
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1974 Op. Att’y Gen. No. 74-107 was overruled in part by 
2002 Op. Att’y Gen. No. 2002-034. 
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OPINION NO. 74-107 

Syllabus: 

1. The board of township trustees of a civil service township 
is required by R.C. 124.38 to credit an employee under the juris­
diction of its civil service commission with his unused sick leave 
accumulated in the public service, up to the maximum accumulation 
of sick leave permitted by such township. 

2, A hoard of township trustees may not grant to its 
employees who are not under the jurisdiction of a township civil 
service commission, credit for unused sick leave accumulated in 
the public service. 

To: Ronald J. Kane, Portage County Pros. Atty., Ravenna, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, December 31, 1974 

I have before me your request for my opinion which reads 
as follows: 

"The 'l'rustees of '.•'Rntua 'I'ownship, Portage 
County, Ohio, have asked this office to request your 
opinion regarding the following: 

"The Trustees are desirous of hiring as road 
superintenrlent a man who will shortly retire as an 
employee of the State Highway Dcpart~ent. This person 
has accumulated approximately 900 hours of sick leave 
which he has asked to be transferred to the township 
as cumulative sick leave under Section 143.29, Revised 
Code, as amended effective 12/13/73. This section 
of the Revised Code of Ohio fails to mention employees 
of townships and our question is, Can the ~ownship of 
Mantua legally transfer cumulative sick leave and pay 
for same out of the township general fund under the 
above quoted section or any other section of the 
Revised Code of Ohio?" 

R.C. 124.38, which provides for sick leave benefits 
for certain public employees, reads in part as follows: 

"Each e1:1.ployee, whose salary or wage is 
paid in whole or in part by the state, each 
employee in the various offices of the county, 
1nunicioal, and civil service township service, 
and each employee of any board of education 
for whorr. sick leave is not provided by section 
3319.141 of the Revised Code, shall be entitled 
for each completed eighty hours of service to 
sick leave of four and six-tenths hours with pay. 

"* * * Unused sick leave shall be curnulative 
without li1r.it. '·'hen sick leave is used, it shall be 
c1P.ductec1 from the employee's credit on the basis of 
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one hour for every one hour of absence from previously 
scheduled work. The previously accumulated sick leave 
of an employee who has been separatecl fro!T' the public 
service, shall be placed to his credit upon his re­
employment in the public service, provhlecl that such 
re-employment takes place within ten years of the 
C:iate on which the employee was last teminated from 
public service. ~n employee who transfers from one 
public agency to another shall be credited with the 
unused balance of his accumulated sick leave up to 
the maximum of the sick leave accumulation permitted 
in the public agency to which the employee transfers. 
* * *." 

Thus, an employee who transfers from one public aqency to 
another is to he credited with the unused balance of his accumu­
lated sick leave. The proper disposition of your question, there­
fore, depends in part upon the interpretation of the term "public 
agency" as it appears in R,C, 124,38, 

The term has been construed to include only certain types 
of public agencies, specifically, those enumerated in the first 
sentence of the statute. ~(y predecessor, in npinion }'o. 1302, 
Opinions of the ~ttorney General for 1960, p. 298, in concluding 
that the provision does not apply to an employee of a city or 
general health district who transfers to the state depart~ent of 
health, stated the reason for such an interpretation at 300 
as follows: 

"The in1plication that follows from this 
direct statmrent is that the legislature intended 
not to include more than the enumerated employing 
units within the meaning of the term 'public 
agency.' 

"To follow this rule of statutory construction 
in this situation seems to be based upon good reason. 
Otherwise a public agency that was not bound to 
accumulate sick leave time in the manner provided hy 
Section 143.29 [R.C. 124.38], Revised Code, could 
allow an employee to accUJl'ulate sick leave at more 
than the rate provided for by that statute. ~nother 
public agency would then be bound to accept that 
accumulated leave time when an employee transfers 
to it from such an agency. In my opinion this would 
result in inequities not intended by the legislature." 

