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2710. 

APPROVAL, DEFICIENCY BONDS OF WALNUT TOWNSHIP RURAL 
SCHOOL DISTRICT IN AMOUNT OF $15,000. 

CoLUMBUs, OHIO, December 17, 1921. 

Departme11t of Industrial Relations, Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

2711. 

APPROVAL, BONDS OF MILTON TOWNSHIP RURAL SCHOOL DIS­
TRICT, WAYNE COUNTY, IN AMOUNT OF $50,000. 

CoLUMBUS, 0Hro, December 17, 1921. 

Department of Industrial Relations, Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

2712. 

PHARMACISTS- REGISTRATION OF APPRENTICESHIP OF APPLI­
CANTS MANDATORY-SEE SECTIONS 1302 AND 1303-3 G. C.-FAIL­
URE TO COMPLY RENDERS APPLICANTS INELIGIBLE TO ADMIS­
SION FOR EXAMINATION. 

The provisious of section 1303-3 G. C. rcquiriug the registration of apprenticeship 
of applicants acquiriug the two years of practical expcricllce ill a drug store, required 
by the provisiol!s of sectio11 1302 and 1303-3 G. C. arc ma11dator:y, and failure to com­
ply with the same renders iueligiblc applica11ts to the admission of the examinatio11 of 
pharmacists and assistant pharmacists designated by section 1301 of the General Code. 

CoLUMBUS, OHIO, December 19, 1921. 

State Board of Pharmacy, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Receipt is acknowledged of your letter of recent date, read­

ing as follows : 

"You will note that section 1303-3 of the General Code provides for 
apprenticeship registration in pharmacy. In part it states it shall be 
the duty of registered pharmacists, or other employers, who take into 
their employ an apprentice for the purpose of his becoming a pharma­
cist, to register said apprentice within ninety days. 

The same section also provides if he or she fails to register, then 
he or she shall receive no credit for experience in a drug store or 
pharmacy when he or she makes application for examination. 

We have had applicants seeking admission to our examinations, 
who began their apprenticeship subsequent to the date when this law 



.ATTORNEY -GENERAL. 114{) 

became effective, and who have had the required practical experience, 
but did not register as an apprentice. 

The question is this: If an applicant appears for admission to our 
examinations and has all of the requirements, with the exception of 
apprenticeship registration, has this board the legal right to admit 
such applicants for examination? It is understood the applicant began 
and completed his apprenticeship subsequent to the date when this 
Ia w became effective." 

It is believed the question submitted involves the consideration of sections 
1301, 1302, 1303-3 and 1303-4 G. C. 

Section 1301 G. C. provides as follows: 

"A person desiring to be registered as a pharmacist or assistant 
pharmacist, shall file with the secretary of the state board of phar­
macy a verified application, giving his age, place or places at which he 
studied or practiced pharmacy, and the time spent in such study or 
practice, and appear before the board and take an examination in the 
following subjects: chemistry, botany, materia medica, toxicology and 
the theory and practice of pharmacy. Examination of those so apply­
ing for registration as pharmacists or assistant pharmacists shall be 
held at such times, during each year, and at such places as the board 
may determine." 

It is observed that this section requires that the person desiring to be 
registered as a pharmacist or assistant pharmacist shall file with the secretary 
of the state board of pharmacy a verified application, giving his age, place or 
places at which he studied or practiced pharmacy, and the time spent in such 
study or practice, and appear before the board and take an examination in the 
subjects of chemistry, botany, materia medica, toxicology and the theory and 
practice of pharmacy. The section does not state that the registration as an 
apprentice required by the provisions of section 1303-3 is to be considered such 
a preliminary qualification as to come within the meaning of the verifier! ap­
plication mentioned. Neither does it appear clear that section 1302 G. C., pro­
viding for the qualifications of pharmacists, intended that such qualifications 
should necessarily be a prerequisite to the examination provided for in section 
1301 G. C., although such an inference is believed to be fairly implied from the 
general context of the section. 

Section 1302 G. C. provides: 

"An applicant for certificate as pharmacist shall be a citizen of the 
United States, shall be not less than twenty-one years of age, shall be 
a graduate from a school of pharmacy in good standing as defined in 
section 1303-2 of the General Code, shall have completed.at least a two­
years' course in such school as defined in section 1303-2 of the General 
Code and shall have had at least two years of practical experience in a 
drug store in charge of a registered pharmacist where physicians' pre­
scriptions are compounded; provided, however, that if the applicant 
has taken a longer course in a school of pharmacy in good standing, 
each additional year successfully passed shall be counted as one year 
of practical experience." 

As previously stated, this section provides for the qualifications of phar-
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macists, but does not state that such qualifications are required as a prelimi­
nary condition to admission to the examination designated by section 1301 G. C. 
That is to say, that the qualification or credit of the two years of actual experi­
ence in a dmg store required by this section, and also by the provisions of sec­
tion 1303-3 is not expressly declared in any section of the pharmacy act, to be 
a qualification required previous to the admission of applicant to the examina­
tion, although specifically designated as a qualification of a pharmacist gen­
erally. 

