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LANDS DEDICATED FOR ROAD PURPOSES-CONSTITUTE 
A PUBLIC ROAD-A ROAD SO DEDICATED OUTSIDE OF 
ANY MUNICIPAL CORP.-AND IS NOT DESIGNATED 

COUNTY OR STATE ROAD-IT IS A TOWNSHIP ROAD­
TRUSTEES MUST MAINTAIN ROAD-§§5553.71, 711.091, 5535.01 

(C) R.C. 

SYLLABUS: 

1. \\There under Section 5553.31, Revised Code, lands are dedicated for road pur­
poses under the procedure specified by the section and the dedication is accepted by 
the board of county commissioners, the lands so dedicated constitute a public road 
without any further proceeding thereon; and the fact that the county engineer has en­
dorsed or not endorsed the construction of the road under Section 711.091, Revised 
Code, does not effect such acceptance and dedication. 

2. Where a road so dedicated is located outside of any municipal corporation and 
is not designated a county or state road, it is a township road, and under the provisions 
of division (C) of Section 5535.01, Revised Code, the board of township trustees has 
the duty to maintain such road. 

Hon. John S. Ballard, Prosecuting Attorney 
Summit County, Akron, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The practice of the County Commissioners in this County 
in approving and recording allotment plats under Chapter 711., 
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Revised Code, has been to accept the dedication of the roads 
shown on the plat under Section 5553.31, Revised Code, before 
they are actually constructed, and to require that a bond be posted 
to assure the actual construction of the roads. The question has 
arisen as to the duties and liabilities of a Board of Township 
Trustees in relation to roads which have been dedicated as town­
ship roads, but have not yet been approved by the County Engi­
neer as provided by Section 711.091, Revised Code. 

"We, therefore, request your opinion on the following 
questions: 

" ( 1) Are such roads public roads? 

"(2) If they are public roads, do the township trustees have 
a duty to maintain them and repair them? 

" (3) If they are public roads which the township trustees 
have a duty to maintain and repair, what is the legal effect of the 

endorsement or lack of endorsement on the approved plat by the 
County Engineer as provided in Section 711.091, Revised Code?" 

The allotment plats here concerned are described in Section 711.01, 

Revised Code, reading: 

"Any person may lay out a village, or sub-division or addi­
tion to a municipal corporation, by causing the territory to be 
surveyed, and by having a plat of it made by a competent sur­
veyor. The plat shall particularly describe the streets, alleys, 
commons, or public grounds, and all in-lots, out-lots, fractional­
lots, within or adjacent to such village. The description shall 
include the courses, boundaries, and extent." 

Section 71 1.041, Revised Code, reads as follows : 

"No plat certifying lands outside a municipal corporation 
may be recorded without the approval thereon of the board of 
county commissioners of the county wherein such lands are 
situated. 

"The approval of a plat by the board of county commission­
ers shall not be deemed to be an acceptance of the dedication of 
any public street, road, or highway dedicated on such plat. 

"This section does not apply to such plats as are required by 
section 711.09 or 711.10 of the Revised Code to be approved by 
a planning commission." 

The immediate question relates to the dedication of roads outside of 

municipal corporations, which are included in the allotment plats. Regard­

ing the dedication of such roads, Section 5553.31, Revised Code, reads: 
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"Any person may, with the approval of the board of county 
commissioners, dedicate lands for road purposes. A definite 
description of the lands to be dedicated with a plat of such lands 
thereto attached and signed by the party dedicating such lands, 
with the approval and acceptance of the board indorsed thereon, 
shall be placed upon the proper road records of the county in 
which such road is situated. If the lands so dedicated contem­
plate a change in an existing road, the same proceedings shall be 
had thereon, after the board by proper resolution approves and 
accepts the lands for such purpose, as are provided in cases where 
the board by unanimous vote declares its intention to locate, 
establish, widen, straighten, vacate, or change the direction of a 
road without a petition therefor, but otherwise the proposal to 
dedicate lands for road purposes, together with the acceptance 
of the grant by the board, constitutes the lands so dedicated a 
public road without any further proceedings thereon." 

In referring to the above section it is stated in the first headnote of 

In re Application of Loose et al. for Vacation of Alley, 107 Ohio App., 47; 

"Section 5553.31, Revised Code, providing for method for 
dedication of land for county road purposes, requires no acknowl­
edgement, but only that the plat be signed by the party dedicating 
such land, and that it be approved and accepted by the board of 
county commissioners and filed for record ; and when such 
requirements have been complied with there is valid statutory 
dedication of such land for public road purposes." 

Regarding the posting of a bond such as you describe, I find that 

Section 711.101, Revised Code, provides : 

"As to land falling within its jurisdiction or the jurisdiction 
of its planning commission, the legislative authority of a munici­
pal corporation, or the board of county commissioners, * * *. 

"* * * may establish standards and specifications for the con­
struction of streets, curbs, gutters, sidewalks, street lights, water 
mains, storm sewers, sanitary sewers, and other utility mains, 
piping, and other facilities, may require complete or partial 
installation of such improvements, and may make such install­
ation a condition precedent to the sale or lease of lots in a subdi­
vision or the issuance of a building permit for the improvement 
of a lot, and may require in lieu of actual construction a perform­
ance agreement and the furnishing of a performance bond or 
other guarantee or security for the purpose of assuring the install­
ation of such improvements deemed necessary or appropriate in 
the public interest. The legislative authority of a municipal cor­
poration or the board of county commissioners may accept such 
performance bond or other guarantee or security, under such 
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conditions and time limitations as it may determine. However, 
any actual construction or performance bond required by the 
legislative authority of a municipal corporation or board of county 
commissioners shall be limited to improvements and facilities 
directly affecting the lots to be improved or sold. 

