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the 30-day period. It is only when the 30-day period has elapsed that 
the number of names upon the remonstrance is definitely fixed. The 
remonstrance must be placed in the hands of the county board of educa­
tion within thirty days from the time of creation of the new school 
district by the county board, but the remonstrance cannot be considered 
as filed until the 30-day period has elapsed. Names could no doubt be 
added to the remonstrance within that time by qualified electors, and 
names could also be cancelled upon the remonstrance within that time, 
if such cancellations were made by the original signers." 

There is no doubt in my mind, that the persons who had withdrawn their 
names from the remonstrance in this case, must have signed and filed another 
remonstrance, and, I am of the opinion that the effect of the communication made 
to' the board under elate of May 17, 1933, as stated in your letter, was to restore 
the names of the signers of this communication to the original remonstrance. 

985. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

COUNTY CHARGES-COUNTY'S DUTY TO PROVIDE POOR RELIEF 
AND PAY BURIAL EXPENSES-DEFINITION OF COUNTY 
CHARGE-COUNTY RELIEF WORKER UNAUTHORIZED TO CON­
FER STATUS. 

SYLLABUS: 
I. The county has the duty to provide poor relief and to pay burial expenses 

of all persons who are county charges within the meaning of section 3476 of the 
General Code. 

2. Persons entitled to be received as inmates in the C ottnty Horne shall-' 
become county charges only in the manner provided by section 2544, General Code. 

3. A county relief worller is without authority to confer upon persons the 
status of county charges whether or not the relief sought by such persons is ad­
mission to the County Hom e. 

CoLUMBUS, Omo, June 21, 1933. 

RoN. RAY B. WATTERs, Proseczttmg Attorney, Akron, Ohio. 
DEAR SIR :-1 have your request for my opinion which reads as follows: 

"This office has been requested to ask the Attorney General for an 
opinion covering the following statement of facts: 

A man, who was a resident of the City of Akron, was found to be 
permanently disabled, and was sent to a local hospital by a Summit 
County relief worker for treatment, where he died two days later. It is 
conceded by the City and County authorities that under Section 3495 
G. C. he must be buried at public expense. 

Question: Is the City or County liable for the burial expense?" 
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Section 3495 of the General Code, in so far as it applies to your question, 
reads as follows: 

"When the dead body of a person is found in a township or munici­
pal corporation, and such person was not an inmate of a * * * benevo­
lent or charitable institution, in this state * * * (such body) shall be 
disposed of as follows: If he were a legal resident of the county, the 
proper officers of the township or corporation in which the body was 
found shall cause it to be buried at the expense ot the township or cor­
poration in which he had a legal residence at the time of his death; * * * 

Section 3496, General Code, provides for payment of burial expenses of a 
pauper dying in a benevolent insti-tution by the county from which he was sent 
to such institution. 

It has in the past been contended that the institutions mentioned in the ex­
ception to section 3495 arc state institutions only and inmates of county homes and 
county· hospitals must be buried by the township or corporation according to the 
provisions of that section. 

In a former opinion of this office, reported in Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1927, volume II, page 938, at 945, it was held that section 3495 has no 
application to county charges, and regardless of the interpretation of the excep­
tion to that section, the expense of burying such persons must fall upon the 
county. Therefore, the question does not arise whether or not the indigent 
deceased was actually an inmate of a county home or similar charitable institu­
tion. If he were a charge of the county, it must pay for his burial. 

[n determining whether or not the deceased in question was a county charge, 
section 3476, General Code, is material. After providing for temporary or partial 
relief by townships and cities, that section reads: 

"Relief to bt granted by the county shall be given to those persons 
who do not have the necessary residence requirements, and to those who 
are permanently disabled or have become paupers and to such other 
persons whose peculiar condition is such they can not be satisfactorily 
cared for except at the county infirmary or under county control." 

Except where the question of residence is present, the important line of 
demarcation between the class of indigent poor to be cared for by the township 
or municipal corporation, on the one hand, and the class to be provided for by 
the county, on the other, is the period of time during which relief is necessary 
and the amount of relief required. Temporary and partial relief must come 
from the township or municipality and relief to those permanently disabled and to 
paupers must be given by the county. This question was thoroughly discussed 
in an opinion of this office, reported in Opinions of the Attorney General for 
1920, volume II, page 1177. 

Your question states that the man referred to "was found to be permanently 
disabled." However, according to additional information furnished by you at 
my request, this finding was not made either by the Superintendent of the Summit 
County Home, or by the County Commissioners. It was made by a regularly 
employed county relief worker who "was operating under the authority of the 
Board of County Commissioners and the Superintendent of the County Home." 
This relief worker was the only person having to do with the administration of 
the poor laws in the county who was at all familiar with the case. 
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Section 2544 of the General Code reads : 

"In any county having an infirmary, when the trustees of a township 
or the proper officers of a corporation, after making the inquiry pro­
vided by law, are of the opinion that the person complained of is entitled 
to admission to the county infirmary, they shall forthwith transmit a 
statement of the facts to. the superintendent of the infirmary, and if it 
appears that such person is legally settled in the township or has no 
legal settlement in this state, or that such settlement is unknown, and the 
superintendent of the infirmary is satisfied that such person should be­
come a county charge he shall account such person as a county charge 
and shall receive and provide for him in such institution forthwith or 
as soon as his physical condition will so permit. The county shall not be 
liable for any relief furnished, or expenses incurred by the township 
trustees." 

