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1. HEALTH, BOARD OF-COUNCIL OF CITY-WITHOUT 
POWER TO IMPOSE ANY DUTIES ON BOARD OF A 
HEALTH DISTRICT OF WHICH CITY IS A PART. 

2. BOARD OF HEALTH-ANY DISTRICT-HELD RESPON­
SIBLE FOR ADMINISTRATION OF HEALTH SERVICE IN 
CITY-WITHOUT AUTHORITY TO ACT AS AGENT OF 
CITY TO ENFORCE SANITARY REGULATIONS- ESTAB­
LISHED BY CITY ORDINANCE-MAY NOT COLLECT FOR 
CITY LICENSE OR INSPECTION FEES. 

SYLLABUS: 

1. The council of a city is without power to impose any duties on the board of 
health of a health district of which such city is a part. 

2. The board of health of any district which is res•ponsihle for the administration 
of health service in a city, is without authority to act as the agent of the city in 
enforcing sanitary regulations established :by ordinance of such city, or in collecting 
for the city license or inspection fees arising pursuant to the ,provisions of such 
ordinance. 

Columbus, Ohio, June 2, 1955 

Hon. Anthony J. Bowers, Prosecuting Attorney 

Allen County, Lima, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as foJ.lows: 
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"At the present time there is a contemplated merger of the 
Lima City Board of Health and the County Board of Health, and 
several problems have arisen in this merger. 

"The City of Lima, by ordinance of the council, charges a 
meat, milk and plumbing inspection fee, and the said inspection 
is carried out by the Lima City Board of Health. This inspection 
fee is used to help maintain the City Board of Health. \"A/e would 
like to know, in the event of a merger, as to what would happen 
to this inspection fee, mainly whether tihe city may retain this 
inspection fee. 

"Our specific question is, 'May the city retain this inspection 
fee, and said fee go into the city treasury under any or all of the 
following merger plans?' 

'l. When by contract, the county Board of Health 
takes over the functions of the city Board of Health? 

'2. When by contract, the city Board of Health takes 
over the functions of the county Board of Health? 

'3. When there is a formal statutory merger under 
R. C. 3709.07 forming a general health district and the ad­
ministration of the combined district is taken over by the 
county Board of Hea'lth? 

'4. vVhen there is a formal statutory merger under 
R. C. 3709.07 forming a general health district and the 
administration of the combined district is taken over by the 
city Board of Health?' 

"We have consulted with the State Board of Health and 
although they have not been aible to give us a definite answer, 
they were of the opinion t-hat in several counties, the city is 
able to retain their inspection fee. 

"It is my opinion that under the above plans, two and four, 
there would be no problem, and the city could retain the inspec­
tion ,fee. Under plans one and three the City of Lima would have 
no control over the Board of Health, and the City Board of Healt:ih 
not carrying out the function of the ordinance, it would be im­
proper for the money to go to the city." 

By the provisions of Section 3709.01, Revised Code, the state is 

divided into health districts, each city constituting a "city health district," 

and townships and villages in each county to be combined into a health 

district and known as a "general health district." 

It may be noted in advance that the matter of the public health is 

regarded as a state-wide function, and the various political subdivisions 
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have no authority to control health administration even within their own 

territorial boundaries. A city, for instance, has no function in carrying 

out the health laws except that by virtue of Section 3709.05, Revised Code, 

the legislative authority in every city except charter cities which had prior 

to September 4, 1941 established by charter provisions a public health 

administration, is required to establish a board of health, composed of five 

members appointed by the mayor and confirmed by the legislative authority. 

Once established, this board of health operates entirely under the state 

la:ws relating to health districts and defining the powers of the health 

hoard. Under the provisions of Section 3709.03, Revised Code, there is 

provided a district advisory council for each general health district, con­

sisting of the chief executive of each municipal corporation not constituting 

a city health district, and the chairman of the ,board of township trustees 

of each township in suoh general health district. This advisory council has 

authority to appoint a board of health for the district. 

The board of health of each city district and the board of health of 

each general district are authorized by Sections 3709.20 and 3709.21, 

Revised Code, respectively, to make such orders and regulations as are 

necessary for their own government, for the public health, the prevention 

or restriction of disease, and the prevention, abatement or suppression of 

nuisances. In each case it is provided that orders and regulations not for 

the government of the board but intended for the general public, shaH 

be adopted, recorded, and certified as are ordinances of municipal 

corporations. 

