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TOWNSHIP-WASTE DISPOSAL DISTRICT-SECTION 505.28 

R. C.-TRUSTEES-MAY NOT EXPEND GENERAL FUNDS 

FOR SERVICE-LIMITED TO FUNDS RAISED BY TAX LEVY 

OR RENT CHARGED-SECTION 505.29, R. C. 

SYLLABUS: 

Section 505.27, et seq., Revised Code, Section 3295-1, et seq., General Code, 
does not authorize a board of townshiip trustees· to expend general township funds 
for the purpose of .providing and maintaining waste disposal service in a waste 
disposal district established as provided in Section 505.28, Revised Code, the board's 
ex·penditures for such purpose being limited to funds raised by levying a sufficient 
tax therefor upon the taxaJble .property in such district, or by charging rent as 
provided in Section 505.29, Revised Code. 

Columbus, Ohio, August 16, 1956 

Hon. Ray Bradford, Prosecuting Attorney 

Clermont County, Batavia, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Section 505.27 et seq. of the Revised Code provides for 
the creation and maintenance of a waste disposal district. 

"Township A is composed mainly of unincorporated area, 
with less than one-seventh of the township residential tracts 
being in an incorporated area. The trustees of said township 
have sufficient monies in the general fund of the township, derived 
from general tax -lev,ies and from receipts from inheritance taxes, 
to enter into a contract for a waste disposal service to a waste 
disposal district that would coincide with the township lines, 
excluding that part of the area which is part of an incorporated 
village. May they so expend monies from this general fund 
for such a purpose, or are they ·Emited to maintaining the 
district under the provisions of Section 505.29 of the Revised 
Code?" 

At the onset, it should be noted that township trustees are quite 

limited in their authority. 39 Ohio Jurisprudence, at page 306, states: 

"Township trustees, who act in a jud-icial as well as a minis-
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terial capacity in certain instances, possess only such powers as 
are expressly conferred upon them by statute * * *." 

Thus, it appears that township trustees only have such authority as 

the legislature has granted to them. 

The sections to which you refer were originally embodied in an Act 

of the General Assembly passed April 28, 1943, embracing Sections 3295-1 

to 3295-7, inclusive, of the General Code. They are now codified as 

Sections 502.27 to 505.33, inclusive, of the Revised Code. 

Township trustees have been authorized by Section 505.27, et seq., 

Revised Code, to create a waste disposal district. Section 505.27, Revised 

Code, provides : 

"Boards of township trustees, either severally or jointly, may 
enter into written contracts with ,the proper municipal or county 
authorities or with independent contractors for the collection and 
disposal of garbage and refuse in any part of the township ter­
ritory created into a waste disposal district as prov,ided in section 
505.28 of the Revised Code." 

The Uniform Tax Levy Law is found in Section 5705.01 et seq., and 

states in Division (A) of Section 5705.01, Revised Code: 

"'Subdivision' means any county, municipal corporation, 
township, township fire district, township waste disposal district, 
or school district, except the county school district." 

(Emphasis added.) 

Division (C) of this section provides, in part: 

" 'Taxing authority' of (or) 'bond issuing authority' means,
* * * in the case of a township, the board of township trustees; 
and ,in the case of a township fire district or township waste dis­
posal district, the board of township trustees of t.ihe township in 
which such district is located." (Emphasis added.) 

Division (H) of this section states : 

" 'Taxing unit' means any subdivision or other governmental 
district having author,ity to levy taxes on the property in such 
district, or issue bonds which constitute a charge against the 
property of such district, including conservancy districts, metro­
politan park districts, sanitary districts, road districts, and other 
districts." (Emphasis added.) 

It thus appears from the subsections of Section 5705.01, Revised Code, 
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cited supra, that once a waste disposal district is created pursuant to 

Section 505.27 et seq., such a district is a separate, ,independent "subdi­

vision" and "taxing unit." The board of township trustees of a waste 

disposal district are ithe "taxing authority" of such waste disposal district. 

By enacting Section 505.27, et seq., the legislature has specifically 

provided for the financing and maintaining of waste disposal districts. 

