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OPINION NO. 71-068 

Syllabus: 

1. Through the implementation of vocational education programs 
authorized under Section 3313.90, Revised Code, a school may engage 
and compete in private enterprise, even at a profit, so long as such 
program is reasonably necessary to fulfill the requirements of the 
school's curriculum. 

2. A school with vocational education programs involving the 
retail sale of goods, whether purchased with public funds or other­
wise, is subject to the Sales Tax Act on the transfer of such goods to 
another and must obtain a vendor's license as provided in Section 
5739.17, Revised Code. 

To: J.oseph T. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, October 13, 1971 

I am in receipt of your request for my opinion, which you state, 
in part, as follows: 

"1. May a board of education, as part of its 
curriculum, operate with student participation, a 

'Service Station Training Center,' either under 

federal 'Project Emerge' or as its mvn program 

using and paying for the products and facility of 

a well-known national gasoline company? 


"2. May a board of education, as part of its 

carpentry and electrical class curriculum and as 

a class project, contract with private individuals 

or companies to furnish student labor for the 

construction of a house? 


"3. May a board of education, as part of its 

student beautician training program, operate a 

licensed school of cosmetology which is open to 

its employees and in some instances to the general 

public, charge for the services***? 


"4. May a board of education receiving federal 

money through grant-in-aid assistance, construct, 

equip, and operate a motel-restaurant open to the 

general public at a service charge, which will 

serve as a training facility for its students in 

motel management and operations? 


"5. May a board of education include in its 

curriculum an auto mechanics course for repairing 

and servicing cars and/or farm tractors belonging 

to private individuals and make a charge for parts 

previously bought through a purchase order with 

public funds and for service? 
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"If the answer to the aforementioned is in the af­

firmative, must the school purchase a vendor's 

license? 


"6. May a board of education, as part of its 

curriculum and with student participation, include 

in a horticulture program the raising and selling 

of potted plants and trees to the general public? 


"It should be understood that students per­

forming the services herein described receive 

classroom credit and are graded on the work. Fur­

ther, school board of education includes city, 

exempted village, local, and joint vocational." 


In 1967, the enactment of Section 3313.90, Revised Code, made 
vocational education programs mandatory. Section 3313.90, supra, 
as amended in 1969, provides, in part, as follows: 

"Each school district shall establish and 

maintain a vocational education program ade­

quate to prepare a pupil enrolled therein for 

an occupation which program shall meet standards 

adopted by the state board of education.*** 


"Approval of state funds for the construc­

tion and operation of vocational facilities in 

any school district shall be contingent upon a 

comprehensive vocational program plan approved 

by the state board of education***· Such plan 

shall contain: 


"(A) The organization for vocational edu­

cation pursuant to the requirements of this sec­

tion; 


"(B) Vocational programs to be offered in 

the respective comprehensive high schools, in 

specialized schools or skill centers, and in 

joint vocational schools; 


"(C) Remodeled, additional and new vo­

cational facilities at the respective locations." 


Furthermore, the next Section of the Code, Section 3313.91, Re­
vised Code, provides: 

"Any public board of education may con­

tract with any public agency, board, or bureau, 

or with any private individual or firm for the 

purchase of any vocational education*** 

service*** and may pay for such services 

with public funds. Any such vocational edu­

cation*** service*** shall meet the 

same requirements*** as those required of 

the public schools and be approved by the 

state department of education." 


The supervisory authority of the State Board of Education over 
the vocational training program, established in the above statutes, 
is, of course, consonant with its general supervision in Ohio. 48 
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O. Jur. 2d 702. Section 3301.07, Revised Code, provides, in part, as 
follOWS'. 

"The state board of education shall exer­

cise under the acts of the legislature general 

supervision of the system of public education 

in the state of Ohio. In addition to the powers 

otherwise imposed on the state board under the 

provisions of law, such board shall have the 

following poNers: 


"(A) It shall exercise policy forming, plan­

ning and evaluative functions for the public schools 

of the state, * * *· 


"(B) It shall exercise leadership in the im­

provement of public education in Ohio. * * * 


II*** * * * * * * 
"(D) It shall formulate and prescrioe mini­


mum standards to be applied to all elementary and 

high schools in this state for the purpose of 

requiring a general education of high quality. 

