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thereon, any obstruction whatever, without first obtaining the consent and ap­
proval of the Director of Highways and Public \Vorks, in case of inter-county 
highways and main market roads and the bridges and culverts thereon. and 
the consent and approval of the county commissioners in case of highways 
other than inter-county highways and main market roads and the bridges and 
culverts thereon." 
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This portion of Section 7204-la recognizes the existence of authority to author­
ize and consent to the placing of structures in the public highway, and I am of the 
opinion that by its terms the permission in the present instance may be granted. 

Such permission would, howe\·er, be a mere license, revocable at will, whenever 
in your judgment the track became such an obstruction to the highway as to necessi­
tate its removal. In other words, I do not bclie,·e it to be within the authority of your 
department to bargain away the right of absolute police power over the highway. The 
permission should accordingly contain such terms and conditions as you deem neces­
sary for the effectual protection of the trawling public and should also reserve the 
right to order the removal of the track at any time upon such notice as may be deemed 
reasonable. 

Answering your question specifically, I am of the opinion that you are authorized 
lo grant permission to construct a switch track across a highway, which is either an 
inter-county highway or main market road, upon such terms and conditions as you may 
deem proper for the protection of the traveling public, provided that such permission 
is made revocable at any time when, in the exercise of reasonable judgment, it be­
comes necessary. 

I am not free from doubt on the foregoing matter and suggest that you be ex­
tremely cautious in giving consents to grade crossings. You arc, of course, familiar 
with Sections 8895 and 8902 of the General Code. 

I note that you desire my assistance in drawing up the proposed agreement and I 
will be glad to cooperate with you. 
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Respectfully, 
EDWARD C. TuRNER, 

Attorney General. 

DIRECTED APPROPRIATION BILL-SENATE MAY PASS SA~IE WITH­
OUT REFERRING TO FINANCE COl\IMITTEE-LEGALLY PASSED IF 
IT RECEIVES MAJORITY VOTE OF ALL l\1E~1BERS. 

SYLLABUS: 
1. A biflmakiug a directed appropriatiou may be legally passed b.v the Senate of 

Ohio without slllid measure bei11g ref.erred to the Filwncc Committee pn'or to actio11 
by the Senate. 

2. A bill directing a11 appropriatioll of slate moneys is legally passed by the Sen­
ate if it receives a majorit~,o of the votes of all the 111e1izbers elected thereto, said meas­
ure not beilzg a11 emerge1lcy and not coming withi11 the e.rceptio11s pro·z;ided in Section 
29 of Article II of the Constitution of Olzio. 

CoLt: ~IBt:S, OHIO, February 14, 1927. 

Ho:-~. THOM.\S EnW.\RD E.\TD!A:-1, Clerk, Olzio Smale, Columbus, Ohio. 
· DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of Y.~ur <;ommunication of the lOth 

instant, which reads: 



112. OPINIONS 

"\Viii you kindly prepare a ruling upon the questions hereafter sub­
mitted and have the same ready by ~Ionday afternoon, 4 P. ~1., February 
14th, this year? 

First: ~Iay a bill making a directed appropriation be legally passed by 
the Senate of Ohio without said measure being referred to the Finance Com­
mittee prior to action by the Senate, said measure not being an emergency nor 
such appropriation made according to pre-existing law? 

Second: Is a bill legally passed by the Senate directing an appropriation 
of state moneys, said bill upon said passage having received 21 affirmative 
votes out of a total Senate membership of 37? 

In considering the above questions, attention is called to the rules of the 
86th General Assembly, under which the 87th General Assembly is now operat­
ing. Particular attention is called to rule Nos. 43 and 44 on page 17, and 
rule No. 78 on page 25. 

Further attention is called to rule Xo. 124, page 39, providing that Hughes' 
American Parliamentary Guide shall be authority in all cases not provided for 
in the Senate rules or joint rules of the House and Senate. This last refer­
ence is made in view of the rule laid down on page 1'\o. 661 of Hughes' 
Guide, requiring that measures directing an appropriation shall first be re­
ferred to the Finance Committee." 

Section 1, Article II of the Constitution of Ohio, provides that: 

"The legislative power of the state shall be vested in a general assembly 
consisting of a Senate and House of Representatives." 

Section 8, Article II, provides that: 

"Each house, except as otherwise provided in this constitution, shall 
choose its own officers, may determine its own rules of proceeding, * * *; 
and shall have all powers, necessary to provide for its safety and the undis­
turbed transaction of its business, and to obtain, through committees or other­
wise, information affecting legislative action under consideration or in contem­
plation, * * * 

Under this constitutional authority each House has determined "its own rules of 
proceeding." 

In the rules of the 86th General Assembly, under which the 87th General Assembly 
is now operating, Senate Rule No. 20 provides that: 

"At as early a date as practicable after the organization of the Senate, 
there shall be appointed by the Senate the following stanaing committees, the 
number composing each committee to be fixed by resolution of the Senate, 
unless otherwise directed the number shall be as follows: 

* * * * * * * * 
Finance, 15." 

Senate Rule No.9 provides that: 

"As soon as the Journal is read and approved, the order of business shall 
be as follows: 

* * * * • • * * 
5. Reports of standing committees in their alphabetical order." 

