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1070. 

BOARD OF EDUCATION-WHERE CITY SCHOOL DISTRICT HAS TEACH­
ERS' P·ENSION SYSTEM-BOARD FAILS TO RE-EMPLOY TEACHER 
WHO HAS TAUGHT TWENTY YEARS-WHEN PENSION BEGINS. 

Where a city school d·istrict has a teachers' pens-&on system under the provisions of 
sections 7875 to 7891 G. C., the failure of the board of education of .~uch city school dis· 
trict to re-employ a teacher who has taugh~ as a teacher for a period aggregating twenty 
years, must be deemed to be the retirement oj that teacher as of the day when such re-employ­
ment would begin on September 1st and pension to such teacher from the date of suchfailure 
to enter on re-employment. 

CoLUMBus, OHio, March 12, 1920. 

HoN. Fr:ANK B. ·PEAH~uN, Superintendent of Public Instruction, Columbus, Ohio. 
DEAR Sm:-Ac')mow!cdgmcnt is made of your request for an opinion upon the 

following statement of facts: 

''The city of Youngstown has a teachers' pension system under the pro­
visions of sections 7875 to 7896. 

L. U. H., a member of the system, bec::~me ill in Dccembq;:, 1917, was not 
able to return to work dulring the rem•~inder of that school year, and, solely 
because o'f his physical dis::~bifity, was no·1; cngtJ.ged to teach for the schbol year 
1918-19. 

On July 21, 1919, the board of education of Youngstown attempted to 
act under section 780Q, and retired Mr. H. as of J::~nu::>.ry 1, 1918, and recom­
mended that the teachers' pension fund trustees pb.ce him on the teachers' 
pension roll because of physical dis::~bili·~y as of tlw;1; date (January 1, 1918). 

Are the t'eachers' pension (unci tru.stecs boun·d by tha·1; action to place Mr. 
H. on the pension roll on ·1;he grot~nd of disabili·~;y P.S of th~t earlier elate? 
Are they at libe~1;y to do so if they sec fit to do it? " 

From im"ormation receive!! from Young~town it is found th2.t the te::~cher in ques­
tion h!!.s all the necesscry experience required under the teachers' pension system in 
force in individucl cities in this stl!.te, such. system being covered by scc·1;ion 7875 to 
section 7896, G. C., inclusive; cn<:l further that such board of trustees of the teachers' 
pension fund in the YoungRtown city school district has no rules and regulations. 
Pertinent pa;rts of the law are as follows: 

"Sec,. 7875. When the boa:·d of education of a school district by reso­
lution udoptecl by a majority of the members thereof, declares th~1;1; it is ud­
viS[',ble to create :1 school teachers' pension fund for that school clistric.t, such 
ftUJcl shall be under the management and control of a board to be known 
as 'the board of trustees of the school teachers' pension fund' for such riis 
trict. * * *" 

"Sec. 7880. Such board of education of such school district * * * 
may * * * by a majority vote of all the members composing the board 
on account of physical or mental disability, retire any teacher under such 
board who has taught for a period aggregating twenty years * * *" 

"Sec. 7883. Each teacher so retired or retiring shall be entitled during 
the remainder of his or her natol'!l.l!i.fe to receive as pension, annually, twelve 
dollars and fifty cents for each year of service as teacher, except that ~n no 
event shall the pension p2.id to a teacher exceed four hundred and fifty dollms 
in any one year. Such pensions shall be puicl monthly during the school 
year." 
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''Sec. 7891.* * * If 5t any t'imc n. tc:1cher who is willing to continue 
in the service of the bon.rd of educn.tion is not reemployed, or is discharged 
before his term of service aggrege.tes twenty yeln.rs, then to such teacher shall 
be paid back 1\t once n.ll the money he or she may have contributed under this 
lmv. Bu·t if ::1ny ter.cher who l1as tt>,ught for a period aggre(lating twenty 
years is not re-employed by the bo~~rd of education, such failure to re-employ 
shall be deemed his retiring, and such teac)~er shn.ll be entitled to a pension n.c 
cording to the provisions of this act." 

In the question 1\t hand you indict>,tc tJu>,t this te5cher became ill in December, 
1917, and was not r.ble to return to work during the remainder of that school year, 
and solely because of his di&'lbility he was not re-employed by the board of education 
to teach for the school year 1918 1919. On July 21, 1919, the board of education of 
the city in quE>stiqn retired the ten.cher :1s of Janua:·y 1, '1918; that is, the board acted 
eighteen months after the ter,c'her in qupstion wn.s forced to give np teaching on account 
of ill health. The bor;rd of education did not n.ct nt that time in retiring the ten.cher 
for the pos~ible ren.son th:1t it Wils not known, ilnd could not be ascertained, that the 
illness of the tencher wns of such il nature tha·t he cou~d not take up his activities as 
a teacher in the public schools. It is apparent that one might have an illness of a 
number of mo.nths and while attempting to recover from such illness or disabDity he 
does not feel, nnd no one cn.n say at that time, that his disability is to be a permanent 
one. The tet~cher in question might have felt, while these months were going by, 
that he. would l!.gr.in enter the school as a teacher, and the question of retirement at 
that time WDil not under consideration. 

