospital, as defined in R.C. 339.02(A). 
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To: David W. Norris, Portage County Prosecuting Attorney, Ravenna, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, September 29, 1992 

You have requested an opinion regarding the eligibility of an individual to 
serve upon the board of trustees of a county hospital established and operated in 
accordance with the provisions of R.C. Chapter 339. Specifically, you wish to know 
whether a duly appointed member of a board of county hospital trustees remains 
eligible to serve upon the board when that person ceases to reside within the county 
in which the county hospital is physically located, and becomes a resident of a 
county adjacent to that county. 

Appointment of a Board of County Hospital Trustees 

R.C. Chapter 339 authoriz"s a board of county commissioners to "purchase, 
acquire, lease, appropriate, and construct a county hospital or hospital facilities 
thereof." R.C. 339.0l(C). R.C. 339.02 further provides for the appointment of a 
board of county hospital trustees, which is to be responsible for, inter alia, 
managing and operating the county hospital. See R C. 339.03 (powers and d1.,Lies 
of board of county hospital trustees); R.C. 339.06 ("[t]he board of county hospital 
trustees shall, upon completion of construction or leasing and equipping of the 
county hospital, assume and continue the operation of such hospital. The board shall 
have the entire management and control of the hospital"). R.C. 339.02 states, in 
relevant part, as follows: 

(B) Unless a board of county hospital trustees for the county is 
in existence in accordance with this section, such board shall be 
created pursuant to this section after the board of county 
commissioners first determines by resolution to establish a county 
hospital. Copies of such resolution shall be certified to the probate 
judge of the county senior in point of service and to the judge, other 
than a probate judge, of the court of common pleas of the county 
senior in point of service. 

(C) The board of county commissioners together with the 
probate judge of the county senior in point of service and the judge of 
the court of common pleas of the county senior in point of service 
shall, within ten days after such certification, appoint a board of 
county hospital trustees. The board of county hospital trustees shall be 
composed of six electors of the area served by the hospital unless the 
board of county commissioners determines that the board of trustees 
can more effectively function with eight or ten trustees in which case 
there may be eight or ten trustees, as designated by the board of 
county commissioners. (Emphasis added.) 

Accordingly, pursuant to R.C. 339.02(C), a board of county hospital trustees shall be 
composed of either six, eight, or ten electors of the area served by the hospital. 
See R.C. 339.02(0) (when the board of county hospital trustees is expanded to 
eight or ten members, those additional trustees shall be electors of the area served 
by the hospital). R.C. 339.02(A) further states that the phrase "area served by the 
hospital," as used in R.C. 339.02, means "the geographic area, whether or not 
included within the county, from which a county hospital regularly draws patients." 
See also R.C. 339.02(E) ("[n]otwithstanding any other provision of [R.C. 339.02], no 
more than two members of the board shall be electors of the area served by :he 
hospital that is outside the county in which the hospital is located"). 

Residency Requirements for Cotmty Hospital Trustees 

You have asked whether an individual previously appointed to a board of 
county hospital trustees remains eligible to serve upon the board when that person 
ceases to reside within the county in which the county hospital is physically situated, 
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and becomes, instead, a resident of a county adjacent thereto. In your letter you 
state that the county hospital draws approximately one percent of its patients on an 
annual basis from that adjacent county. Your inquiry presents two issues: whether 
an individual's place of residency must be considered in evaluating that person's 
eligibility for appointment to a board of county hospital trustees, and, if so, whether, 
and in what circumstances, a change of residence on the part of a board member 
may affect that person's eligibility to continue as a member of the board. 

