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2065. 

CHIEF OF POLICE-PAINESVILLE-MAY BE APPOINTED APPRAISER 
BY MUNICIPAL COURT BAILIFF. 

SYLLABUS: 
- The chief of police of the city of Painesville may lawfully serve as an appraiser 

selecttd by the bailiff of the Municipal Court of that city and be paid fees for suck 
services. 

CoLUMBUS, Oam, July 8, 1930. 

Bureau of Inspection at1d Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-1 am in receipt of your letter of recent date, which is as follows: 

"Stction 1579-1067 G. C., (Sec. 37 of the Painesville Municipal Court 
Act, 112 0. L., page 318), provides in part that every police officer of the city 
of Painesville shall be, ex officio, a deputy bailiff of the Municipal Court of 
said city. 

During a recent examination of the affairs of this court it was noted that 
the chief of police had been appointed at various times by the bailiff of the 
court as a member of a board of appraisers of property levied against by said 
bailiff, and that a fee was collected and paid to such chief of police for these 
services. 

Question 1. May the chief of police of the city of Painesville serve as a 
member of a board of appraisers appointed by the bailiff, and be paid fees 
for such services?" 

The bailiff of the Municipal Court of Painesville, Ohio, by virtue of the Municipal 
Court Act, Sections 1579-1031 to 1579-1081, inclusive, of the General Code, is 
authorized to select appraisers in matters in which an appraisement is required by 
law. 

Section 1579-1067, General Code, which is pertinent to your inquiry, provides in 
part as follows: 

" * • * Every police officer of the city of Painesville shall be ex­
officio deputy bailiff of the Municipal Court and shall perform from time to 
time such duties in respect to cases within the jurisdiction of said court as 
may be required of them by said court or the clerk or bailiff thereof." 

This section makes every police officer an ex-officio deputy bailiff and therefore 
every police officer has authority to perform the duties which are enjoined by law 
upon the bailiff of the Municipal Court. Since the bailiff has authority to select 
appraisers, and every police officer is an ex-officio deputy bailiff, the question arises 
whether or not a police officer is qualified for selection as an appraiser. 

There is a general rule of law that officers· who have appointing power are dis­
qualified for :,1ppointment to the offices to which they may appoint. This is also true 
even though the officer is not called upon to exercise his appointing power in his 
appointment to the office. However, in the case before me, while a police officer is 
ex-officio deputy bailiff, he may only perform the duties of bailiff when required to 
do so by the court, clerk, or bailiff, and therefore the police officer may only exercise 
the authority of the bailiff to select appraisers when required to do so by the court, 
clerk or bailiff. The fact that a police officer. which includes a chief of police, is 
ex-offiCio deputy bailiff, does not disqualify such officer for selection as an appraiser by 
the bailiff of the court. 
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There appears to me to be a more serious question as to the legality of a chief 
of police being selected as an appraiser, and that is whether a chief of police can 
consistently perform the duties of his office and engage in other employment. A 
person may not hold two offices which are incompatible. Offices are ·considered 
incompatible when one is subordinate to or in any way a check upon the other; or 
when it is physically impossible for one person to discharge the duties of both. 
State ex rei. vs. Gebbard, 12 0. C. C. (n. s.) 274. 

This rule is applicable when one position is an office and another is employment. 
The duties of a chief of police are defined in Sections 4372, 4378 and 4379, Gen· 

era! Code. 
Section 4372 provides that the chief of police shall have exclusive control of the 

stationing and transfer of all patrolmen and other officers and employes in the de­
partment, under such general rules and regulations as the director of public safety 
prescribes. 

Section 4378 provides that the police force shall preserve the peace, protect 
persons and property and obey and enforce all ordinances of council and all criminal 
laws of the state and of the United States. 

Section 4379 provides that the chief of police shall have exclusive right to sus­
pend any of the deputies, officers and employes in his respective department and 
under his management and control for causes set forth in this section. 

Former attorneys general have expressed the view that the chief of police in order 
fully to perform his duties must hold himself in readiness to respond to call at any 
time during day or night and, therefore, cannot accept other duties. . This view as 
to the duties of the chief of police has been expressed by at least two former at­
torneys general. In an opinion found in Opinions of the Attorney General for 1913, 
Volume I, page 421, the then Attorney General said: 

"The duties of a chief of police of a city are such as to require all his 
time, or if not, requir~ that he hold himself in readiness to respond to call of 
duty at any time during night or day, which, of necessity, prceludes him from 
accepting appointment to the position of deputy sheriff or devoting any time 
thereto which even possibly might interfere with the lawful performance of 
his duties." 

