
1514 OPINIONS 

4927. 

APPROVAL, BONDS OF CITY OF MASSILLON, STARK COUN­
TY, OHIO, $50,000.00. 

CoLUMBUS, OHIO, November 23, 1935. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

4928. 

APPROVAL, BONDS OF AMITY RURAL SCHOOL DISTRICT, 
KNOX COUNTY, OHIO, $1,000.00. 

CoLUMBUS, OHIO, November 23, 1935. 

Industrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

4929. 

APPROVAL, BONDS OF VILLAGE OF SHILOH, RICHLAND 
COUNTY, OHIO, $9,000.00 (UNLIMITED). 

·CoLUMBUS, OHIO, November 23, 1935. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

4930. 

HIGHWAY DEPARTMENT-UNIT PRICE BASIS-ESTIMATE 
OF COST PUBLISHED BEFORE ADVERTISING-MUST BE 
OPEN FOR "PUBLIC INSPECTION." 

SYLLABUS: 

1. The Director of Highways 1must, at least three days before advertis­
ing for bids for a ·project to be let on a unit price basis, publish the estimate 
of cost for such project, which includes the detailed engineer's estimates of 
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unit prices, by filing copies of such estimate in the department of highways 

and in the office of the resident district deputy director. 

2. By virtue of the provisions of section 1196, General Code, the 
estimate of cost in all projects let by the State Highway Department must be 
open for "public inspection", which includes bidders for the projects and dis­

interested persons. 

3. The Director of Highways is under no legal obligation to publish 
the total estimated cost of a project to be let on a unit price basis in the form 
of ·proposal for such projects. 

CoLUMBVS, OHio, November 23, 1935. 

HoN. joHN ]ASTER, jR., Director of Highways, Columbus, Ohio. 

DEAR SrR :-This acknowledges receipt of your recent communication, 
which reads as follows: 

"We are confronted with a question relative to the content 
of unit price bids, upon which we desire to have your formal written 
opinion. 

It has been the practice of the Department of Highways for 
a number of years to publish the estimated cost of the various items 
upon which bids were sought. This is set forth in a proposal form 
in which appear the estimated quantities of the various materials 
and classes of work required to be performed, together with the 
engineer's estimate of the cost of each individual item and a footing 
or total showing the total estimated cost which is arrived at by 
applying the estimated quantities to the unit price and striking a 
total. 

This Department is in receipt of a request from l\1r. W. V. 
Buck, Senior Engineer, United States Bureau of Public Roads, 
assigned to Ohio, in which Mr. Buck asks that this Department 
discontinue the publishing of unit prices. 

For your information, it should be stated that although the 
federal government pays the cost of many of the projects, the cost 
in the first instance. is paid from tax funds appropriated to the De­
partment of Highways, and it is our wish that this question be 
answered on the basis of the authority of the Department of High­
ways with respect to its own funds. 

In addition thereto, we desire your opinion on the following 
specific questions : 

1. Does the Department of Highways, in awarding contracts 
to be paid out of state funds, have the authority to discontinue 
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publishing the engineer's estimates of the unit prices entering into 
the proposal? 

2. Does the Department of Highways have the authority 
to discontinue publishing the total estimated cost of a project in its 
proposal or invitation for bids? 

3. Does the Department of Highways have the authority 
to refuse to permit inspection, by contractors or disinterested in­
dividuals, of the records showing the estimated cost of items enter­
ing into a unit price contract, if proper demand is made, prior to 
opening of bids? 

We are enclosing a typical proposal for your inspection, and 
will appreciate your early consideration of the above questions, as 
the letting of a number of important projects awaits a decision with 
respect to them." 

In 1927 the legislature revised the laws relating to the Department of 
Highways and the state highway system by the passage of an act known as 
the Norton-Edwards Act. 

Section 27 of this act (section 1196, General Code), as amended 
slightly in 1929 ( 113 0. L. 600) states: 

"The director, in all projects shall make, or cause to be made, 
a map of the highway in outline and profile, and plans, specifica­
tions, profiles, and estimates covering the proposed project. When 
completed the director shall indorse upon such maps, profiles, plans, 
specifications and estimates his approval of the same and cause one 
copy thereof to be placed on file in the department of highways 
and another in the office of the resident district deputy director for 
public inspection at least three days prior to starting the publication 
of notice to bidders as hereinafter provided. Such copies shall so 
remam on file until the time of receiving bids." (Italics the 
writer's). 

Section 28 of the act (section 1206, General Code), as amended in 1933, 
provides that the Director of Highways advertise for bids before ente;ing 
into a contract. 

