
617 

621 

ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

When a city planning commission exercises jurisdiction over the territory 
within three miles of the city, as authorized by Section 711.09, Revised Code, 
and approves a subdivision plat which contains land set aside for parks, the 
recording of the plat shall be a sufficient conveyance to vest the fee simple 
title to the parks in the county in which the subdivision is situated. 

Columbus, Ohio, November 5, 1963 

Honorable Rex Larson 
Prosecuting Attorney 
Richland County 
Mansfield, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion points out that the City of Mans­
field, Richland County, Ohio, has a planning commission and that 
this planning commission exercises jurisdiction over territory 
within three miles of the corporate limits. You also indicate that 
the city planning commission requires, as a condition of approval of 
the plats of any subdivision within a three-mile limit of the city, 
that the developer provide a certain minimal area for park purposes 
and that this requirement has resulted in the creation of a number 
of small tracts of land within the subdivisions. Further, you state 
that because of the tax consequences (presumably real estate taxes) 
the developers are anxious to dispose of these pieces of property 
designated as park areas on the plats and in some instances the 
developers have conveyed deeds to these pieces of property to the 
township within which the designated park areas exist. More par­
ticularly you state that: 

"We are in receipt of a request for opinion with which 
there was enclosed a warranty deed from the developer 
dated December 29, 1960, and by which there was at­
tempted to be conveyed to the township certain lands. This 
instrument of conveyance used the following language in 
part, 'and being Lot designated as Park on the recorded 
plat of Willow Park Allotment and further described as 
follows: .. .' Following the description, this language oc­
curs, 'But subject to easement and restrictions of record, 
including a permanent easement to the Willow Park Water 
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and Improvement Association to operate and maintain 
water wells and equipment in the areas designated on the 
recorded plat.' 

"The plat of Willow Park Allotment reflects this 
'Park.' Within the park there was a smaller area desig­
nated as 'Well Area,' with two, twenty foot easements lead­
ing across the park to such area. It is important to note 
that the deed of conveyance to the township noted above 
was mailed to the township trustees after recording and 
with no prior discussion or communication of any kind. 

"The trustees posed the following questions : 

'1. Is it possible to dispose of the park in Willow 
low Park to their Water Association? 

'2. The developer wants an easement for an­
other well. Can this be granted? 

'3. Do the Trustees have to accept a recorded 
deed to a park area?' " 

Before answering your questions, it is necessary to determine 
whether or not the township or the township trustees have the 
power to acquire title to the land designated as a park on the re­
corded plat. 

Since this transaction occurred in 1960, the statutes then in 
effect must be considered. 

Section 711.09, Revised Code, provided in part: 

"Whenever a city planning commission adopts a plan 
for the major streets or thoroughfares and for the parks 
and other open public grounds of a city or any part 
thereof, or for the territory within three miles of the cor­
porate limits thereof or any part thereof, except a part of 
such territory, lying within a municipal corporation, then 
no plat of a subdivision of land within such city or terri­
tory shall be recorded until it has been approved by the 
city planning commission and such approval indorsed in 
writing on the plat. If such land lies within three miles of 
more than one city, then this section shall apply to the 
approval of the planning commission of the city whose 
boundary is nearest to the land. 

"* * * * * * * * * 

"* * * When a plan has been adopted as provided in 
this section the approval of plats shall be in lieu of the 
approvals provided for by any other section of the Revised 
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Code, so far as territory within the approving jurisdiction 
of the commission, commissioner, or such legislative 
authority, as provided in this section, is concerned. Ap­
proval of a plat shall rwt be an acceptance by the public of 
the dedication of any street, highway, or other way or open 
space shown upon the plat." 

(Empasis added.) 

Furthermore, Section 711.10, Revised Code, provides in part: 

"Whenever a county planning commission or a re­
gional planning commission adopts a plan for the major 
streets or highways of the county or region, then no plat 
of a subdivision of land within such county or region, 
other than land within a municipal corporation or land 
within three miles of a city as provided in section 711 .09 
of the Revised Code, shall be recorded until it is approved 
by such county or regional planning commission and such 
approval is indorsed in writing on the plat. * * *" 

(Emphasis added.) 

These two sections, when read together, have been interpreted to 
mean that the city planning commission has exclusive jurisdiction 
over the territory within three miles of the corporate limits. The 
second branch of the syllabus in Opinion No. 3285, Opinions of the 
Attorney General for 1962, states: 

"2. A city planning commission which has adopted 
a plan under Section 711.09, Revised Code, has exclusive 
jurisdiction as to the approval of plats in the city and in 
the city and in the area within three miles of the corporate 
limits thereof, excluding land in other municipal corpora­
tions, and the county planning commission has no juris­
diction as to that area." 

