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OPINION NO. 72-079 

Syllabus: 

l. A board of education may grant more vacation leave than 
the minimum required by Section 3319.084, Revised Code. 

2. A board of education's reduction of vacation leave to the 
minimum required by Section 3319.084, Revised Code, if part of a 
uniform plan affecting all nonteaching employees of the school dis­
trict, is not prohibited by Section 3319.082, Revised Code. 

To: Gene Henry, Pros. Atty., Geauga County, Chardon, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, August 30, 1972 

I have before me your request for my opinion, which asks the 
following questions: 

'· L 1'1ay a school board grant more vacation leave than 
the minimum prescribed by Section 3319.084, Revised Code? 

"2. If a school board is not permitted to grant ad­
ditional vacation leave over the minimum provided by 
Section 3319.084, and has been doing so for several 
years, would the cessation of said practice amount to 
the violation of the statutory prohibition against re­
duction of non-certified, non-teaching employees' sal­
aries as contained in Section 3319.082?" 

Section 3319.084, Revised Code, which concerns vacation leave 
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for nonteaching employees of boards of education., reads in part 

as follows: 


"In all school districts each full-time nonteach­
ing school employee including full-time hourly-rate 
and per diem employees, after service of one calendar 
year with a board of education, shall be entitled, 
during each year thereafter, ~-,hile continuing in the 
employ of such board of education, to vacation leave 
with full pay for a minimum of two calendar weeks, ex­
cluding legal holidays.· Employees continuin9 in the 
employ of such board of education for fifteen.or more 
years of service shall be entitled to vacation leave 
with full. pay for a minimum of three calendar weeks, 
excluding legal holidays." 

While this Section does not expressly state that boards of 
education may grant more than the amount of vacation time speci­
fied, the word "minimum· clearly implies that they may. It is 
well settled in Ohio that that which is clearly implied by a 
statute is as much a part of it as its express"terrns. See 50 
o. Jur. 2d 164, Statutes, Section 186, and cases cited therein. 
See also, Opinion ,>Jo. 72-061, Opinions of the Attorney General 
for 1972. 

No other Section contradicts this construction of Section 
3319.084. Boards of education have discretion to fix the compen­
sation of their nonteaching employees within certain limits. Sec­
tion 3317.12, Revised Code, reads in part as foll0\1s: 

"Any board of education participating in funds 
distributed under Chapter 3317. of the Revised Code 
shall annually adopt a salary schedule for nonteach­
ing school employees based upon training, experience, 
and qualffications with initial salaries no less than 
the salaries in effect on October 13, 1967.* * *The 
compensation of all employees working for a particular 
school board shall be uniform for like positions except 
as compensation would be affected by salary increments 
based upon length of service." 

Paid vacation is clearly a part of employees' compensation, and as 
such, is fixed by the salary schedule •. It may be argued that Sec­
tion 3317.12 refers to salary, as apposed to compensation. It is 
true that "salary" can have two meanings, a general one which is 
equivalent to "compensation", and a restrictive one of an annual 
or periodic payment for services. Go~recht v. Cincinnati, 51 Ohio 
St. 68, 72 (1894). It is also true that where both the terms 
"salary" and ''compensation'· are used in the same passage, a con­
trast be~een them may be intended. The court so held in Gobrecht, 
supra, which construed Article II, Section 20, Ohio Constitution. 
But Section 3317.12 appears to use the two terms interchangeably. 
Indeed, a board of education could not assure uniformity of compen­
sation if it could not regulate compensation. I conclude that 
boards of education have power to set compensation for their non­
teaching employees, subject to specific statutory requirements. 
Consequently, they can grant paid vacation time greater than the 
minimum required by Section 3319.084, ~evised Code. 

In response to your second question, a reduction of vacation 

time to the minimum required by Section 3319.084, if applied uni­

formly to all nonteaching employees of a school district, would 

apparently not run afoul of the requirements of Section 3319.082, 

Revised Code, which reads as follows: 
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"In all school districts wherein the provisions 
of sections 143.01 to 143.48, inclusive, of the Re­
vised Code eo not apply, each board of education 
shall cause notice to be given annually not later 
than the first day of July to each non-teaching school 
employee, who holds a contract valid for the succeed­
ing school year, as to the salary to be paid such 
school employee during such yea~. Such salary shall 
not be lower than the salary paid during the preceding 
school year unless such reduction i5-..a part of a uni­
form plan affecting the non-teaching employees of the 
entire district. This section does not prevent in­
creases of salary after the board's annual notice has 
been given." (Emphasis added.) 

See Opinion r~o. 70-041, Opinions of the Attorney General for 
1970, and Opinion No. 69-002, Opinions of the Attorney General for 
1969. 

In specific answer to your-questions it is my opinion, and 
you are so advised, that: 

1. A board of education may grant more vacation leave than the 
minimum required by Section 3319.084, Revised Code. 

2, A board of education's reduction of vacation leave to the 
minimum required by Section 3319.084, Revised Code, if part of a 
uniform plan affecting all nonteaching employees of the school dis­
trict, is not prohibited by Section 3319.082, Revised Code. 




