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SHERIFF-ALLOWED ACTUAL COST OF KEEPING AND FEEDING 
PRISONERS NOT EXCEEDING 75c PER DAY PER PRISONER­
PREPARATION OF 11EALS INCLUDED-SHERIFF PERFORMING 
ADDITIONAL WORK NOT ENTITLED TO ADDITIONAL cm.1PEN­
SATION. 

SYLLABUS: 
I. County comn11sswners must allow the sheriff the actual cost of keeping 

and feeding prisoners, which includes the preparation of meals, at a rate not to 
exceed seventy-five cents per day for each prisoner. 

2. A ,sheriff is not entitled to additional compensation by virtue of the fact 
that he is called upon to perform additional work during the summer months. 

COLUMBUS, OHIO, April 21, 1933. 

HoN. HowARD A. TRAUL, Prosecuting Attorney, Bellefontaine, Ohio. 
DEAR SIR:-Your request for my opinion reads as follows: 

"Are the County Commissioners bound to pay the maximum amount 
of 75 cents per day for board of prisoners? The sheriff desires to have 
the commissioners pay the maximum amount of 75 cents per day, but the 
commissioners believe 60 cents per day reasonable, however, at 60 cents 
per day it allows very little, if any, for the preparation of meals. Al­
though the prisoners are to be kept at cost, by the commissioners paying 
the maximum amount of 75 cents per day, the sheriff is enabled to re­
ceive reasonable compensation for preparing meals. By reasonable com­
pensation for preparing meals, I would say from $40.00 to $60.00 per 
month with an average of eight to ten prisoners. 

Further, in regard to compensation of sheriff, would like your opinion 
as to the counties, such as Logan, where during the summer months 
there are large cottage colonies and summer resort vacationists. These 
people remain in the county relatively short periods of time, from one 
to three weeks, an"d as the sheriff's compensation is based on the per­
manent population of the county he is not compensated for his services 
which are demanded during the summer months, because of these groups 
of floating or transient people. 

As you may know, Indian Lake is in Logan County, and there is 
considerable work for the sheriff in the summer months during the vaca­
tion period. 

Is there any way of providing additional compensation for the sheriff 
in a case such as this?" 

Section 2850, General Code, provides for the sheriff's allowance for feeding 
prisoners. Said section reads as follows: 

"The sheriff shall be allowed by the county commissioners the actual 
cost of keeping and feeding prisoners or other persons confined in the 
jail, but at a rate not to exceed seventy-five cents per day of three meals 
each. The county commissioners shall allow the sheriff the actual cost 
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but not to exceed seventy-five cents each day of three meals each for 
keeping and feeding any idiot or lunatic placed in the sheriff's charge. 
All food shall be purchased by the sheriff under rules and regulations to 
be prescribed by the county commissioners. On the fifth day of each 
month the sheriff shall render to the county commissioners an itemized 
and accurate account, with all bills attached, showing the actual cost of 
keeping and feeding prisoners and other persons placed in his charge 
and the number of meals ·served to each such prisoner or other person 
during the preceding month. The number of days for which allowance 
shall be made shall be computed on the basis of one day for each th~ee 
meals actually served. In counties where the daily average number of 
prisoners or other persons confined in the county jail during the year 
next preceding, as shown by the statistics compiled by the sheriff under 
the provisions of sections 3158 and 3159 of the General Code, did not 
exceed twenty in number, the commissioners shall allow the sheriff not 
less than fifteen cents nor more than twenty-five cents per meal. Such 
bills, when approved by the county commissioners, shall be paid out of 
the county treasury on the warrant of the county auditor. The sheriff 
shall furnish, at the expense of the county, to all prisoners or other 
persons confined in the jail, fuel, soap, disinfectants, bed, clothing, wash-· 
ing and nursing when required, and other necessaries as the court in its 
rules shall designate. The jail register and the books of accounts, to­
gether with bills for the feeding of prisoners and other persons in the 
jail, shall be open to public inspection at all reasonable hours." 

The Supreme Court of Ohio in the case of Kohler vs. Powell, 115 0. S. 418, 
declared that a sheriff is not entitled to a profit from feeding prisoners in a 
county jail. The second branch of the syllabus in that case is as follows: 

"The sheriff has no right to collect from the county to reimburse 
himself for expenditures made or indebtedness incurred for feeding the 
prisoners confined in the county jail any sum in excess of 'such dis­
bursement or indebtedness so. incurred. The law does not permit the 
sheriff to secure a private personal profit out of the feeding of the pris­
oners confined in the jail'." 

