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Generally, the property of institutions such as those enumerated in your letter is 
used exclusively for charitable purposes; but if not so used, their property does 
not come within the exemption defined in Section 5353 of the General Code. 

Section 5349, General Code, provides that public schoolhouses and houses used 
exclusively for public worship, the books and furniture therein and the ground 
attached to such building necessary for the proper occupancy, use and enjoyment 
thereof, and not leased or otherwise used with a view to profit, public colleges and 
academies and all buildings connected therewith, and all land connected with public 
institutions of learning not used with a view to profit, shall be exempt from 
taxation. 

It is clear that annuities, as such, do not come within the provisions of Section 
5349, General Code, and therefore church schools are taxable unless they are in­
stitutions used exclusively for charitable purposes and come within the provisions 
of Section 5353, General Code. The same may be said in regard to missions and 
church extension work. It is evident that orphans' homes and homes for old 
people are not taxable if said homes come within the definition of institutions used ex­
clusively for charitable purposes. 

Specific facts in regard to the various associations and activities referred to in 
your communication are not stated and I am therefore unable specifically to answer 
your question in regard to the various associations and activities named in your 
letter; although ordinarily such associations are institutions owning property used 
exclusively for charitable purposes, and if so used such property is exempt from 
taxation. If upon ascertaining all the facts in connection with the annuities in 
question further advice from this department is desired, consideration will be given 
to such questions as you desire to submit. 

1968. 

Respectfully, 
Enw ARD C. Tt:RNER, 

Attorney General. 

BOARD OF EDUCATIOX-NO AUTHORITY TO ARBITRARILY DISMISS 
COUNTY SUPERIXTEXDENT-:-.1UST FOLLOW SECTIOX 7701, GE.'\­
ERAL CODE. 

SYLLABUS: 

A county board of education does not have the power at its discretion or arbitrarily 
to dismiss a county superi11tende11t of schools bdore the expiratio11 of his term of ap­
pointment, but must proceed i11 the dismissal of such supcri11te11dent in accordance with 
the provisio11s of Section 7701, General Code. 

CoLL"MB::s, OHIO, April 14, 1928. 

Hox. HOWARD J. SEY:IIOL"R, Prosecuting Attomey, Ravenna, Ohio. 

DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your communication as follows: 

"On June 29th, 1927, you rendered at our request your opinion Xo. 675, 
covering the legality of the election of a county superintendent by a county 
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board of education at a special meeting. The question now arises in continu­
ation of the above stated facts whether this appointment of a county superin­
tendent for the period of three years at the :\larch 19th special meeting was 
voidable, and whether the county board of education acted within its authority 
when at its regular meeting, July 15th, 1927, five days before the expiration 
of the time set by the statute, No. 4744, for the hiring of a superintendent, 
they entertained a motion to reconsider the appointment of :\larch 19th and 
definitely rehired the county superintendent for a period of one year at a 
stated salary. 

It develops that the appointment of :\larch 19th aroused many protests 
from taxpayers to the board members, none of these, however, were in the 
form of written communications to the board. Under this state of facts, the 
county superintendent has served from August 1st up to the present time and 
the board is preparing the appointment of a successor from August 1st next. 
The county superintendent maintains that he has a definite three-year contract 
and cannot be removed until the end of the three-year term from August 1st, 
1927, no charges having been laid against him before the board to which he 
had opportunity to defend himself. \Voulcl greatly appreciate your advising 
as to whether the board acted within its authority in reconsidering the three­
year contract at its July 15th meeting, five days before the statutory period 
for hiring the superintendent, and two weeks before the term of employ­
ment commenced. 

If the three-year term of employment is effective, by what method can 
the board remove the county superintendent?" 
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In Opinion No. 675 referred to in your inquiry, rendered to you under elate of 
June 29, 1927, there was considered the question of the legality of the appointment 
of a county superintendent of schools which appointment had been made at a meeting 
of the county board of education, after notice to all the members of the board and 
their active participation in said meeting, which had been held one week later than 
the time for the regular meeting of the board, no meeting having been held at the 
last previous time for holcling a regular meeting. 

It was held in said opinion that even though a meeting of the board held as above 
stated, might be construed technically to be a special meeting, an appointment of a 
county superintendent at such a meeting, which was subsequently ratified by the 
board at its next regular meeting, was legal, if no protests were filed and no action 
taken questioning its legality. ln the course of the opinion, I said: 

"Relying upon the fact that the conflict of meetings on :\larch 19th was 
inadvertent, and assuming that there has been no protest filed by an elector of 
the county, I am of the opinion that the irregularity in the method of the 
election of the county superintendent is not such that renders the same void. 
If, however, it was claimed by electors of the county that they were misled 
and had no opportunity to protest the election of the county superintendent, 
and there were good grounds for the protest, such election might be held by a 
court to be voidable." 

It now appears, as stated in your present inquiry, that this same board of educa­
tion, at a regular meeting held about four months later, viz. on July 15, 1927, under­
took to rescind its former action by passing·a ·motion to reconsider the appointment 
of the county superintendent formerly made and by affirmati\·e action to re-appoint 
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the same person county superintendent of schools for one year instead of for three 
years as was done at the former meeting. 

