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Upon examination of contract encumbrance record No. 8 coverin~ 
the purchase of this property, I find that the same has been properly exe­
cuted and that there is shown thereby a sufficient unencumbered balance 
in the proper appropriation account to the credit of your department to 
pay the purchase price of this property, which purchase price is the sum 
of $225.00. 

It likewise appears from this contract encumbrance record that the 
Controlling Board has approved the purchase of this property. 

Subject to the exceptions above noted, I am approving the title of 
John Paul and Clara Paul in and to the above described parcel of land 
and I am likewise approving the warranty deed and the contract en­
cumbrance record above referred to. I am herewith returning to you 
said certificate of title, warranty deed and contract encumbrance record 
No.8. 

6082. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL-BONDS OF LUCAS COUNTY, OHIO, $150,000.00. 

CoLUMBus, OHIO, September 16, 1936. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

6083. 

AUTOPSY-CORONERS FEES DISCUSSED-MEANING OF 
WORDS "DECOMPOSED OR INFECTED BODIES" DIS­
CUSSED. 

SYLLABUS: 
Under the provisions of Section 2856-3, General Code, a coroner who 

performs an autopsy should receive a fee of $20.00, and where the body 
is infected or decomposed he should receive a fee of $40.00. All dead 
bodies are not infected, nor are they decomposed, within the meaning of 
that term as used in Section 2856-3, General Code. 
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CoLUMBUS, OHIO, September 16, 1936. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public 0 ffice, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion, which reads as follows: 

"Section 2856-3, General Code, contains the provision that 
for his services in the performance of an autopsy, under Section 
2856, General Code, the coroner shall receive a fee of $20.00, 
and for decomposed or infected bodies, $40.00, to be paid from 
the county treasury in the same manner as other fees of the 
office. 

In a certain county in the state, the coroner contends that 
every dead body is infected, and charges the maximum fee of 
$40.00. 

We desire your opinion upon the construction of the above 
section, as to when a body may be considered to be decomposed 
or infected." 

Section 2856-3, General Code, referred to 111 your letter, reads as 
follows: 

"In counties having a population according to the last federal 
census of 100,000 or more, no person shall be eligible to the of­
fice of coroner except a licensed physician of good standing in 
his profession. For his services in the performance of an autopsy 
under Section 2956 of the General Code the coroner shall receive 
a fee of $20.00 and for decomposed or infected bodies $40.00 
to be paid from the county treasury in the same manner as other 
fees of the office." 

In your letter you state that a certain coroner contends that every 
time he performs an autopsy he is entitled to the maximum fee of $40.00. 
The legislature, however, has determined that two fees should be charged 
under two different circumstances. Unless it could be contended that the 
legislature has inserted a vain and ineffective provision in Section 2856-3, 
supra, the contention of the coroner would be groundless. Clearly, some 
reason must be attributed to the legislature by the insertion of the pro­
vision requiring the payment of two different fees for the performance 
of autopsies. It is an elementary rule of statutory construction that effect 
must be given, if possible, to every word, clause and sentence of a statute. 
See Lewis' Sutherland Statutory Construction, Volume II, page 731. 
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Webster defines the word "decomposed" as follows: "To become 
separated into constituents; to decay." 

In the case ofAnderson v. United States, 284 Federal, 542, at page 
544, the following is stated : 

" 'Decomposed' means more than the beginning of decom­
position; it means a state of decomposition, and the statute must 
be given a reasonable construction to carry out and effect the 
legislative policy or intent." 

Clearly, every dead body is not decomposed when the coroner is 
called to make an autopsy. There may, however, be cases where a body 
is not discovered for a number of days or weeks and it may be in a state 
of decomposition. This, of course, will depend upon the facts of each 
particular case. The time element, as well as numerous other factors, 
must be considered in determining whether or not a body is decomposed. 
However, from your letter I infer that it is not seriously contended that 
every dead body is decomposed but rather that every dead body JS m­
fected. The word "infectuous" is defined by Webster as follows: 

"Having qualities that may taint or communicate disease; 
an infectious fever; infectious air." 

In the case of Dickey v. Western Tablet Company, 267 S. W. (Mo.), 
431, at page 433, the following appears: 

"Whatever the medical understanding of the word 'infection' 
may be, the layman's understanding of the word is that it is 
caused by any noxious substance inserted into the flesh, whether 
the substance be a germ or poison." 

In the case of Wirth v. State, 22 N. W. (Wis.), 860, the following 
appears at page 862: 

"The words 'infection' and 'contagion' are nearly synony­
mous, the only difference being, not in the infectuous or con­
tagious matter but in the manner of its communication. 'Infec­
tion' is communicated from the sick to the well by a morbid 
miasma or exhalation diffused in the air. 'Contagion' is com­
municated by actual contact." 

The above citations would cast some doubt upon the contention that 
all dead bodies are infected. Be that as it may, and without engaging 
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in an extensive medical discussion with reference to the meaning of the 
word "infected", it would appear that the legislature did not intend that 
all dead bodies should be considered as being infected. If the legislature 
had been of a different mind, it would not have been necessary to have 
inserted two different fees in Section 2856-3, General Code, supra. No 
doubt the legislature intended that the fee should be reasonably com­
mensurate with the work and risk involved in making the autopsy. 

In your letter you inquire as to when a body is. decomposed or in­
fected. As indicated, this is a question of fact rather than one of law 
and is to be determined from the facts of each particular case. However, 
it is possible to say, as a matter of law, that every dead body is not de­
composed or infected. Where a coroner charges a fee of $40.00 for the 
performance of an autopsy, it should be the duty of the coroner to affirma­
tively show that the autopsy which he performed was o~ a decomposed 
or infected body. 

In view of the above, it is my opinion, in specific answer to your 
inquiry, that under the provisions of Section 2856-3, General Code, a 
coroner who performs an autopsy should receive a fee of $20.00, and 
where the body is infected or decomposed he should receive a fee of 
$40.00. All dead bodies are not infected, nor are they decomposed, within 
the meaning of that term as used in Section 2856-3, General Code. 

6084. 

Respectfully, 
JOHN w. BRICKER, 

Attorney General. 

APPOINTING AUTHORITY FOR EMPLOYEES OF COUNTY 
BOARDS OF AID FOR THE AGED RESTS IN COUNTY 
BOARD SUBJECT TO CIVIL SERVICE RULES. 

SYLLABUS: 

By virtue of House Bill No. 605, enacted in the First Special Session 
of the 91st General Assembly, appointing autlwrity for investV{Jators, 
clerks and other employees of county boards of aid for the aged is 
imposed in county boards of aid for the aged, 'Without the necessity of 
any approval by the Division of Aid for the Aged, but such appointments 
must be made subject to civil service rules and regulations as provided in 
Section 1359-16, General Code, as amended. 