Section 505.29, Revised Code, states: 

"The board of township trustees nzay, in any year, levy a 
sufficient tax within the ten-mill limitation, upon all taxable prop­
erty in a waste disposal district to provide and maintain waste 
disposal service. 

"In the alternative the board of any township which has con­
tracted for the collection or disposal of garbage or refuse on 
beha1f of any district may, by resolution, establish equitable 
charges of rents to be paid such township, for the use and benefit 
of such service, by every person, firm, or corporation whose 
premises are so served. Such charges shall constitute a .Jien 
upon the property served, and, if not paid when due, shall be 
collected in the same manner as other township taxes." 

In Opinion No. 2855, Opinions of the Attorney General for 1948, it 

was stated at page 113, in the syllabus: 

"The cost of ,providing and maintaining waste disposal serv­
ice in a township territory which has been formed into a waste 
disposal district in accordance with the terms of Section 3295-1 
et seq., General Code, may, in the discretion of the township 
trustees be met by a tax levied on all taxable property in such 
distriot, or by a service charge for such waste disposal service 
which service charge may however .be made only against the 
persons availing themselves of the service offered." 

This opinion, rendered by the then Attorney General, noted that under 

Section 3295-3, General Code, which is now Section 505.29, Revised Code, 

there were two alternative methods whereby waste disposal districts could 

be maintained. One is taxing all property; the other ,is charging rates on 

which has been served. proper.ty 

In Opinion No. 3622, Opinions of the Attorney General for 1954, 

at ,page 118, I dealt with Section 505.27, et seq., and said: 

"It seems to me quite plain that the General Assembly, in 
granting authority to township trustees to provide for garbage 
and refuse disposal by contract, intended to limit their authority 

https://proper.ty
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striotly to the power granted. It may be observed in this con­
nection, that the General Assembly in the matter of authorization 
of public improvements by the subdiv,isions under its control, 
has often limited them to carrying out designated powers only by 
contracts. * * * These restrictions are based upon considerations 
of public policy which, wise or unwise, are solely within the 
discretion of the legislature." 

Township trustees, in their capacity as the governing body of the 

township, should be distinguished from the same board of township trus­

tees in their capacity as the governing body of a waste disposal district. 

In the former capacity they operate within their sphere of delegated duties 

as the governing agency of the township proper, while in the latter they are 

restricted to their explicit powers as granted by Section 505.27, et seq., 

Revised Code. 

It should be noted also that the funds of a waste disposal district are 

not the same as general township funds, but are, quite to the contrary, 

funds of a "subdivision" and an independent "taxing unit." To allow 

township trustees to draw upon general township funds would be to enable 

them to create a method of supporting a waste disposal district that the 

legislature did not authorize. 

Section 5822 of Sutherland Statutory Construction, Vol. 3, states at 

pages 117-118: 

"The rule of expressio unius exclusio alterius est may be 
used advantageously in some cases ,in determining whether a 
statute should be construed as mandatory or permissive. As 
applied in this connection the rule is that if a statute provides one 
thing, a negative of all others is implied. Where a statute granted 
authority to do a thing and prescribe the manner of doing it, the 
rule was clearly set out that the provision as to the manner of 
doing the thing was mandatory, even though the doing of it in 
this first place was discretionary." 

Thus, when township trustees desire to create a waste disposal dis­

trict, the legislature has provided for the financing of such district by 

either of two alternative methods and any extension of powers to township 

trustees to ex,pend general funds for such a purpose must come from 

the legislature. 

It is my answer, then, to your request, that Section 505.27, et seq., 

Revised Code, Section 3295-1, et seq., General Code, does not authorize 
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a board of township trustees to expend general township funds for the 

purpose of providing and maintaining waste disposal service in a waste 

disposal district established as provided in Section 505.28, Revised Code, 

the board's expenditures for such purpose being limited to funds raised 

by levy,ing a sufficient tax therefor upon the taxable property in such 

district, or by charging rent as provided in Section 505.29, Revised Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




