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to the same persons passing by will or intestacy from the donor, for the pur­
pose of determining the tax under that law. This conclusion is not advanced 
with any degree of confidence, as intimated, but this department, not being 
able to advise the commission categorically that this position is incorrect, 
recommends that the position be taken by the commission, and in case of 
contest presented to a court for fipal determination. 

This advice makes it unnecessary for the second group of questions sub­
mitted by the commission to be considered. 

2375. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

HEALTH FUNDS-MAY BE TRANSFERRED FROM ONE ITEM TO 
ANOTHER WITHIN TOTAL AGGREGATE AMOUNTS APPROVED 
BY BUDGET COMMISSIONER. 

Health funds are not divided according to the itemized statement submitted by 
tlze district board of health, as provided in section 1261-40, but such funds are re­
garded as a general health fund and may be expended in whole or in part for any 
of the purposes mentioned in said itemized statement. 

CoLUMBUS, OHIO, August 26, 1921. 

State Department of H calth, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-Your letter of recent date received, in which you request 

the opinion of this department as follows: 

"Section 1261-40 G. C. requires that the board of health of a gen­
eral health district 'estimate in itemized form the amounts needed 
for the current expenses of such district for the fiscal year beginning 
on the first day of January next ensuing'. This estimate must be 
certified by the board of health to the county auditor and by him 
submitted to the budget commissioners. The budget commissioners 
'may reduce any item or items in such estimate, but may not increase 
any item or the aggregate of all items! 

The section further provides the procedure for raising funds for 
the 'district health fund'. 

The question on which I wish an opinion is this: 
Can funds be transferred from one item to another within the 

total aggregate amounts of the budget as approved by the budget 
commissioners and, if so, what procedure should be followed by the 
general district health board to effect such transfer?" 

Section 1261-40 General Code provides in part as follows: 

"The board of health of a general health district shall annually, 
on or before the first Monday of April, estimate in itemized form the 
amounts needed for the current expenses of such district for the 
fiscal year beginning on the first day of January next ensuing. Such 
estimate shall be certified to the county auditor and by him ~uQmit~ 



780 OPINIONS 

ted to the budget commissioners which may reduce any item or items 
in such estimate but may not increase any item or the aggregate of 
all items. The aggregate amount as fixed by the budget commis­
sioners shall be apportioned by the cqunty auditor among the town­
ships and municipalities composing the health district on the basis . 
of taxable valuations in such townships and municipalities. * * * 
The county auditor, when making his semi-annual apportionment of 
funds, shall retain at each such semi-annual apportionment one-half 
the amount so apportioned to each township and municipality. Such 
monies shall be placed in a separate fund to be known as the 'district 
health fund'." 

The tax herein is estimated in itemized form by the board of health for 
the information of the budget commissioners, to whom the county auditor 
certifies the statement as received by him from the district board of health. 
The budget commissioners may reduce the amount asked by the district 
health board for any particular item or items; but cannot increase the same 
or the aggregate amount of all items. The amount as fixed by the budget 
commissioners shall be apportioned among the townships and municipalities 
composing the health district by the county auditor on the basis of taxable 
valuations in such townships and municipalities. The apportionment is based 
on the aggregate amount as allowed by the budget commissioners, and not 
the itemized amounts as submitted to them by the district health board. The 
tax is not levied for specific purposes in the protection of health, but for the 
purpose of protecting health generally, and when the semi-annual appor­
tionment of funds is made the county auditor retains one-half the amount 
apportioned to each township or municipality, which amount so retained is 
placed in a separate fund known as "district health fund". The present 
health laws do not change the method of making the levy. The acts of the 
health board, budget commission and county auditor, in the matter of sub­
mitting the estimate and auditor's apportionment of the estimates, do not 
constitute a levy, but the statutes still leave the levy to the municipal and 
township authorities. See Attorney-General's Opinion, 1919, Vol. II, p. 1080. 

It is conceivable that in practice some confusion has been caused in this matter 
by the attempted application of sections 5649-3a and 5649-3d. It will not be neces­
sary to quote these sections in their entirety, and it is sufficient to say that the first 
one requires that "on or before the first Monday in June, each year, the county 
commissioners of each county, the council of each municipal corporation, the trus­
tees of each township, each board of education, and all other boards or officers 
authori:::cd by law to levy taxes, within the county, except taxes for state purposes," 
shall submit an itemized estimate of the amount of money needed for their 
wants for the incoming year, with a detailed specification of the amount for 
the various purposes and other detailed information for the budget commis­
sion. 

Supplementing this provision in 5649-3a with reference to the levy, where 
the same authority that made the levy is authorized and required to disburse 
the amount raised on the levy, it was the purpose of the legislature in the 
following section 5649-3d to require "at the beginning of each fiscal half 
year the various boards mentioned in section 5649-3a of this act" to make 
appropriations each six months, and in this latter section there is also a 
provision that no appropriation shall be made for any purpose not set forth 
in the annual budget. 

The non-application of these sections is at once apparent when it is 
remembered, as above indicated, that the action of the health board, budget 
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commission, and county auditor in the work of apportioning and segregating 
the amount that may be retained each half year by the county auditor in 
settling with these tax subdivisions does not constitute a levy, and that the 
disbursement of the "district health fund" is taken out of the hands of the 
township and municipal officers and placed in the hands of the district health 
board; so that the district health board is not included in section 5649-3a, 
because, it is not a board "authorized by law to levy taxes," as provided in 
that section. 

That the township and municipal authorities are not obliged to and can­
not appropriate the health funds under 5649-3d follows from the fact that 
these officers have nothing to do with the disbursement of that fund. 

It could be argued not without some plausibility that by analogy these 
sections may be so interpreted as to provide a rule which the district health 
board must follow in disbursing the health funds, but it is believed that it 
would require legislation rather than interpretation to reach that result. 

In considering the question at hand notice has been taken of section 5 
of Article XII of the constitution, which provides: 

"* * * every law imposing a tax, shall state, distinctly, the 
object of the same, to which only, it shall be applied." 

Bear in mind the health tax is one levied for health purposes generally. 
It can be used only for health purposes, but that is the only limitation except 
that no more may be issued than the aggregate amount levied. Section 
5649-3d General Code, above quoted, designates the time for apportionments. 

Therefore, in answer to your question, it is the opinion of this depart­
ment that there is only one fund provided. Therefore there is no reason for 
any transfer of funds. 

2376. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

ROADS AND HIGHWAYS-WHERE COUNTY COMMISSIONERS MAKE 
APPLICATION FOR STATE AID-ADDITIONAL RIGHT OF WAY 
REQUIRED-COST BORNE BY COUNTY ALONE. 

Where county commissioners make application to the state for aid in improv­
ing a highway, and additional right of way is required for the carrying out of the 
improvement project, the cost of such additional right of way must be borne by the 
county alone, and is not to be treated as an item of cost and expense either for 
the purpose of calculating distribution of cost as between slate and county or for 
the purpose of calculating distribution of cost as between county, township and 
property owners. 

CoLUMBus, OHIO, August 26, 1921. 

RoN. N. E. Kmn, Prosecuting Attorney, Marietta, Ohio. 
DEAR SIR :-You have recently. submitted for the opinion of this depart­

ment the following: 

"In construing section 1213-11 d~es the expression 'cost and ex­
pense of the improvement' take into consideration the cost paid by 