The whole purpose of a teachers' p!)n$ion law is that when salary no longer is 
received by the teacher for teaching, the pension is later to take the place, jn a degree, 
of the salary thdt bas been given .~P· You indicate that the board of etlubation at­
tf!mPted to retire this teacher under section 7'880, because of ill health, and if such 
a~tion wd~ valid on July 21, 1919, then the retirement would not date pHor to such 
action of the boar<L But this teacher wds automthically retired before July 21, 1919, 
because the teaoher was not 1c-cmployed by the board of educati9n for the year be­
ginning September 1, 1918. Attention is therefore invited to this language which 
occurs in section 7891 G. C.: 

"But if ahy teacher who has taught as a teacher aggregating twenty 
years is not re-employed by the board of education, such failure to rc-emplo,Y 
shall be deemed hi's retiring and such teacher shall be entitled to a pens.ion 
aCcording to the provisions of this act." · 

This section says that the failure to re-employ shall be deemed a retiring, li.n:l 
therefore, even though the board of education did not take formal action in retiring 
the teacher at that1tiime u'nder section 7891, havi'ng taught th~ necessary twenty years, 
the failure to re-empi/Jy the teacher in questi'on by the board of education had the 
effect of creating the retirement of the teacher at the beginning of the school year for 
which he was not re-employed. It is the duty of the board of trustees of the school 
teachers' pension fund in a school dis'trict which has a pension system of its own, to 
ascertain the date when such teacher did not enter on re-em~loyrnent by· the board 
of education and should make up their records accordingly in compliance with the 
provisions of section 7891 G. C. 

In the question at hand there was a failure on the part of the boar;<l of educa­
tion to re-employ for the school year of September 1, 1918-August 31, 1919, a teacher 
who had taught a period aggregating twenty years, and under the provisions of sec­
tion 7891 the failure of the board of education to rc-empoy a teacher having such qual­
ifications must be deemed to be the retirement of that teacher as Qf the day when 
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such re-employment was to begin, that is, September 1, 1918, and pension to such 
teacher would accrue from that date. 

SUch being the case, ·neither the board of education n6r the trustees of the teach­
ers' pension fund in such city has any authority to set another date as the date of 
the retirement of the teacher in question, since section 7891 plainly provides that 
the failure of the board of education to re-employ must be deemed to be a Ietirement, 
as of the time when re-employment wuuld have begun. 

Hespectfully, 
JoHN G. PmcE,' 

A tlorney-General. 

1071. 

SCHOOLS-PERSON EMPLOYED AS TEACHER UNDEH ONE CONTHACT 
AND UNDER ANOTHER CONTRACT EMPLO,YED AS SCHOOL 
DRIVER-CONTRACTUAL RIGHTS UNDEH EACH CONTRACT DIS­
CUSSED-HOW BOAHD OF EDUCATION CAN DISMISS TEACHEH' 

1. Where a person has been employed as a teacher in a public school under one con­
tract and ~mder another contract at a subsequent date has been employed as a school driver 
or co/1-veyor o) pupil~, the realease by the board of education from the obligations of the 
second contract, by motion spread upon its minutes, closes the contract relation as a school 
driver. 

2. Where an employe oj a board of education submits his resignation or requests a 
release from his contract, such resignation or 1·elease from such employment can not become 
efJeclripe except by the consent of the board of education, and if such employe thereafter 
fails to perjorm any of the ducties mention in such contract, jrom which he has not been 
released by the board of education, such contracting employe is liable to the employing 
board oj education for r;tny damages sustained. 

3. Where a board oj education desires to dismiss any teachdr, it is necessary that 
charges be reduced to writing and filed with the board of educd,tion and an opportunity be 
given the teacher jor deje'nse bejore the board, or a committee thereof, and a majority of the 
jull membership of the board oj education 11pon roll call in favor of $uch dismissal is re­
quired in order to be effective. As to _what constitutes inefficiency, neglect oj duty, im­
morality or improper conduct, is for the board oj education in its discretion to decide. 
Teachers dismissed for any jrivolous or insufficient reason may bring suit against such 

district as provided by section 7708 G. C. 

CoLUMBUS, OHio, March 12, 1920. 

HoN. LEwis SToUT, Prosecuting Attorney, Wapakoneta, Ohio. 
DEAR Sm:-Acknowledgment is made of your reqllest for an opinion upon the 

following statement of facts: · · 

"The board of educ.ation oL _____________ township, this county, em-
ployed one C. D. P. as a teacher in district No. 5, and at the same time em­
ployed said P. to haul certain of the pupils to and from the school. 

P. entered upon his duties and taught the school and hauled the pupils 
until January loth, this year, when he notified the board that he would no 
ldnger haul the pupils to and from school, buf that he still intended to teach 
in district number five. 

The board of education insists that P. shall comply with both the con-


