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OPINION NO. 71-07,5 

Syllabus: 

The term, "elected state officials", as used in Section 145.381 
(A), Revised Code, applies to the Governor, the Lieutenant Governor, 
the Secretary of State, the Auditor of State, the Treasurer of 
State, the Attorney General, the members of the General Assembly, 
and the members of the Supreme Court, the Court of Appeals, the 
Court of Common Pleas, the Probate Court and the Juvenile Court. 

To: Fred L. Schneider, Exec. Director, Public Employees Retirement System 
of Ohio, Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, November 11, 1971 

I am in receipt of your request for my opinion, which you 
state as follows: 

"Does the term 'elected state officials', as 
used in Am. House Bill No. 349, effective September 
14, 1970 and incorporated into Section 145.381, para­
graph A, Revised Code of Ohio, apply to any elected 
officials other than those elected on a state-wide 
basis and/or elected to the General Assembly?" 

The answer to this question involves an interpretation of Sec­
tion 145.381, Revised Code, which reads, in pertinent part, as 
follows: 

"A former member receiving a retirement allow­
ance, other than a disability allowance, from this 
system, and hereafter referred to as a retirant, 
may be elected to an office of this state or any 
political subdivision or employed, anything con­
tained in Chapter 145. of the Revised Code to the 
contrary notwithstanding, provided: 

"(A) During an elective term of office, mem­
bership in the public employees retirement system 
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is not permitted, except that retirants elected to 

an office of .the state who were elected state of­

ficials when they retired may elect to establish 

membership in the system or may elect to receive 

both the pension and the annuity portion of their 

retirement allowance and, if th;;:y so elect, may not 

establish membership in the system. If such an 

official elects to establish membership in the sys­

tem, he shall be considered an employee as provided 

in division (C) of this section except that he need 

not have retired for at least eighteen months. For 

purposes of this section, except when he elects 

otherwise under this division, a retirant who is 

elected or appointed to an elective office of this 

state or any political subdivision is not con­

sidered employed, provided, the retirant who is 

reelected to the office which he previously held, 

shall be retired for not less than eighteen months. 

He shall continue to receive both the pension and 

the annuity portion of his retirement allowance 

while serving in an elective position." 


Section 145.41, Revised Code, provides that a public employee, 
who has been a member of the Public Employees Retirement System, 
must give up membership when his public service terminates and he 
begins to receive his retirement allowance. Section 145.381 (A), 
supra, provides, in brief, that such a retirant, if thereafter 
elected to an office of the state or of any political subdivision, 

may not again become a member of the System. He will, of course, 
continue to receive the same retirement benefits as before, but he 
cannot rejoin the System in order to build up further benefits. 
There is, however, one exception. A member of the System who was 
an "elected state official" at the time he retired, and who there­
after again becomes an elected state official, has a choice. He 
may choose to resume his membership in the System, with the result 
that he will receive no more benefits until he again retires. Or 
he may choose not to resume membership, in which case he will con­
tinue to receive the same retirement benefits as he did before his 
election. Your question is, what is the coverage of the term, 
"elected state official"? The statute also uses the variant, 
"elected to an office of the state", but I think it clear that no 
distinction was intended. 

Although Section 145.381 (A), supra, itself contains no defini­
tion of the term, the Constitution enumerates the legislative, 
executive and judicial officials of the State of Ohio, all of whom 
are, of course, elective. Article II, Section 1, Ohio Constitution, 
provides, in part, as follows: 

"The legislative power of the state shall be 

vested in a general assembly consisting of a senate 

and a house of representatives* * *." 


Article III, Section 1, Ohio Constitution, provides, in part, 
as follows: 

"The executive department shall consist of a 
governor, lieutenant governor, secretary of state, 
auditor of state, treasurer of state, and an attorney 
general***·" 

Article IV, Section 1, Ohio Constitution, provides as follows: 
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"The judicial power of the state is vested in 
a supreme court, courts of appeals, courts of common 
pleas, and such other courts inferior to the supreme 
court as may from time to time be established by law." 

If all constitutional judges were to be considered "elected 
state officials", the number included in that classification would 
be considerable. However, the legislature, in enacting Chapter 141, 
Revised Code, Salaries of State Officers, used the term in a more 
restrictive sense, and limited the state judicial officers to the 
judges of the Supreme Court, the Court of Appeals, the Court of 
Common Pleas, the Probate Court, and the Juvenile Court. See Sec­
tions 141.04, 141.07, and 2151.07, Revised Code. We are dealing 
here with an exception to a general rule prohibiting renewed mem­
bership in the Public Employees Retirement System to a retired 
public employee who is elected to an office of the state, and it 
is a well-settled rule of statutory construction that "exceptions 
to a general rule are not favored and must be strictly construed". 
Linen Supply Co. v. Evatt, 146 Ohio St. 248, 251 (1946); see, also, 
State, ex rel. v. Forney, 108 Ohio St. 463,467 (1923). In view 
of this, I think that the term, "elected state officials", in Sec­
tion 145.381 (A), supra, should be interpreted in the more restric­
tive manner in which it was used by the General Assembly in Chapter 
141, supra. 

In specific answer to your question it is my opinion and you 
are so advised that the term, "elected state officials", as used 
in Section 145.381 (A), Revised Code, applies to the Governor, the 
Lieutanant Governor, the Secretary of State, the Auditor of State, 
the Treasurer of State, the Attorney General, the members of the 
General Assembly, and the members of the Supreme Court, the Court 
of Appeals, the Court of Common Pleas, the Probate Court and the 
Juvenile Court. 




