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OPINION NO. 74-105 

Syllabus: 

Members of a municipal police department who assist a 
county sheriff outside the corporate limits at the direction 
of their superiors are eligible for workmen's compensation
benefits pursuant to R,C, 4123.025 and 4123.54, 

To: Ronald W. Vettel, Ashtabula County Pros. Atty., Jefferson, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, December 18, 1974 

I have before me your request for my opinion, which poses 
the following question: 

"Are Members of a Municipal Police Department
covered by Workmen's Compensation when called to 
assist the County Sheriff, outside of the Municipal 
jurisdiction, on official police business?" 

R,C, 4123.54, which provides for compensation for employees 
in case of injury or death, reads in part as follows: 
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disease or death, and such medical, nurse, and 

hospital services and medicines, and such amount 

of funeral expenses in case of death, as are pro­

vided by sections 4123,01 to 4123,94, inclusive, 

of the Revised Code. 


"* * * * * * * * *." 
(Emphasis added,) 

The term "employee" as used in R.c. 4123.54 is defined by 
R.C. 4123.0l, which reads in part as follows: 

"As used in Chapter 4123. of the Revised Code: 

"(A) 'Employee,' 'workman,' or 'operative' ~: 

"(1) Every person in the service of the state, 
or of any county, municipal corporation, township, 
or school distdct therein, includinr reaular members 
of lawfully constituted police and f re etartments 
of municipal conaorations and townships, w ether paid 
or volunteer, an wherever serving within the state 
or on temporary assignment outside thereof, and execu­
tive officers of boards of education, under any appoint­
ment or contract of hire, express or implied, oral or 
written, including any elected official of the state, 
or of any county, municipal corporation, or township, 
or members of boards of education; 

"* * * * * * * * *•II 
(Emphasis added.) 

Thus it appears that members of a municipal police department 
are "employees" as that term is used in R,C, 4123.54 and are 
covered by workmen's compensation without regard to geographical 
location so long as they are acting in the course of their employ­
ment. This conclusion is reinforced by Opinion No. 71-073, 
Opinions of the Attorney General for 1971. In that Opinion, the 
statutes previously quoted were interpreted to provide workmen's 
compensation coverage for firemen traveling outside the state in 
the course of their employment. The courts have held that it is 
the employment relationship, not the location of the employee at 
the time of the injury, which is determinative of the employee's 
right to workmen's compensation benefits. Prendergast v. Industrial 
Commission, 136 Ohio St. 535 (1940); Bowen v. Industrial Commission,
61 Ohio App. 469 (1939), 

The Ohio Supreme Court has held that for an employee to be 
injured in the course of his employment, such injury must occur 
during the employment and at a place where such employee has been 
ordered to perform duties pursuant to the employment. Cleveland, 
Cincinnati, Chica o and St. Louis Railwa Co. v. Potter, 113 Ohio St. 

; C evelan , Aron an Co us Railwa ~v. 
Workman, 66 Oh o St. 0 1 , In t e instant case members 
of a municipal police department, when assisting the county 
sheriff, would be doing so during the time of their employment 
and upon the orders of their superiors. Thus such persons 
would be acting in the course of their employment and would be 
covered by workmen's compensation pursua.nt to R.C. 4123.54. 

This conclusion may also be reached through the provisions 
of R.C. 4123.025, which reads as follows: 
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"Anl person, other than those covered by 

sectionl23.03 of the Revised Code, who is 

in"ured, and the de endents of a deceased 

emp oyee w o is e as t e d rect result 

of performing an! act at the reruest or order 

of a duly author zed public off cial of the state, 

or any institution or agency thereof, or any 

olitical subdivision thereof, includin a count , 


towns p, or mun c pa corporat on, n t me o 

emer~ency shall be entitled to all the benefits 

of c apter 4l23. of the Revised Code, Any payments 

made from the state insurance fund pursuant to this 

section shall be charged to the surplus fund as 

created by division (B) of section 4123.34 of the 

Revised Code, in order to encourage participation 

of all persons in times of emergency. " 


(Emphasis added.) 

Since a county sheriff presumably would only request assistance 
from a municipal police dP.pa.. tl\lent in time of emergency, the 
members of such dep~rtment would be covered by workmen's compen­
sation, pursuant to R.C. 4123.025, while assisting the sheriff 
outside the boundaries of the municipality. 

It is l"IY understanding that it has been the long-standing 
administrative practice of the Industrial Commission and the 
Bureau of Workmen's Compensation to award compensation to persons 
injured in the circumstances mentioned above. Such long-standing 
administrative practice must be accorded great weight in the 
construction of ambiguous statutes. R.C. l.49(F); Jones Metal 
Products Co. v. Walker, 29 Ohio St. 2d 173, 181 (1972); Dayton 
News1apers, Inc. v. Da~ton, 28 Ohio App. 2d 95, 101 (1971); 
Opin on No. 72-025, Opinions of the Attorney General for 1972. 
Thus the administrative practice in the instant case supports 
the interpretation of R.C. 4123.025 and 4123.54 reached above. 

It should be noted, however, that there is no statutory 
authority for a municipal police department to assist a · 
county sheriff outside the limits of the mw1icipal corporation, 
except in the event of riot, insurrection, or invasion. 
(R.C. 311.07). Similarly the legislative body of a municipality 
lacks the authority, within its power of local self-government, 
to authorize members of the municipal police department to 
act outside the corporate limits. Opinion No. 69-043, Opinions 
of the Attorney General for 1969, Thus there appears to be 
no general authority for a municipality to send members of its 
police department to assist a county sheriff outside the corporate 
limits. 

It should also be noted that policemen and firemen are 
excluded from the coverage of R.C. Chapter 4123 by R.C. 4123.02 
when the policemen or firemen are eligible to participate in 
a policemen's or firemen's pension fund established or maintained 
by a municipal corporation. However, since the enactment of 
R.C. Chapter 742, which established the Police anrl Firemen's 
Disability and Pension Fund for the entire state, such pension 
funds may no longer he maintained by an individual municipality. 
See R.C. 741.32, 742.26, and 742.27. It appears, though, that 
the legislative intent in enacting R.C. 4123,02 was to prevent 
duplication of benefits and that R.c. Chapter 742 must be read 
in pari materia with R,C. 4123.02 to achieve that intent. Thus 
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municipal policemen are eligible for workmen's compensation only 
if they are not covered by the Police and Firemen's DisabiHty 
and Pension Fund. 

In specific answer to your question, it is my opinion and 
you are so advised that members of a municipal police department 
who assist a county sheriff outside the corporate limits at the 
direction of their superiors are eligible for workmen's co!'1Pen­
sation benefits pursuant to R.C. 4123,025 and 4123.54. 




