
Note from the Attorney General’s Office: 

1955 Op. Att’y Gen. No. 55-5699 syllabus paragraph 1 
was overruled on the basis of legislative amendment 
by 2017 Op. Att’y Gen. No. 2017-041. 
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1. HEALTH DISTRICT, CITY- UNION WITH GENERAL 
HEALTH DISTRICT-EMPLOYES OF RESULTING COM­
BINED GENERAL HEALTH DISTRICT-NOT IN CLASSI­
FIED CIVIL SERVICE-STATUS, FORMER EMPLOYES­
SECTION 3709.07 RC. 

2. NO OBLIGATION ON BOARD OF COMBINED GENERAL 
HEALTH DISTRICT TO RE-EMPLOY ANY OF FORMER 
EMPLOYES. 

3. UNION OF CITY HEALTH DISTRICT WITH GENERAL 
HEALTH DISTRICT-DOES NOT DESTROY LEGAL EXIST­
ENCE OF "DISTRICT ADVISORY COUNCIL"- COUNCIL 
WITHOUT POWER TO EXERiCISE ANY OF ITS FUNC­
TIONS DURING EFFECTIVE PERIOD OF CONTRACT OF 
UNION-TERMINABLE PERIOD-COUNCIL MAY, AFTER 
SUCH PERIOD, EXTEND OR RENEGOTIATE CONTRACT­
MAY ELECT TO DESIGNATE BOARD OF HEALTH TO 
OPERATE SEPARATE GENERAL HEALTH DISTRICT­
SECTIONS 3709.03, 3709.07 RC. 

OPINIONS 

SYLLABUS: 

1. Where the union of a city health district with a general health district has 
been accomplished as provided in Section 3709.07, Revised Code, the employes of the 
resulting combined general health district are not in the classified civil service; and 
any persons formerly in the classified civil service of the city health district, if em­
ployed by such combined district, lose their status under the civil service laws. 

2. There is no obligation on the board of a combined general health district to 
re-employ any of the former employes of the constituent health districts which have 
united to form such combined district. 

3. The union of a city health district with a general health district under the 
provisions of Section 3709.07, Revised Code, does not have the effect of destroying 
the legal existence of the "district advisory council" which is created by the pro­
visions of Section 3709.03, Revised Code. Such council is without power to exercise 
any of its functions during the effective period of such contract of union; but where 
such contract is for a terminable period the council may, after such period, either 
extend or renegotiate such contract, or may elect again to designate a board of health 
to operate a separate general health district. 
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Columbus, Ohio, September 1, 1955 

Hon. Anthony J. Bowers, Prosecuting Attorney 

Allen County, Lima, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"The Board of Health of the City of Lima and General 
Health District, which constitutes Allen County excluding the 
City of Lima, have entered into a contract for unification into a 
Genereal Health District for a single district. Under the provisions 
of the Revised Code, No. 3709.07, the contract provides that 
the administration of the combined district shall be taken over by 
the Board of Health of the City of Lima. 

"The employees of the City Health Department, including 
the health commission, are under Civil Service. The County 
employees, under the General Health District, are not Civil Serv­
ice employees. Thus we would like to have your opinion on the 
following questions : 

" ( 1) What is the Civil Service status of the city employees 
upon unification of the City and General Health District? 

"(2) What is the status of the employees of the present 
health District under the unification of the City Board of Health 
with the General Health District and as to whether they may be­
come Civil Service employees? 

" ( 3) Under the unification, assuming that the contract does 
not make any mention of the re-employment of the present em­
ployees, would the City Board of Health have the right not to 
employ employees of the city or the general health district? 

" ( 4) In the event that there is a duplication of employees 
from each department for a particular job, does the City Board of 
health have the right to retain whichever employee they prefer? 

"(5) Under the unification, does the General Health Dis­
trict have the right to institute Civil Service status for all of its 
employees? 

"(6) What is the status of the district advisory council 
of the General Health District where, under the unification the 
administration is taken over by the Board of Health of the City 
of Lima, as to whether they remain in existence and continue to 
meet annually as provided under the Revised Code 3709.03 ?" 
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Section 3709.01, Revised Code, provides that the state shall be divided 

into health districts. Each city constitutes a city health district while all 

townships and villages within each county are combined to form a general 

health district. 

This section also authorizes the union of a city health district with a 

general health district, while Section 3709.07, Revised Code, provides for 

the manner in which such union may be effected. This latter section pro­

vides in pertinent part as follows : 

"When it is proposed that a city health district unite with a 
general health district in the formation of a single district, the 
district advisory council of the general health district shall meet 
andi vote on the question of union. It shall require a majority 
vote of the total number of townships and villages entitled to 
representation voting affirmatively to carry the question. The 
legislative authority of the city shall likewise vote on the question. 
A majority voting affirmatively shall be required for approval. 

