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1839. 

APPROVAL, XOTES OF GREEX\\'ICH VILLAGE SCHOOL DISTRICT, 
HURON COUXTY -$67,5CO.CO. 

Cou:~mcs, OHio, :\larch 13, 1928. 

Retirement Board, State Teachers Retiremeut S)•stem, Columbus, Ohio. 

1840. 

APPROVAL, BOI\DS OF BEACHWOOD VILLAGE SCHOOL DISTRICT, 
CUYAHOGA COUNTY, OHI0-$49,000.00. 

CoLt::\!Bt:s, OHIO, :\larch 13, 1928. 

Industrial Commissiou of Ohio, Columbus, Ohio. 

1841. 

APPROVAL, 1\0TES OF VAN BUREX TOWNSHIP RURAL SCHOOL DIS­
TRICT, SHELBY COUl\TY, OHI0-$31,000.00. 

CoLUMBcs, OHIO, l\1arch 13, 1928. 

Retirement Board, State Teachers Rctiremeut SJ•stem, Columbus, Ohio. 

1842. 

BOARD OF EDUCATIO.\'-MAY DIPLOY TEACHERS TO TRANSPORT 
PUPILS-SUCH TEACHER IS "EMPLOYE" WITHIN MEANING OF 
WORKl\TEI\'S CG.:\lPE:\SATIO.\' ACT-SHOuLD GIVE BOND-PAR­
E:\TS WHO TRANSPORT ARE NOT "E:\IPLOYES." 

SYLLABUS: 

1. Teachers i1; the public schools HWJ' be employed to transport pupils to or from 
sclzonl; such teachers may also enter i11to a contract with tlze board of education fort 
such purpose; if the teacher is employed for the purpose of transporting pupils under 
a contract of hire, such teacher would be an "employe" within the meaning of the 
IVorlwzen's Compensatiou Law of Ohio, aud the amount paid the teacher for trauspor-



G66 OPINIONS 

tation, less that part of the compensation u:lzich is paid for the use of th~ teacher's auto­
mobile, should be considered in determilzing the amount of prem.ium to be paid by 
said board of education into the state insurance fund. 

2. TV hen a person is employed b:y the board of education, or enters into a contract 
witlz such board, to transport pupils in a pri,·ate auto:ilobile, mzd is the dric•er of tlze· 
mac/zinc, such person should ghe a bond as required i11 Section 7731-3 of the General 
Code, and also obtain from the cowzty board of education or supcrinte11dcnt of schools 
a certificate tlzat lze is eighteen :years of age, of good moral character mzd qualified for 
such position, as required by said Section 7731-3. 

3. Parents who trmzsport their own children to mzd from school by virtue of an 
arrangemmt made between said parents and the board of education, as provided in 
Section 7731-4 of the General Code, are not "emPloyes" within tlze meaning of the 
Workmen's Compensation Lazt·. 

CoLl.'li!Bus, 0Hro, :\larch 13, 1928. 

HoN. DEANE :\I. RrcHMOXD, Prosecuti11g Attorney, London, Ohio. 

DEAR Sm :-This will acknowledge receipt of your communication, as follows: 

"I respectfully request your opinion upon the following matter, to-wit: 
Two grade school children liYe more than two miles from their school 

building and the board of education elects to pay the school teacher twenty 
dollars ($20) per month for taking to and from school these two children. 
She transports them in her automobile. 

In view of General Code Section 7731-3, is this .teacher 'employed as 
driYer of a school wagon or motor van' so that it is necessary for her to give 
bond and receive a certificate of good moral character? 

Also, are she and pareilts of children who convey their own children to 
school and receiYe payment therefor from the board of education within the 
provision of the Industrial Insurance Act and should this compensation paid 
such teachers and rarents be lioted by the se\·eral boards of education in their 
report to the Industrial Commission? 

I am enclosing a printed form of Contract for Conveyance of Pupils and 
also a bond on Contract for Conveyatcce of Pupils, which are put out by a 
commercial concern. As I read this contract and bond the children con­
veyed are not protected by this bond for the negligence of the driver. In 
view of the above cited section should not this bond and contract be drawn to 
protect the children conveyed against the negligence of the driver?" 

