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and 2447-1, supra. It has been generally held that where the authority is extended by 
statute to public officers or public boards to sell public property the terms of the au­
thorization must be strictly complied with else the purchaser does not acquire a good ti­
t!e. Carstarphen vs. Plymouth, 180 N. C., 103; Southport vs. Stanly, 125 N. C., 464; 
City of Albany vs. Goodwin, 203 App. Div., 530; Leventhal vs. Gilhrzore, 206 N. Y. S., 
120. 

Section 7624-1, of the General Code, to which you refer is a special statute authorizing 
a municipal corporation to transfer and convey by deed any real property owned by it 
and not needed for municipal purposes, to the board of education of such municipality, 
tt. be used by said board for school purposes, upon such terms and conditions as are 
agreed upon between the municipal corporation and the board of education. It is not 
necessary under this statute to advertise for bids. It is a special statute however, ap­
plying only to municipal corporations and then only to sales made by the municipal 
corporation to the board of education of the school district of which the municipal cor­
poration is a part. It can not be held to apply to a board of county commissiners, nor 
zs there any corresponding statute authorizing boards of county commissioners to trans­
fer and convey by deed or to make a sale of real estate to a board of education without 
advertising for bids and otherwise complying with the terms of Sections 2447 and 
2447-1, supra. 

I am therefore of the opinion that the board of county commissioners of Licking 
County is not empowered to sell the land referred to in your inquiry to the board of 
education of the Licking Township Rural School District without complying with the 
terms of Sections 2447 and 2447-1, General Code, with respect to the passage of the 
proper resolution and the advertising for bids spoken of in the statute. 

It will be observed, however, from the terms of said sections 2447 and 2447-1, Gen­
eral Code, that the commissioners might lease this property to the board of education of 
Licking Township Rural School District as provided by the statutes, without advertis­
ing for bids. 
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Respectfully, 

jOHN vV. BRICKER, 
Attorney General. 

HIGHWAY DEPARTMENT-EXTRA WORK CONTRACT DISCUSSED. 

SYLLABUS: 

The legality of an extra work contract discusud. 

COLUMBUS, Omo, April 30, 1935. 

HoN. JosEPH T. TRACY, Auditor of State, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR :-I acknowledge receipt of your communication which reads in part as 
follows: 

"We have before us approved for payment, 1934 Voucher 56593, dated 
April 8th, 193.5, issued by the Department of Highways in favor of W. L. 
Johnson Construction Co. This voucher contains an item of $3,320.10 as 
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payment on 43+,000 station yards overhaul for borrow as shown on the esti­
mate attached to the voucher. The work is represented to have been done 
under an extra work contract under Contract 6097 on Pike 504A part." 

My opinion is requested as to whether the amount in question may legally be paid. 

Gnder the extra work contract in question, Dated December 31, 1934, the contractor 
agreed to furnish all materials, appliances, tools and labor, and perform all the follow­
ing extra work, set forth as "900,000 Sta. Yds. overhaul for E-4 borrow (Sta. 174+ 
197)" for which the unit price was fixed at $.009, the total cost being $8100. Said ex­
tra work contract also provided that the work was to be done "in accordance with the 
general specifications which are a part of a contract between the State of Ohio and W. 
L. Johnson Construction Co .. of Hicksville, Ohio, covering Sectioo A (Pt}, S. H. 504, in 
Pike County," and that "the actual sum to be paid, however, will be the aggregate to­
tal determined by the work actually performed by the Party of the Second Part, calcu­
lated upon the unit prices." 

The following explanatory remarks are set forth in said extra work contract: 

"Payment for overhaul necessary because contractor is restrained from us­
ing borrow adjacent to embankment between Sta. 174+197, due '.to expert opin­
ion furnished by Joel D. Justin, Consulting Engineer, whose written report is 
on file with the department. Contractor shall not be required to carry borrow 
pits below natural drainage." 