To the same effect see Opinions of the Attorney General for 1927, Vol. I, 
page 525; Opinions of the Attorney General for 1927, Vol. II, page 1469; Opinions 
of the Attorney General for 1927, Vol. III, page 2089; Opinions of the Attorney 
General for 1928, Vol. 1, page 168; and Opinions of the Attorney General for 
1931, Vol. I, page 316. 

The reasons given for the holding in the Kohler case, supra, are in substance 
that inasmuch as the legislature has provided for the payment of a definite salary 
to the sheriff for the performance of the duties of his office, among which are 
the keeping of the jail and the feeding of the prisoners, and has further provided 
that the sheriff shall be reimbursed for any necessary expenses in performing 
the duties of his office, it cannot be supposed that there was any intention on the 
part of the legislature to set up a system whereby the sheriff might make a per­
sonal profit from it, in addition to his salary, out of the performance of the duties 
of his office. 

As to the cost of preparing the meals, I assume in answering this question 
that the sheriff does not prepare the meals and is not attempting to be personally 
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compensated for the preparation of such meals. There is no doubt but that the 
cost of preparing the meals, as well as the cost of the raw materials, may be 
taken into consideration in determining the actual cost of feeding the prisoners. 
That a sheriff may employ a cook for such purposes, is well settled. See Opinions 
of the Attorney General for 1927, Vol. I, page 76, as disclosed by the first branch 
of the syllabus: 

"A sheriff may employ a cook to prepare provisions purchased for 
t~e purpose of feeding prisoners, provided the total cost of feeding 
such prisoners does not exceed the limit fixed by Section 2850, Gen­
eral Code, to wit, seventy-five cents per day per prisoner." 

As to the authority of the county commissioners to control the amount to 
be spent for preparing the meals, I refer you to an opinion of my immediate 
predecessor, being Opinion No. 4217, rendered April 1, 1932. The first and third 
branches of that syllabus read as follows: 

"1. In the absence of a violation of rules and regulations adopted 
by the county commissioners concerning the feeding of state prisoners 
in the county jail by the county sheriff, the county commissioners must 
allow the sheriff his actual cost of feeding such prisoners, subject to 
the 75c per day limitation set by Section 2850, General Code. 

3. ·County commissioners may not control the amount allowed by 
the sheriff for the preparation of meals for state prisoners confined in 
the county jail, unless~~uch action is ne!=essary to keep the cost of such 
meals within the statutdry limitation of Section 2850, General Code." 

However, there is no authority for the county commissioners to pay the 
maximum amount of seventy-five cents per day where that amount is not the 
actuai cost of feeding the prisoners. The county commissioners must allow the 
sheriff only the actual cost of keeping and feeding prisoners, not to exceed 
seventy-five cents per day, and the cost of preparing the meals is a proper item 
in determining the actual cost of feeding such prisoners. 

I come now to your second question, relative to the right o.f the sheriff to 
receive additional compensation for services rendered during the summer months. 

Section 2994, General Code, provides a sliding scale under which the sheriff 
is paid. Such section reads in part as follows : 

"Each sheriff shall receive sixty-five dollars for each full one thousand 
of the first fifteen thousand of the pqpulation of the county, as shown 
by the last federal census next preceding his election; 

Fifty-five dollars per thousand for each full one thousand of the 
second fifteen thousand of such population of the county; 

Forty-five dollars per thousand for each full one thousand of the 
third fifteen thousand of such population of the county." 

Section 2997, General Code, providing additional allowances for the sheriff, 
reads in part as follows : 

"In addition to the compensation and salary herein provided, the 
county commissioners shall make allowances quarterly to each sheriff 
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for keeping and feeding ·prisoners, as provided by Jaw, for his actual and 
necessary expenses incurred and expended in pursuing or transporting 
persons accused or convicted of crimes and offenses, in conveying and 
transferring persons to and from any state hospital for the insane, the 
institution for feebleminded youth, Ohio hospital for epileptics, boys' 
industrial school, girls' industrial home, county homes for the friend­
less, homes of refuge, children's homes, sanitariums, convents, orphans' 
asylums or homes, county infirmaries, and all institutions for the care, 
cure, correction, reformation and protection of unfortunates, and all 
expenses of maintaining horses and vehicles necessary to the proper 
administration of the duties of his office." 

