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maintain such institution for delinquent children in the county than for 
the county commissioners to establish and maintain· within the county 
a penitentiary to which felons of the county were confmed. 

Therefore, in specific answer to your question it is my opinion 
that-the county commissioners of Hamilton County are not authorized 
to lease, operate, manage and maintain the Hillct·est and Glenview Schools 
as correctional institutions for juvenile delinquents. l·Iowever, if the 
judge of the Divison of Domestic Relations of the Court of Common 
Pleas of Hamilton County advises and recommends the establishment 
of a detention home, it will be within the pt·ovince of the county com­
missioners to lease from the City of Cincinnati either the Hillcrest or 
Glenview School, or both, for the establishment of a detention home, 
provided that such buildings are within a convenient distance from the 
court, not used for the confinement of adult persons charged with 
criminal offenses and can be furnished and carried on as far as possible 
as a family home, and also that the building is not needed by the City 
of Cincinnati for municipal purposes, and the court will be authorized 
to commit a delinquent child to such detention home, in the same manner 
as it would in case of commitment to any other "suitable public institu­
tion." 

2804. 

Respectfully, 
HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 

130t\RD OF COU :\TY COiVllVlTSS100:ERS- iVlr\0:DATORY 
DUTY TO PROVIDE JllVEl'\ILE DETENTJO!'\ HOlVLE 
\VJTHTX COXVEXJEl\T DISTA:\CE OF JUVEl\ILE 
COURT-SECTJOl\ 1639-22, GEXERAL CODE-QUAR­
TERS MAY BE lVIATi\'TAll'\ED AT COUNTY HOME-­
SUPERINTENDE!\T OR Mi\TROt\ APPOINTED RY 
JUDGE OF JUVENILE COURT-PAID ON SALARY OR 
PER DIEM BASIS-SEE OPINION 2803, AUGUST 4, 1938. 

SYLLABUS: 
1. It is mandatory that the board of connty commissioners provide a 

juvenile detention home within a convenient distance of the .Tuve11ile 
Court under Section 1639-22, General Code. 

2. Detml'ion quarters may be legally and properly 1/Utintained at the 
county home, in charge of a superintendent or matron appoitncd b)• the 
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judge of the juvenile court, to be paid either on a salary or a per diem 
basis. 

CoLu!lrnus, Omo August 6, 1938. 

I-f oN. l\'IARCL'S S HOCP, Prosecuting A ttorne:y, X eJiia, 0 hio. 
DEAR SIR: This will acknowledge your recent letter requesting my 

opm10n as follows: 

"For the past se\·eral years detention quarters, until 
final disposition of the matters, haYe been proYided ior 
juyenile delinquents at the Greene County Home, which is 
located about two miles west of Xenia. There is no available 
or proper place that can be employed as such in the county 
jail to comply with the proYisions of Section 1639-22 G. C. 
l\1fore0\·er, there is no present place fur purpose of purchase 
or lease, and there are not sufficient funds on hand for that 
expenditure. 

The Judge of the Juyenile Court has made recommen­
dations to the Commissioners for the retaining of the present 
quarters i11 the County Home and has made other sugges­
tions for some minor renoYations and repairs for the im­
pnwement of said quarters. He further recommends the 
appointment of a superintendent or matron, subject to call, 
to be paid a regular salary, or in the alternatiYe on a per 
diem basis, when such sen·ices are required from time to 
time upon the commitments of such ju,·enile delinquents. 
The court feels that it would be more practical to ha,·e the 
Detention Quarters at the county home, than the atTange­
ment of placement temporarily in pri,·ate homes. lt might 
also be noted that there is no incorporated institution or 
agency in Greene County as designated under paragraph 3 
of Section 1639-22. 

I ha\'e been unable to lind any rulings on this particu­
lar question as to the usage of the County Home for that 
purpose. 

1. Can said detention quarters as recommended by the 
court, be legally and properly maintained at the County 
Home in charge of a superintendent or matron appointed 
by the court and to be paid as other employees, on a set 
salary basis, or in the alternatiYe on a per diem basis for 
the time employed for that purpose when such services are 
needed? 
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I would appreciate your opinion in this respect." 

Your question resuh·es itseli into this proposition: Can the 
Greene County Home be used in part fur a juvenile detention home 
upon the advice and recommendation of the judge uf the ju,·enile 
court and should the county commissioners make ;l\·ailable sufficient 
funds to pay a superintendent or matron un a s<~lary or pc:r diem 
basis, depending upon the amount of sen·ices necessary tu be per­
formed by a superii1tendent or matron? 

Section 1639-22, General Code, is controlling uf this question and 
the following language of the second, third and fourth paragraphs of 
such section should be noted: 

"Upon the advice and recommendation of the judge of 
the cuurt exercising the powers and jurisdiction conferred 
in this chapter, the county commissioners shall provide, b.y 
purchase or lease, a place to be known as a detention home 
within a convenient distance of the court, not used for the 
confinement of adult persons charged with criminal offenses, 
where delinquent, dependent or neglected children may be 
detained until final disposition, which home shall be main­
tained as provided in this act. 

