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OPINION NO. 71-001 

Syllabus: 

The duty sought to be imposed upon the Board of Nursing Educa­
tion and Nurse Registration by the Secretary of Health, Education, 
and Welfare by the regulation, codified as 20 C.F.R. Section 405.­
1124 (d) (2), is a duty which, under present state law, the Board 
is without power to fulfill. 

To: Dorothy B. Leupp, Exec. Sec'y., Board of Nursing Education and Nurse 
Registration, Columbus, Ohio 

By: Paul W. Brown, Attorney General, January 5, 1971 

I have before me your request for my opinion which reads as 
follows: 

Does the Board of Nursing Education and Nurse Registration 
have the legal power under Ohio law, with particular reference to 
Sections 4723.04, 4723.16 and 4723.17, Revised Code, to make an 
evaluation of an individual's educational achievement or to deter­
mine that an individual possesses education and training which the 
Board considers to be the equivalent of graduation from a state­
approved school of practical nursing, so as to fulfill the duty 
sought to be imposed upon it by the Secretary of Health, Education, 
and Welfare by the regulation codified as 20 C.F.R. Section 405.­
1124 (d) (2) ? 

Section 4723.04, Revised Code, prescribes the powers of the 
Board. It provides in pertinent part as follows: 

"The board shall examine applicants for a certi­
ficate to practice professional nursing as a registered 
nurse in this state, and shall examine applicants for 
a license to practice practical nursing as a licensed 
practical nurse in this state. Each applicant shall 
be examined in such subjects relating to nursing as 
the board may require. The board may issue and renew 
certificates of registration and licenses, define the 
minimum curricula and standards for educational pro­
grams of the schools of professional nursing and schools 
of practical nursing in this state, and survey and in­



2-2 OAG 71-001 ATTORNEY GENERAL 

spect such schools and approve such schools as meet 
the requirements as prescribed by the board; and deny 
or withdraw approval from schools for failure to meet 
prescribed curricula or other standards, after a hear­
ing as provided in sections 119.01 to 119.13, inclu­
sive, of the Revised Code. The board shall keep a 
record of all of its proceedings and make an annual 
report to the governor." 

Section 4723.16, Revised Code, and Sections 4723.18 and 
4723.19, Revised Code, specifically outline the steps which must 
be taken by an applicant, and the information which may be re­
quired by the Board, in the licensing of practical nurses. Sec­
tion 4723.16, supra, is applicable to individuals applying for 
licensure by waiver of formal education requirements, while Sec­
tions 4723.18 and 4723.19, supra, are applicable to individuals 
applying for licensure following graduation from a school of prac­
tical nursing approved by the Board. These statutes read as fol­
lows: 

Section 4723.16. 

"After April 1, 1971, no person shall practice 
practical nursing in this state as a licensed practical 
nurse or practical nurse, as defined in section 4723.­
15 of the Revised Code without first complying with the 
requirements of sections 4723.01 to 4723.40, inclusive, 
of the Revised Code. A resident of Ohio who is prac­
ticing practical nursing in this state without being 
licensed as a licensed practical nurse, shall file with 
the board of nursing education and nurse registration 
on or before December 31, 1970, a written application, 
verified by the applicant's oath and supported by the 
certificate of two licensed physicians of this state 
or by two registered nurses of this state or by one 
such licensed physician and one such registered nurse 
on a form prescribed by the board setting forth the 
fact that applicant has worked with each of such per­
sons and has been practicing nursing as a practical 
nurse for more than two years next preceding the date 
of such application and that the applicant is compe­
tent and is of good moral character and shall pay to 
the board a fee in an amount not to exceed the sum of 
fifteen dollars. The board shall then admit such per­
son to examination. 

"The board shall issue to the applicant complying 
with this section and passing the examination a license 
to practice practical nursing and authorize him to use 
the initials 'L.P.N.' in connection with his identity, 
effective upon the receipt of such license by the appli­
cant." 

Section 4723.18. 

