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shall be guilty of murder in the first degree, and shall be punished as therein pro­
vided. Section 12403, General Code, then provides : 

"Whoever, purposely and maliciously kills another, except in the 
manner described in the next three preceding sections, is guilty of murder 
in the second degree and shall be imprisoned in the penitentiary during 
life." 

Manifestly the provisions of sections 12400 to 12404, inclusive, divide "homi­
cide" into three classes, viz., murder irr the first degree, murder in the second de­
gree, and manslaughter. Therefore, a person convicted of either of the first two 
grades stands convicted of murder; and one convicted of the third grade, man­
slaughter, is not convicted of murder. 

It will be noted that the crime of manslaughter is not mentioned in section 
13452-2, General Code. 

Therefore, in specific answer to your question, it follows that where a person 
pleads guilty to or is convicted of the crime of manslaughter, he may be put on 
probation under authority of the provisions of section 13452-1, General Code. 

3337. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

EMBALMING LAW-NUMBER AND PLACE OF MEETINGS EACH YEAR 
OF EXAMINING BOARD~FIRST REQUIREMENT OF PERSON DE­
SIRING TO ENGAGE IN PRACTICE-PRACTICAL EXPERIENCE 
MAY PRECEDE APPLICATION FOR REGISTRATION-FILING OF 
APPLICATION FOR LICENSE. 

SYLLABUS: 

1. Under the provtswns of Sections 1338 and 1342, General Code, the state 
board of embalming examiners of Ohio is required to hold two meetings each year 
for the examination of applicants for license at such time as the board may direct, 
one of which shall be held in Columbus and the other of which shall be held either 
at Columbus or such other place as the board may direct. 

2. The first thing that a person must do to become engaged in the practice 
of embalming as a licensed embalmer in this state is file an application for regis­
tration, which application must be filed at least thirty days before the date of the 
examination of the applicant. 

3. Such person may enter upon the serllice of the two years of practical ex­
perience provided by law before filing his application for registration. 

4. Section 1342, General Code, contains no provision as to the time that must 
elapse between the time of filing application for registration and the time of making 
application for license, but only requires that the filing of the application for reg­
istration precede the filing of the application for license. 

5. Apprenticeship may be legally certified wiihout the applicant first making 
application for registration. 
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CoLUMBus, OHio, June 18, 1931. 

State Board of Embalming Examiners, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-Your letter of recent date is as follows: 

"I am requested by our Board to write you for a ruling on the fol­
lowing two paragraphs as they appear in our embalming law. The first 
is under Sec. 1338 where it states as follows: 

'For the examination of applicants for license, two or more meet­
ings shall be held in each year at such time and place as the Board may 
direct.' 

Then in Sec. 1342 the last paragraph states as follows: 
'The State Board of Embalming Examiners shall hold at Columbus, 

Ohio, not less than one nor more than two examinations in each cal­
endar year.' 

What we would like to know, inasmuch as these two rules seem to 
conflict with each other, which one should we follow? 

I am also requested to ask you for an opinion on Sec. 1342 as per 
the following questions: 

(1) What is the first thing a person must do to become engaged 
in this business? 

(2) Must the first thing be an application for registration or may 
. one immediately become an apprentice before becoming registered? 

(3) What time, according to law, elapses from the time of regis­
tration to the time of making application for license? 

( 4) Can apprenticeship be legally certified acco.rding to law with-
out the applicant first making application for registration? ,. 

May I further ask if the enclosed prepared registration blank is 
legally consistent with this Sec. 1342. 