Also in the Opinions of the Attorney General for 1922, at page 108, the Attorney 
General said : 

"Analyzing the duties of the office, cited and imposed by law upon the 
chief of police, it would seem obvious that the nature of such office and em· 
ployment requires that the chief of police shall devote full time to the per· 
formance of said duties and should hold himself in constant readiness to en­
force the ordinances of council and preserve the peace of the municipality." 

In this latter opinion, the Attorney General held that the duties of the office of 
chief of police are incompatible with those of a probation officer. 

It will be noted that in the opinions cited herein the attorneys general had under 
consideration the duties of officers such as deputy sheriff and probation officer which 
require continuous service and it is apparent that such duties would seriously inter­
fere with the full performance of the duties of a chief of police. However," in the 
case of an appraiser, the duties are only temporary and require but a limited time 
to perform and, therefore, it can hardly be said that the duties of a chief of police 
and an appraiser are incompatible on the ground that it is physically impossible for 
one person to discharge the duties of both. 
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· ··1 am, therefore, of the opinion that the chief of police of the city of Painesville 
may lawfully serve ·as an appraiser selected by the bailiff of the Municipal Court 
of that city and be paid fees for such· services. 

2066. 

Respectfully, 
. GILBERT BETTMAN, 

Attorney. General. 

ROBBERY INSURANCE-COUNCIL ON NON-CHARTER CITY MAY NOT 
PAY PREMIUMS ON· SUCH INSURANCE COVERING FUNDS IN 
HANDS OF TREASURER-AND-CLERK TO DIRECTOR OF PUBLIC 
SERVICE-EXCEPTION. 

SYLLABUS: 
1. Where by law or ordinance public officials· or ent,ployes are required to give 

bond which fully protects the public against losse.> occasioned by theft, robbery or 
burglary, the. paying, fron~ public funds, of premiunt.s for burglary or robbery. inst4t;·· 
ance ta cover such losses is wholly unauthorized, in the absence of specific statutary 
authority therefor. 

_ 2. Where by ordinance a city treasurer is required to give a bond for the faith­
ff:ll performance of duty and obligating himself to pay over al? mmwys. received in his 
official caPacity ac.cording to law, the payme~~t, from public fu,tds, of the premium• 
on. robbery or burglary insurance tV. cover los;es which may be _sustainl!d by said city 
treasurer 01~ account of robbery and burglary, is wholly ~nauthorized. 

3. Where the public is secured by means of a bond of either the· director of1 
public service or his cle:k front any losses of public funds in the hands of such clerk 
that may be sustained by reason of robbery or burglary, thlre is no autharity to effec­
tuate burglary or robbery insurance for the protection of such funds ami Pay fo.r the 
same from the publit: treasury. . . 

4. ·Where a public officer or einploye handles public funds and.·is not required 
by law or ordiM11ce to give bond for the faititful performa;ti:e of duty or to f;ithfully 
account for such funds, burglary or robbery insurance may lawfully be Procured to. 
cover possible losses of such funds, while in the hands of sttch officer ar employe, 
o.ccasioned by robbery or burglary, and the premium 011 such ilisurance 'may lawfully 
be paid from the public treasury. 

CoLUMBUS, OHio, July 8, .1930. 

Bureau of Inspectimt and Supervision ·of Public Offices, Colutnbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-This will ·a~knowledge receipt of your inquiry which reads as 

follow's: 

"Question 1. May the council of a city not having adopted a charter, 
. legally provide for the payment out of city funds, of the premium for rob­
bery insurance covering funds in the possession of the'city treasurer?· 

'Question 2. · May a city legally expend its funds for such purpose, cover­
·ing :funds collected by a clerk to the Director of Public Service whose duty 
it is to issue permits, etc., and collect moneys therefor?" · 

Tile statutes· of Ohio make no ·specific provtswns with reference to either the 
terms of or the· amount of a· bond to be given by a city treasurer or a. director of 
public ·serviCe in non•charter cities; nor -do they specifically pro that those officers 
must give a bond. 