"Any person desiring to practice practical nursing 
and who is not specifically provided for in section 
4723.16 or 4723.17 of the Revised Code, shall apply to 
the board of nursing education and nurse registration 
for a license and submit to the examination provided 
by sections 4723.0l to 4723.40, inclusive, of the Re­
vised Code. The appl·icant shall file with the execu­
tive secretary of the board a written application, under 
oath, on a form prescribed and furnished by the board 
and submit proof that the applicant is more than eighteen 
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years of age and of good moral character, who graduated 
from an approved school of practical nursing in good 
standing, as defined by the board." 

Section 4723.19. 

"If the board of nursing education and nurse reg­
istration finds that the applicant possesses the 
credentials necessary for admission to examination, 
that the elementary school education meets the re­
quirements of the board, that the applicant is a grad­
uate of an approved school of practical nursing in 
good standing, as defined by the board, and that the 
person named in the diploma or other evidence of grad­
uation, is the person holding or presenting it, and 
is of good moral character, the board shall admit the 
applicant to an examination." 

It should be noted that Section 4723.16, supra, prescribes the 
filing of an affidavit by an applicant, but makes no provisions for 
inquiry by the Board into the applicant's education and training, 
while Section 4723.19, supra, specifically does. Further, Section 
4723.17, Revised Code, which became effective at the same time as 
the foregoing statutes, provides as follows: 

"Any person holding a license to practice prac-. 
tical nursing as a licensed practical nurse issued 
by the board of nursing education and nurse registra­
tion under sections 4723.01 to 4723.40, inclusive, of 
the Revised Code, have the same rights and privileges 
and be subject to the same duties and qualifications 
as other persons receiving licenses as licensed prac­
tical nurses from the board of nursing education and 
nurse registration under sections 4723.01 to 4723.50, 
inclusive, of the Revised Code." 

The question which must first be considered arises from the 
apparent conflict between the Ohio law prescribing its powers, and 
requiring equal treatment of all licensed practical nurses, with 
part of a rule or regulation promulgated by the Secretary of Health, 
Education, and Welfare, codified as 20 C.F.R. Section 405.1124 and 
headed "Condition of participation - nursing services", which is 
one of the rules or regulations promulgated by him to implement 
Title XIX of the Social Security Act, 42 u.s.c. Section 1395, et 
~-, popularly known as "Medicaid". 

20 C.F.R. Section 405.1124 (d), headed "Standard; charge 
nurse", is pivotal to the present request and is hereafter referred 
to as "the HEW regulation". 

42 U.S.C. Section 1396 (a) (28) (b), which is part of the So­
cial Security Act and is the stated statutory basis of the HEW reg­
ulation, requires that a state plan for participation in the Medi­
caid program must provide that any skilled nursing home receiving 
payments under such plan must "have and maintain an organized nurs­
ing service for its patients, which is under the direction of a 
professional registered nurse who is employed full time by such 
nursing home, and which is composed of sufficient nursing and aux­
iliary personnel to provide adequate and properly supervised nurs­
ing services for such patients during all hours of each day and all 
days of each week***." 

20 C.F.R. Section 405.1124 (d) establishes a standard for 
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charge nurses in extended care facilities, which by statutory defi­
nition include skilled nursing homes. This standard must be met 
as a condition of participation in the Medicaid program, and re­
quires, in pertinent part, that: 

"(t]here is at least one registered professional 
nurse or qualified licensed practical nurse who is a 
graduate of a State-approved school of practical nurs­
ing on duty at all times and in charge of the nursing 
activities during each tour of duty. The factors ex­
plaining the standard are as follows: 

"(1) A State-approved school of practical nursing 
is one whose standards of education meet those set by 
the appropriate State nurse licensing authority. 

"(2) Some State laws grant practical nurse licen­
sure (non-waivered) to certain individuals who have an 
educational background considered to be equivalent to 
graduation from a State-approved school of practical 
nursing. Such licensure determination is made by the 
appropriate State nurse licensing authority on the 
basis of evaluation of the individual's educational 
achievements. as well as on successful completion of 
the appropriate State licensing examination. Licen­
sure under such conditions may be accepted as meet­
ing the requirements of graduation from a State-ap­
proved school of practical nursing." 