Section 3709.07, Revised Code, authorizes a city health district and a 

general health district to unite thereby forming a single district. This 

section reads as follows : 

"When it is proposed that a city health district unite with 
a general health district in the formation of a single district, the 
district advisory council of the general health district shall meet 
and vote on the question of union. It shall require a majority 
vote of the total number of townships and villages entitled to 
representation voting affirmatively to carry the question. The 
legidative authority of the city shall likewise vote on the question. 
A majority voting affirmatively shall be required for approval. 
\,Vhen the majority of the district advisory council and the legis­
lative authority have voted affirmatively, the chairman of the 
council and the ohief executive of the city shall enter into a con­
tract for the administration of health affairs in the combined 
district. * * * " 
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Section 3709.08, Revised Code, contains a further provision whereby 

a city constituting a city health district 111ay contract with another city 

health district or with a general health district for public health service. 

T 1his section reads as follows : 

"A city constituting a city he:tlth district may enter into a 
contract for public heaLh service with the legislative authority or 
managing officer of another city or with the district advisory 
council of the gereral heahh district. Such proposal shall be 
made by the city seeking he,tlth service and SJhall be approved by 
a majority of the members of the legislative authority. Such a 
contract shall: 

" (A) State the amount of money to be paid by the city 
for such service and how it is to be paid; 

·'(B) Provide for the amount and character of health serv­
ice to be given by the city healtih district; 

" ( C) State the date on which such service shall begin; 

" (D) State the length of time such contract shall be 111 

effect. 

"No such contract shall be in effect until the department of 
health determines that the health department of the city or 
general health district providing such service is organized and 
equipped to provide adequate health service. After such con­
tract has been approved by the department of health, the board 
of health or health department of the city or general health dis­
trict providing such service shall have, within the city health 
district receiving such service, all the powers and shall perform 
all the duties required of the board of health of a city health 
district." 

Both of the sections last quoted were, prior to the Code revision, a 

part of Section 1261-20 of the General Code. At the time of the revision 

the language of the General Code section was substantially the same as 

that above quoted, excepting bhat by an amendment effective October 2, 

1953, the provision of Section 3709.08, which then authorized a contract 

only by a city with another city health district, was enlarged to include 

authority to make such contract with a general health district. 

It will be observed that if the procedure is taken under Section 

3709.07 supra, the contracting districts would become one district, which 

would be administered either by the ,board of health of the city district or 

of the general health district, as may be agreed in the contract. On the 

contrary, if the procedure is taken under Section 3907.08, Revised Code, 
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there is not thereby formed a united health district, but the city applying 

for such service merely obtains health service by virtue of the contract, 

and the lboard of health of the other city or of the general health district 

providing such service is to have within the city health district receiving 

such service, all the powers and perform all the duties which ordinarily 

would be required of the city health district making the application. Of the 

four propositions which your letter suggests it appears that No. 1 would 

contemplate a contract such as is provided by Section 3709.08, Revised 

Code, where the district board of health would take over the functions 

of the city board of health and furnish the service to the city. There being 

no further use for the city board of health, it would go out of business. 

Propositions 3 and 4 are based on the contract authorized by Section 

3709.07 where the districts are united as a general health district, and the 

administration of the combined district is taken over either by the general 

or city board of health, as may be determined by the agreement, in which 

case the board of the other district would become functus officio. 

As to the arrangement embodied in your second proposition, whereby 

the city would take over the functions of the board of health of the 

general district, I do not find any statute contemplating or a:uthorizing 

such an arrangement. 

The purpose of your letter appears to be to find some authority 

under one or the other of the above plans, whereby the provisions of the 

city ordinance imposing an inspection fee for meat, milk and plumbing 

may be continued in operation, the work of inspection performed by the 

board charged with administration and the fees for such inspection paid 

into the city treasury, for the maintenance of the city board of health. 

We may not deny the right of the city council by ordinance, to provide 

for such inspection and impose these inspection fees, but I note from your 

statement that this inspection is carried out at the present time by the 

city board of health. I do not find in the laiw any authority wihereby a 

city council may impose any duties on the city board of health although, 

so long as the city remains as an independent health district, there prob­

ably could be no legal objection to such a degree of cooperation !between 

the two •bodies as would be conducive to the general purpose of preserving 

the health of the people of the city. 

The city council is undoubtedly endowed both by the statutory law 

and by the provisions of the Constitution with authority to pass ordinances 
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designed to protect the health of its citizens. Among the general powers 

of the municipality set forth in Cha,pter 715 of the Revised Code, we find 

m Section 715.37, the following provision: 

"Any municipal corporation may: 

" (A) Provide for the public health; 

"(B) Secure the inhabitants of the municipal corporation 
from the evils of contagious, malignant, and infectious diseases; 

" (C) Purchase or lease property or buildings for pest­
houses; 

" ( D) Erect, maintain, and regulate pesthouses, hospitals, 
and infirmaries." 