Your first question requires consideration of the relation which exists between 
the teacher who is transporting pupils and the board of education. The \Vorkmen's 
Compensation Law authorizes compensation to employes, etc.; that term is defined 
in Section 1465-61 of the General Code, which in so far as pertinent to this question 
reads as follows: 

"The terms 'employe,' 'workman' and 'operative' as used in this act, shall 
be construed to mean : 

1. Every person in the service of the state, or of any county, city, town­
ship, incorporated village or school district therein, including regular mem­
bers of lawfully constituted police and fire departments of cities and villages, 
under any appointment or contract of hire, express or implied, oral or writ­
ten, except any official of the state, or of any county, city, township, incorpo­
rated village or school district therein. * * * " 
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This section proviues that all persons in t!1c sen·ice of a uoard of education "uncler 
any appointment or contract of hire, express or implied, era! or written," arc "em­
ployes" within the meaning of the \\'orkmen's Compensation Law of Ohio. \Vhcther 
or not the teacher in question is under a contract cr appointment of hire is a question 
of fact. There are not sufficient facts given in your letter to permit an or-inion there­
on. The term ''appointment or contract of hire'' must be given its usual and ordinary 
meaning. It creates between the parties the relation of master and servant, as dis­
tinguished from that created by an independent contract. You can ascertain the facts 
and determine whether or not such an appointment or contract of hire exists in the 
particular case, and thereby determine whether or not the teacher in question is an 
"employe." If such• teacher is an "employe," then the amount of the compensation 
paid for the teacher's services should be added to the payroll for the purpose of 
ascertaining the proper premium to be assessed against the board of education. 
There should be deducted from the total amount paid the teacher, that portion of the 
amount paid for the use of the automobile. There is no reason why a board of edu­
cation, if it sees fit so to do, may not employ the same person to transport pupils 
either by contract or as an employe for that purpose, and to teach in the schools. 
There is nothing incompatible in the duties which said teacher would have to perform, 
and whether or not it is physically poss.ible for the same person to satisfactorily per­
form both duties is a matter for the board of education to determine. 

Your second question is whether or not this teacher would be required to give a 
bond and certificate of good moral character, as provided in Section 7731-3 of the 
General Code. Said section reads in part as follows: 

"When transportation is furnished in city, rural or village school districts, 
no one shall be employed as driver of a school wagon or motor van who has 
not given satisfactory and sufficient bond and who has not received a certifi­
cate from the county board of education of the county in which he is to be 

. employed or in a city district, from the superintendent of schools certify­
ing that such person is at least eighteen years of age and is of good moral 
character and is qualified for such position. * * * 

The section provides that when transportation is :urnished by the board of edu­
cation, the driver of the school wagon or motor van must give a sufficient bond. In 
the instant case, the teacher is transporting the pupils in her private automobile. If 
we give the language user! by the Legislature in said section a technical meaning, it 
probably could not be said that the teacher's private automobile is a "school wagon 
or motor van." In construing the language of the section, consideration must be 
given to the intent of the Legislature as expressed therein. I believe the intention so 
expressed requires the driver of a vehicle used to transport pupils, when the transpor­
tation is provided by the board of education, to give a bond to protect the pupils against 
any improrer or negligent act on the part of said driver. I do not believe the term 
"school wagon or motor van" should be given a narrow or limited meaning. I am 
therefore of the opinion that the teacher should be required to give a "sufficient bond" 
as required by said section. . 

The section also provides that such driver must obtain from the county board of 
education or superintendent of schools a certificate that he or she is at least eighteen 
years of age and is of good moral character, and is qualified for such position: In so 
far as the good moral character is concerned, it is quite apparent that the teacher, 
having been granted a certificate to teach, has a certifi<'ate from a high authority that 
she is of good moral character, but the certificate must also show that she is eighteen 
years of age and is qualified to perform the services, or, as the statute provides, "for 
such position." 
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It is therefore my opinion that the teacher should furnish the certificate required by 
said section. 

Your next question is whether or not parents who conny their own children to 
and from school and receive payment therefor from the board of education are "em­
ployes" within the meaning of the \Vorkmen's Compensation Law. Arrangements 
may be made with the parents to transport their children in lieu of such transportation 
being furnished by the board of education by virtue of Section 7731-4, General Code, 
which provides as follows: 

"It shall be deemed compliance with the provisions of Sections 7730, 7731 
and 7764, General Code, by suLh local board if such board agrees to pay the 
parent or other person in charge of the child or. children for the transporta­
tion of such child or children to school a rate determined for the particular 
case by the local board of education for each day of actual transportation." 

Sections 7730, 7731 and 7764 of the General Code mentioned in the above quo­
tation refer to transportation of pupils. Arrangements made with such parents under 
the provisions of said section would not constitute a contract of hire as provided in 
Section 1465-61, supra. There would be no element of master and servant existing 
between the board of education and the parents when arrangements were made for 
transportation as provided in said section. Therefore, the parent while conveying his 
own children to or from school wotild not be an "employe" of the board of education 
within the meaning of the ·workmen's Compensation Law. 