This opinion approved and reaffirmed the conclusion reached in 
Opinion No. 847, Opinions of the Attorney General for 1929. There­
fore, it is manifest that the planning commission of the City of 
Mansfield is the only planning commission that has the power to 
establish regulations for subdivisions and approve the plats for 
proposed subdivisions within three miles of the municipal limits. 
Further, this exclusive jurisdiction has been interpreted to allow 
the city planning commission to require the setting aside of rea­
sonable amounts of land for park purposes, as a valid exercise of 
the police power granted to a municipality by Article XVIII, Section 
3, of the Ohio Constitution. See Opinion No. 3166, Opinions of the 
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Attorney General for 1962, wherein the second branch of the sylla­
bus states: 

"2. Under Section 711.09, Revised Code, a city plan­
ning commission may adopt a plan for the parks of the 
city or for the area within three miles of the corporate 
limits thereof, such plan designating what land will be set 
aside for park purposes; and may require, as a condition 
precedent to its approval of a plat, the dedication of a rea­
sonable amount of land for park purposes." 

However, Section 711.09, Revised Code, provides that: 

"* * * * * * * * * 

"* * * Approval of a plat shall not be an acceptance 
by the public of the dedication of any street, highway, or 
other way or open space shown upon the plat." 

(Emphasis added.) 

Dedication is described in 17 Ohio Jurisprudence 2d, Dedica­
tion, Section 2, page 6, as: 

"* * * a voluntary appropriation or gift of land to 
some public use, made by the owner of the fee, and ac­
cepted for such use, by or on behalf of the public. It 
arises when the owner intends that his property shall be 
devoted to public use and opens it to the public, and the 
public accepts the same." 

In addition, there are two methods of dedication recognized in Ohio, 
namely, the common law dedication which requires an intention on 
the part of the owner to make the dedication, an actual offer on the 
part of the owner, evidenced by some unequivocal act, to make the 
dedication, and the acceptance of such offer by or on behalf of the 
public. 17 Ohio Jurisprudence 2nd, supra, Section 22, at page 22. 
However, on the facts that you have presented, the offer of dedica­
tion was made to the township trustees, not to the municipal cor­
poration or the county commissioners. The other method of dedi­
cation is termed statutory dedication and is made in conformity to 
the provisions of the statutes, and when so made requires no ac­
ceptance on the part of the public. 17 Ohio Jurisprudence 2nd, 
supra, Section 41, at page 48. 

The two methods of statutory dedication are contained in Sec­
tions 711.07 and 711.11, Revised Code. However, since these park 
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areas are not located within a municipal corporation, Section 711.07, 
Revised Code, supra, is inapplicable. 

Section 711.11, Revised Code, supra, provides: 

"The plats, mentioned in section 711.01 of the Revised 
Code, shall be a sufficient conveyance to vest a fee simple 
title of all such parcels of land as are therein expressed, 
named, or intended for public use, in the county in which 
the village is situated, for the uses and purposes therein 
named, expressed, or intended, and for no other use or 
purpose." (Emphasis added.) 

However, it must be noted that the term "village" as herein used 
does not have the same meaning as it does when used in Article 
XVIII, Section 1, of the Ohio Constitution and Chapters 703 and 
707 of the Revised Code. 

In the Act of March 3, 1831, 29 Ohio Laws, 350, Vol. 2, Swan 
& Critchfield, 1482, Chapter 116, dealing with Town Plats, there 
were two separate sections dealing with the platting of lands. In 
Section VI, which was applicable to a city or town corporate, the 
statute provided for the vesting of the fee to public lands in the 
city or town corporate upon the filing of the plat for record. On the 
other hand, Section VIII, which referred to towns, provided for the 
vesting of the fee, by the recording of the plat, in the county in 
which the town was situated. 

As stated by the Ohio Supreme Court in the case of Babin v. 
Ashland, 160 Ohio St., 328, at 333: 

"A casual reading of the provisions of Sections 6 and 
8 of the Act of 1831 might indicate some inconsistency 
between them. For example, section 6 vested the fee 'in 
the city or town corporate' whereas section 8 vested that 
fee 'in the county in which the town is situated.' However, 
a reading of the act as a whole in an effort to find some 
reason for these apparent differences between section 6 
and section 8 leads to the conclusion that two kinds of 
maps were dealt with. Section 6 dealt only with plats or 
maps of a 'city or town corporate' or a subdivision thereof 
and section 8 dealt with plats or maps of towns which 
were not incorporated.'' 