"* * *" (Emphasis added) 

For the purposes of this opinion I will assume that the plats and plans 

in question are required under Sections 711.05, 711.09 or 711.10, Revised 

Code, and that the board of county commissioners adopted a rule requir­

ing the posting of bonds as provided in the section. 

Section 711.091, Revised Code, to which you refer, reads as follows: 

"The city or village engineer in the case of lands within a 
city or village, and the county engineer in the case of lands out­
side of a city or village, shall, upon written request by the owner 
of the land upon which the street has been constructed check the 
construction and if the engineer finds that such street has been 
constructed in accordance with the specifications set forth on the 
approved plat, and that such street is in good repair, then such 
finding, endorsed on the approved plat, shall constitute an accept­
ance of the street for public use by the city, village or county as 
the case may be, provided such street has been theretofore duly 
dedicated." 

The first paragraph of the syllabus of Opinion No. 7113, Opinions of 

the Attorney General for 1956, page 679, reads: 

"Section 5553.31, Revised Code, now provides the sole statu­
tory method by which lands outside municipalities may be dedi­
cated for use as public roads and streets, and thus no dedication 
of such lands can be effected without the prescribed action by the 
county commissioners." 

Also, at page 683 of that opinion, it is stated: 

"Section 711.091, Revised Code, does not provide a method 
of effecting acceptance and a completed dedication alternative 
to the method provided in Section 5553.31, Revised Code." 

Regarding said Opinion No. 7113, I am not at all certain that I agree 

with the conclusion that no dedication of lands for roads can be effected 

without action by the board of county commissioners under Section 

5553.31, supra. In arriving at his determination, the writer of that opinion 

concluded that the words of Section 711.091, supra, reading "provided such 

street has been therefore duly dedicated" means that the land must have 
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been dedicated and accepted by the board of county commissioners before 

action by the county engineer would be valid. It will be noted that the 

section does not require a "dedication and acceptance" but only that the 

street has been "dedicated." "Dedicate" as a verb is defined in Black's 

Law Dictionary as "to appropriate and set apart one's private property 

to some public use; as to make a private way public by acts evincing an 

intention to do so." (See also Words and Phrases, page 430) Thus, the 

verb "dedicate" may convey a different meaning than the noun "dedica­

tion" which has been defined as including both the offer of land for a 

public purpose plus the acceptance by the public authority. (See Opinion 

No. 7113, supra, page 683). 

In view of the foregoing and in view of the prov1s1ons of Section 

711.01, et seq., Revised Code, I can see great merit in the theory that a 

road may be dedicated as a public road with the approval of the county 

engineer under Section 711.091, siipra, even though the board of county 

commissioners has not accepted the road pursuant to Section 5553.31, 

supra. As the board in the instant case has accepted the road pursuant 

to Section 5553.31, supra, however, I do not deem it necessary to further 

discuss this question. 

Answering your first question, Section 5553.31, supra, quite clearly 

states that when the board of county commissioners accepts the dedication 

of land in accord with the requirements of the section "the proposal to 

dedicate lands for road purposes, together with the acceptance of the 

grant by the board, constitutes the lands so dedicated a public road with­

out any further proceedings thereon." (Emphasis added.) In view of this 

plain language and of the ruling of In re Application of Loose, et al., 

supra, I thus answer your first question in the affirmative. 

Under Section 535.01, Revised Code, township roads include all 

public highways other than state or county roads. County roads are de­

termined under the procedure provided in Section 5541.02, Revised Code. 

State roads are designated pursuant to Section 5511.01, Revised Code. 

Regarding the maintenance of township roads, division (C) of Section 

5535.01, supra, reads: 

" ( C) Township roads include all public highways other 
than state or county roads. The board of township trustees shall 
maintain all such roads within its township. The board of county 
commissioners may assist the board of township trustees in main­
taining al! such roads. This section does not prevent the board of 
township trustees from improving any road within its township." 
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Answering your second question, therefore, since the roads in ques­

tion are not county or state roads, they are township roads, and the board 

of township trustees has the duty of maintenance thereon. 

Coming to your third question, while there may be some doubt as to 

acceptance under said Section 711.091, it is quite plain that acceptance 

under Section 5553.31 constitutes the lands so dedicated a public road 

without any further proceeding thereon. Accordingly, whether the county 

engineer has or has not approved the land for road purposes has no bear­

ing in the instant case. 

I note that in your request you state that the board of county com­

missioners accepts dedications of roads under Section 5553.31, supra, be­

fore they are actually constructed. Thus, under the conclusions reached 

herein, the board of trustees might be given the duty to maintain roads 

which actually have never been completed. This might, of course, prove 

not to be a desirable result, but under the language of Section 5553.31, 

supra, making the dedicated lands public roads, the situation is unavoid­

able under the given set of facts. Such could, of course, be avoided if the 

board of county commissioners were to adopt a different policy as to the 

acceptance of dedications. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised: 

1. Where under Section 5553.31, Revised Code, lands are dedicated 

for road purposes under the procedure specified by the section and the dedi­

cation is accepted by the board of county commissioners, the lands so 

dedicated constitute a public road without any further proceedings thereon; 

and the fact that the county engineer has endorsed or not endorsed the 

construction of the road under Section 711.091, Revised Code, does not 

affect such acceptance and dedication. 

2. Where a road so dedicated is located outside of any municipal 

corporation and is not designated a county or state road, it is a township 

road, and under the provisions of division (C) of Section 5535.01, Revised 

Code, the board of township trustees has the duty to maintain such road. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