The following declaration of emergency signed by the division engineer and dated 
December 26, 1934, is contained in said extra work contract: 

"In my judgment I declare that an emergency exists with respect to the 
performance of this extra work which will not permit of the delay necessary 
to advertise said extra work, either by posting or by newspaper publication." 

I assume that a finding that an emergency existed was duly entered by the Director 
of Highways upon his journal. 

The original contract was made pursuant to the provisions of what is known as 
the bridge dam law, being sections 412-16 to 412-23, General Code, both inclusive. 

Section 412-16, General Code, reads as follows: 

"The director of highways in constructing highways, bridges and culverts 
under authority of sections 1178 to 1230 inclusive, of the General Code; the 
county commissioner& in constructing highways, bridges and culverts under au­
thority of sections 2421, 2432 and sections 6860 to 7574, inclusive, of the Gen­
eral Code; the trustees of any township in constructing highways, bridges 
and culverts under authority of sections 3295 and 3298-1 to 3298-53a, inclusive, 
of the General Code; and any municipality of the state, constructing or im­
proving viaducts, bridges and culverts under authority of section 3939 of the 
General Code, are authorized, either severally or jointly, upon request of the 
superintendent of public works, as director thereof, and with the approval of 
the director of highways, to construct and maintain slack water dams in con­
nection with said highway, highway bridge or culvert so as· to create reservoirs, 
ponds, water parks, basins, lakes or other incidental works to conserve the wa­
ter supply of the state." 
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Section 412-17, General Code, reads in part as follows: 

"*. * 
Such dams shall be constructed under and subject to any laws governing 

the construction of state, county or township highways, bridges or. culverts. 
Any public authority undertaking construction under this act, shall proceed in 
the same manner as provided for the construction of highway or street im­
provements." 

Section 412-20, General Code, reads in part as follows: 

" * " * The director of highways, the commissioner of conservation, any 
county, township, municipality and public park board or district, are author­
ized to proceed with the letting of contracts· for the construction of such dams 
or reservoir projects approved by the superintendent of public works, under 
provisions of any laws regulating the letting of contracts applicable to their 
respective department, division, district or political subdivisions, and the au­
thority and terms of this act." 
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It is seen therefore that the Director of Highways in proceeding under this act is 
governed by the laws relating to the construction of highways, bridges and culverts and 
by the laws regulating the letting of contracts applicable to his department. 

Section 1206, General Code, reads in part as follows: 

"Before entering into a contract the director shall advertise for bids for 
two consecutive weeks in two newspapers of general circulation and of the 
two dominant political parties published in the county or counties in which the 
improvement, or some part thereof is located, if there be any such papers pub­
lished in said counties, but if there be no such papers published in said coun­
ties then in two newspapers having general circulation in said counties, and 
such director shall also have authority to advertise for bids in such other pub­
lications as he may deem advisable. Such notices shall state that plans and 
specifications for the improvement are on file in the office of such director and 
the resident district deputy director of the district in whkh such improvement, 
or some part thereof, is located, and the time within which bids therefor will 
be received. 

* * * • * * * * * 
The director shall award the contract to the lowest competent and respon­

sible bidder qualified to bid in accordance with the terms of this act. 

Such award shall be made 'by s·aid director within ten days after the date 
on which the bids are opened and the successful bidder shall enter into a con­
tract and furnish a contract bond as required by law within ten days aftier 
he is notified that he has been awarded the contract." 

Section 1207, General Code, Provides as follows: 

"No contract for any improvement shall be awarded for a greater sum 
than the estimated cost thereof plus five per cent. thereof. The bids received 
for an improvement shall be opened at the time and place stated in the notice 
and the bids shall conform to such other requirements not inconsistent with the 
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provisions of this act as the director may direct. If no acceptable bid is made, 
the director may either readvertise the work at the original estimate or amend 
the estimate, and again proceed to advertise for bids, and award the contract 
as provided by law. The director may, under the provisions of this act, con­
tract for the construction or improvement of bridges and culverts or of the 
grading required in connection with an improvement and may defer making 
contracts for the remainder of said improvement until such grade has become 
stable and solid." 

