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482 OPINIONS 

COMPATIBILITY-MAYOR OF VILLAGE AND MEMBER OF 

SCHOOL BOARD ARE COMPATIBLE. 

SYLLABUS: 

A person may at the same time serve as member of a school board and as 
mayor of a village encompassing the school district of such board. 

Columbus, Ohio, August 24, 1959 

Hon. John G. Peterson, Prosecuting Attorney 

Greene County, Xenia, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"We have a request for an opinion from your office from the 
Greeneview Board of Education of this county. The exact ques-
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tion is as follows : Can an individual serve as a member of a 
school board and at the same time serve as mayor of his village, 
both village and school being in the same district and county? 

"I am of the opinion that the same would be incompatible 
but am unable to find an exact answer to the question. * * *" 

Three of my predecessors who had been asked to resolve the same 

question came to the same conclusion-that the office of the mayor of a 

village and that of a member of a village board. of education are compatible 

and may be held by a person at the same time. Opinion No. 465, Opinions 

of the Attorney General for 1913, page 1372; Opinion No. 1321, Opinions 

of the Attorney General for 1918, page 924; Opinion No. 2153, Opinions 

of the Attorney General for 1934, page 21. 

I have examined the foregoing opinions, the citations of authorities 

and statutes applicable to the situation involved, and find myself in full 
accord with the conclusions the former Attorneys General had reached. 

In view of the fact, however, that twenty-five years have passed since the 

rendering of the last named opinion, I am alerted to the probability that 

statutory changes may have been wrought by the General Assembly in 

the meantime so as to require a different answer. The need of precaution­

ary investigation with regard to such probability is also indicated in the 

following statement in Opinion of the Attorney General for 1934, supra, 

at page 23: 

"This office has in numerous opmtons declared that certain 
offices are incompatible because of the provisions of the so-called 
budget law (Sections 5625-1, et seq., G. C.). Thus the same per­
son cannot at the same time hold the positions of member of a 
rural board of education and that of county commissioner, since 
both of these subdivisions are taxing subdivisions and such person 
might be compelled to be present before the budget commission 
representing contrary interests. While the 1913 and 1918 opinions, 
if sound, are dispositive of your present inquiry, nevertheless 
these opinions did not discuss the provisions of the budget law 
and it might be well to discuss the question of whether or not 
there is any incompatibility upon that ground. * * *" 

Thereupon, the opinion under discussion cites Section 5625-1, Gen­

eral Code, wherein the council or other legislative authority is designated 

as the fiscal agent of a municipal corporation, and Section 4259, General 

Code, in which the duties of mayor of a village with regard to finances are 

outlined; and by comparing their respective provisions the conclusion is 
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reached that, since a village mayor apparently does not appear before the 

budget commission, the two positions are not incompatible. As to the 

last named statutory section, which is now Section 733.32, Revised Code, 

I find that its provisions are now substantially the same as they were in 

1934. On the other hand, while examining the pertinent sections of the 

Budget Law, now Section 5705.27, et seq., Revised Code, my attention 

was drawn to Section 5705.32, Revised Code, formerly Section 5625-24, 

General Code, to which a new paragraph has been added by the 98th 

General Assembly, 1949 Ohio Laws 363, reading as follows: 

"* * * 
"Before the final determination of the amount to be allotted 

to each subdivision from any source, the commission shall permit 
representatives of each subdivision and each board of public li­
brary trustees to appear before it to explain its financial needs. 

"* * * (Emphasis added) 

As already mentioned, the fiscal officer in case of a village under 

Section 5705.01, Revised Code, is the village clerk. The same section 

also designates the clerk of the board of education as the fiscal agent for 

a school district. Normally, I should think, fiscal agents of a given taxing 

authority would be expected to appear before the budget commission in 

behalf of the claims of their respective subdivisions. Does the use of the 

generic term "representatives" used in Section 5705.32, Revised Code, 

whereby the door is apparently being opened to spokesmen other than fiscal 

c1.gents of such taxing authorities, create a possibility of conflict of interest 

in the sense considered as determinative in weighing the pros and cons of 

compatibility of two public offices? 

I believe that in the light of the well settled rule that regularity of 

procedure will be presumed in the absence of evidence to the contrary, such 

doubt as there may be should be resolved in favor of such presumption. 

V\Thile it is true that apparently a person simultaneously holding the posi­

tion of village mayor and of that of a member of a board of education in 

the same district and county would, as such, have the right to appear be­

fore the county budget commission in either capacity, it is to be borne in 

mind that such a situation may be distinguished from one where officials 

of equal status, for example, members of a board of township trustees, are 

involved, and any of them may represent the particular subdivision in a 

situation pregnant with possible conflict; in the latter case, a situation can 
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arise in which an official, by reason of his status, would be under the obli­

gation to appear before the budget commission, while here, the status of 

either position cannot impose such an obligation, under any circumstances. 

In 32 Ohio Jurisprudence, page 908, it is stated: 

"* * * One of the most important tests as to whether offices 
are incompatible is found in the principle that incompatibility is 
recognized whenever one office is subordinate to the other in some 
of its important and principal duties, or is subject to supervision 
or control by the other, * * *, or is in any way a check upon the 
other, or where a contrariety and antagonism would result in an 
attempt by one person to discharge the duties of both." 

The physical impossibility of a person to perform the duties of two 

offices at the same time, mentioned in State, ex rel. v. Gebert, 12 O.C.C. 

(N.S.), 274, 275, as another ground of incompatability of two offices, 

apparently is not a circumstance that needs to be considered in connection 

with the situation at hand. 

Accordingly, I am of the opinion and you are advised that a person 

may at the same time serve as member of a school board and as mayor of 

a village encompassing the school district of such board. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