Section 30 of the act (section 1207-1, General Code) states in part: 

"The director may, if he deems it expedient, enter into any 

contract authorized by this act upon a unit price basis. * * *" 
(Italics the writer's). 



ATTORNEY GENERAL 1517 

Section 79 of the act (section 1197, General Code) provides in part: 

"Before undertaking the construction, improvement, mainten­
ance or repair of a state highway, or a bridge or culvert thereon, the 
director of highways shall make, or cause to be made, an estimate 
of the cost of such work, which estimate shall include labor, material, 
freight, fuel, use of equipment and all other items of cost and 
expense. * l:> * " 

From the first of the above mentioned statutory provisions, namely, sec­
tion 1196, General Code, it will be seen that the Director of Highways shall 
have prepared in all projects, among other things, "estimates", and one copy 
of the "estimates" shall be filed in the Department of Highways and another 
copy in the office of the resident district deputy director for public inspection 
before publication of notice to bidders that a project is to be let. 

The next section (section 28 of the 1927 act, G. C. 1206) provides for 
advertisement for bids before contracting. However, it is to be noted that 
neither in this section nor any other section of the statutes are there any speci­
fic requirements that the total estimated cost of the project or any of the 
estimates of individual items going into the project, be inserted in the form of 
proposal. 

Section 30 of the act (section 1207-1, General Code) gives power to the 
Director to enter into any contract authorized by tlze act upon a unit price 
basis. Obviously, if the Director desires to enter into a contract on a unit price 
basis, such a contract, as any other contract, is subject to the requirements of 
section 27 of the act (section 1196, General Code), that "estimates" be pre­
pared before publication of notice for bids on the unit price basis. 

Section 79 of the act (section 1197, General Code) shows that the esti­
mate of cost required for all contracts, whether or not on a unit price basis, 
must include the cost of labor, material, freight, fuel, use of equipment and 
all other items of expense going into the improvement. 

With the foregoing in mind, it seems clear that the answer to your gen­
eral question is that the State Highway Director is not authorized to discon­
tinue the publishing of unit prices, in so far as the filing of the copies of the 
estimate in the state highway department and the office of the district deputy 
director constitutes publishing of such estimated cost. However, there is no 
statutory requirement that the estimated cost be published by insertion in the 
advertisement for bids or the form of proposal. 

Bearing upon your three specific questions, it would appear from the 
aforementioned statutory provisions that, first, the Department of Highways, 
in awarding contracts to be paid out of state funds, does not have the authority 
to discontinue publishing the engineer's estimates of unit prices entering into 
the proposal; second, the Department of Highways is not required by the 
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statutes to publish the total estimated cost of a project in its form of proposal 
for a given project, as the statutes provide for such publication to be made by 
the filing of duplicate estimates in two public places before advertising for bids, 
and the public, which includes bidders for such project, is presumed to have 
knowledge of such publication and possess the right to have access to such 
estimates at all reasonable times; and, third, the Department of Highways is 
unauthorized to refuse to permit inspection by contractors or disinterested 
individuals of the records showing the estimated cost of items entering into a 
unit price contract if proper demand is made prior to opening of bids, since the 
statute (section 1196, General Code) clearly shows that the estimated cost 
must be open to public inspection at least three days prior to starting the publi­
cation of notice to bidders, the words "public inspection" clearly including 
contractors and disinterested individuals. 

4931. 

Respectfully, 
jOHN w. BRICKER, 

Attorney General. 

FEDERAL CREDIT UNION-STOCK EXEMPT FROM OHIO 
SECURITIES ACT -FEDERAL CREDIT UNIONS NOT RE­
QUIRED TO OBTAIN OHIO DEALER'S LICENSE. 

SYLLABUS: 

I. Stock of Federal Credit Unions sold by such credit unions to their 
members under the provisions of the Federal Credit Union Act (Title 12, 
Chapter 14, U. S. Code, Annot.} is, under section 8624-3 of the General 
Code, exempt from the provisions of sections 8624-8, 8624-9, 8624-10, 8624-
13 and 8624-14 of the General Code. 

2. In selling such stock to their members, Federal Credit Unions are 
not required, by section 8624-17 of the General Code of Ohio, to obtain a 
dealer's license. 

CoLUMBliS, Omo, November 23, 1935. 

HoN. HvoH ADDISON, Chief, Division of Securities, Department of Com­
merce, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your recent communication, 
which reads as follows : 

"There has recently ansen the question as to whether or not 