In addition, upon a comparison of these sections, it is manifest 
that Section VI of the Act of 1831 was the predecessor of Section 
711.07 of the Revised Code, and that Section VIII, supra, was the 
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predecessor of Section 711.11, supra. Consequently, when reading 
Section 711.11, Revised Code, supra, the term "village" as used 
therein must be construed to mean unincorporated areas or terri­
tory. 

One of the earliest cases which dealt with this matter of land 
dedicated to public uses was Walworth v. Collinwood, 4 C.D., 503, 
8 C.C., 477, Cuyahoga County Circuit Court, 1894. This case arose 
under Section VIII of the Act of 1831, 29 Ohio Laws, 350, Vol. 2, 
Swan & Critchfield, page 1484, which is a predecessor of Section 
711.11, Revised Code. In this case, the court stated: 

"We think the construction to be given to this statute 
is that it embraces such a plat as was made here, of forty 
or fifty lots in a township which, if settled up by forty or 
fifty families, would make something of a village. 

"Says the Century Dictionary: 'The word town is 
used also in the sense of a collection of dwellings'." 

4 C.D., at 504 

Later, in Opinion No. 619, Opinions of the Attorney General for 
1919, the meanings of the words "hamlet," "town," and "village" 
were under consideration in relation to statutes pertaining to dedi­
cation of lands and vacating dedicated lands. In this opinion, my 
predecessor stated at page 1106 in Volume II: 

"A mere reading of section 1536-62 indicates plainly 
that the words 'hamlet or village' as used in said section, 
refer to subdivisions of lands outside of municipal corpora­
tions; for in contrast to the words 'hamlet or village' the 
section itself contains the words 'subdivision or addition 
to any municipal corporation.' This meaning becomes 
even clearer when sections 1536-66 and 1536-69 are taken 
into consideration; for as above stated, section 1536-66 
provided for the vesting of title to streets, alleys, etc., in 
the municipal corporation wherein was situated the land 
shown on the plat, leaving the meaning above stated as 
the only one which may be given the words 'hamlet or vil­
lage' as used in section 1536-62, when said section is read 
with section 1536-69, providing for the vesting in the 
county in which the hamlet or village is situated, of title 
in trust to all parcels of land shown on the plat as being 
intended for public use. 

"The earlier form of the sections above mentioned is 
found in Swan & Critchfield's Statutes (1860), Vol. 2, p. 
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1482, in a chapter entitled 'Town Plats,' and in that form 
the word 'town' was used where the words 'hamlet or 
village' later appeared, while the words 'city or town 
corporate' were employed in lieu of the words 'municipal 
corporation' as later adopted. The word 'town' as used in 
the earlier form was construed in Walworth vs. Village of 
Collinwood, 8 O.C.C. 477; 4 O.C.D. 503, to refer to a sub­
division outside of a municipal corporation. 

"The sections above referred to are still in force, with 
minor changes, and are now known as sections 3580 et seq. 
G.C., and while both in 1903 and at the present time they 
appeared as part of the municipal code, it is evident from 
the above observations that they make provision for the 
platting of lands without, as well as for those within, 
municipal corporations." 

Therefore, it becomes apparent that the word village as used in 
Section 711.11, Revised Code, supra, includes the subdivision under 
consideration. Consequently, Section 711.11, Revised Code, supra, 
is applicable in this situation, and the fee simple title to the lands 
intended for parks was conveyed by operation of law to the county, 
for the uses and purposes therein named, expressed or intended, 
and for no other use or purpose. This constitutes a statutory dedi­
cation of the fee simple title to the county at the time that the 
approved plat was recorded in the county recorder's office, and, as 
such, the developer of the subdivision had no fee or title remaining 
in him and consequently the developer had nothing to offer or deed 
to the township. 

As a result of this decision-that the fee simple title to the 
park areas within the subdivision is in the county-it becomes un­
necessary to answer your questions. 

Therefore, you are hereby advised that when a city planning 
commission exercises jurisdiction over the territory within three 
miles of the city, as authorized by Section 711.09, Revised Code, and 
approves a subdivision plat which contains land set aside for parks, 
the recording of the plat shall be a sufficient conveyance to vest the 
fee simple title to the parks in the county in which the subdivision 
is situated. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