Section 1207-1, General Code, authorizes contracts upon a unit price basis. 
Section 1210, General Code, reads as follows: 

"In connection with any project the director may by written instructions 
to the contractor increase the quantities of any item specified to the extent of 
twenty per cent. of any such item, but in no event shall the cost of the increase 
of any one item made under this provision exceed two thousand dollars. In 
making such increase of any item or items in the above manner the director 
need not enter into an extra work contract covering the same, but such increase 
shall be. regarded as covered by the original contract. The director may like­
wise make deductions from any item or items specified in any contract. 

In connection with any project where the director desires to increase the 
quantities of any item or items in excess of twenty per cent, of such 
items, or in excess of two thousand dollars in connection with 
any one item on account of unforeseen contingencies not included in 
the original contract, he shall enter into an extra work contract covering such 
increase and the provisions relating to the advertising for bids shall apply to 
the letting of such extra work contract. Provided, that, if an emergency ex­
ists which will not permit of the delay necessary to advertise said extra work, 
such contract for extra work may then be let without any advertising what­
ever. The director shall make a finding of such fact on his journal. \Vhen it 
is deemed necessary by the director to perform extra work in connection with 
any project and the proposal of the contractor contains no unit price bid cov­
ering the item or items involved in such extra work and the cost of such work 
does not exceed two thousand dollars, the director may enter into a contract 
covering such extra work without advertising for and receiving bids therefor." 

The appropriation act for the biennium beginning January 1, 1933, and ending 
December 31, 1934, contains this provis·ion: 

"If any order and/ or invoice drawn against any appropriation or rotary 
fund herein made is for labor and materials furnished, the aggregate cost of 
which exceeds $3,000, or for commodities purchased, it shall show that the 
same was furnished or purchased pursuant to competitive bidding and that the 
lowest and/ or best bidder was awarded the contract, unless the controlling 
board shall have authorized the furnishing of such labor or material or the 
purchase of such commodities without competitive bidding. 

Whenever in the judgment of the responsible officers of a department, 
board, commission, or other agency, it seems desirable and in the interests of 
economy to construct or repair any 'building or make any other improvement 
herein provided by force account, plans, specifications, bill of material and es­
timate of cost, approved by the state architect and engineer shall be filed with 



A'.rTOHXEY GEXEHAL 

the controlling board and with the auditor of state. If the controlling board 
consents to the making of such improvement by force account and certified such 
consent in writing to the auditor of state, and to the director of finance, sec­
tions 2314 to 2330 inclusive of the General Code shall be deemed not to ap­
ply to that part of such work to be done by force account. The controlling 
board may upon similar application in cases of emergency or when the inter­
ests of the state require, permit the advertisement for bids to be published 
once, not more than ten days nor less than eight days preceding the day of the 
opening of the bids. Such consent shall be certified to the auditor of state and 
the director of finance and the provisions of section 2318 of the General Code 
shall be deemed not to apply to that portion of the improvement for which such 
method of advertising is authorized." 
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Consequently, no contract for the construction of highways, bridges or culverts 
could be entered into by the Director of Highways without competitive bidding during 
said biennium unless it is expressly exempted in pursuance of the above provision of 
the appropriation act, or unless it is such a contract as comes within the exceptions con­
tained in section 1210, General C'ode. It is well settled that an exception to a provision 
in a statute must be strictly construed and should only be applied to cases that are clear­
ly within the terms of such exception. Bruner vs. Briggs, 39 0. S. 478; Coal' Co. :Vs. 
Donnelly, 73 0. S. 298; State, ex rei., vs. Forney, 108 0. S., 463. 

It appears that there was no item specified in the original contract covering any 
quantity for overhaul for 'borrow and that there was no unit price bid for such item. 

