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OPINION NO. 87-052 

Syllabus: 

The holder of a valid real estate broker's license, 
issued pursuant R.C. 4735.08, who wishes to engage in 
or who by advertising or otherwise wishes to hold 
himself out as being able to engage in, the calling 
for, recognition of, and the acceptance of, offers for 
the purchase of real property at auction must, 
pursuant to R.C. 4707.01 and .02, secure a license as 
an auctioneer. (1927 Op. Att'y Gen. No. 960, vol. 
III, p. 1680 and 1928 Op. Att'y Gen. No. 2154, vol. 
II, p. 1249, overruled in part.) 

To: Kenneth R. Cox, Director, Ohio Department of Commerce, Columbus, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 10, 1987 

I have before me your request for my opinion concerning the 
applicability of R.C. Chapter 4707 to persons holdi'lg a real 
estate broker's license. Specifically, you ask whether a 
person who is licensed as a real estate broker is r.equired to 
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also obtain an auctioneer• s license before he may conduct an 
auction of real property.l 

Before turning to your question, I find it necessary to 
address 'one prefatory consideration. In your correspondence 
you note that the issue which you present has arisen as a 
result of an ongoing exchange between the Department of 
commerce and a particular individual. As a member of the 
executive branch of state government, I have, in order to 
preserve the separation of powers between the executive and 
judicial branches of government, refrained from using the 
opinion-rendering function to make specific determinations of 
the rights or duties of parti~ular individuals. See generally 
1986 Op. Att•y Gen. No. 86-039: 1983 Op. Att•y Gen. No. 83-087: 
1983 Op. Att•r Gen. 83-057. I therefore must emphasize that in 
addressing t:,e issue vhich you present, I attempt only to 
advise you of the requlrements of state law as th~y relate to 
your official duties. I do not attempt in any way to determine 
the rights or duties of a particular individ~al. 

Your question conce.cns whether a roal estate broker must 
also obtain an auctioneer's license if he wishes to conduct an 
auction of real property. R.C. 4707.02 provides that: 

No person shall act as an auctioneer, apprentice 
auctioneer, or auction company within this state 
without a license issued by the department of 
commerce. No auction shall be conducted in this state 
except by an individual licensed as an auctioneer by 
the department. 

R.C. 4707.0l(B) defines the term "auctioneer" to include: 

[A]ny individual who is engaged, or who by 
advertising or otherwise holds himself out as being 
able to engage, in the calling for. recognition of, 
and the acceptance of, offer.a for the purchase of real 
or personal proper;n, goods, or chattels at auction. 
(Emphasis added.) 

It is a well-established tenet of statutory interpretation that 
plain and unambiguous language leaves no occasion to resort to 
rules of construction. See State ex rel. Stanton v. Zangerle, 
117 Ohio St. 436, 159 N.E. 823 (1927): McCormick v. Alexander. 
2 Ohio 66 (1825). In this instance, the plain language of R.C. 

l In your letter of request and accompanying documents, 
you make several references to "mini-auctions." R.C. 
Chapter 4707 does not distinguish between mini-auctions and 
other auctions. R.C. 4707.0l(A) provides only that: 

"[a]uction" means a sale of real or personal 
property, goods, or chattels by means of verbal 
exchange or physical gesture between an 
auctioneer or a9prentice auctioneer and members 
of his audience, the exchanges and gestures 
consisting of a series of invitations for offers 
made by the ~uctionee·r and offers by the members 
of the audience, with the right to acceptance of 
offers with the auctioneer or apprentice 
auctioneer. 

Thus, for the purpose of this opinion I shall presume that 
the auctions to which you refer fall within this definition. 
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4707.0l and .02 c~mpels the conclusion that any person who 
wishes to engage in, or hold himself out as being able to 
engage in the practices specified by R.C. 4707.02 must first 
secure an auctioneer• s license fr'om the Department of Commerce. 

In conversations with your staff it was suggested that the 
provisions of R.C. Chapter 4735 regarding the licensure of real 
estate brokers might constitute an independent grant of 
authority to r:eal estate brokers to engage in the auction of 
real property without first obtaining an auctioneer's license 
pursuant to R.C. 4707.02. The particular language in question 
is located in R.C. 4735.0l(A), which provides: 

As used in this chapter: 
(A) "Real estate broker" includes any person, 

partnershil,), association, or corporation, foreign or 
domestic, who for another, whether pursuant to a power 
of attorney or otherwise, and who for a fee, 
commission, or other valuable consideration, or with 
the intention, or in the expectation, or upon the 
promise of receiving or collecting a fee, commission, 
or other valuable conside1>1tion: 

(3) Lists, or offers, attempts, or agrees to 
list, or auctions, or offers, attempts, or agrees to 
auction, any real estate. 