Senate Rule Xo. 21 provides who shall be chairman of any committee. 
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Rule 22 provides for calling meetings of the committee and that they shall be 
open and a record shall be kept 

Rule 24 provides how the committee shall report. 
Rule 26 provides that: 

"Every committee to which a bill or resolution is referred shall carefully 
examine the form, phraseology, punctuation and arrangement thereof, and 
when necessary, report to the Senate the amendments to correct the same." 

It is noted that in the various provisions of these several rules for the appointment 
and duties of committees there is no requirement that bills shall be referred to said 
committees. 

It is, therefore, my opinion that in answer to your first question, a bill making a 
directed appropriation may be legally passed by the Senate of Ohio without being first 
referred to the Finance Committee by the action of the Senate. 

You call my attention to Senate Rule 124 providing that Hughes' American Par­
liamentary Guide shall be received as authority in all cases not provided for in the 
Senate rules or the joint rules of the Senate and House of Represer{tatives. 

As neither the Senate nor joint rules of the General Assembly require the re­
ferring of appropriation measures to the Finance Committee, the Senate must be 
governed by the Parliamentary Guide above named. 

You also call my attention to the fact that said Parliamentary Guide on page 661 
lays down the rule that measures directing an appropriation shall first be referred to 
the Finance Committee. Your statement is true; the rule is given by the Parliamen­
tary Guide, but it does not apply to the Senate. The author of the Guide is stating 
the rule that applies to the House. 

Rule 84, adopted by the House, provides : 

"Every bill carrying an appropriation shall be referred to the Finance 
Committee before being read the third time." 

Under this specific rule of the House every bill carrying an appropriation must 
be referred to the Finance Committee; but the Senate has provided no similar rule. 

Section 1412 of the said Parliamentary Guide reads: 

"Under the rules all bills appropriating money must be considered by the 
Committee of Finance, this being the only Committee having authority. to 
report ~nd recommend appropriations. * * * When the entire body 
orders its agent, the committee, to' do a certain thing, no matter what the 
opinion of the committee may be, it is the duty of such committee to carry 
out the will of the House, not in part, but as a whole." 

You also inquire whether a bill directing an appropriation of state moneys is 
legally passed by the Senate if said bill upon its passage received twenty-one affirma­
tive votes out of a total Senate membership of thirty-seven. 

In Opinion No. 60 of this department, dated February 10, 1927, it was stated that: 

"The number of votes required to pass a bill carrying appropriations (ex­
cept for purposes noted in Section 29 of Article II) is governed by Section 9 
of Article II of the Constitution and requires only a majority in each House 
of all the members elected thereto." 

In Hughes' American Parliamentary Guide to which you refer, it is stated in 
S~ction 1414 on page 662, in regard to vote necessary on appropriation bills: 
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,;The constitution being silent on this subject, except as to appropriations 
for claims against the state which require a two-thirds vote, * * * From 
the Constitutional Debates we learn that in the Convention of 1851 an effort 
was made to require a two-thirds vote to pass an appropriation bill; but was 
defeated by a decisive vote and there was a large number of the members 
\\"ho were strongly oppooed to the requirement that a majority of the House 
should be necessary to pass any bill." 
Section 9 of Article II of the Constitution of Ohio provides that: 

" * * * and no law shall be passed in either house without the con­
curreui:e of a majority of all the members elected thereto." 

The exception to Section 9 of Article Il is found in Section ~ of Article li 
which reads : 

"Ko extra compensation shall be made to any officer, public agent, or 
contractor affer the service shall have been rendered, or the contract entered 
into; nor shall·any money be paid on any claim, the subject matter of which 
shall not have been provided for by pre-existing law, unless such compensa­
tion, or claim, be allowed by two-thirds of the membeFs elected to each 
branch of the General Assembly." 

You also call my attention to the Senate rules following: 
Rule 43 is to be read in connection with Rule 87. It does not refer to appropria­

tions but to the expenditure by the Senate of money already appropriated. 
Rule 44 refers to matters covered by Section ~ of Article II of the Constitution, 

which I have discussed above.' 
Rule 78 gives to any five (5) Senators the right to demand, in writing, a separate 

vote on any item or items contained in bills providing for tax levies, or making appro­
priations of money, or in concurring in House amendments thereto. I am of the 
opinion that this part of the rule is valid. As to that part of the rule which provides 
"and every such item failing to receive the votes of two-thirds of the members elected 
shall be stricken from such bill before the vote is taken upon its passage," I am in 
doubt. 

On account of the fact that you require this opinion by four o'clock Monday 
afternoon, I cannot make the necessary research to come to a definite conclusion on 
Rule 78. Besides, notwithstanding that you call attention to this rule, I do not under­
stand that there has been any demand in writing by five (5) Senators for a separate 
vote on any item of an appropriation bill. Therefore, there is no such pending 
question. 

You are, therefore, advised that a bill directing an appropriation of state moneys 
is legally passed by the Senate if it receives a majority of the votes of all the members 
elected thereto, unless said appropriation comes within some of the exceptions men­
tioned in Section ~ of Article II. 

Respectfully, 
EDWARD c. TUR:<IER, 

Attor11ey Ge11era/. 