R.C. 339.02(C) provides, in pertinent part, that a board of county hospital 
trustees appointed thereunder "shall be composed of six [. eight, or ten] electors of 
the area served by the houpital." (Emphasis added.) Neither R.C. 339.02(C) nor any 
other division of R.C. 339.02 includes an express reference to an individual's place of 
residence vis-a-vis that person's eligibility for appointment to the board. However, 
similar language appears in R.C. 513.16 to specify the categories of persons eligible 
for appointment to the board of hor pital governors of a joint township district 
hospital: "the joint township districL hospital board, as soon as possible after its 
organization, shall appoint one elector from each township represented and three 
electors-at-large from the district, one of whom shall be a doctor of medicine, to 
constitute a board to be known as 'the board of hospital governors."' (Emphasis 
added.) 

The foregoing language of R.C. 513.16 was analyzed and discussed in 1989 
Op. Att'y Gen. No. 89-060 with regard to the question whether the place of 
residency of a prospective appointee to the board of hospital governors of a joint 
township district hospital would have a bearing upon that person's eligibility for such 
appointment. Noting initially the absence of an express residency requirement in 
R.C. 513.16, Op. No. 89-060 found a residency requirement implicit in R.C. 513.16's 
use of the term "elector," according that term the meaning it has in those provisions 
of the Ohio Constitution and Revised Code that govern the conduct of elections and 
the larger electoral process. Op. No. 89-060 thus analyzed the question, and 
reasoned as follows: · 

Under the Ohio Constitution, and the election laws enacted pursuant 
thereto, "elector" is a term used to designate those persons who are 
entitled, inter alia, to vote in elections held within the State of 
Ohio. Ohio Const. art. V, §1 defines an "elector" for such purpose in 
the following manner: 

Every citizen of the United States, of the age of 
eighteen years, wlzo has been a resident of the state, 
county. township, or ward, such time as may be provided 
by law. and has been registered to vote for thirty days, has 
the qualifications of an elector, and is entitled to vote at 
all elections. Any elector who fails to vote in at least one 
election during any period of four consecutive years shall 
cease to be an elector unless he again registers to vote. 
(Emphasis added.) 

R.C. 3503.01 restates the language of Ohio Const. art. V, § I in 
enumerating the qualifications that make one eligible to vote in Ohio 
elections. R.C. 3503.01 reads, in part, as follows: 

Every citizen of the United States who is of the age 
of eighteen years or over and who has been a resident of 
the state thirty days next preceding the election at which 
he offers to vote, is a resident of the county and precinct in 
which he offers to vote, and has been registered to vote for 
·thirty <lays, has the qualifications of an elector and may 
vote at all elections in the precinct in which he resides. 
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Thus, under the foregoing constitutional and statutory provisions, 
a person qualifies as an elector for purposes of voting in Ohio elections 
by satisfying the specific citizenship, age, residency, and registration 
requirements set forth therein. With respect to the residency 
requirement in particular, a person qualifies as an elector by residing 
within the state and, when appropriate, within either the county, 
township, ward, or precinct in which he intends to vote. As a general 
matter, therefore, an individual must, inter alia, reside within a 
township in order to be considered a township elector, and to exercise, 
as such, his elective franchise. 

Thus, absent other evidence to the contrary, the term, "elector," 
as it is used in R.C. 513.16, should be construed as conveying the same 
meaning as it has in Ohio Const. art. V, §1 and R.C. 3503.01. With 
respect to the requirement of residency in particular, this means that 
an individual who is appointed to a board of hospital governors as a 
township elector must be a resident of the township he is appointed to 
represent. Similarly, an individual who is appointed to a board of 
hospital governors as a joint township hospital district elector-at-large 
must be a resident of the joint township hospital district. 

Id. at 2-254 and 2-255. 

It is appropriate to apply the same construction to the term "elector," as 
used in R.C. 339.02(C), in the case of those persons who are appointed to comprise a 
board of county hospital trustees. Thus, persons selected to serve upon a board of 
county hospital trustees must, as electors, be residents of the area served by the 
county hospital.I As noted previously, R.C. 339.02(A) defines "area served by the 
hospital" as the geographic area, wht~her or not included within the county, from 
which a county hospital regularly drawv patients.2 

Continuity of the Residency Requirement 

R.C. 339.02(C)'s residency requirement is also continuing in nature, such 
that a properly appointed member of a board of county hospital trustees must remain 
a resident (i.e., an "elector") of the area served by the hospital, as defined in R.C. 
339.02(A), in order to continue to serve upon the board. R.C. 339.02(C) states, in 
pertinent part, that a board of county hospital trustees "shall be composed of" six, 
eight, or ten electors. This means that an individual's eligibility to serve upon the 
board, following an appointment thereto, is contingent upon that person remaining a 
resident (i.e., an "elector") of the area served by the hospital. 