In an opinion of this office, reported in Opinions of the Attorney General for 
1918, volume I, page 54, it was held as appears from the first ·three . branches of 
:he syllabus: 

"1. The duty of determining whether a person is qualified to become 
a county charge rests with the superintendent of the county infirmary 
:mder the provisions of section 2544 G. C. 

2. The course mapped out in section 2544 G. C. is the only one by 
virtue of which a person may be found by the superintendent of the 
infirmary qualified to become a county charge. 

3. Primarily the duty to provide for the indigent poor rests with 
the trustees of each township and the proper officer of each municipal 
corporation, and this condition continues until the indigent poor becomes 
a county charge under the provisions of section 2544 G. C." 

The facts stated by you show that the Superintendent of the County Home 
did not proceed to "account such person as a county charge" after the proper 
officers of the corporation upon inquiry were of the opinion that the person was 
entitled to admission to the county home, and transmit a statement of the facts 
to such superintendent. This is the procedure provided in section 2544. 

Some doubt is cast upon the validity as applied to every case of the first 
branch of the syllabus of the 1918 opinion, supra, by the subsequent amendment 
of section 2544 (108 0. L. Pt. I, 266). The prior section (102 0. L. 433) pro­
vided that a person declared to be a county charge, under its procedure, should 
be sent to the County Home or "otherwise given relief." Under the present sec­
tion, a person declared to be a county charge must be sent to the Home. Section 
3476 still provides for county relief for those who cannot satisfactorily be cared 
for (1) except at the County Infirmary;. or (2) under county c'ontrol. Under 
the present law, there appears to be no express statutory procedure for finding 
a person of the latter class to be a county charge. 

If the deceased could not be cared for satisfactorily except in the County 
Home, the amendment to section 2544 appears immaterial, and under the 1918 
opinion, the procedure provided by that section was mandatory. It may be that 
the illness which prompted the relief worker to send the person in question to 
the hospital was of an acute nature and not connected with his permanent disa­
bility. If the disability which rendered the person a proper subject of public 
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relief was such that he could not have been permanently cared for in a satis­
factory manner except at the County Home, he never in fact became a charge 
of Summit County because the procedure prescribed by section 2544 was not 
followed. 

That the county may give relief otherwise than in the County Home in a 
proper case, is clear. Opinions of the Attorney General for 1931, volume II, 
page 1214. In another opinion of this office which will be found in Opinions of 
the Attorney General for 1927, volume II, page 938, it was held that burial 
expenses of an indigent person committed to a district tuberculosis hospital, not 
by the Superintendent of the County Home, but by the Board of County Com­
missioners, should be borne by the county. This opinion was rendered after the 
amendment of section 2544, although this fact was not mentioned. Recognizing 
that the Superintendent of the County Home did not "account" such person as a 
county charge, the then Attorney General said: 

"* * * It seems clear that the patient was a proper object for 
relief by the county and was in fact treated as a county charge by all 
concerned." 

In the question presented by you, the only person in authority who treated 
the man as a county charge was the county relief worker. 

In the 1927 ooinion, supra, the fact was stressed that the person seeking 
relief had tuberculosis, which made him ineligible for' admission to the County 
Home under section 3139, General Code. Thus it would have been vain to follow 
the procedure prescribed by section 2544, since the only possible result of fol­
lowing that procedure is admission to the County Home. While it does not 
appear from your inquiry, the fact may be that the person in question was not 
in a condition to become an inmate of a county home. If that is the case, a 
commitment by the County Commissioners to another institution would have 
rendered the county liable for burial expenses if the person were a proper object 
for county relief and were in fact treated as a county charge by all concerned. 
This follows from the 1927 opinion. 

Even though the person in question was not a proper object for care in a 
county home, in my opinion, based upon the facts stated, he never became a 
county charge. In a large county, particularly during the periods of economic 
stress, no doubt relief workers must be depended upon to make investigations as 
to who are proper county charges. However, I find nothing in the 1927 opinion 
of this office or in the other authorities to support the proposition that such 
workers may determine what persons are proper county charges. 

In view of the foregoing, and in specific answer to your inquiry, it is my 
opinion that : 

1. The county has the duty to provide poor relief and to pay burial expenses 
of all persons who are county charges within the meaning of section 3476 of the 
General Code. 

2. Persons entitled to be received as inmates in the County Home shall be­
come county charges only in the manner provided by section 2544, General Code. 

3. A county relief worker is without authority to confer upon persons the 
status of county charges whether or not the relief sought by such persons is ad­
mission to the County Home. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


