
1024 OPIXIONS 

public funds. However, in the absence of any such a~reement, or in the event the tmYn­
ship trustees and city council arc unable to reach an a;.;rccment, it is my opinion that 
the expense in question mu-;t be paid e::J_ually by tl1e town~hip and city. 

Summarizing, and answering your questions specifically, it is my opinion that: 

1. Section 1579-1023, GcnPral CouP, docs not authorize the truHtees of the town­
ship of ::\Iadison, Richland County, Ohio, to issue bonds to provide money in order 
that such trustees may comply with the provisiom of Section 1579-1019, General Code, 
to the effect that the "council of the city of ::\lanHficld and trustees of the township 
of ::\Iadison shall provide suitable accommodations for the municipal court and its 
officers." 

2. What constitute:;; suitable acc.m1modation:;;, as these words are used in Sec­
tion 1579-1019, General Code, is a matter solely within the discretion of the council 
of the city of ::\Iansfield and the trustees of ::\Iadison Town:-;hip. 

3. The cost of providing "suitable accommodations" for the municipal court of 
the city of ::\Iansfield should be borne by the city of ::\Iansfield and the township of 
Madison in e:J_ual proportions; although should the city council and the township 
trustees enter into an agreement, providing that such cost be paid upon a different 
basis, payments made by sueh subdivisions in arcordance with such agrepmcnt would 
not constitute an unwarranted usc of public funds. 

4. In pro rating between the city and the towmhip, the cost of providing suitable 
accommodations for the municipal court of the city of ::\Iansficld, the rental value of 
any permanent structure belonging to either one of the political subdiviFions, used 
as a part of the ''suitable accommodations", should be determined by the city council 
and township trustees. Any capital expenditures ncces-;ary to improve :;;urh a structure 
so as to make it suitable for use as quarters for the municipal court should be paid by 
the subdivision owning the building. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURNER, 

A tlorn~y-General. 

2019. 

SHERIFF ALLOWAXCE FOR "CSE OF PRIVATE A1:T0::\10BILE. 

SYLLABUS: 

(Jwstions with res poet to the allowance to a sheriff for expcns•s incw r~d in the use 
of his private automobile discussed. 

Cou:~IB"~:;S, OH,o, .\pril 2G, 1928. 

Bureau of Inspection and Supervi~ion of Public Offices, Columbu8, Ohio. 

GENTLE~IEN:-This will acknowledge your recent communication in which you 
ask my opinion with respect to several questions contained in a letter from one of 
your examiners. All of the questions relate to the allowance to a sheriff of his expenses 
in connection with the performance of his official duties, more particularly with respect 
to the use ot his own private automobile in the performance of sueh duties. .Since this 
general subject has heretofore been recently under consideration by this office, it is 
perhaps advisable, at the outset, to quote the language used in the previous opinion, 
insofar as it is pertinent to the questions here involved. In opinion Xo. 251, dated 
March 29, 1927, the following language is found: 
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"Thi~ department ha~ a number of time,; been called upon to determine 
how, if at all, the sheriff was to be compen,ated for expenses incident to the use 
of vehicles in the performanee of his dutie,; in the event that he used his own 
private machine in the performance of such duties. 

The question wa~ fir,;t pre,ented to .\.ttomey General Hogan who held 
in an opinion addres,cd to the Prosecting Attorney of Hamilton County that 
ii a sheriff wa~ the 0'\vner of a buggy or an automobile which he used in the 
service of the county in connection with the duties of his office, bills for repairs 
to the automobile or buggy should be allowed. This opinion may be found in 
the Annual Report of the Attorney General for 1913, Volume II at page 1155. 
And again in the same report at page 1187 it is held that Section 2997 of the 
General Code contemplates only recompense to the sheriff for expenditures 
made by him, and docs not comprehend payments to such sheriff for labor 
performed by himself in the care of his horse. To the same effect is a later 
opinion of Attorney General Hogan found in Annual Reports of the Attorney 
General for 1913, page 1198. 

In the Opinions of the Attorney General for 1915, pages 295 and 1276 are 
two opinions along the same lines. In the latter opinion the Attorney General 
held as follows: 

'While Section 2997 contains the word "maintaining" and does not con­
tain the word "operating" it would undoubtedly follow that said section 
authorizes the allowance of all expenses incident to the use of the automobile 
in public business, and would indude oil and gasoline, as well as necessary 
repair;:; to tires and parts. 

The county commissioners may, therefore, make an allowance to the 
sheriff for the expenses of maintaining and operating his automobile when 
used in the proper administration of the duties of his office. * * * 

Just what prop')rtion of the expenses may be charged against public 
funds will depend upon the facts in each particular case and is more a matter 
of policy than of law.' 

In Opinions of the Attorney General for 1917, Volume III, page 2398, 
the question was raised in another form. The question there was whether 
or not the county commissioners could hire the sheriff's car for the use of the 
sheriff, and it is said with reference thereto that: 

'County commissioners have no authority to hire the sheriff's machine 
for the usc of the sheriff in the performance of his official duties.' 

