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OPINION NO. 1016 

Syllabus: 

A board of education must give notice of intention not to re­
employ an executive head on or before the 30th day of April of the 
year in which his contract expires. 
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To: Dennis J. Callahan, Lawrence County Pros. Atty., Ironton, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, May 1, 1964 

I have your request for my opinion which reads in pertinent 
part as follows: 

"In the event a board of education does not wish 
to reemploy an Executive-Head, is it necessary that 
the board of education give him written notice to that 
effect on, or prior to March 1st, of the year in which 
his contract expires?" 

I assume that the contract in question is a limited contract 
in view of your statement that such contract will expire. Continu­
ing contracts have no fixed expiration date. See Section 3319.08, 
Revised Code. Section 3319.01, Revised Code, referred to in your 
letter of request, refers specifically to the position of superin­
tendent. The March 1st date mentioned therein applies, therefore, 
only to superintendents and not to executive heads. 

"Teacher" is defined by Section 3319.09, Revised Code, as 
follows: 

"As used in sections 3319.08 to 3319.18, inclu­
sive, of the Revised Code: 

"(A) Teacher means any persors certified to 
teach and who are employed in the public schools of 
this state as instructors, principals, supervisors, 
superintendents, or in any other education position 
for which the employing board requires certification. 

"* * * * * * * * * 
"Any teacher employed under a limited contract, 

and not eligible to be considered for a continuing 
contract, is, at the expiration of such limited 
contract, deemed, re-employed under the provisions 
of this section at the same salary plus any incre­
ment provided by the salary schedule unless the 
employing board, acting on the superintendent's 
recommendation as to whether or not the teacher 
should be re-employed, gives such teacher written 
notice of its intention not to re-employ him on 
or before the thirtieth day of April. Such teacher 
is presumed to have accepted such employment unless 
he notifies the board in writing to the contrary 
on or before the first day of June, and a written 
contract for the succeeding school year shall be 
executed accordingly. The failure of the parties 
to execute a written contract shall not void the 
automatic re-employment of such teacher." 

It is my opinion that an executive head is included within 
the definition of "teacher" as defined by Section 3319.09, Re­
vised Code, in that an executive head is required to be certi­
fied. See Section 3319.22, Revised Code. In the first syllabus 
of State ex rel. Brown v. Board of Education, Pleasant Local 
School District, 162 Ohio St., 5891 the court stated: 

"l. Under the provisions of Section 4842-8, 
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General Code (Section 3319.11, Revised Code), any 
teacher employed under a limited contract shall at 
the expiration of such limited contract be deemed 
re-employed unless the employing board shall give 
such teacher written notice of its intention not 
to re-employ him or her on or before the 30th day 
of April or 30 days prior to the termination of 
such teacher's school year, whichever date occurs 
the earlier." 

In specific answer to your question, it is my opinion and you 
are so advised that a board of education must give notice of in­
tention not to re-employ an executive head on or before the 30th 
day of April of the year in which his contract expires. 