Su~ll standards shall provide adec::uately for:~ 

curriculum sufficient to 

* 
meet the needs of pupils 


in every community: * * 


"* * * * * * * * * 
'' (J) It may adopt such rules and regula­


tions as are necessary for the carrying out of 

any function iraposed on it by la\-1, * * *. 11 


(Emphasis added) 

Recently, in Opinion no. 71-026, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1971, I stated that: 

"The Supreme Court has held that the author­

ity conferrea upon a board of education to adopt 

rules and regulations to carry out its statutory 

functions vests in the board a wide discretion, 

Greco v. Roper, 145 Ohio St. 243, 249 (1945); pro­

videJ, of.course, that specific statutory limi­

tations on the board's authority are not exceeded, 

Verberg v. Board of Education, 135 Ohio St. 246 

11939). 'The school laws must be liberally con­

strued in order to carry out their evident 

policies and conserve the interests of the school 

youth of the state, and any doubt must be re­

solved in favor of the construction that will 

provide a practical method for keeping the schools 

open and in operation.' 48 o. Jur. 2d 677; 

Rutherford v. Board of Education, 127 Ohio St. 

81, 83 (1933) ,· 


The last few years have evidenced great expansion in the field 
of vocational education. Generally, the programs designed enable 
high school students to develop saleable skills in an industry or 
trade where employment opportunities are unlimited, motivate stu­
dents to complete their high school traini~g. and develop attitudes 
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necessary in the Hork-::t-day world. As expressed in the 1970-1971 
Faculty and Staff Directory of the Department of Education's Division 
of vocational Education: 

"For Vocational Education to continue to be 

a viable effort in the preparation of people for 

jobs it must not only be sensitive to the needs 

for training in all occupations, but develop a 

positive relationship beh,een instructional pro­

gr:'l.ms and job performance." 


Under the authority of Section 3313.90, supra, various local pro­
grams have been approved by the Division of Vocational Education in 
the State Department of Education. One of these is Diversified 
Co-operative Trades (OCT), which permits enrolled students to fur­
ther their education with one-half day class instruction and one-half 
day vocational experience in a particular area. A similar program 
entails ten weeks of vocational training follo\"7ed by ten weeks of 
classroom instruction. It is L~portant to note that the students in 
all these programs are graded on their worL by an accrP.c1ited super­
vising teacher and receive classroom credit upon satisfactory comple­
tion of the course. The teacher remains in continual contact t-Ji th 
the student-employee and employer to insure adequate performance by 
the student. 

With the increased expansion of these prograMs have come 
conplaints of unwarranted public interference with private enterprise 
and industry. In order to deter any unlimited competitive inter­
ference, certain guidelines have been formulated restricting the use 
of vocational education programs to those things reasonably necessary 
to fulfill the requirements of the curriculum. As I expressed in 
Opinion No. 71-026, supr.;i: 

"* * * [T]he use of the joint vocational 

school facilities on occasion for the prepara­

tion, serving and management of meals and 

banquets to organizations in the community is 

justified as a part of the training in the 

vocational food service program v1hich is of­

fered in the school curr.iculurn. 


n* * * * * * * * * 
"I would caution, however, that the 


preparation and serving of such banquets 

should not go beyond what is reasonably neces­

sary to fulfill the requirements of the cur­

riculum.'' (Emphasis added) 


Thus, in regard to the programs enumerated in your request, all 
may be justified if necessary for the specific purpose of fulfilling 
the requirements of the curriculum. 

You also inquire as to whether a school carrying on such pro­
grams, and in conjunction therewith making retail sales to the public, 
would be required to obtain a vendor's license and to pay a tax on 
such sales. Section 5739.01, Revised Code, dealing with the state 
sales tax, provides as follows: 

"As used in sections 5739.01 to 5739.31, 

inclusive, of the Revised Code: 


http:gr:'l.ms


2-231 1971 OPINIONS OAG 71-069 

"(A) 'Person' includes*** the state 

and its political subdivisions, and combin­

ations of individuals of any form. 


"* * * • * * * tr *" 

Since a political subdivision is a "person" within the meaning of the 
Sales Tax Act, the sale of tangible personal property by a school 
board is subject to tax. Thus, a school which carries on vocational 
programs involving the retail sale of goods, whether purchased with 
public funds or otherwise, must, under ~ection 5739.17, Revised Code, 
obtain a vendor's license. Section 5739.17, supra, specifically re­
quj_res; 

"tlo person shall engage in making retail 

sales subject to a tax imposed by or pursuant 

to section 5739.02 or 5739.021 of the Revised 

Code as a business \Jithout having a license 

therefor. 


1:* * * * * 1c II • • • 

Tterefore, in specific answer to your questions, it is ny opin­
ion, and you are so advised that: 

l. Through the im~lementation of vocational education programs 
authorized under Section 3313.90, Revised Code, a school may engage 
and compete in private enterprise, even at a profit, so long as such 
program is reasonably necessary to fulfill the requirements of the 
school's curriculum. 

2. A sci10ol \·1ith vocational education programs involving the 
retail sale of goods, whether purchased with public funds or other­
wise, is subject to the Sales 'l'ax P,ct on the transfer of such goods 
to another and must obtain a vendor's license as provided in Section 
5739.17, Revised Code. 