There are many more opinions of this department along similar lines 
upon con~ideration of which I think it has been well established and generally 
recognized that allowances may be made to the sheriff for actual and neces­
sary expenses incurred by him in the use of his own automobile when used 
in the performance of the duties of his office, due allowance being made for 
such private use as the sheriff may make of the machine. 

I think that the cost per mile for the operation of the various makes of 
automobiles can now be readily ascertained. Therefore, I am of the opinion 
that the county commissioners are authorized to make an allowance to the 
sheriff in reimbursement for his necessary expenses incurred in the usc of his 
private automobile based on a flat rate per mile for the mileage covered 
while such automobile is being used by the sheriff in the performance of 
his official duties. This will authorize nothing but reimbursement and good 
faith must be used in fixing the mileage rate.'' 

:\lost of the inquiries involve interpretation of Section 2997 of the General Code, 
and, accordingly, I quote the language of that section, as follows: 
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"In addition to the compensation and salary herein provided, the county 
commissioners shall make allowances quarterly to each sheriff for keeping 
and feeiing prisoners, as provided by law, for his actual and necessary ex­
penses incurred and expended in pursuing or transporting persons accused or 
convicted of crimes and offenses, in conveying and transferring persons to 
and from any state hospital for the insane, the institution for feeble-minded 
youth, Ohio hospital for epileptics, boys' industrial school, girls' industrial 
home, county homes for the friendless, homes of refuge, children's homes, 
sanitariums, convents, orphans' asylums or homes, county infirmaries, and 
all institutions for the care, cure, correction, reformation and protection of 
unfortunates, and all expenses of maintaining horses and vehicles necessary 
to the proper administration of the duties of his office. The county com­
missioners shall allow the sheriff his actual railroad and street car fare and 
telephone tolls expended in serving civil processes and subpoenaing witnesses 
in civil and criminal cases and before the grand jury, and may allow his neces­
sary livery hire for the proper administration of the duties of his office. Each 
sheriff shall file under oath with the quarterly report herein provided a full, 
accurate and itemized account of all hi~ actual and necessary expenses, in­
cluding railroad fare, street car fare, telephone tolls and livery hire mentioned 
in this section before they shall be allowed by the commissioners. Such 
statement shall show the number of the case and the court in which the 
service was rendered and the railroad point from which a livery rig was used." 

The first inquiry made by your examiner is as follows: 

''Have the county commissioners authority to enter into a contract with 
the sheriff for the use of the sheriff's privately owned automobile on a mileage 
basis, so as to enable the sheriff to derive a profit therefrom, over and above that 
which would resonably compensate the sheriff, for the upkeep thereof, such as 
repairs, tires, gas, oil, etc. In other words, is the sheriff entitlRd to receiw a sum 
in excess of that which would reasonably make him whole for the use of his auto­
mobile?" 

A negative answer to this question is clearly required by the language just quoted 
from my recent opinion. In the first place, the county commissioners have no au­
thority to enter into a contract, as such, with the sheriff for the use of his private auto­
mobile. Furthermore, the language in my previous opinion clearly indicates that, 
at all events, no profit may be derived from any use of the car in the public service. 
The only allowance which is authorized to be made is for necessary expenses, and of 
course any arrangement whereby the sheriff would receive compensation over and 
above all costs for the use of his car would be wholly without statutory authority. 
You are accordingly advised that the county commissioners have no authority to enter 
into a contract with the sheriff for the use of his privately owned automobile on a 
mileage basis which permits the sheriff to profit thereby over and above the neces­
sary expenses connected with the use of such car. 

The second question is stated as follows: 

"Where other modes of travel are reasonably convenient, and at a cost 
of from one-third to one-half of that paid the sheriff on sUch mileage basis, 
taking into consideration the transportation of the prisoners, have the county 
commissioners authority to pay the sheriff for the use of his privately owned 
automobile on such mileage basis, when the same service could be had from 
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one-third to one-half of the amount paid by the u~e of ~uch other means 
ol travel, and buch meanH are just as convenient?"' 

From the language of my previous opinion and the quotations therein from, 
and reference to, earlier opinions of this office, it is clear that the use of an automobile 
in the performance of .the duties of the sheriff is well recognized. Your question sug­
gests that other modes of travel are reasonably convenient and considerably less ex­
pensive. The question at least infers that the county commissioners shall sit in judg­
ment upon the bills presented by the sheriff and determine whether or not in each 
instance the expenses incurred were actually necessary. I take it that you assume 
the county commissioners are maintaining that other modes of travel are reasonably 
convenient and that therefore no justification for the use of an automobile exists. 
This assumption is in my opinion erroneous. The language of Eection 2997 of the 
General Code, supra, makes the duty of the county commissioners to make the quar­
terly allowance mandatory; that is to say, the actual and necessary expenses of the 
sheriff incurred and expended in the pursuance and transportation of persons accused 
and convicted of crimes and offenses, etc., are required to be paid by allowances by 
the county commissioners. As I view the language of the statute, the sheriff in the 
first instance is to determine what means of transportation he shall use. In other 
words, he is to determine which method will best serve his purpose in the performance 
of his duty. His determination in this respect should, in the absence of abuse of 
discretion, be final. The fact that the county commissioners may regard his jud!!:ment 
as faulty in any particular case would not in my opinion be a justification for a failure 
to make allowance for the expenses involved. 

