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"No claims against the county shall be paid otherwise than upon the 
allowance of the county commissioners, upon the warrant of the county 
auditor, except in those cases in which the amount due is fixed by law, or 
is authorized to be fixed by some other person or tribunal, in which case 
it shall be paid upon the warrant of the county auditor, upon the proper 
certificate of the person or tribunal aJlowing the claim. No public money 
shall be disbursed by the county commissioners, or any of them, but shall 
be disbursed by the county treasurer, upon the warrant of the county 
auditor, specifying the name of the party entitled thereto, on what account, 
and upon whose aJlowance, if not fixed by law." 

From the above it is clear that the bill about which you inquire is not an indebt­
edness in which the amount is fixed by law, as referred to in said section, and the 
payment of the same cannot be made until the claim is aJlowed by the county com­
missioners. 

While no opinion is expressed herein as to whether or not sixty cents per hour 
is a proper rate for work of the character described, it must be said that a certain 
discretion is vested in the county commissioners under the provisions of the section 
above quoted. As stated in your letter, there was no price fixed for the services, 
and it is believed that the commissioners may fix a price which in their judgment 
and discretion is reasonable and proper. In the event that the action of the commis­
sioners in this respect is unsatisfactory, a remedy is provided by section 2461 G. C., 
whereby the party presenting claim may appeal the matter to the court of. common 
pleas. 

In specific answer to your inquiry, you are advised that the county commis­
sioners may properly refuse to allow the full amount of the bill of the character 
described, notwithstanding it has received the 0. K. of the sheriff. 

1906. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

COUNTY HOME-RIGHTS OF COUXTY AND BENEFICIARIES WHERE 
LIFE INSURANCE POLICY IS CARRIED ON LIFE OF INMATE OF 
COUNTY INFIRMARY. 

1. There is 110 authority whereby an inmate of an infirmary and the bene­
ficiaries of a policy insuring the life of said inmate can be compelle¢ to transfer 
their interests to the county to defray expenses of the county il~ connection with the 
burial or care of said inmate. 

2. Where the insured is an inmate in the county infirmary, the holder and 
beneficiary of the policy may assign their interests to the county for the purpose of 
dcfra:ying the county e:rpmscs in comuiction with caring for the insured; however, 
there is no legal method to compel such a procedure. 

3. In the event the insured is the holder of the policy and has reserved the right 
to change the beneficiary named therein, he may name the county as such without 
the consent of the beneficiary. 

4. TFhere the insured is not the holder of the policy he cannot in any manner 
take such action as will bind the holder or beneficiary. 
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5. Where the proceeds from the policy are payable to the estate of the ins11red, 
such funds may be appropriated by the coulltJ• tmder the provisions of section 
2548 G. C. 

CoLUMBUS, OHIO, March 9, 1921. 

HoN. DoNALD KIRKPATRICK, Prosecuting Attorney, Springfield, Ohio. 
DEAR Sm :-In your recent communication you request my opinion upon the 

following questions: 

"Can the county compel an inmate of the infirmary upon whose life an 
insurance policy is carried, either by himself or by some one else, to transfer 
the same to the county so that the proceeds thereof can be used to defray 
the funeral expenses, etc.? 

Would an agreement made between the county and the person at the 
time he becomes such an inmate be binding upon all parties concerned and 
cause the proceeds of the policy, at the 'time it matures, to inure to the 
county for such above purposes?" 

In your letter, in referring to the county infirmary superintendent, you furtl;ler 
state: 

"His position is arrived at due to the large number of inmates who, so 
it seems, either carry insur.ance upon their own lives while living off the 
county, payable to parties who should have attended to the caring for the 
inmates in many cases, and in most cases the parties being those upon whom 
the natural duty of caring for the inmate rests; or upon whose life such 
party carries insurance while not caring for him. Upon the death the rela­
tive collects the proceeds of the policy and the county pays the expenses of 
last sickness, funeral bills, grave, etc." 

Undoubtedly this question arises in connection with the provisiOns of section 
2548 and other related sections of the General Code. Section 2548 G. C. provides: 

"When a person becomes a county charge or an inmate of a city infirm­
ary and is possessed of or is the owner of property, real or personal, or has 
an interest in remainder, or in any manner legally entitled to a gift, legacy 
or bequest, whatever, the county commissioners or the proper officers of the 
city infirmary shall seek to secure possession o{ such property by filing a 
petition in the probate court of the county in which such property is located, 
and the proceedings therefor, sale, confirmation of sale and execution of 
deed by such county commissioners or officer of the city infirmary shall in 
all respects be conducted as for the sale of real estate by guardians. The 
net proceeds thereof shall be applied in whole or in part, under the special 
direction of the county commissioners or the proper city officer as is deemed 
best, to the maintenance of such person, so long as he remains a county 
charge or an inmate of a city infirmary." 

Your attention is also invited to section 9394 G. C., which is as follows: 

"All policies of life insurance upon the life of any person, which may 
hereafter mature, and which have been or shall be taken out for the benefit 
of, or bona fide assigned to the wife or children, or any relative dependent 
upon such person, or any creditor, shall be held subject to a change of 
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beneficiary if desired, for the benefit of such wife or children, or other 
relative or creditor, free and clear from all claims of the creditors of such 
insured person; and the proceeds or avails of all such life insurance shall 
be exempt from all liabilities from any debt, or debts, of such insured 
person." 

In considering your inquiry it must be kept in view that, generally speaking, the 
proceeds arising from an insurance policy maturing at the death of the insured do 
not inure to the benefit fo the decedent, but rather to the beneficiary named in the 
policy. It is the well settled law of this state that where one is properly named as 
beneficiary in a life insurance policy, the policy may not be assigned without his 
consent. See Sch/acter, Admr., vs. Teepen, 24 0. C: C. (n. s.) 30; Manhattan Life 
Insurance Company vs. Smith, 44 0. S. 156; Union Central Life Insurance Company 
vs. B11xer, 62 0. S. 385. Of course, where the right is reserved to change the bene­
ficiary at the will of the insured ~r holder of the policy, this may be done. Under 
such circumstances, it is believed that if the holder of the policy should, of his own 
volition, have the beneficiary changed and the county named as such, this procedure 
would be proper. Of course, if the proceeds from the policy, under the terms 
thereof, are payable to the estate of the insured, undoubtedly funds arising from 
such source could be appropriated by the county under the provisions of section 
2548 G. C. 

In specific answer to your inquiries it is the opinion of this department that 
( 1) there is no authority whereby an inmate of an infirmary and the bene­

ficiaries of a policy insuring the life of said inmate can be compelled to transfer 
their interests to the county to defray expenses of the county in connection with 
the burial or care of said inmate; 

(2) where the insured is an inmate in the county infirmary, the holder and 
beneficiary of the policy may assign their interests to the county for the purpose of 
defraying the county expenses in connection with caring for the insured; however, 
there is no legal method to compel such a procedure; 

(3) in the event the insured is the holder of the policy and has reserved the right 
to change the beneficiary named therein, he may name the county as such without 
the consent of the beneficiary; 

( 4) where the insured is not the holder of the policy he cannot in any manner 
take such action as will bind the holder or beneficiary; 

(5) where the proceeds from the policy are payable to the estate of the insured, 
such funds may be appropriated by the county under the provisions of section 
2548 G. C. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 