~,Vhen the majority of the district advisory council and the legis­
lative authority have voted affirmatively, the chairman of the 
council and the chief executive of the city shall enter into a con­
tract for the administration of health affairs in the combined dis­
trict. Such contract shall state the proportion of the expenses 
of the board of health or health department of the combinedi dis­
trict to be paid by the city and by that part of the district lying 
outside of the· city. The contract may provide that the admin­
istration of the combined district shall be taken over by either the 
•board of health or health department of the city or by the board 
of health of the general health district. Such contract shall pre­
scribe the elate on which such change of administration shall be 
made. A copy of such contract shall be filed with the director 
of health. 

"The combined district shall constitute a general health 
district, and the board of health or health department of the city 
or the board of health of the original general health district, as 
may be agreed1 in the contract, shall have, within the combined dis­
trict, all the powers granted to, and perform all the duties re­
quired of, the board of health of a general health district." 

It is therefore apparent that whether the administration of the 

combined district is to be taken over by the city board of health or the 

general district board of health, such board assumes all of the duties of, 

and acquires all of the powers granted to, the board of health of a general 

health district. 

All of the questions which you have presented, with the exception of 

question (6), involve a determination of the employment status of those 
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persons employed by a city and a general health district respectively, and 

the effect of a union of these districts upon this employment status. Be­

cause of the distinction which places the employes of a city health district 

within the civil service of the city with which the district is coterminous, 

and excludes employes of a general health district from the civil service, I 

deem it advisable to review briefly the history of the law respecting these 

questions. 

The act providing for the establishment of city and general health 

districts in their present form, commonly referred to as the Hughes Act, 

was enacted by the eighty-third General Assembly, 108 Ohio Laws, Part 

I, p. 236. Former Sections 1261-22 and 4408, General Code, specifically 

accorded civil service status to employes of both city and general health 

districts. 

The Hughes Act, however, was amended by the Griswold Act, 108 

Ohio Laws, Part II, p. 1085, and all language in the above sections which 

pertained to civil service was removed. These sections have remained 

substantially the same as when so amended, and are now found in Sections 

3709.13 and 3709.14, Revised Code. 

Section 3709.13, supra, provides as follows: 

"In any general health district the board of health may, upon 
the recommendation of the health commissioner, appoint for full 
or part time service a public health nurse and a clerk and such ad­
ditional public health nurses, physicians, and other persons as are 
necessary for the proper conduct of its work. Such number of 
public health nurses may be employed as is necessary to provide 
adequate public health nursing service to all parts of the district. 
The commissioner and other employees of the board may be re­
moved for cause by a majority of the board." 

Section 3709.14, supra, provides as follows: 

"In any city health district, the board of health or person 
performing the duties of a board of health shall appoint for full 
or part time service a health commissioner and may appoint such 
,public health nurses, clerks, physicians, and other persons as are 
necessary." 

Despite the removal of the specific language in the Hughes and 

Griswold acts pertaining to civil service, the question remained whether 

employes of a city or general health district could be considered to be 

within the civil service by virtue of the more general provisions of the 

civil service laws. 
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Section 10, Article XV, of the Ohio Constitution, provides as follows: 

"Appointments and promotions in the civil service of the 
state, the several counties, and cities, shall be made according to 
merit and fitness, to ,be ascertained, as far as practicable, by 
competitive examinations. Laws shall be passed providing for 
the enforcement of this provision." 

Section 143.01, Revised Code, Sections 486-1 and 486-1 (a), General 

Code, provides as follows : 

"As used in sections 143.01 to 143.48, inclusive, of the 
Revised Code: 

" (A) 'Civil service' includes all offices and pos1tions of 
trust or employment in the service of the state and the counties, 
cities, and city school districts thereof." * * * 

The above question was answered by one of my predecessors in 

Opinion No. 2256, Opinions of the Attorney General for 1930, page 1348. 

After first holding that the Hughes and Griswold Acts created health dis­

tricts as separate political entities, the then Attorney General held that 

the civil service laws were not applicable to employees of such districts, 

stating at page 1349 of the opinion: 

"By the terms of Sections 486-1 of the General Code, above 
quoted, the Legislature limited the application of the civil service 
laws to offices and positions of trust or employment in the service 
of the state, and the counties, cities and city school districts. It 
therefore follows that offices and positions which are not in the 
service of the state or one of the political subdivisions named in 
Section 486-1, General Code, are not included." 