The court may arrange for the boarding of such children 
temporarily in private homes, subject to the supervision of 
the court, or may arrange with any incorporated institution 
or agency, to receive for temporary care children within the 
jurisdiction of the court. 

In case a detention home is established as an agency of 
the court it shall be iurnished and carried on, as far as pos­
sible, as a family home in charge of a superintendent or 
matron. The judge may appoint a superintendent, a matron 
and other necessary employees for such home in the same 
manner as is provided for the appointment of other em­
ployees of the court, their salaries to be f1xed and paid in the 
same manner as the salaries of other employees. The neces­
sary expenses incurred in maintaining such detention home 
shall be paid by the county." 

It appears that juvenile detention quarters for the past several 
years have been maintained at the county home, evidently in space 
set off for this purpose and furthermore there is no incorporated insti­
tution or agency in the county to receive for temporary care children 
within the jur-isdiction of the juvenile court. 
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The language of the statute is clear that the county commis­
sioners, upon the advice and recommendation of the judge exercising 
juvenile powers, must provide a Juvenile Detention Home, and that 
the judge exercising juvenile powers may appoint a superintendent 
or matron and fix their rate of compensation whether it be on a salary 
or a per diem basis. It is, therefore, mandatory that the county com­
missioners shall provide a juvenile detention home within a con­
venient distance of the court. It may be seen, therefore, that the 
county commissioners may or may not set apart· space in the county 
home for use as a jll\·enile detention home, within their discretion 
and a proper compliance with Section 1 ()39-22, General Code. 

It is to be noted that the statute states that the county commis­
sioners shall provide such a home "by purchase or lease." It is a 
fundamental rule of statutory construction that an express power 
includes within it a lesser power. It can readily be seen that it is 
mandatory upon the county commissioners to prm·ide a jm·enile 
detention home by purchase or lease upon the advice and recommen­
dation of the judge of the juvenile court. This cas~ presents a situa­
tion where the county already owns the space in the county home 
to be used as a detention home, and certainly the county commis­
sioners have the lesser power to provide for detention quarters in 
the county home, and in addition thereto the power to renovate and 
repair such space to be so used. 

l find no statutory inhibition against such a use of the county 
home. It would follow then that the county commissioners do have 
the power to set up and to maintain within the county home space to 
be used for detention purposes in connection with the ju\·enile court, 
upon the advice and recommendation of the juvenile judge. It is 
equally clear by a re<i.ding of the statute that the judge of the jm·enile 
court may appoint a superintendent or matron of the detention home 
when such a home is established by virtue of Section 1629-32 of the 
General Code, and fix the rate of compensation, dependent upon the 
amount of services necessary either by the superintendent or matron. 
It can readily be seen that a juvenile detention home could not and 
should not be maintained without the supervision of a superintendent 
or matron. 

It is therefore my opinion that detention quarters may be legally 
and properly maintained at the county home, in charge of a superin­
tendent or matron appointed by the judge of the juvenile court, to be 
paid either on a salary or a per diem basis, and it is mandatory upon 
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the county commissioners to provide a juvenile detention home upon 
the advice and recommendation of the juvenile judge. 

2~05. 

Respectfully, 
HEIHJERT S. DcFFY, 

Attonw:y General. 

WUMEl\' WHO SERVED H\ ARMY OR 1\'AVY OF UNITED 
STATES-E~TITLED TO SOLDLERS' RELIEF-SECTION 
2934, GENERAL CODE. 

SVLLABUS: 
Women who served in the army or navy of the United States arc, 

by the provisions of Section 2934, General Code, included in the classifi­
cation of persons entitled to soldiers' relief. 

CoLUJ\IBUS, OHIO, August 8, 1938. 

lioN. GLENN V./. IVIAIWIOTT, Prosecuting Attornc)', Mansfield, Ohio. 
DEAR S1 R: You recently requested my opinion on the following qucs-

tion: 

"Can the Soldiers' Relief Commission gi,·e aid tu an 
army nurse who served during the Spanish vVar or \Vurld 
Vl!ar ?" 

Section 2934, General Cude, which enumerates a list of those 
persons entitled to soldiers' relief, reads as follows: 

"Each township and ward soldiers' relief committee shall 
receive all applications for relief under the~e provisions, from 
applicanls residing in such township or ward, examine care­
fully into the case of each applicant and on the first Monday 
in May in each year make a list of all needy soldiers, sailors 
and marines, and of their needy parents, wives, widows and 
minor children, including widows of soldiers, sailors and 
marines who have remarried, but again have become needy 
widows, ·who reside in such township or ward, and including 
the soldiers, sailors and marines of the Spanish-American 
war, or of the vVorld war and theit· wives, widows, needy 


