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OPINION NO. 72-013 

Syllabus: 

Section 121.161, Revised Code, amended effective ~1ay 17, 1967, 
providing for the forfeiture after July 1, 1~53 by state employees 
of any vacation leave in excess of the accrual of two years, must 
be interpreted as including vacation leave accumulated both before 
and after !·1ay 17, 1967. Accordingly, a state &lployee must be 
deemed to have forfeited, as of July 1, 1968, his right to be paid 
on termination for anv such unused vacation leave in excess of the 
accrual of two years,·- (Opinion No. 65-199, Opinions of the Attorney 
General for 1965, overruled.) 

To: Henry W. Eckhart, Chairman, Public Utilities Commission, Columbus, Ohio 
By; William J. Brown, Attorney General, February 8, 1972 

I am in receipt of your request for my opinion inquiring 
whether a past employee of the Public Utilities Commission of 
Ohio may receive payment for 1656 hours (41 weeks and 2 days) 
of vacation time accrued over a 31-year period. An interpre­
tation of Section 121.161, Revised Code, amended effective 
Hay 17, 1967, and its application to this employee, who re­
tired March 1, 1969, is requested. 

The pertinent part of Section 121.161, ~upr6, as amended, 
which provides for the accrual of vacation tllTle y state em­
ployees, reads as follows: 

"Employees who have unused vacation leave 

to their credit in excess of the credit for two 

years shall have a period of one year to use 

such accumulated leave. On July 1, 1968 em­

ployees shall forfeit their right to take or 

to be paid for any vacation leave to their credit 

which is in excess of the accrual for two years. 

Such excess leave shall be eliminated from the 

employees leave balance. 


"* •• • • • • * • 

"Upon separation from state service an em­

ployee shall be 2ntitled to compensation at his 

current rate of pay for all la\-,fully accrued and 

unused vacation leave to his credit at the time 

of separation up to two years. * * *" 


This Section was further amended on September 8, 1967, and on 

August 18, 1969, but those revisions are immaterial for present 

purposes. 


Prior to the 1967 amendment one of my predecessors, in 
Opinion No. 65-199, Opinions of the Attorney General for 1965, 
had determined that vacation leave already accumulated by a county 
employee, was not affected by an amendment of Section 325.19, 
Revised Code, effective October 30, 1965, which placed restrictions: 
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upon the future accwnulation of vacation leave by such enployees. 
The pertinent part of that statute reads as follows: 

"***An employee shall be entitled to 

compensation, at his current rate of pay, for 

the prorated portion of any earned but unused 

vacation leave for the current year to his 

credit at time of separation, and in addition 

sball be compensated for any unused vacation 

leave accrued to his credit, with the permis­

sion of the appointing authority, for the two 

years inunediately preceding the last anni­

versary date of employmen~." 


After discussing Article II, Section 28 of the Ohio Constitu­
tion which forbids the legislature from passing a retroactive law, 
and after pointing out that there had previously been no limitation 
upon the amount of vacation leave an employee could accrue, my 
predecessor concluded that the language of the statute had to be 
construed within the constitutional restriction on retroactive 
legislation and said: 

"It is clear that the intent is not to allow 

an employee to carry his vacation over for more 

than two years. But I am of the opinion that the 

vacation earned prior to the effective date of the 

act is not affected by this provision. It is only 

vacation which will be earned after October 30, 

1965, which will not be allowed to be carried over 

nore than two years. I base my opinion upon the 

fact that there was never any limitation placed 

upon that vacation earned prior to the act in 

question; therefore, it is due the employee and 

the fact that a retroactive interpretation of 

this section would place a limitation on an accrued 

right of the employees." 


At the time Opinion No. 65-199, supra, was written, the 
pertinent part of the statute providing accrued vacation leave 
for state employees, Section 121.161, supra, was identical with 
Section 325.19, supra, concerning county employees. And it is 
clear that the General Assembly intended, by the May 17, 1967 
revision of Section 121.161, supra, that all accumulated vacation 
leave of state employees in excess of two years be forfeited as 
of July 1, 1968. The logic of my predecessor's opinion would 
seem to lead to the conclusion that the amendment is retroactive 
legislation, and, consequently, invalid. 

However, in 1967, the Supreme Court held that, where legis­
lation involving the hours, wages, comfort, health, safe_ty and 
general welfare of employees is concerned, it is immaterial whether 
it is retroactive or not. State, ex rel. Board v. Board of 
Trustees, 12 Ohio St. 2d 105 (1967). The case involved a challenge 
to legislation which transferred all local police and firemen's 
disability and pension funds to a single state-controlled fund. 
Among other arguments the local fund contended that this was retro­
active legislation in violation of Article II, Section·28 of the 
Constitution, supra. The Court said Cat pages 106-107): 

"It is of no useful purpose to enter into a 

long discussion of the able arguments presented 

in the briefs .of counsel. It is our opinion that 

the provisions of Section 34, Article II of the 
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Ohio Constitution, are dispositive of the issues 

presented in this cause. It reads as follows: 


"'Laws may be passed fixing and 
regulating the hours of labor, estab­
lishing a minimum wage, and providing 
for the comfort, ·health, safety and 
general welfare of all employees; and 
no other provision of the Constitution 
shall impair or limit this eower.' 

(Emphasis added.) 

"There can be no question that the adopters, 

the people, intended this section of the Consti ­

tution to apply both to local government and state 

employees. The cities and towns and other 

political subdivisions of the state of Ohio consti ­

tute en masse one of the largest of the employers 

in the state. It is our conclusion that the fire­

men and police of the various localities of Ohio 

are employees within the scope of this provision. 

It appears in clear, certain and unambiguous lang­

uage that no other provision of the Constitution 

may impair the intent, purpose and provisions of 

the above section of Article II. 


"Without further discussion we hold that 

Section 34 of Article II of the Constitution of 

Ohio is dispositive of the issues presented in 

this cause. * * *" 


In the light of this language Opinion No. 65-199, supra, can no 
longer be considered correct. See also Vincent v. Board of Educa­
tion, 7 Ohio App. 2d 58 (1966). 

Furthermore, it should be noted that this employee was not 
deprived of the right to use his accrued vacation time. The 
amendment became effective on r·Jay 17, 1967, and the employee was 
allowed ample time, until July 1, 1968, within which to use his 
accrued leave. So far as appears from the facts before me, he 
deliberately chose not to use the accrued time. Where a reason­
able time is allowed to use up rights which have accrued under 
the original statute, an amendment which eventually abolishes 
such rights can hardly be deemed retroactive. Cf. ,latthews v. 
Raff, 15 Ohio L. Abs. 94 (1933), error dismissed, 126 Ohio St. 
sil. 

Therefore, in specific answer to your question, it is my 
opinion, and you are so advised, that Section 121.161, Revised 
Code, amended effective May 17, 1967, providing for the for­
feiture after July 1, 1968 by state employees of any vacation 
leave in excess of the accrual of two years, must be interpreted 
as including vacation leave accumulated both before and after 
May 17, 1967. Accordingly, a state employee must be deemed to 
have forfeited, as of July 1, 1968, his right to be paid on 
termination for any such unused vacation leave in excess of the 
accrual of two years. (Opinion No. 65-199, Opinions of the 
Attorney General for 1965, overruled.) 




