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ELECTIONS, BOARD OF- AUTHORITY TO INCREASE SAL­
ARY OF CLERK, DEPUTY CLERK OR ASSISTANT CLERK­
Ai~Y TIME DURING TERM FOR WHICH APPOINTED-SEC­

TION 35ou4 RC. 

SYLLABUS: 

A board of elections has authority to increase the salary of a clerk or deputy 
clerk or assistant clerk, which has rbeen fixed under authority of Section 3501.14, 
Revised .Code, at any time during the term for which he has ,been appointed. 

Columbus, Ohio, August I 1, 1954 

Hon. Bernard T. McCann, Prosecuting Attorney 
Jefferson -County, Steu·benville, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communicatiqn in which you request my 
opinion upon the following question: 
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"On March 3rd, 1954, at the meeting of the Board of 
Elections of Jefferson County, Ohio, the ,board employed 
a clerk, deputy clerk and two additional clerks, fixing their 
salaries on a monthly basis. 

"At a recent meeting of the board of elections it was 
decided to raise the salaries of the clerk, deputy clerk and 
assistant clerks but a question has been raised as to whether 
or not the board of elections has the legal authority to give 
these employees a raise commencing July 1st, since the first 
paragraph of Section 3501.14 uses the language 'annual 
compensation.' 

"I have been unable to find any authority which answers 
this question, so I will appreciate receiving your opinion." 

Section 3501.09, of the Revised Code, requires a board of elections 

to appoint a clerk, and in counties containing a registration city, a 

deputy clerk. It is further provided that: "All such officers shall 

continue in office for two years." 

Section 3501 .14 of the Revised Code, reads in part as follows : 

"The board of elections shall, by a vote of not less than 
three of its members, fix the annual compensation of its clerk 
and deputy clerk who are selected in accordance with section 
3501 .09 of the Revised Code. 

"The board may, when necessary, appoint a deputy clerk 
who shall not be a member of the same political party of 
which the clerk is a member, and one or more assistant 
clerks and other employees, prescribe their duties, and, by 
a vote of not less than three of its members, fix their com­
pensation. The deputy clerk and assistant clerks shall take 
and subscribe to the same oath for the faithful performance 
of their duties as is required of the clerk of the board, and 
they shall have the same power as the clerk to administer 
oaths. The board may also employ additional assistants or 
employees, when necessary, for part time only at the pre­
vailing rate of pay for such services. * * *." 

This section was Section 4785-15 of the General Code. Prior 

to its amendment 'by the 99th General Assembly, it prescribed the 

maximum salary which the board might fix for deputy clerks, and 

Section 4785-19, General Code, prescribed the salary to be received 

by the clerk of a board of elections. The salary of the clerk was to 

be "50% more than the salary that is received by members of the 

board of elections," which, in turn, was fixed by Section 4785-18, 
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General Code, at a definite amount proportioned to the population 

of the county. It will thus be seen that the salary of the clerk was 

definitely fixed by the legislature. 

Effective January l, 1952, Section 4785-19 of the General Code, 

was repealed and Section 4785-15 of the General Code was amended 

to read substantially like Section 3501.14, Rev~ecl Code from which 

I have quoted. Accordingly, the amount of the salaries of the clerk 

and deputy clerk is left entirely to the discretion of the ,board. 

In an opinion of one of my predecessors, to wit, No. 4862, Opin­

ions of the Attorney General for 1932, page 1464, it was held that the 

salary of a deputy clerk could not be changed during the term for 

which he had been appointed, for the reason that the deputy clerk 

was an officer, and a change in his salary would fall within the 

prohibition of Section 20, of Article II of the Constitution, which 

provides: 

"The General Assembly, in cases not provided for in this 
constitution, shall fix the term of office and the compensation 
of all officers; but no change therein shall affect the salary 
of any officer during his existing term, unless the office be 
abolished." 

After the amendment of Section 4785-15, General Code, doing 

away with the provisions of the former statutes which fixed the 

salaries of the clerk and deputy clerk, I had occasion to re-examine 

the law as affected by the amendment, and in Opinion No. 1o68, 
Opinions of the Attorney General for 1952 at page 5, it was held: 

"The salaries of clerks and deputy clerks of boards of 
elections appointed prior to the amendment of Section 
4785-15, General Code, Amended SU'bstitute Senate Bill 269, 
99th General Assembly, may be changed on or after January 
1, 1952, the effective elate of said amendment. (Opinion No. 
4862, Opinions of the Attorney General for 1932, page 1464, 
overruled.)" 

I stated in that opinion, that the underlying question was whether 

the clerks of boards of elections and their deputies ~re officers. If 

they are not, then the section of the Constitution referred to, would 

have no bearing. In that opinion I pointed out that the duties of the 

clerk of a board of elections, as set out in Section 4785-14, General 

Code, both before and after its amendment, related only to ministerial 
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services, such as keeping the records of the proceedings of the board 

o.f elections, and of the monies received and expended by it, and I 

summarized my conclusion that neither the clerk nor his deputies are 

officers in the sight of the law, in the following statement: 

"It is my opinion that none of the duties there enumer­
ated involves the exercise of a portion of the sovereignty of 
the state. All of the clerk's duties are ministerial, and 
involve acting in matters only after the board has exercised 
that part of the sovereignty vested in it. He has no vote in 
any matters within the board's discretion, and has no discre­
tion of his own except as to purely ministerial matters. It 
follows, of course, that in my opinion the deputy clerk is 
likewise not an officer. 