Section 1210, General Code, excepting only the last sentence thereof, deals solely 
with increases in the quantities of such items as are specified in the original contract. 
When the increase in the quantity of any item specified in the original contract does not 
exceed twenty per cent and the cost of such increase does not exceed $2000.00, no extra 
work contract is required, but if the increase in the quantity of any such item or items 
exceeds twenty per cent, or if the increase in the quantity in connection with any one 
item exceeds $2000.00, then an extra work contract upon competitive bidding is required 
"covering such increase," except that in case of an emergency advertising may be dis­
pensed with. Clearly, this part of the statute applies only to increases of quantities of 
items specified in the original contract. An extra work contract for an item not speci­
fied in the original contract would not constitute a contract for an increase in the quan­
tity of such item, for there was no quantity for such item in the original contract. On­
ly the last sentence of this section applies to items not contained in the original contract. 
This sentence provides that: 

" * * * When it is deemed necessary by the director to perform extra work 
in connection with any project and the proposal of the contractor contains no 
unit price bid covering the item or items involved in such extra work and the 
cost of such work does not exceed two thousand dollars, the director may enter 
into a contract covering such extra work without advertising for and receiving 
bids therefor." 

There is no provision authorizing the director in case of an emergency to dispense 
with advertising where there is no unit price bid covering the item or items involved 
and the cost exceeds $2000.00. The legislature apparently intended to dispense with 
the requirem~nt as to advertising for bids in case of an emergency where the' items in­
volved were specified in the original contracr because the unit price for said items had 
already been determined by competitive bidding. It is well settled that persons dealing 
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with public agencies must ascertain at their peril \\·hether the preliminary steps lead­
ing up to a contract and prescribed by statute have been taken. As stated in !ofcC/oud 
and Geigle vs. Columbus, 54 0. S. 439, "they are dealing with public agencies whose 
power& are defined by law, and whose acts are public transactions and they should be 
charged with knowledge of both. 

In JVel/ston vs. Morgan, 65 0. S. 219, the following was held: 

"Persons dealing with officers of municipalities must ascertain for them­
selves and at their own peril that the provisions of the statutes applicable to 
the making of the contract, agreement, obligation or appropriation have been 
complied with." 

It is likewise well settled that statutes providing the mode and time for advertis­
ing for bids are designed to protect the public and are mandatory, the compliance with 
which is a condition precedent to the power of the public agency involved to enter intu 
a contract. McCloud and Geigle vs. Columbus, supra; Lancaster vs. Miller, 58 0. S. 
558; Ridge Co·mpany vs. Ca.mpbe/1, et a/., 60 0. S. 406; Ho-mmel and Company vs. 
Woodsfield, 115 0. S. 675; Hommel and Company vs. Woodsfield, 122 0. S. 148. 

It is my opinion therefore that the voucher in question cannot legally be paid. 

Furthermore, since the cost in question exceeds $3000.00, advertising could not be 
dispensed with in this case even though the items involved were specified in the original 
contract without the consent of the controlling board as required by the appropriation 
act referred to, in view of the case of State, ex rei., vs. Connar, 123 0. 'S. 310, which 
holds that an appropriation act is· special in its nature, and where it is later in point 
of time of enactment controls over the provisions of general statutes. 

4200. 

Respectfully, 

}OHN \V. BRICKER, 

Attorney General. 

SALES TAX-GOODS PURCHASED BY SUPERINTENDENT OF BANKS OR 

SUPERINTENDENT OF BUILDING AND LOANS FOR USE IN LIQUIDA­

TION OF ,FINANCIAL INSTITUTION NOT TAXABLE UNDER SALES 

TAX ACT. (0. A. G. 1935, NO. 4114, APPROVED). 

SYLLABUS: 

1. The State of Ohio is the "consumer" of goods purchased by the Superintendent 
of Banks or by the Superintendent of Building and Lo.an1 Associations for use in the li­
quidation of a particular financial institution, although the purchase price is paid from 
the assets of the particular institution, and therefore such sales are not taxable under tlze 
Ohio Sales Tax Act (Sections 5546-1 to 5546-23, General Code). Opinions of the Attor­
ney General, 1935, No. 4114, approved and followed. 

2. Such goods include repair materials and implements for use in preser'l!ing and 
repairing property constituting an asset of a particular institutio111 in liquidation. 