(Emphasis added.) 

An interpretation of the above standard has been made by the 
Commissioner of the Social and Rehabilitation Service of the Depart­
ment of Health, Education, and Welfare, and has been brought to my 
attention in his correspondence with your office dated July 30, 
1970, a copy of which you attached to your letter of request. This 
correspondence indicates that HEW has heltl that the above standard 
is satisfied if there is on duty and responsible for the nursing 
services an individual who is "l. a registered professional nurse 
or 2. a practical nurse who (a) holds a State license as a practi­
cal nurse, and (b) has had training that includes (1) graduation 
from a State-approved school of practical nursing; or (2) other 
education and training that is considered 2.¥ the State agency.!:£­
sponsible for the licensing of practical nurses to be the equiva­
lent ofgraduation from a State-approved school of practical nurs­
ing* * *. " (Emphasis added. ) 

The question raised by the Board with regard to the recently 
promulgated regulation by HEW, 20 C.F.R. Section 405.1124, does 
not relate to those applicants for licensure who are graduates of 
state-approved schools of practical nursing. As to them,the Board 
is not required by the HEW regulation to make an "evaluation of the 
individual's education achievements" or to determine that the in­
dividual possesses "education and training that is considered by 
the [Board] to be the equivalent of graduation from a State-approved 
school of practical nursing." 

But, as to individuals who were licensed by waiver of formal 
educational requirements, the HEW regulation seeks to impose a duty 
upon state boards to make determinations of the educational quali­
fications of individuals occupying charge nurse positions as a pre­
requisite to the granting of federal assistance to extended care 
facilities employing such individuals. 
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An important distinction in the application of the federal reg­
ulation must be recognized in order to characterize the duty which 
HEW seeks to impose upon the State Board. The federal regulation 
does not constitute a congressional assumption of state power by 
entering wholly or partially into the field of examination and li ­
censing of practical nurses; rather, the federal regulation merely 
imposes a condition which must be fulfilled if extended care facil ­
ities are to receive federal assistance. Therefore, federal law 
in no way supersedes state law in the area of nurse licensing and 
examination, and the powers reserved to the state under the Tenth 
Amendment to the United States Constitution are respected and pre­
served. 

Part ten of the syllabus in the case of Carter v. Carter Coal 
Co., 56 s. Ct. 855, 298 U.S. 238 (1936), provides as follows: 

"While states are not sovereign in true sense 

of term but only quasi-sovereigir, yet in respect of 

all powers reserved to them they are supreme and in­

dependent of federal government as that government 

within its sphere is independent of the states." 


In support of the concept of state sovereignty and in regard 
to federal statutes granting the state bridge commission the right 
to charge tolls to recoup costs of construction, the Supreme Court 
of New Jersey in Driscoll v. Burlington-Bristol Bridge Co., 86 A. 
2d 201, at 229 (1952), cert. denied 73 S. Ct. 25, 344 U.S. 838, 97 
L. Ed. 652, stated that the federal government cannot grant power 
to an agency of the state which the state legislature has not seen 
fit to grant. This principle applies equally to the present prob­
lem. 

Therefore, the remaining question for consideration is whether 
the General Assembly has granted to the Board of Nursing Education 
and Nurse Registration the authority to make the determination nec­
essary to comply with the standards set forth in the HEW regulation. 

While Section 4723.04, Revised Code, prescribes the powers of 
the Board, it contains no express provision for compliance with the 
HEW regulation. Neither does any other Revised coae s.ection. In 
the absence of any specific legislative authority, the Board of 
Nursing Education and Nurse Registration is without power to ful­
fill the duty or function sought to be imposed upon it by the Sec­
retary of Health, Education, and Welfare by the regulation codified 
as 20 C.F.R. Section 405.1124 (d) (2). 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
the duty sought to be imposed upon the Board of Nursing Education 
and Nurse Registration by the Secretary of Health, Education, and 
Welfare by the regulation, codified as 20 C.F.R. Section 405.1124 
(d) (2), is a duty which, under present state law, the Board is 
without power to fulfill. 




