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3. In view of the provisions of Sections 5078-1 and 5078-8, General Code, con­
strued together, an application cannot be made by telegraph for the reason that the 
law contemplates the application bearing the signature of the applicant. 

4. There is no legal authority for an authorized agent or attorney to sign the 
elector's written application for an absent voter's ballot. 

2757. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuRNER, 

Attorney Ueneral. 

CORPORATION-NOT FOR PROFIT-CERTIFICATE OF DISSOLUTION­
FEE OF SECRETARY OF STATE. 

SYLLABC:S: 
'I he secretary of state is authorized and required to charge the sum of $10.00 for filing 

the certificate of dissolution of a corporation not for profit. 

COLUMBUS, OHio, October 19, 1928. 

HoN. CLARENCE J. BnoWN, Secretary of Stare, Columbus, Ohio. 

DEAR Sxu:-This will acknowledge receipt of your letter of October 17, 1928, as 
follows: 

"Under date of September 24th I received a letter from The Ohio State 
Progoossive Associat.ion, Inc., a copy of which is enclosed . 

. You will note request is made that your opinion be obtained on certain 
provisions of Section 176, G. C. The point of the writer is, I believe, that 
his belief is that a certificate of dissolution can be filed with a five dollar in-
stead of a ten dollar filing fee. · 

Our reply to the letter mentioned was that it was not felt that your opin- · 
ion was necessary on the point raised, that the fee on a certificate of dissolu­
tion is ten dollars. 

In passing, your attention is directed to the fact that indirectly this 
point has been approved by your department inasmuch as the form varies 
the filing fee on the reverse thereof. 

We are today informed that the Association has requested the Gover· 
nor's office to obtain an opinion." 

The letter ~c,companying your communication is as follows: 

"We beg to ask that you request the Attorney General for an opinion 
and ruling on the following: 

'Is the secretary of state required to accept a certificate of dissolution 
of a corporation not for profit, if the amount of the fee tendered therewith is 
in conforxnity with the provisions of Section 176-10 of the General Code?' 

In connection therewith permit us to call attention to the following: 
'Section 79 (c) of the General Corporation Act-* * * shall file in 

the office of the secretary of state • • *.' 
'Section 176-10, G. C.-• • * , or other documents, required by law 

to be recorded in the office of the Secretary of State.' 
'That Section 176-10 is subsequent to other provisions.'" 
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Section 176 of the General Code is clear upon the point concerning which you 
inquire. The 8th subdivision of that section is as follows: 

"For filing and recording a certificate of amendment which does not 
increase the number of authorized shares, or any other certificate or copy re­
quired or permitted to be filed by the general corporation act, or any other certi­
ficate or paper not otherwise specifically provided for by statute, the sum of 
ten dollars." 

The italicized portion is clearly applicable to the certificate of dissolution of a 
corporB:tion filed pursuant to the provisions of Section 8623-79 of the Code. As pointed 
out, in the letter of the corporation, this section permits the filing of a certificate of 
dissolution in the office of the secretary of state. 

Section 8623-80 states that upon the filing of this certificate, together with other 
documents, the corporation shall be dissolved. Accordingly it is clear that this is a 
certificate permitted to be filed by the general corporation act, since both Sections 
8623-79 and 8623-80 are parts of the general corporation act. 

The lOth subdivision of Section 176 of the Code which is quoted in part in the 
letter of the corporation is applicable to miscellaneous records, papers and documents, 
but ,since the 8th subdivision is specifically applicable to a certificate of the character 
here involved, manifestly the lOth subdivision does not apply. 

By way of specific answer to your inquiry, I am of the opinion that the secretary 
of state is authorized and required to charge the sum of 810.00 for filing the certificate 
of dissolution of a corporation not for profit. 

2758. 

Respectfully, 
Enw ARD C. TUR~R, 

Attorney General. 

ABSENT VOTER'S BALLOT-NOTARY PUBLIC MAY NOT CHARGE FEE 
FOR ASSISTING VOTERS. 

SYLLABUS: 
Notaries public may not charge a fee for services performed in assisting absent voters 

under Section 5078-3, General Code. 

CoLmmus, Omo, October 19, 1928. 

HoN. CLARENCE J. BROWN, Secretary of State, Columbus, Ohio. 

DEAR Sm;-I am in receipt of your recent letter which reads as follows: 

"\Y e request your opinion on the marked paragraph of the enclosed 
circular as to whether this section applies to Notary Publics, the question 
being whether Notary Publics may charge a fee or not." 

The marked paragraph of the circular enclosed therein is as follows: 

"No election, or other official of the State of Ohio shall make any charge 
for services rendered to voters under the provisions of the Absent Voters' 
Law, except the executing officer shall be furnished the postage necessary 
to transmit the ballot to the home county Board of Elections by registered 
mail." 


