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It is interesting to note that the recent probate code expressly authorizes the 
investment of funds held by fiducaries in certain types of mortgages (Section 
10506-41 G. C.), and it may be suggested that good business judgment would 
require that townsh· p trustees in the investment of cemetery funds in interest-bear­
ing notes and mortgages follow the pertinent terms of such section, as to such 
investments. 

In view of the foregoing, and in specific answer to your inquiry, I am of the 
opinion that township trustees, under authority of Section 3458, General Code, 
may invest cemetery trust funds in an interest-bearing note secured by a first 
mortgage on real estate. 

4765. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

COUNTY COMMISSIONERS-CO-OPERATING WITH HIGHWAY DI­
RECTOR ON STATE ROAD IMPROVEMENT-1\IAY PAY FOR COST 
OF RIGHT OF WAY WHERE ROAD LESS THAN TWENTY FEET 
IN WIDTR 

SYLLABUS: 
County commissionens of any cozmty, 1·egardless of the size of its tax 

duplicate, may use county funds to pay for a right of way required by any 
state highway improvement or repair contemplated by the director, even though 
such improvement or repair will not produce a pavement of more than twenty 
feet in width. 

CoLUMBUS, OHio, November 25, 1932. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Colztmbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-I acknowledge receipt of your communication which reads as 
follows: 

"You arc respectfully requested to furnish this department with your 
written op:nion upon the following: 

QUESTION: May the county commissioners in counties having a 
tax duplicate of real and personal property less than $300,000,000 use 
county funds to pay for a right-of-way on state roads which are being 
improved to a width of twenty feet or less." 

Section 1191, General Code, reads as follows: 

"The commissioners of any county may co-operate with the depart­
ment of highways in the eliminafon of railway grade crossings on the 
state highway system and in the construction or reconstruction of bridges 
and viaducts, together with the approaches thereto, and shall be author­
ized to pay such portion of the cost of any such work as may be agreed 
upon between said commissioners and_ the director of highways. Said 
commissioners shall also be authorized to co-operate with said depart­
ment in constructing, rcconstructit~g. resurfacing or widening a state high­
way, where the result of such construction, reconstruction, resurfacing 
or widening is to produce a pavement more than twenty feet in width, 
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and the commissioners shall under such circumstances be authorized to 
pay all or any agreed porf on of the cost of so much of any such pave­
ment so constructed, reconstructed, resurfaced or widened as lies outside 
of or extends beyond such width of twenty feet, together with all or any 
agreed portion of so much of the cost of grading, drainage structures, 
right of way, and other appurtenances and incidental expenses as may be 
occasioned by or result from such construction, reconstruction, resurfacing 
or widening of the pavement in excess of twenty feet in width. The 
amount wh:ch such commissioners may assume and agree to pay, either 
in whole or in part, shall be determined by the director by first estimating 
the cost of the work with a pavement to the full width planned and by 
subtracting therefrom his estimate of the cost of completing such improve­
ment with a pavement of a width of twenty feet and no more; and the 
determination of the director in this respect shall be final. Any board of 
county comm:ssioners desiring to co-operate as provided in this section 
may, by resolution, propose such co-operation to the director, and a copy 
of such resolution, which resolution shall set forth the proportion of the 
cost and expense to be contributed by the county, shall be filed with the 
director. Where any portion of the work covered by such proposal is 
within the limits of a municipal corporation, such proposal shall be accom­
panied by the consent of the municipal corporation to the doing of such 
work, evidenced by proper legislation of its council or other legislative 
body unless such consent has already been given by said municipal corpo­
ration to the director. Provided, however, the county commissioners of 
any county having a tax duplicate of real and personal property in excess 
of three hundred million dollars shall also be authorized to co-operate 
with the department of highways in the construction, reconstruction, 
resurfacing, widening or repair of state highways including the bridges 
and viaducts thereon by paying such portion of the cost thereof as is 
agreed upon by the county commissioners and director of highways. 
County commissioners of any county shall be authorized to co-qperate 
with the department of highways in the cost of obtaining right of way 
required for or in connection with any state highway improvement or 
repair conte:11plated by tile director; and to pay any agreed proportion 
of the cost of such right of way. Unless otherwise expressly restricted, 
the authority granted to county commissioners by this section to co­
operate with the department of highways shall extend to all portions of 
the state highway system, both within and without municipal corpora­
tions, subject to the concEtion that the consent of a municipal corpora­
tion be given to the performance of any work within its limits." 

It will be seen that this section gives counties the right to co-operate with 
the state highway department as follows: 

1. When the result of the improvement of a state highway will produce a 
pavement more than twenty feet in width, the county commissioners of any 
county may pay all or any agreed portion of the cost of so much of the pave­
ment as extends beyond the width of twenty feet, including so much of the cost 
of grading, drainage structures, right of way, etc., as may be occasioned by the 
excess of paving over the twenty feet in width. This applies to all counties 
irrespective of the size of their tax duplicate. 

2. vVhere a county has a tax dupEcate of real and personal property in 
excess of three hundred million dollars ($300,000,000), its commissioners may 
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co-operate in the cost of constructing, reconstructing, resurfacing, widening or 
repair of state highways, including the bridges and viaducts thereon. This applies 
to all state highways in such counties irrespective of the width of pa\'ing to be 
produced by such improvement. 

3. The county commissioners of any county may co-operate with the high­
way department in the cost of obtaining r:ght of way required by any state high­
way improvement or repair contemplated by the director. This clause of section 
1191, General Code, refers especially to acquiring right of way and its terms are 
so broad as to include any county, regardless of the size of its duplicate, and any 
state highway, regardless ot the width of the pavement to be produced by the 
improvement or repair. 

Th:s was practically my hoiding in my opinion of September 30, 1929, to the 
Prosecuting Attorney of Shelby County, appearing in Opinions of the Attorney 
General for 1929, Vol. II, page 1444, wherein I held: 

"County commissioner, in co-operation with the Director of High­
ways, may lawfully acquire the right of w_ay required in connection with 
the improvement or repa"r of any state highway, ·and may lawfully agree 
to and pay any agreed portion, or all, of the cost of such right of way." 

Prior to the amendment of section 1191 by the 88th General Assembly, section 
1191 did not authorize the counties to co-operate with the highway department in 
paying the cost of obtaining right" of way but it was held in the Opinions of the 
Attorney General for 1928, Vol. III, page 1677, that the county comm:ssioners 
could acquire and pay for right of way for a state highway by virtue of section 
6860, et seq., General Code, provided the county commissioners in so doing cc•­
operated wi.th· the director. Referring to this in my opinion of September 30, 
1929, I said: 

"However, regardless of what the law was previous to the amendment 
of Sect: on 1191, General Code, by the 88th General Assembly, provision 
IS now specifically made authorizing the county commissioners to co­
operate with the Highway Department in acquiring a right of way for 
roads in the state highway system and to co-operate with the department 
in the cost of obtaining any such necessary right of way." 

This author:ty is more clear since the enactment by the 89th General Assembly 
of section 1191-2 which, among other things, expressly authorizes county commis­
sioners, with the approval of the directors, to purchase or appropriate property 
for state highway purposes. 

I am therefore of the opinion that the county commissioners of any county, 
regardless of the size of its tax duplicate, may usc county funds to pay for a 
right of way required by any state highway improvement or repair contemplated 
hy the director, even though such improvement or repair will not produce a pave­
ment of more than twenty feet in width. 

Respectfully, 
GtLBERT DETTMAN, 

Attorney General. 