I would thank you for an early opinion as our Board recently voted 
to hold only one examination in each calendar year which has seemed 
to meet with a great deal of opposition, due to the fact that at present 
there are many students who are completing their work in embalming 
schools with the anticipation of taking an examination in July of this 
year as planned by a ruling of our Board according to the minutes of 
July 9th, 1929, setting, in advance, various examination dates. Should 
we be obliged, by your opinion, to hold an examination in July, taking 
into consideration the amount of time it takes to prepare for one, it 
would naturally be necessary for us to commence plans for same." 
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Considering first your inquiry with respect to the provisions of Sections 1338 
and 1342, General Code, which you state seem to be in conflict and which you 
quote in your letter, it is my view that this conflict is more apparent than real. It 
is a well established rule of statutory construction that full force and effect shall 
be given to all the language used by the legislature with the view of reconciling, 
if possible, provisions which may appear to be conflicting. Having this principle 
in mind, Section 1338, General Code, requires that there be held at least two 
meetings each year for the examination of applicants for license. If this were 
the only provision with reference to holding meetings for the examination of ap­
plicants for license, either or both of these annual meetings could be held at such 
place as your board may direct. Section 1342, however, places a limitation in this 
respect upon the provisions of Section 1338 by requiring that at least one of these 
examinations be held at Columbus, leaving the place where the other examination 
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is to be held open for the determination of your board. Reconciling these two 
sections, therefore, with a view of effectuating the language of each, it is my 
opinion in answer to what I shall consider as your first question that: 

1. Under the provisions of Section 1338 and 1342, General Code, the state 
board of embalming examiners of Ohio is required to hold two meetings each 
year for the examination of applicants for license at such time as the board may 
direct, one of which shall be held in Columbus and the other of which shall be 
held either at Columbus or such other place as the board may direct. 

Coming now to your questions predicated upon other provisions of Section 
1342, General Code, this section provides as follows: 

"Every person desiring to engage in the practice of embalming or the 
preparation of the dead for burial, cremation or transportation, in the 
state of Ohio, shall make a written application to the state board of 
embalming examiners for registration, giving such information as the 
said board may, by regulation, require for such registration. Each appli­
cation must be accompanied by a fcc of one dollar with the certificates 
of three reputable citizens, one of whom shall be a licensed embalmer, 
that the proposed applicant is of good moral character and stating his 
age and general education which shall be a high school education or its 
equivalent. If the said board shall find the facts set forth in the appli­
cation to be true, the said board shall issue to said applicant a certificate 
of registration. 

Before a registered applicant can apply for and take an examination 
in the practice of embalming or preparing for burial, cremation or trans­
portation, the body. of any dead person in the state of Ohio, said applicant 
"shall have completed to the satisfaction and approval of the said board, a 
course consisting of at least twenty-six weeks of studies in the science of 
embalming, disinfection and sanitation in a regular school of embalming, 
recognized by said board and shall have had at least two years of prac­
tical experience under a licensed embalmer in this state, during which 
time he or she shall have embalmed, arterially, at least twenty-five dead 
adult human bodies. 

All applications for a license to practice embalming and the prepara­
tion of the dead for burial, cremation or transportation in this state, 
must be made to the state board of embalming examiners in writing and 
contain the name, age, residence and person or persons with whom em­
ployed, the name of the· school attended together with a certificate from 
two reputable citizens that the applicant is of legal age and of good moral 
character, also a certificate under oath when required by the said board 
from the president or dean of the embalming school or college he or she 
has attended, that the applicant has complied with the requirements of 
said school or college and a certificate under oath, when required by said 
board, from the licensed embalmer under whom he or she has worked as 
an apprentice, that he or she has complied with the requirements of ap­
prenticeship as set forth in this section. 

Each application must be accompanied by a fcc of ten dollars and 
the certificate of registration. 

If after the state board of embalming examiners arc satisfied that 
the applicant has qualified as set forth in this section, the said board. shall 
cause the said applicant to appear before them and be examined in the 
subjects as set forth in the preceding section and he must pass said. 
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examination with an average grade of not less than seventy-five per cent. 
The state board of embalming examiners shall hold at Columbus, Ohio, 
not less than one nor more than two examinations in each calendar year." 
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A consideration of the foregoing section in its entirety would seem to lead 
to the conclusion that the first thing a person must do to engage in the practice 
of embalming shall consist of the making of a written application for registra­
tion, since the section provides in the first sentence that every person desiring to 
engage in such practice shall make such application. In the second paragraph 
of this section, the requirements as to apprenticeship are set forth. The third 
paragraph provides for the application to be made to your board to take an 
examination. The provision in the second paragraph that "Before a registered 
applicant can apply for and take an examination" he shall have the practical ex­
perience therein set forth, clearly indicates that the registration must precede the 
application for the examination. It may be urged that the legislative intent in 
the enactment of this section was that all persons desiring to become licensed em­
balmers must register prior to serving the two years' apprenticeship required by 
the law. This would, of course, enable your board to keep check upon those serv­
ing as apprentices and would appear to be a logical basis for the requirement as 
to registration. 

