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POLICE PROTECTION - TOWNSHIP TRUSTEES-COUNTY 

COMMISSIONERS-§307.15 R.C.-TOWN SHIP APPROPRIATES 

MONEY TO COUNTY FOR SUBSEQUENT APPROPRIATION 

TO SHERIFF_,COUNTY COMMISSIONERS CANNOT CON­

TRACT FOR ADDITIONAL DUTIES FOR SHERIFF. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 307.15, Revised Code, a board of township trus­
tees has authority to enter into an agreement with the board of county commissioners, 
whereby such board will furnish to the township such police protection as the town­
ship is authorized by law to furnish for itself, and to pay for such service out of 
township funds; but said county commissioners would have no authority to have 
such police service performed by the sheriff or his deputies. 

Columbus, Ohio, June 30, 1958 

Hon. John S. Ballard, Prosecuting Attorney 

Summit County, Akron, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication requesting my opinion and 

reading as follows : 

"Contracts have been entered into between the board of com­
missioners of Summit County and the township trustees of sev­
eral of the townships of the county for the purpose of providing 
those particular townships with additional police protection. 

"The contracts provide for payment by the township of 
sums sufficient to provide the additional police protection desired. 
The commissioners agree to provide the sheriff with additional 
funds with which to hire additional deputy sheriffs whose duties 
are to be confined to policing the township which by said con­
tract provides the funds for the employment of the deputy or 
deputies. 

''The sheriff does have the duty to provide police protection 
to unincorporated areas of the county. But that protection is 
limited by the appropriation for the operation of the sheriff's 
office. In Summit County the sheriff has employed and does em­
ploy as many deputy sheriffs as the appropriation to his office will 
allow. 
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"The county commissioners have appropriated to the sheriff 
for the operation of that office as much money as is available. The 
townships have funds which they wish to use to provide addi­
tional police protection, and have by contract with the board of 
county commissioners attempted to provide for additional pro­
tection. 

"The auditor of state has listed the funds expended by the 
townships for additional police protection by contract with the 
board of county commissioners as illegal expenditure. 

"I respectfully request your opinion on the following ques­
tions: 

1. May a board of township trustees enter into a con­
tract with a board of county commissioners for addi­
tional police protection to be furnished by the sheriff 
through the assignment of additional deputies, whose 
duty it is to police that particular township? 

2. May a board of township trustees legally expend 
money to pay for additional police protection to be 
furnished by the sheriff under the terms of township 
trustees and the board of county commissioners?" 

County commissioners are authorized by Section 307.15, Revised 

Code, to enter into a contract with anyone of the public subdivisions named, 

relative to the performance by the county commissioners of part or all 

of the powers of such subdivision. This section, in so far as pertinent, 

reads as follows : 

"The board of county commissioners may enter into an agree­
ment with the legislative authority of any municipal corporation, 
township, port authority, water or sewer district, school district, 
library district, health district, park district, soil conservation 
district, water conservancy district, or other taxing district, or 
with the board of any other county, and such legislative authori­
ties may enter into agreements with the board, whereby such 
board undertakes, and is authorized by the contracting subdivi­
sion, to exercise any power, perform any function, or render any 
service, in behalf of the contracting subdivision or its legislative 
authority, which such subdivision or legislative authority may 
exercise, perform, or render. 

"Upon the execution of such agreement and within the limi­
tations prescribed by it, the board may exercise the same powers 
as the contracting subdivision possesses with respect to the per­
formance of any function or the rendering of any service, which, 
by such agreement, it undertakes to perform or render, and all 
powers necessary or incidental thereto, as aniply as such powers 
are possessed and e~ercised by the contracting subdivision di-
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rectly. In the absence in such agreement of provisions determin­
ing by what officer, office, department, agency, or authority, the 
powers and duties of the board shall be exercised or performed, 
the board shall determine and assign such powers and duties. 
Sections 307.14 to 307.19, inclusive, of the Revised Code, or any 
agreement authorized by such sections, shall not suspend the pos­
session by a contracting subdivision of any power or function 
exercised or performed by the board in pursuance of such agree­
ment. Nor shall the board, by virtue of any agreement entered 
into under this section, acquire any power to levy taxes within and 
and in behalf of a contracting subdivision unless approved by a 
majority of the electors of the contracting subdivisions." (Em­
phasis added) 

As your questions are directed to the power of the township rather 

than the county, I direct your attention to the explicit language of the 

statute giving the subdivisions named express power to enter into such 
contract. 

It will be observed that the language of this section is very strong in 
describing the extent to which such transfer of the powers and duties of a 

subdivision may be carried. It appears to me to be all inclusive. After 

granting this wide authority, the legislature saw fit to emphasize it by 

providing when such an agreement has been made, the board of county 

commissioners may exercise the powers of the contracting subdivision, "as 

amply as such powers are possessed and exercised by the contracting sub­

division directly." It would appear, therefore, that to the extent that 

township trustees have authority to provide police protection for the town­

ship, they may transfer that power by contract to the county commissioners. 

Township trustees, generally speaking, are not endowed with author­

ity to exercise police powers. There is, however, one exception found 111 

Section 509.16, Revised Code, which reads as follows: 

"The board of township trustees may designate any qualified 
person as a police constable. The board may pay each police 
constable, from the general funds of the township, such com­
pensation as the board by resolution prescribes for the time actu­
ally spent in keeping the peace, protecting property, and per­
forming duties as a police constable * * *". (Emphasis added) 

It will be observed that this section describes very briefly the police 

authority of police constables. I find no other provision in the law which 

elaborates on this description or confers additional duties, excepting m 

Section 1901.32, Revised Code, which is a part of the law relating to 
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municipal courts, where it is provided that each constable appointed by a 

township is to be, ex officio, a deputy bailiff of said court. It would 

appear, therefore, that if the contract which you suggest is entered into, the 

county commissioners would have the right to appoint constables having 

the general duties described in said Section 509.16. 

Your questions, however, indicate that the county commissioners will 

contract for additional police protection to be furnished by the sheriff 

through the appointment and assignment of additional deputies. I do not 

consider that the county commissioners could undertake in any degree 

to contract on behalf of the sheriff or agree to furnish services of the 

sheriff or his deputies. 

The sheriff is an elected officer having prescribed duties which relate 

to the keeping of the peace and enforcement of the laws of the entire county. 

He is authorized by Section 311.04, Revised Code, to appoint one or more 

deputies, subject to the approval of the court of common pleas and the 

number which he may appoint is limited only by the amount of funds 

placed at his disposal by appropriation of the county commissioners. The 

assignment of specific duties of his several deputies would be a matter 

solely within his control. 

In the form in which your questions are phrased, my answer would 

have to be in the negative for the reasons just indicated. 

Your second question is directed expilcitly to the right of the town­

ship trustees to expend money to pay for the service for which they 

contract. Where the law authorizes a public body to contract for prop­

erty or services to be furnished to it, the power to pay for the same follows 

as a necessary inference. This appears to me so obvious that I do not 

deem it necessary to search for authorities. 

Accordingly, it is my opinion that under the prov1s1ons of Section 

307.15, Revised Code, a board of township trustees has authority to enter 

into an agreement with the board of county commissioners, whereby such 

board will furnish to the township such police protection as the township 

is authorized by law to furnish for itself, and to pay for such service out 

of township funds ; but said county commissioners would have no author­

ity to agree to have such police service performed by the sheriff or his 
deputies. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 