Your next question requires a consideration of the form of contract for conveyance 
of pupils and the form of bond on contract for conveyance of pupils. 

It will be observed that Section 7731-3, supra, provides that each driver of a school 
wagon or motor van used in the transportation of pupils shall give a satisfactory and 
sufficient bond. A satisfactory bond would be a bond conditioned on the faithful per­
formance of the driver's duties while so transporting the pupils, thus covering any 
failure on the part of the driver so to perform his duties and any wrongful act or 
negligence on his part. A snffi.cie11t bond would be one sufficiently large to cover any 
liability which might accrue by reason of the driver's wrongful acts or negligence. 

In line with recent decisions of the Supreme Court, it is my opinion that the giving 
of a bond, such as the statute requires drivers of school vans to give, fully protects 
the pupils conveyed, to the extent of damages incurred by reason of the negligence of 
the driver, and that both the dri\·er and his bondsmen are liable in damages on account 
of any negligence of which the driver may be guilty. In the case of U. S. Fidelity & 
Guaranty Co. vs. Samuels, 116 0. S. 586, it was held: 

"1. \Vhere in the discharge of official duty a police officer fails to take 
that precaution or exercise that care which due regard for others requires, 
resulting in injury, his conduct constitutes misfeasance. 

2. A surety on the bond of a motorcycle police officer, with a condition 
that he ·~hall faithfully perform the duties of the office of policeman of said 
city,' is liable for the negligent operation of a motor vehicle by such officer in 
the performance of his official duties." 

In Opinion No. 1632, rendered January 30, 1928, to the Director of Education, the 
applicability of the principles involved in the Samuels case, supra, to the bond given 
by the driver of school busses was discussed, and I enclose herewith a copy of said 
opinion. 

The printed form of contract and bond submitted with your communication re­
lates to a person contracting to transport pupils; and while this contract, wherein it 
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is agreed to transport the pupils, imports safe transportation, and the bond is con­
ditioned on the faithful rerfcrmance of the terms of the contract, thus protecting the 
pupils by the terms of the bond, it should be noted that the contractor and the driver 
of the conveyance may or may not be the same person. The statute provides that the 
driver shall give a bond. 

It is therefore my opinion that: 

(1) Teachers in the public schools may be employed to transport pupils to or 
from school; such teachers may also enter into a contract with the board of education 
for such pnrposc; if the teacher is employed for the purpose of transporting pupils 
under a contract of hire, such teacher would be an "employe" within the meaning of 
the \Vorkmen's Compensation Law of Ohio, and the amount paid the teacher for 
transportation, less that part of the compensation which is paid for the use of the 
teacher's automobile, should be considered in determining the amount of premium 
to be paid by said board of education into the state insurance fund. 

(2) vVhen a person is employed by the board of education, or enters into a con­
tract with such board, to transport pupils in a private automobile, and is the driver 
of the machine, such person should give a bond as required in Section 7i31-3 of the 
General Code, and also obtain from the county board of education or superintendent of 
schools a certificate that he is eighteen years of age, of good moral character and 
qualified for such position, as required by said Section 7731-3. 

(3) Parents who transport their own children to and from school by virtue 
of an arrangement made between said parents ami the board of education, as provided 
in Section 7731-4 of the General Code, are not "employes" within the meaning of 
the vVorkmen's Compensation Law. 

1843. 

Respectfully, 
EDWARD c. TUR:-IER, 

Attorney General. 

APPROVAL, LEASE TO OFFICE ROOiiiS IN THE GOURLEY & TRAUT­
:\IAN BUILDIXG, COLU:ilfBUS, OHIO, FOR USE OF THE BUREAU OF 
MOTOR VEHICLES. 

CoLu:>.uJus, OHTo, illarch 13, 1928. 

HoN. RICHARD T. WrsDA, Superintendent of Public Works, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR:-You have submitted for my examination and opinion a lease, m 
triplicate, between the American Education Press, Inc., a corporation, of Columbus, 
Ohio, as lessor, and the State of Ohio, acting by and through R. T. \Vida, Superin­
tendent of Public vVorks of the State of Ohio, as lessee, for and on behalf of the 
Bureau of iiiotor V chicles, for the entire second and third floors of the building 
known as The Gourley & Trautman Building, 50 South Third Street, Columbus, 
Ohio. Said lease is for a term of ten (10) years, beginning :illarch 15, 1928, and 
calls for an annual rental in the sum of $8,000.00 per year, payable in monthly 
installments of $666.66 2/3. Said lease has been executed on the part of the lessor 
by its secretary, but has not as yet been executed by you on behalf of the State of 
Ohio; nor does it appear that said lease has been acknowledged by an officer of 
the lessor. 