See also, State ex rel. Mowrer v. Underwood, 137 Ohio St., 1. 

Although, as heretofore stated, Sections 3709.13 and 3709.14, Re­

vised Code, have not been amended in material part since the passage of 

the Griswold Act, Section 143.30, Revised Code, which section defines 

the jurisdiction of the municipal civil service commissions, was amended 

in 1941 to include within their jurisdiction employes of a city health 

district. No provision was made for placing employes of a general health 

district within the civil service. 

It is therefore apparent that while employes of a city health district 

have again -been afforded civil service status, there is no provision in law 

by which the empioyes of a general health district could be accorded such 

status. 
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As previously pointed out, an examination of those statutes which 

authorize the union of a city health district with a general health district 

discloses that such a combination results in the formation of a new general 

health district and a consequent dissolution of the former city and general 

health districts. 

I must therefore conclude that employes of the combined district, as 

employes of a general health district, are not subject to, or entitled to the 

protection of, the civil service laws. 

A somewhat analogous problem was presented for determination by 

one of my predecessors in Opinion No. 203, Opinions of the Attorney 

General for 1933, page 281. The municipality of Dennison had, by reason 

of a loss in population, reverted from a city to a village. One of the ques­

tions presented was, whether this fact affected the civil service status of 

those persons who were formerly within the classified civil service of the 

city. 

After holding that the civil service laws were not applicable to the 

employes of a village, the then Attorney General concluded that the former 

emiployes of the city had lost their civil service status. It was stated• at 

page 284, of the opinion : 

"* * * There is no provision in the civil service law of this 
state which evinces an intention on the part of the legislature 
to perpetuate and retain the employment of persons in the classi­
field service even when the political entity by whom they were 
employed no longer comes within the scope of the civil service 
law.***" 

I am in complete agreement with the position thus taken by my prede­

cessor. 

Inasmuch as Section 3709.13, Revised Code, hereinabove set forth, 

authorizes the board of health of any general health district to employ all 

necessary personnel, it is my further opinion that the city board of health 

in this case could, in its discretion, employ whatever persons are deemed 

necessary for the proper conduct of the work within the combined district, 

without regard to civil service requirements. 

A further question has been presented by your request, viz., what 

is the effect of the union of a city and a general health district upon the 

district advisory council of the former general health district, when the 

administration of the combined district is taken over by the board of health 

of the former city health district. 
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Section 3709.03, Revised Code, provides for the creation of a district 

advisory council for each general health district, to be composed of the 

chief executive of each municipal corporation and the chairman of the 

board of township trustees of each township within the health d•istrict. 

This section further provides that the council shall meet annually for the 

purpose of electing its officers, and appointing a member of the general 

district board of health in accordance with Section 3709.02; Revised Code. 

This section also provides that the council shall consider reports filed with 

it by this board, and make whatever recommendations it deems necessary. 

It is obvious that where a combined general health district has been 

created as in the instant case there would be no occasion for a district 

advisory council to exercise certain of these functions. However, such 

council is clearly created by the terms of the statute itself and there is 

nothing in Section 3709.07, Revised Code, relative to the union of a 

general and a city health district, which purports to destroy the agency 

thus created. It would seem, therefore, that the functions of such council 

are temporarily suspended by the contract of union. 

In this connection I am informed that it is common practice to m­

clude in the contract of union a provision limiting the duration of the 

contract to a definite period. I perceive nothing improper in such a pro­

vision and it would seem that in such a case the district council would 

be in a position, at the expiration of the term thus designated, to con­

sider whether a new contract of union would be negotiated or whether 

operation as a separate general health district would be resumed. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion: 

1. Where the union of a city health district with a general health 

district has been accomplished as provided in Section 3709.07, Revised 

Code, the employes of the resulting combined general health district are 

not in the classified civil service; and any persons formerly in the classified 

civil service of the city health district, if employed by such combined dis­

trict, lose their status under the civil service laws. 

2. There is no obligation on the board of a combined general health 

district to re-employ any of the former employes of the constituent health 

districts which have united to form such combined district. 

3. The union of a city health district with a general health district 

under the provisions of Section 3709.07, Revised Code, does not have 

the effect of destroying the legal existence of the "district advisory coun-
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cil" which is created by the provisions of Section 3709.03, Revised Code. 

Such council is without power to exercise any of its functions during the 

effective period of such contract of union; but where such contract is 

for a terminable period the council may, after such period, either extend 

or renegotiate such contract, or may elect again to designate a board of 

health to operate a separate general health district. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