"In view of the above it is therefore my opinion that a 
clerk and a deputy clerk of a board of elections are not 
officers within the meaning of Article II, Section 20, of the 
Constitution of Ohio." 

That opinion would seem to be a sufficient answer to your ques­

tion but for the decision of the Supreme Court in State ex rel. Clark 

v. Cook, 103 Ohio St., 465, wherein the court held that a county board of 

education having appointed a county superintendent for a three year period, 

at a salary of $3,000 per annum, was without power during that term 

to increase his salary. The opinion discusses at some length the status 

of the county superintendent and declared that he is in the eyes of the law 

an officer, and as such, within the protection of Section 20, Article II, 

of the Constitution. 

The court, however, went on to state that the statute authorizing 

the ,board of education to fix the salary of the superintendent, contained 

no provision authorizing the board to change such salary during the term 

of the appointment and therefore no such power existed. In the language 

of Judge Wanamaker : 

"The express power to fix a salary does not grant by impli­
cation the power to unfix such salary. The exercise of the power 
for the full three year term agreeable to the statute, exhausts the 
,power conferred by the statute." 

The court further indicated that notwithstanding its discussion of 

the protection afforded to an officer iby the Constitution, the decision 

should rest entirely on the absence of statutory power. 
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If we take this decision literally and apply it to its fullest possible 

extent, it would seem to follow that even the salary of an employee of a 

public body, having ,been fixed for a term by that body, pursuant to 

legislative authority, could not be either increased or decreased, because 

the power to do so has not been expressly granted ,by the legislature. I am 

inclined to believe that the court in reaching that conclusion must have 

been strongly affected by the prior decision, in the case of Cleveland v. 

Luttner, 92 Ohio St., 493, where it was held that a public officer, whether 

elected or appointed, held his position hy way of contract. The action 

that gave rise to that decision was by a policeman who had :been discharged 

and later restored to his position, and sought to recover his salary during 

the time he was deprived of his position. 

That proposition although viewed with disfavor by the court in 

later decisions, was apparently accepted, until the court, in State ex rel. 

Gordon v. Barthalow, 150 Ohio St., 499, expressly overruled the Luttner 

case, holding as shown by the first branch of the syllabus: 

"A public officer or public general employee holds his posi­
tion neither by grant nor contract, nor has any such officer or 
employee a vested interest or private right of property in his 
office or employment. (The holding in the case of City of Cleve­
land v. Luttner, 92 Ohio St., 493, to the effect that there is a 
contract between a public officer and the public he serves, over­
ruled.)" ( Emphasis added.) 

In the course of the opinion, it was said : 

"* * * It is universally held that, in the absence of constitu­
tional or other legal restraint, the term, emoluments, and the 
duties of the office or employment may be changed or employment 
abolished without right of redress upon the part of the holder 
thereof." (Emphasis added.) 

Accordingly, I do not feel bound by the remarks of Judge Wanamaker, 

in the case of State ex rel. Clark supra, as affecting the employes mentioned 

in your letter, since that case related only to an officer and not an employee. 

I am clearly of the opinion that the clerk and deputy clerk of the 

hoard of elections are not officers ;but merely employes, and recurring to 

the language of the court in the case of State ex rel. Gordon, supra: 

"In the absence of constitutional or other legal restraint, the terms, emolu­

ments and duties of the office or employment may be changed," I feel 

justified in following the principle there set forth. 
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In the case here presented, there is clearly no constitutional restraint 

since the employes, in question, are not officers, and there is no legal 

restraint so far as salaries are concerned, since the legislature has seen fit 

to repeal the former provisions of law wherein it had fixed the "emolu­

ments" and has left that matter to the discretion of the board. The only 

"legal restraint" that can be found in the statute is as to the term. 

The fact that these employes of the board of elections are referred 

to as "officers" does not make them such, so as to bring them within the 

purview of the constitutional provision referred to. Their character must 

be judged by the powers and duties conferred upon them by law. In 32 

Oh. Jur. p. 860, it is said: 

"One of the distinguishing characteristics of a public office 
is that the incumbent, in an independent capacity, is clothed with 
some part of the sovereignty of the state, to 'be exercised in the 
interest of the public as required by law. * * *" 

Certainly, neither the clerk nor his deputies or assistants have any of 

this essential quality of an officer. 

The point which you stress in your letter, that Section 3501.14, supra, 

uses the language "annual compensation," does not appear to me to have 

an important bearing. That language does not in any way create a vested 

right to the position or the salary for the year, or limit the right of the 

board to change the salary. The words quoted can only mean that the 

board, when it fixes the safary, is to fix it on an annual :basis. 

Therefore, in specific answer to your question, it is my opinion that a 

hoard of elections has authority to increase the salary of a clerk or deputy 

clerk or assistant clerk which has been fixed under authority of Section 

3501.14, Revised Code, at any time during the term for which he has 

been appointed. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