Accordingly, a member of a board of county hospital trustees who was a 
resident of the area served by the hospital when he became a board member is no 

1 Those I,'ersons must, of course, also satisfy the pertinent citizenship, 
age, and vote1· registration requirements of Ohio Const. art. V, §1 and R.C. 
3503.01 in order to qualify as "electors" of the area served by the hospital. 

2 From this definition it is reasonable to presume that the "area served 
by the hospital" ordinarily will include the entire geographic area of the 
county in which the county hospital is located. It may also include territory 
outside the geographic boundaries of the county in which the county hospital 
is located. As a practical matter, that territory will, in most instances, be 
situated within one or more adjacent, adjoining, or contiguous counties. 
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longer eligible to serve upon the board when he becomes a resident of the gi!ographic 
area that is not served by the hospital, as specified in R.C. 339.02(A). Ir. particular, 
such individual is no longer eligible to serve upon the board of county hospital 
trustees when he becomes a resident of the geographic area from which the county 
hospital does not regularly draw patients. On the other hand, a qualified member of 
a board of county hospital trustees who thereafter becomes a resident of another 
county during his tenure as ,1 board member remains eligible to serve upon the board 
so long as that person is a resident (i.e., an "elector") of the area served by the 
hospital, as defined in R.C. 339.02(A). Thus, such individual remains eligible to serve 
upon the board of county hospital trustees so long as he resides within the geographic 
area from which the county hospital regularly draws patients.3 

Conclusion 

It is, 	therefore, my opinion, and you are advised that: 

1. 	 Pursuant to R.C. 339.02(C), an individual selected to serve upon a 
board of county hospital trustees must be an elector of, and thus 
reside within, the area served by the county hospital, as defined 
in R.C. 339.02(A). 

2. 	 Pursuant to R.C. 339.02(C), an individual appointed to serve upon 
a board of county hospital trustees must remain an elector of, 
and thus continue to reside within, the area served by the county 
hospital, as defined in R.C. 339.02(A), in order to continue to 
serve upon the board of county hospital trustees. 

3. 	 An individual who is a resident of the county at the time he is 
appointed to serve upon the board of trustees of a county hospital 
in that county, and who thereafter becomes a resident of another 
county during his tenure as a board member, remains eligible to 
serve upon the board of county hospital trustees so long as he is 
an elector of, and thus resides within, the area served by the 
county hospital, as defined in R.C. 339.02(A). 

3 In your letter you ask specifically about a member of a board of county 
hospital trustees who becomes a resident of a county that is adjacent to the 
county in which the county hospital is located. You state that the county 
hospital draws approximately one percent of its patients on an annual basis 
from the adjacent county. R.C. 339.02(A) does not expressly state that a 
county hospital must regularly draw a minimum number or certain 
percentage of its total patients from a geographic area in order for that area 
to be "served by the hospital." However, the reasonable inference from the 
language of R.C. 339.02(A) is that a particular geographic area that proddes 
patients to a county hospital only very intermittently or sporadically cannot 
be considered an area served by the hospital for purposes of determining an 
individual's qualifications for appointment to the county hospital's board of 
trustees pursuant to R.C. 339.02(C). For example, a geographic area that 
provides only a few patients every several years to a county hospital 
probably should not be ,::onsidered an area strved by the hospital. In each 
instance, whether a county hospital regularly draws patients from a given 
geographic area is a determination that will depend upon the facts and 
circumstances of the situation in question. 