The statute, however, contains no express provision as to when applicants 
for examination shall be registered with reference to the time when such appli­
cants shall file their application except that such registration shall precede the 
application. There is no express provision to the effect that before a person de­
siring to become licensed as an embalmer may be permitted to commence his ser­
vice as an apprentice under the law he must be registered as an apprentice with 
your board. In view of the absence of definite provision in this regard, it becomes 
necessary to consider the administrative practice that has been established by 
your board under the provisions of this section of the law which have been in 
force and effect in their present form since 1917. 

In the case of State, ex rel. v. Brown, 121 0. S. 73, 75, 76, the Supreme Court 
said: 

. "It has been held in this state that 'administrative interpretation of a 
given law, while not conclusive, is, if long continued, to be reckoned with 
most seriously and is not to be disregarded and set aside unless judicial 
construction makes it imperative so to do.' Industrial Commission v. 
Brown, 92 Ohio St., 309, 311, 110 N. E., 744, 745 (L. R. A., 1916B, 1277). 
See, also, 36 Cyc. 1140 and 25 Ruling Case Law, 1043, and cases cited." 

Section 1342, General Code, here under consideration, has been interpreted for 
the past fourteen years as not requiring a person seeking to become a registered 
embalmer to register prior to the service of his time as an apprentice. It has 
been established by your board that application for registration must be on file 
with the secretary of your board at least thirty days previous to the examina­
tion. In an opinion of this office appearing in Opinions of the Attorney General 
for 1917, Vol. II, p. 1503, there is approved a form of application for registra­
tion under Section 1342, General Code. This form contains at the bottom thereof 
the following: 

"Note.-This application according to a rule of the board, must be 
on file with the Secretary of the State Board of Embalming Examiners 
at least thirty days pt·evious to the examination." 

3-A. G. 



834 OPINIONS 

In view of the foregoing, it is my opinion in specific answer to the remainder 
of your questions that: 

2. The first thing that a person must do to become engaged in the practice 
of embalming as a licensed embalmer in this state is file an application for regis­
tration, which application must be filed at least thirty clays before the date of the 
examination of the applicant. 

3. Such person may enter upon the service of the two years of practical 
experience provided by law before filing his application for registration. 

4. Section 1342, General Code, contains no provision as to the time that must 
elapse between the time of filing application for registration and the time of making 
application for license, but only rcquit·es that the filing of the application for 
registration precede the filing of the application for license. 

5. Apprenticeship may be legally certified without the applicant first making 
application for registration. 

In view of the foregoing conclusions, it is unnecessary to comment upon 
the proposed form of application for registration which you have submitted, since 
in my opinion, it is unnecessary to change the form heretofore approved by this 
office. 

3338. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, BONDS OF CITY OF CUYAHOGA FALLS, SUMMIT COUN­
TY, OHI0-$12,000.00. 

CoLUMBus, OHIO, June 18, 1931. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

3339. 

APPROVAL, BOND FOR THE FAITHFUL PERFORMANCE OF HIS 
DUTIES AS CHIEF OF THE DIVISION OF VITAL STATISTICS 
-IRVA C. PLUMMER. 

CoLuMBus, OHIO, June 18, 1931. 

HoN. HARRY G. SouTHARJ, Director of Health, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR:-You have submitted a form of bond in the penal sum of $5,000.00, 
conditioned to cover the faithful performance of the duties of Irva C. Plummer, 
as Chief of the Division of Vital Statistics of your department. Said bond is given 
under the provisions of Section 154-14, of the General Code, and it will therefore 
be necessary to have the approval of the Governor. 

It is my opinion that the form of said bond is legal and when properly executed 
and approved, will constitute a valid bond. 

I have endorsed my approval thereon as to form, and return the same herewith. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