It does not appear what action was taken by the person appointed, by way of ac­
cepting the appointment, other than his entering upon and performing the duties 
of county superintendent of schools since August 1, 1927, the date when his appoint­
ment either for one or three years would have become effective. His entering upon 
and performing the duties of the office would no doubt amount to an acceptance of 
the appointment, if he had not formally accepted it in writing or other notice to the 
board or otherwise, but would not be conclusive as to which of the appointments he 
had accepted. In the absence of a showing of some other form of acceptance, his 
entering upon the duties of the office on August 1st, 1927, would probably be con­
strued as accepting the later action of the board rather than the earlier. 

If, however, after the appointment for three years had been made, the person 
appointed accepted the appointment, a contract existed between the board and superin­
tendent which could not be set aside by the board by a mere reconsideration of the 
matter, without conforming to the method provided by statute for dismissing or dis­
charging a surerintendent of schools, who had been duly appointed to the position. 
The fact that the action of the board abrogating the first appointment was taken on 
July IS, 1927, whereas the term of appointment did not begin until August 1st, does 
not, in my opinion, make any difference. The contractual relation between the board 
and superintendent existed as soon as the appointment was made and accepted. 

It was not meant by the language of my former opinion wherein I said that 
under certain circumstances therein stated, '·such election might be held by a court 
to be voidable," that the appointment was voidable, in the sense that it might be voided 
at the whim of the board or the superintendent. As stated therein, if appeal were 
made to the courts at the proper time, and showing were made that the rights of the 
electors of a district had been prejudiced by the board's action in making an ap­
pointment in the manner it ~vas made in this case, the court might consider the ap­
pointment to be voidable anci set it aside. 

If, as stated above, the person appointed for three years at the meeting held on 
:\iarch 19, 1927, accepted the appointment before the meeting of July IS, 1927, no action 
having been taken on the part of the electors to protest the appointment, as there 
appears not to have been clone, the only means by which the superintendent could be 
dismissed would be by taking action in accordance with Section i701, General Code, 
which reads as follows: 

"Each board may dismiss any appointee or teacher for inefficiency, neglect 
of duty, immorality, or improper conduct. X o teacher shall be dismissed 
by any board unless the charges are first reduced to writing and an oppor­
tunity be given for defense before the board, or a committee therof, and a 
majority of the full membership of the board vote upon roll call in favor of 
such dismissal." 

It will be noted by the terms of the above statute that before an appointee of a 
board of education may be dismissed, charges of inefficiency, neglect of duty, im­
morality, or improper conduct must be brought against the appointee, reduced to 
writing, and an opportunity given for defense before the board or a committee thereof. 

In the recent case of ClzristiiiOilll vs. Co/email, 117 0. S. 1, 1S7 X. E. 486, 
it was held: 

"Section 7701, General Code, does not confer upon a county board of 
education power to dismiss a county superintendent of schools arbitrarily." 



ATTORXEY GEXERAL. 

"In an action in quo warranto the respondent may justify his retention 
of the office of county superintendent of schools by proving that his dis­
missal and discharge therefrom by the county board of education, before the 
expiration of his term by appointment, was made arbitrarily and without 
any proof tending to support any of the charges made against him." 
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In the course of the opinion in the Christmann case, supra, the court said with 
reference to Section 7701, General Code, 

"\Vhile neither county boards of education nor county superintendents 
of schools existed at the time of the enactment of that section, the section is 
in general terms and in the present tense, and we are of the opinion that 
it includes, by the words 'each board,' not only the boards of education then 
or theretofore provided for by statute, but also boards of education there­
after created; that by the words 'appointee or teacher' it includes not only 
appointees to positions which had then or theretofore been created and 
teachers for whose employment provision had then or theretofore been made, 
but also appointees to and teachers for positions thereafter created; that the 
office of county superintendent of schools having been created and provision 
having been made for the filling of such office by appointment by the board, 
and the requirement having been made that such county superintendent 
should teach, such officer, for the purpose of the authority in that section 
conferred upon the board of education, falls within either designation of 
'appointee' or 'teacher.' * * * " 

"The extent of the power of the county board of education to dismiss 
the county superintendent of schools is found in Section 7701, General Code, 
and there is found there no power to dismiss at the discretion of the board 
or arbitrarily." 

In specific answer to your inquiry, I am of the opmton that if the person ap­
pointed county superintendent of schools at the meeting of March 19, 1927, accepted 
said appointment, by appropriate action, before July 15, 1927, his term of office con­
tinues for three years from August 1, 1927. The only means by which he may be 
removed before the expiration of his term of appointment is by proceedings in ac­
cordance with Section 7701, General Code. If, howeYer, no acceptance had been 
made of the appointment made by the board on !viarch 19, 1927, the board's action on 
July 15, 1927, although strictly not in proper form, would amount to the appointment 
of a superintendent for one year. Respectfully, 

1969. 

Eow ARD C. TuRNER, 
Attomey General. 

MINOR-MAY LEGALLY BE APPOIXTED DEPUTY COUNTY RECORDER. 

SYLLABUS: 
A minor may legally be appointed to the position of deputy in the office of cormty 

recorder a11d perf om~ the duties of the same. 
CoLUMBus, 0Hro, April 14, 1928. 

HoN. FRANK L. MYERS, Prosecuting Attorney, Mt. Gilead, Ohio. 
DEAR SIR :-This is to acknowledge receipt of your recent communication, in 

which you ask my opinion upon a question therein stated, as follows: 


