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SCHOOLS-TRANSPORTATION OF HIGH SCHOOL PUPILS BY BOARD 
OF EDUCATIONAL IS OPTIONAL-EXCEPTION-SEE SECTION 7749 
G. C. 

The transportation of high school pupils by a board of education is optional 
(7731) except as to those mentioned in section 7749 G. C. and a board of education 
is not compelled to transport graduates of a second or third grade high school to a 
high school of higher grade, unless it has assigned such graduates to a higher grade 
high school outside the district and distant more than four miles from the residence 
of the pupil. 

CoLUMBus, Omo, December 14, 1921. 

HoN. VERNON M. RIEGEL, Superintendent of Public Instruction, as Director of 
Education, Columbus, Ohio. 
DEAR Sm :-Acknowledgment is made of the receipt of your inquiry of 

recent date, requesting the opinion of this department on the following ques­
tion: 

"If graduates of a second or third grade high school maintained 
by a board of education are of compulsory school age, must the board 
of education provide transportation for such graduates to a high school 
of higher grade outside the district?" 

It is assumed that your question follows from Opinion No. 2447, issued to 
you on October 3, 1921, the first and second branches of the syllabus of which 
read as follows : 

"1. In lieu of providing work in high school branches, as re­
quired of boards of education, under the provisions of section 7764-1 
G. C., a board of education may transport to a high school outside the 
district all pupils of compulsory school age who have finished the 
ordinary grade school curriculum (7648 G. C.) and who live more than 
four miles from any high school. 

"2. A board of education maintaining a second grade or a third 
grade high school is satisfying the requirements of section 7764-1 G. C. 
by providing work in high school branches for those pupils who have 
not graduated from such second or third grade high school." 

Section 7764-1 G. C. (Bing law) reads as follows: 

"Boards of education shall provide work in high school branches, 
as mentioned in section 7648, General Code, at some school within four 
miles of the residence of each such child for those children of com­
pulsory school age who have finished the ordinary grade school cur­
riculum except those who live within four miles of a high school and 
those for whom transportation to a high school has been provided." 

This section is supplemental to section 7764 G. C. and should be read in 
conjunction with the latter. Section 7764 G. C. reads: 

"The child in his attendance at school shall be subject to assign­
ment by the principal of the private school or superintendent of 
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schools as the case may be, to the class in * * * high school * * 
suited to his age and state of advancement and vocational interest, 
within the schoo_l district; or, if the schooling is not available within 
the district, without the school district, provided the child's tuition 
is paid and provided further that transportation is furnished in case 
he lives more than * * * four miles from * * * a high school 
* * * The board of education of the district in which the child 
lives shall have power to furnish such transportation." 

It will be noted here that the superintendent of schools may assign the 
pupil "to the class in * * * high school * * * suitable to his age and 
state of advancement within the school district; or if the schooling (assign­
ment to a class in high school) is not available within the district, then the 
superintendent or principal may assign without the school district, provided 
* * * tuition is paid and * * * that transportation is fttrnished in case he 
(the pupil) lives more than * * * four miles from * * * a high school 
* * *." 

Under this section the superintendent of schools may assign a graduate 
of a second or third grade high school of compulsory school age to a class 
or grade in high school outside his district and under the law the pupil is 
presumed to go to the school where he. has been legally assigned. The sec­
tion provides, however, that before he can be so assigned, outside his dis­
trict, his tuition shall be paid and transportation shall be furnished if he 
lives more than four miles from the high school to which he has been as­
signed. Thus in the case which you have in mind, if the pupil was graduated 
from a second or third grade high school and was assigned to, a high school 
of the first grade in another district, he would have to be transported by his 
local board of education under the provisions of section 7764 G. C. if the 
pupil lives more than four miles from the high school to which assigned, in 
order to make such assignment effective. 

The language in section 7764 G. C. supra, is all that appears in the Bing 
law (H. B. 111) on the question of high school transportation. The section 
speaks of assignment of high school pupils (1) "within the district" and (2) 
"without the district," being separated by a semicolon. As to assignment 
"within the district" nothing is said on transportation, the provision as to 
"power" to transport appearing relative to assignment "without the district." 
The section does not say a board "shall transport" or that it is the "duty" of 
the board to transport, for it says the board shall have "power to furnish 
such transportation" outside the district which it did not have before. 

When it enacted the Bing law (H. B. 111) the general assembly did not re­
peal, as it could have done, the language of section 7748 G. C., which reads: 

"* * * except that, a board maintaining a second or third grade 
high school is not required to pay such tuition (to first grade high 
school) when the maximum levy permitted by law for such district has 
been reached and all the funds so raised are necessary for the sup­
p.ort of the schools of the district. * * *" 

The same general assembly which enacted 7764 and 7764-1 G. C. (Bing law) 
also enacted the following language in section 7731 G. C. (109 Ohio law, 289) 
to wit: 

"* * * the transportation of pupils who are pursuing high 
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school branches shall be optioual with the board of education, except 
as provided in section 7749 G. C." 

Section 7749 G. C. refers to districts where the elementary pupils are 
transported and entitles high school pupils to be hauled along with the ele­
mentary pupils. 

The positive duty is cast upon each board of education by section 7764-1 
to provide work in high school branches ; the board has provided work in 
high school branches in its district when it operates a second or third grade 
high school which teaches the "high school branches, as mentioned in 7648 
(7649) G. C." The general assembly has not said in 7764-1 G. C. the manner 
in which such "work in high school branches" shall be provided, nor has it 
said the amount of such work to be provided. Apparently this has been left 
as an administrative question (7690) to each board of education as to method 
in carrying out the mandate that "high school work" must be provided. It is 
not within the province of the attorney-general to legislate upon any mat­
ter, that function resting with the general assembly. The legislature in two 
laws upon transportation of high school pupils has said that such transporta­
tion is "optional" with the board (H. B. 216) and "power" to transport has been 
conferred in section 7764 (H. B. 111) to "without the school district." In 
neither is there a provision for compulsory transportation of high school 
pupils, except as to 7649 G. C. But ,a· board of education may transport high 
school pupils in lieu of furnishing high school work in its district (Opinion 
2447). 

"Sec. 7731-4. * * * A failure of a parent or guardian to arrange 
to have a child transported to school, or his failure to have the child 
attend on the ground that the transportation is not supplied cannot 
be plead as an excuse for the failure of such parent or guardian to 
send such child to school or for the failure of the child to attend 
school." 

In reply to your inquiry you are advised that: 
The transportation of high school pupils by a board of education is op­

tional (7731) except as to those mentioned in section 7749 G. C. and a board of 
education is not compelled to transport graduates of a second or third grade 
high school to a high school of higher grade, unless it has assigned such 
graduates to a higher grade high school outside the· district and distant more 
than four miles from the residence of the pupil. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 