Section 2999, General Code, is as follows: 

"Nothing in this chapter shall be construed to make a county, or 
an officer thereof, liable to any of the officers named herein or his 
deputies, assistants, clerks, bookkeepers, or other employes, for the pay­
ment of compensation in excess of the amount herein authorized, or 
except in the manner herein provided." 

It is the settled law of this state that a public officer elected or appointed 
cannot receive any additional co~pemation, by reason of the fact that additional 
duties are imposed upon him or assumed by him, unless the legislature has ex­
pressly provided that such additional compensation may be paid. 

Article X, section 5, of the Ohio Constitution, reads: 

"No money shall be drawn from any county or township treasury, 
except by authority of law." 

As stated in the case of Anderson vs. Board of Commissioners, 25 0. S. 13: 

"Where a service for the benefit of the public is required by law, 
and no provision for its payment is made, it must be regarded as gratu­
itous and no claim for compensation can be enforced." 

This fundamental principle of law was followed in Strawn vs. Commissioners, 
47 0. S. 404; Jones vs. Commissioners, 57 0. S. 189; Rogers vs. Cincinnati, 26 
0. C. C. (N. S.) 321; Opinions of the Attorney General for 1927, Vol. 1, page 
455; Opinions of the Attorney General for 1927, Vol III, page 1930. 

In the case of Teale vs. Stillinger, 95 0. S. 129, it was held: 

"'A county tteasurer is prohibited by statute from receiving any 
compensation for the performance of an official duty in excess of that 
provided by law, and he cannot by the use of the public office and the 
public records, stationery and data, do indirectly during his term of office 
what he is prohibited from doing directly." 

From this it is obvious that the sheriff may not be compensated for the 
additional work rendered during the summer months. His compensation is based 
upon the population of the county as shown by the last federal census. In this 
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connection, it might be proper to point out that when making appropnatwns for 
deputy and clerk hire in the sheriff's office, the county commissioners would be 
justified in taking into consideration the facts set forth in your letter. 

Therefore, in specific answer to your questions, it is my opinion: 
1. County commissione.rs must allow the sheriff the actual cost of keeping 

and feeding prisoners, which includes the preparation of meals, at a rate not 
to exceed seventy-five cents per day for each prisoner. 

2. A sheriff is not entitled to additional compensation by virtue of the fact 
that he is called upon to perform additional work during the summer months. 

652. 

· Respectfully, 
}OHN 'W. BRICKER, 

Attorney General. 

CLOSED BANK CLAIMS AGAINST EVIDENCED BY PASSBOOK OR 
OTHER INSTRUMENTS ARE SECURITIES-REGISTRATION NOT 
REQUIRED-LICENSED DEALERS ONLY MAY SELL-PURCHASER 
OF SECURITIES FOR OWN ACCOUNT NEED NOT BE LICENSED 
NOR PURCHASED FR011 LICENSED D~ALER-CLAIMS PRESENT­
ED AGAINST CLOSED BANK NOT WITHIN JURISDICTION 
OF DIVISION OF SECURITIES WHEN-OHIO SECURITIES ACT 
DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
1. Claims against closed Ohio banks evidenced by passbooks or other in­

struments are securities within the meaning of the term as ltsed in the Ohio Secur­
ities Act. 

2. Such securities are not required to be registered in accordance with the 
Ohio Securities Act before being sold and dealt in in Ohio, but may be sold and 
dealth in only by licmsed dealers in securitie,s. 

3. There is no requirement that a persoll purchasing securities for his own 
account by repeated and successive transactionls must purchase from a licensed 
dealer, nor that the purchaser be licensed under the Ohio Securities Act. 

4. A transaction whereby a person turns in claims against a closed bank in 
Ohio to be applied to an obligation which such person owes to such bank, is not 
within the /ltrisdiction of the Division of Securities. 

CoLUMBUS, OHio, April 21, 1933. 

RoN. }OHN W. PowERS, Chief, Division of Securities, Colu11tbus, Ohio. 
DEAR SIR:-This office has received a request for offcial opmwn from the 

prosecuting attorney of Lucas County upon the following two questions: 

"1. Can accounts in closed banks properly be brought under our 
Securities Law, Section 6373 et seq. and the purchase and sale thereof 
regulated and controlled as securities? 

2. Even though accounts in closed banks are held to be securities 
within the meaning of these statutes, can the Division of Securities re-


