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4799. 

I\lEDICAL BOARD-MAY EXPEND ONLY FUNDS APPROPRIATED BY 
LEGISLATURE-FEES DO NOT COMPRISE ROTARY FUND. 

SYLLABUS: 

1. The State Medical Board has no right to expmd all of the funds in the 
state treasury at the present t.ime, accumulated from fees received for examinations 
to practice medicine, surgery and nursing, but only such portion of said funds ap­
propriated by section 1 of House Bill No. 624 of the 89th General Assembly. 

2. Sections 1294 and 1295-18, General Code, set aside in the .state treasury the 
fees received by the Secretary of the State iVfedical Board from examinations for 
the practice of medicine, surgery and nursing, for the use of said board, but the 
moneys accumulated from said fees can only be used when appropriated by the 
legislature. 

3. The language of sections 1294 and 1295-18, General Code, does not set 
up special fund,s provided for by sections 1277 and 1295-11, General Code, as rotary 
funds. 

CoLUMBUS, OHIO, December 8. 1932. 

RoN. H. M. PLATTER, Secretary, The State Medical Board, Columbus, Ohio. 

DEAR Sm :-This acknowledges your letter of recent date which reads as 
follows: 

"At a meeting of the State Medical Board held October 8th I was 
requested to obtain an opinion from you concerning the right of the 
State Medical Board to the fees paid into the department and deposited 
in the State Treasury as provided in Sections 1294 and 1295-18. The 
reason for this request is that over a period of years there has accrued 
monies in the approximate amount of $85,000 which the State Medical 
Board believes is available for administration in conformity with the 
provisions of the sections quoted above. 

The opinion asked for would clarify two points: First, do not the 
sections give to the Board these funds to be used in administration? 
And, second, docs not the language of Sections 1294 and 1295-18 in 
reality set them up as rotary funds? 

Attached is a brief statement of the financial policy pursued by the 
department from the time of the enactment of the law in 1896." 

Sections 1277 and 1295-11, General Code, provide as follows: 

Sec. 1277. "Each applicant for a certificate to practice medicine or 
surgery in this state shall pay a fee of twenty-five dollars for an exam­
ination. On failure to pass such examination the fee shall not be returned 
to the applicant, but within a year after such failure he may present him­
self and be again examined without the payment of an additional fee. 
All fees for examination shall be paid in advance to the treasurer of 
the board and by him paid into the state treasury to the credit of a fund 
for the usc of the state medical board." 

Sec. 1295-11. "Each applicant for a certificate to practice nursing 
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as a registered nurse in this state shall pay a fee of not to exceed ten 
dollars for examination, which fee shall be fixed by the state medical 
board. The fees for examination shall be paid in advance to the treas­
urer of the state medical board and by him paid i"nto the state treasury 
to the credit of a fund for the use of the said state in the enforcement 
of this act (G. C. §§ 1295-1 et seq.)." 

Briefly, these sections provide that the fees received for examination to 
practice medicine, surgery and nursing shall be paid into the state treasury and 
constitute special funds for the administration of the State :viedical Board. 

Sections 1294 ·and 1295-18, General Code, to which you refer in your com­
munication, state: 

Sec. 1294. "The compensation and expenses of the members and 
officers of the state medical board, and the necessary expenses of the 
board shall be paid from a fund m the state treasury for the use of the 
board, upon the warrant of the auditor of state, issued upon vouchers 
signed by the president and secretary of the board." 

Sec. 1295-18. "The compensation and expenses of the members and 
officers of the nurses' examining committee, and the necessary expenses 
of the committee shall be paid from a fund in the state treasury for the 
use of the board in the enforcement of this act (G. C. §§ 1295-1 et seq.), 
upon a warrant of the auclito1· of state, issued upon vouchers signed by 
the president and secretary of the state medical board." 

Now, Article II, Section 22 of the Ohio Constitution provides: 

"No money shall be drawn from the treasury, except in pursuance 
of a specific appropriation, made by law; and no appropriation shall be 
made for a longer period than two years." 

From the provisions of the above sections, when read with the foregoing 
constitutional provision, it follows that no part of the funds in the treasury 
to the credit of the State Medical Board can be drawn therefrom except such 
amounts as are specifically appropriated from time to time by the legislature in 
its appropriation acts. 

This office has twice had before it similar situations in Opinions of the At­
torney General for 1916, volume T, page 220, and Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1929, volume I, page 192. In the first mentioned opinion, it was held in 
the syllabus: 

"Section 1316, G. C., 106 0. L., 297, is not such an appropnatwn 
of the funds paid into the state treasury by the secretary of the state 
dental board as is contemplated by section 22 of article II of the consti­
tution, as such funds cannot be used by said board until so appropriated." 

Section 1316, in providing that all moneys from fees received by the State 
Dental Board shall be paid into the state treasury, is an identical provision to 
those of sections 1277 and 1295-11, General Code, quoted above, and section 1317, 
providing that "the compensation and expenses of the secretary and members, 
and the expenses of the (dental) board shall be paid from the fund in the state 
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treasury for the usc of the board on the requisition signed by the president and 
the secretary of the board and the warrant of the auditor of state", is very similar 
to a portion of sections 1294 and 1295-18, General Code, quoted above. 

In the second opinion it was held in the syllabus: 

"All moneys received by the Secretary of the State Board of Optom­
etry under the act of l\Iarch 20, 1919, (108 0. L., Part 1, p. 73) must 
be paid monthly ·into the state treasury, and no part thereof can be 
drawn therefrom except in pursuance of a specific appropriation made 
by law. See section 22 of Article II of the state Constitution." 

An examination of said opinion shows that sections 1295-25 and 1295-26. 
General Code, quoted therein, are very similar to sections 1277, 1295-11 and 1294, 
and 1295-18, General Code. 

Hence, it appears to me to be clear that the State Medical Board has no 
right at the present time to expend the whole amount of the moneys paid into 
the state treasury accumulated from fees collected by said board, but only the 
portion appropriated by the General Assembly in the various appropriation bills 
from time to time, and the amount during the years 1931 and 1932 is the ap­
propriation contained in House Bill No. 624 of the 89th General Assembly, to be 
found on pages 249 and 250 of the Appropriation Acts of the 89th General As­
sembly of Ohio. 

In view of the foregoing conclusion, the answer to your first point is that 
sections 1294 and 1295-18, General Code, set aside in. the state treasury the fees 
collecfed by the secretary of the State Medical Board for the sole use of said 
board in carrying out its activities, but these moneys can only be used when ap­
propriated by the legislature. 

Rotary funds are expressly established by the various appropriation bills 
from time to time, although such funds are occasionally authorized by the gen­
eral statutes, as, for example, sections 5537 and 5541-7, General Code, establish­
ing gasoline tax rotary funds. A search of the general statutes, however, fails to 
disclose the creation of a rotary fund from fees collected by the secretary of 
the State lVledical Board. Now, section 6 of House Bill No. 624 of the 89th 
General Assembly (the general appropriation bill), provides as follows: 

"Section 6. The term 'Rotary' as used in this act, means a ~orking 
capital fund set aside to enable a department or institution to carry on a 
function or activity for which the rotary fund is established." 

An examination of House Bill No. 624 fails to disclose the creation of a 
rotary fund from fees paid into the state treasury by the secretary of the State 
Medical Board. 

Consequently, I am of the opinion that the language of sections 1294 and 
1295-18, General Code, does not set up the special medical board funds as rotary 

funds. 
Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 

A ttor_ney General. 