I do not deem a comparison of the costs involved by different methods of trans­
portation as being necessarily of great value. In certain cases this comparison might 
be material, but ordinarily, there are so many other factors legitimately entering into 
the decision of a question of this character that the cost factor is not controlling or 
decisive unless there has been a gross abuse of discretion, and my opinion is that the 
sheriff's determination of the proper method of transportation is final, and not review­
able by the county commissioners in making the quarterly allowance, unless abuse 
of discretion exists. 

I do not wish to be understood as saying that in no event could there be a refu>al 
to pay a bill presented for transportation. In any instance in which manifestly the 
discretion v.3sted in the sheriff has been abused, the county commissioners may so 
determine, but their right in this respect is restricted to clear cases of abuse of dis­
cretion, and can not extend to a substitution of their judgn10nt for that of the sheriff. 

The third inquiry is as follows: 

"Do the word:::, 'for actual nncl necessary expenses, etc.,' as used in Section 
2997 G. C. include a profit to the sheriff, or do such words mean an amount 
sufficient to reimburse the sheriff, so as to make him whole?" 

In view of what has been heretofore said, this question need not be discussed. 
Clearly, the sheriff can not be allowed by the county commissioners, under authority 
of Section 2997 of the Geneml Code, an amount over and above the actual and neces­
sary expenses incident to the use of his private automobile. 

The fourth question is as follows: 

"Do the words 'the necessary expense incurred in the pursuit and return 
of the person charged with a felony,' as used in Section 3015 G. C., authorize 
the county commissioners to pay such sheriff for the use of his privately 
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owned aubmobile, on the same ba<is a~ contained in questions one and two 
above, so as to enable the sheriff to dcri,·e a profit therefrom?" 

Section 5015, General Code, reads: 

"The county commissioners may allow and pay the necessary expense 
incurred by an officer in the pursuit of a person charged with felony, who 
has fled the county." 

In my opinion, the same interpretation of the phrase "the necessary expeme'' 
should be given in this section as iR applicable to the similar phrase found in ~·ection 
2997 of the General Code, supra. That is to say, the reimbursement of the sheriff 
for his expenses in using his own automobile in connection with his duties under this 
section would be subject to the same limitations heretofore discus~ed with reference 
to his reimbursement in connection with the allowance under ~ection 2997, General 
Code, and consequently there would be no authority to pay the sheriff any amount 
over and above the actual and necessary expenses for the use of such car. 

Your fifth question is: 

"Do the words 'all necessary expenses' as used in Section 2491 G. C., 
the extradition statute, authorize the county commissioners to pay the agent 
of the State, any sum above what is actually necessary, on the basis as con­
tained in questions one and two above?" 

The expenRes therein provided for are, in my opmwn, governed by exactly the 
same rule as has heretofore been discussed. Heimbursement of e {penses in c ;nnection 
with the use of private automobiles may be made, but no contract or allowance in­
volving a profit to the owner of a car can be authorize:! under t~ e p;uiEe of expenses. 

In connection with the above quoted inquiry, your examiner ha~ made reference 
to four specific instances in which a sheriff has u,ed his own automobile in making 
trips outside of the State in connection with his official dutieo. One of theEe was 
where the sheriff went to South Dakota, another to Xorth Carolina, and the remainder 
were for shorter distances. In each instance the sheriff took with him his wife, and­
her expenses were included in the bills presented and allowed, as I understand it. 
The examiner has made a computation which shows that in eaeh instance the trip 
might have been made by train, at a substantial mving. 

With respect to the expenses incurred by the wife of the sheriff it is sufficient to 
say that they should in no event be allowed unless the sheriff's wife served as deputy 
or assistant, and her services were, in the judgment of the sheriff, necessary in con­
nection with his official duties in the particular case. I have not before me sufficient 
facts to enable me to pass upon the questions presented. From what I have said, I 
believe it is clear that each case is governed by its own peculiar facts and the sheriff 
is the judge of what assistance he needs and what means of transportation will best 
serve his purpose. His discretion in this matter should not be disturbed unless clearly 
abused. At the same time, one or two of the specific instances cited would, from the 
facts before me, apparently have justified the county commissioners in refusing to 
make an allowance, on the ground that the sheriff had abused his discretion. If, 
however, the expense account has been presented and allowed by the commissioners, 
the board has thereby necessarily approved the course of the sheriff and its decision 
should be final, in the absence of any showing of fraud. 

Respectfully, 
Enw ARD C. TcRXER, 

Attorney General. 