This provision is. however, a definitional section only. A 
definitional section is intended to limit and clarify the 
meaning of terms as employed within other substantive 
provisions. ~ 1982 011. Att•y Gen. No. 82-021, n.2. For 
example, the definition of "auctioneer," as pro\l'ided by R.C. 
4707. 01 (B) does not independently confer any right or impose 
any dut)·. Rather, the substantive provisions of R.C. 4707.02, 
through the use of the defined term. impose the requirement 
that persons who act as auctioneers be licensed. Further. 
where the activities of one profession coincide with those of 
another profession, the practitioner is not, absent statutory 
provisions to the contrary, exempted from complying with the 
licensing requirements of both professions. See .!.:.9'..:.., Fanning 
v. College of Steubenville, 31 Ohio op. 2d 495. 197 N.E.2d 422 
(l96l)(a licensed engineer is required to also obtain an 
architect• s license in order to provide architectural services 
which are not incidental to engineering): 1947 Op. Att •y Gen. 
No. 2071. p. 406 (a licensed auctioneer must also obtain a 
motor vehicle salesman• s license to auction motor vehicles): 
1927 Op. Att•y Gen. No. 960, vol. III, p. 1680 (a person who 
holds a valid auctioneer's license is also required to obtain a 
real estate broker's license to auction real property): but 
cf., R.C. 4735.0l(K)(4)(an attorney at law in the performance 
of his duties is exempt from the provisions of R.C. Chapter 
4735 requiring the licensure of real estate brokers): R.C. 
4749.0l(H) (2) (attorneys at law are exempt from the provisions 
of R.C. Chapter 4749 requiring the licensure of private 
investigators). I am unaware of any substantive provision 
which exempts real estate brokers from the requirements of R.C. 
4707 .02. Thus, I must conclude that the General Assembly did 
not intend, through the enactment of R.C. 4735.0l(A) (3), to 
provide such an exemption. 

Finally, I recognize that 1..n 1927 Op. Att •y Gen. No. 960, 
vol. III, p. 1680 and 1928 Op. Att•y Gen. No. 2154, vol. II, p. 
1249, one of my predecessors determined that: 

(B]y the specific language of [G.C. 5866) it is 
unnecessary to secure a.n auctioneer's license to aell 
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real estate. Manifestly, therefore, the licensing 
section has no ar,plication to sales of real estate at 
auction and the fact that, by reason of other 
activities of the auctioneer, he may be amenable to 
the auctioneer's license law and so must secure a 
license, does not extend the licensing provision to 
his activities in connection with the sale of real 
estate. 

1927 Op. No. 960, vol. III, at 1681; 1928 Op. No. 21S4, vol. 
II, at 1250. At the time that these opinions were issued, 
however, G.C. S866, a statutory predecessor of R.C. 4707.01, 
provided: 

A person shall not exercise the occupation of 
auctioneer or sell by public auction, vendue or 
outcry, any property or effects, except utensils of 
husbandry, household furniture, real estate, produce, 
horses, sheep, hogs and meat cattle, without a license 
as herein provided. Whoever exercises such occupation 
or sells or attempts to sell, by public vendue, 
auction, or outcry, any property or effects, except an 
herein provided, without such license, shall forfeit 
and pay not more than five hundred dollars nor less 
than one hundred dollars, to be recovered in the name 
of the state. (Emphasis added.) 

It is a general rule of statutory construction that amendments 
to a statute are presumed to have a substantive effect. R.C. 
1.30; Dennison v. Dennison, l6S Ohio St. 146, 134 N.E.2d S74 
(1956); Lytle v. Baldinger, 84 Ohio st. 1, 95 N.E. 389 (1912). 
Such statutory modifications may properly be considered in the 
construction of statutory language. ~ State v. schmuck, 77 
Ohio St. 438, 83 N.E. 797 (1908); Heck v. State, 44 Ohio St. 
S36, 9 N.E. 30S (1886). The successor statute to G.c. S866, 
R.C. 4707.0l, was amended in l96S. See 131 Ohio Laws p. 1171 
(Am. H.B. 369, ef.f. Sept. ls, l96S). As quoted above, R.C. 
4707.0l and .02 no longer spocifically exempt persons who 
auction real property from obtaining an auctioneer• s license. 
The amended statute instead plainly states that such persons 
are required to obtain an auctioneer's license before they may 
engage ln the practices specified by R.C. 4707.0l(B). Thus, to 
the extent that.1927 Op. Att•y Gen. No. 960, vol. III, p. 1680 
and 1928 Op. Att'y Gen. No. 21S4, vol. II, p. 1249 conclude 
that a person who auctions or holds himself out as being able 
to engage in the calling for, recognition of, and the 
acceptance of offers for the purchase of real property at 
auction need not secure an auctioneer's license before doing 
so, those opinions are overruled. 

Accordingly, it is my opinion, and you are hereby advised 
that the holder of a valid real estate broker• s license who 
wishes to engage in o~ who by advertising or otherwise wishes 
to hold himself out as being able to engage in, the calling 
for, recognition of, and the acceptance of, offers for the 
purchase of real property at auction must, pursuant to R.C. 
4707. 01 and . 02, secure a license as an auctioneer. (1927 op, 
Att•y Gen. No. 960, vol. III, p. 1680 and 1928 Op. Att•y Gen. 
No. 21S4, vol. II, p. 1249, overruled in part.) 