Section 1303-3 G. C. provides : 

"It shall be the duty of registered pharmacists, or other employers, 
who take into their employ an apprentice for the purpose of his be­
coming a pharmacist, to register said apprentice within ninety days 
thereafter, with the state board of pharmacy. The date (time) of ex­
perience required of applicant for registered or assistant pharmacist 
shall be computed from the date of entering said apprenticeship; and 
if he or she fails to register, then he or she shall receive no credit for 
experience in a drug store or pharmacy when he or she makes applica­
tion for examination. The said state board of pharmacy shall furnish 
proper blanks for this purpose and issue a certificate of registration 
as a registered apprentice upon payment of fifty cents. An apprentice 
having served part or all of his time in a pharmacy without the state 
shall be given credit for the same when affidavit of his said employ­
ment is made by his employer showing the exact time served." 

·It is noted that this section was enacted by House Bill No. 376, 106 0. L., 
entitled, "An act to amend sections 1302 and 1303 of the General Code, and to 
enact supplementary sections 1303-1, 1303-2, 1303-3 and 1303-4 to provide for the 
control of the educational requirements and registration of pharmacists." 
Pertinent to the subject under consideration, the following excerpt is made 
from the provisions of section 1303-3 quoted, supra: 

"The date (time) of experience required of applicants for registered or 
assistant pharmacist, shall be computed from tj1e date of entering said 
apprenticeship; and if he or she fails to register, then he or she shall receive 
110 credit for experience in a drug store or pharmacy when he or she makes 
application for examination." 

The language used in this portion of the section clearly indicates that the 
legislature intended to require the registration generally of all applicants for 

-certificates to practice pharmacy, although it is not expressly stated that the 
apprenticeship registration mentioned therein is required necessarily as a 
qualification or preparation previous to admission for examination. However, 
it is not thought reasonable to suppose that the legislature intended that ap­
plicants to practice pharmacy should first take an examination, and subse­
quently comply with the provisions of section 1303-3 G. C. by registering for 
the two years of practical experience required in a drug store, or obtain a 
credit for such experience subsequent to examination and by any method 
otherwise than is that provided by section 1303-3 G. C. 

It would seem rather, from a reading of the various sections in pari 
materia that the legislative intention expressed by the provisions of section 
1303-3 G. C. is to require registration of apprenticeship as a qualification pre­
liminary or previous to admission to examination, since there does not seem 
to be any provision of law for the offering of such a credit at any other stage 
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of the proceedings which logically or reasonably seems to be applicable. It 
is true, section 1304 G. C. provides that the state board of pharmacy, if satis­
fied that the applicant for examination is of the required age, possessed of the 
practical experience required, and passes a satisfactory _examination, shall issue 
him a certificate to practice the profession of pharmacist or assistant pharma­
cist; yet it is not reasonably contended that the provisions of this section may 
be: so stressed as to cure the defect of a failure to comply with the provisions 
of section 1303-3. 

It is true that such a construction of the law may operate as a hardship to 
the particular applicants mentioned in your communication, who, possessing 
all other qualifications essential for the practice of pharmacy, may be excluded 
from the examinations held by the state board of pharmacy by reason of their 
technical failure to comply with the registration requirements of section 1303-3 
G. C., yet it cannot be seen, in view of the positive provisions of this section, 
how any other construction could be adopted without defeating the general 
purpose of the apprenticeship registration therein contained. 

Upon such considerations, therefore, you are advised that a negative an­
swer must be given to the specific question contained in the last paragraph of 
your communication. 

2713. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

STATE TEXTBOOK COMMISSION-NOT AUTHORIZED TO EXAMINE 
SUBJECT MATTER OF TEXTBOOK FILED BY PUBLISHER UNDER 
SECTION 7709 G. C.-DUTY IS TO FIX MAXIMUM PRICE OF SUCH 
BOOK. 

The general assembly lzas not atttlzori:::ed the state text book commission to ex­
amine the content or subject-111atfer of a text boo!~ filed by a publisher under section 
7709 G. C., the duty of the te.rt book commission being to immediately fix the maxi­
mum price at which such books may be sold to or purchased by boards of educatioll 
in the state, 

CoLUMBUS, Omo, December 19, 1921. 

HoN. VERNON M. RIEGEL, Superintendent of Public Instruction as Director of Edu­
cation, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of the receipt of your request for an 

opinion of this department upon the following statement of facts: 

"Section 7710 G. C. provides for a textbook commission consisting 
of the Governor, Secretary of State and the Superintendent of Public 
Instruction,~ and designates that said commission shall immediately fix 
the maximum price at which books filed in the office of the Superin­
tendent of Public Instruction, as provided in section 7709, may be sold 
to or purchased by boards of education, which price must not exceed 
seventy-five per cent of the published list wholesale price thereof. I 
find no statute that prescribes duties except those above mentioned 
and related duties designated in section 7712. 