See, also Opinion No. 71-055, Opinions of the Attorney 
General for 1971; Opinion No. 364~, p. 128, Oninions of the 
Attorney General for 1954. 

The list of public agencies set forth in R,C, 124.38 is 
not, however, as restrictive as it was at the time the foregoinq 
Opinions were written. In enacting Amended House Bill No. 513 
(Eff. 8-09-74), the General Assembly has included a reference 
to those persons in the "civil service township service," This 
term appears to cover those persons under the jurisdiction of 
a township civil service commission. Under the rationale set 
forth in the aforementioned Opinions, such persons are covered 
by R.C. 124.38, and must be credited with their unused sick leavP. 
benefits accumulated during other public service. 
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R.C. 124.01, which sets forth the definitions of various 
terms found in R.C. Chapter 124, provides in part as follows: 

11 (G) 'Civil service township' means any town­
ship with a population of ten thousand or more persons 
residing within the township and outside any municipal 
corporation, which has a police or fire department of 
ten or more full-time paid employees, and which has a 
civil service commission established under division (B) 
of Section 124. 40 of the Revised Code. 11 

Although your letter does not indicate whether or not 
Mantua qualifies as a civil service township, such a determination 
must be made before the plan therein described is implemented. 
A township which has a population of ten thousand or more persons 
and which has a police or fire department of ten or more full 
time employees, TTlay become a civil service township at the 
discretion of the board of township trustees. Such a board may, 
pursuant to R.c. 124.40(B), appoint three persons who shall 
constitute the township civil service commission. Once created, 
the cor.unission exercises the same powers and duties as a 
municipal civil service commission and is authorized to exercise 
the same supervisory powers as those conferred upon the state 
personnel board of review under the provisions of R,C. 124.40(A). 
It should be noted, however, that the jurisdiction of a civil 
service township civil service commission is limited to 
employes of the township police or fire department having ten or 
more full-time paid employees, under R,C, 124,40(B). 

In summary, if a township has established a civil service 
commission, the iwovisions of R.C. 124. 38 apply to such of its 
employees as are unner the jurisdiction of the civil service 
commission (that is, members of its police or fire department). 
Therefore, the township is required to credit such an employee 
with the unused accumulated sick leave acquired in the public 
service, "up to the maximum of the sick leave accumulation 
permitted in the public agency to which the employee transfers. " 
R,C. 124,38. 

The foregoing discussion merely states what the board of 
trustees of a township is required to do. It does not answer 
the question whether the boat·d of township trustees is, in such 
a situation, permitted to credit such an employee with unused 
accumulated sick leave if it is not requiren to do so. 

It is well settled in Ohio law that boards of township 
trustees have only such powers as are expressly granted by 
statute, or necessarily implied therefrom. Opinion No. 74-024, 
Opinions of the Attorney General for 1974; Opinion No. 73-090, 
Opinions of the Attorney General for 1973. 

I am unable to find any statute which either expressly or 
impliedly enables a township which is not a "civil service 
township'' to credit a township employee who has transferred from 
another form of public service with any portion of his unused 
accumulaten. sick leave. Therefore, if l·'antua Township is not a 
civil servfce township, i:t may not grant such credit. Nor does 
the board cf trustees of a civil service township have authority 
to grant such credit to an employee who is not in the "civil 
service township service," that is, not an e!nployee of its 
police o~ fire department. 
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In specific answer to your question, it is my opinion and 
you are so advised that: 

1. The board of township trustees of a civil service township 
is required by R.C. 124.38 to credit an employee under the 
jurisdiction of its civil service commission with his unused 
sick leave accumulated in the public service, up to the maximum 
accumulation of sick leave permitted by such township. 

2. A board of township trustees may not grant to its 
employees who are not under the jurisdiction of a township 
civil service commission, credit for unused sick leave accumulate(" 
in the public service. 
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