Other provisions authorizing a municipal corporation to protect the 

public health are found in Section 715.41, Revised Code, relative to the 

a:batement of accumulations of stagnant water menacing the public health; 

also in Section 715.43, Revised Code, provisions relative to collection of 

sewage, garbage and refose matter, and in Section 715.44, Revised Code, 

general power to abate nuisances. vVe may recognize the fact that prac­

tically all of these legislative provisions were enacted long before the 

enactment of the Hughes and Griswold Acts in 1919 and 1920, whereJby 

the state took over the control of all health matters. However, we also 

find in Section 3 of Article XVIII of the Constitution explicit authority 

given to municipalities "to adopt and enforce within their limits such 

police, sanitary and other similar regulations as are not in conflict with 

general laws." 

In the case of Bucyrus v. Department of Health, 120 Ohio St., 426, 

it was held as shown by the syllaibus: 

"The provisions of Article XVIII of the Constitution of 
Ohio do not deprive the state of any sovereignty over munici­
palities in respect to sanitation for the promotion or preservation 
of the public health which it elects to exercise by general laws." 

In Opinion No. 4292, Opinions of the Attorney General for 1935, 

page 624, a problem quite similar to yours was presented. It appears that 

the city of Sidney had contracted pursuant to Section 1261-20, General 

Code, with the board of health of the general health district for furnishing 

health service to the city. It was held as disclosed by the syllalbus: 

"1. \,Vhen a city health district unites with a general health 
district under the provisions of section 1261-20, General Code, 
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the council of the city embraced within such city health district 
has the power to enact an ordinance regulating the pasteurization 
of milk, unless such ordinance is in conflict with regulations of 
the board of health of the combined health district in which said 
city is located. 

"2. If suoh ordinance is enacted, the city is without author­
ity to require the combined board of health to enforce it. 

"3. Under such a combination, the board of health of the 
comibined health district may pass a health regulation requiring 
the pasteurization of milk to be sold in a city which is located 
within said combined health district. 

"4. vVhen a city health district unites with a general health 
district under the provisions of section 1261-20, General Code, 
the regulations of the board of health of the city health district 
made prior to uniting with the general health district, may be 
adopted by the board of health o,f the combined health district 
for, and be enforced in the territory comprising the former city 
health district. However, only regulations made pursuant to the 
provisions o,£ section 1261-42 of the General Code (3709.21 
R.C.) would be valid, in so far as the entire district is concerned." 

In the case of State ex rel. Hanna v. Spitler, 47 Ohio App., 114, a 

resident of the city sought by mandamus to compel the city board of 

health to enforce an ordinance of the city relative to inspection of milk. 

I,t was held: 

"2. Board of health of city health district is governmental 
agency separate and distinct from municipality and not subject 
to its jurisdiction (Sections 1261-16, 1261-30 and 4413, General 
Code)." 

In the course of the opinion the court said : 

"\Ve find no provision of law making a board o,f health of a 
6ty health district subject or amenable in any way to the govern­
ment of the municipality with which the district is coextensive, 
except that appointments of members of tihe board are made by 
the mayor of such municipality, and such board, under the law, 
constitutes a governmental agency separate and distinct from such 
municipality and not in any way subject to the jurisdiction of the 
municipality. It is said in 20 Ohio Jurisprudence, 572, that : 
'Local health officers in the exercise of the power delegated to 
them are plainly engaged in a purely public service in the per­
formance of strictly governmental duties. They e,1.nnot in any 
sense be considered as the agents of the corporation, which is, 
accordingly, not liable for their negligence or misdoings.' " 
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Since a board of health is strictly an agency of the state, created by 

statute, it would have only those powers committed to it by the law, and 

no authority having been given it to act as the agent for the municipa'1ity, 

it would seem to follow that it could not lawfully undertake to act for the 

city in the case you present, in making inspections provided for by city 

ordinance, and collecting and remitting to the city the fees provided <by 

such ordinance for such inspections. Furthem1ore, the fact that a city in 

contracting with a county health district for a union of health functions, 

pursuant to Section 309.07, Revised Code, has agreed that the city board 

of health shall ,become the administrator of the resulting general district, 

and would give the city no right to impose upon the district special duties 

for the benefit of the city. Its board of health becomes in effect the board 

of the entire com·bined district. 

In the light of the foregoing, it seems clear that the statutes of Ohio 

have made a complete separation of the functions o,f a municipality, on 

the one hand, and the powers of a board of health of which is may be a 

part, on the other. It follows that the ·legislative authority of a city which 

constitutes either a health district of its own, or becomes merged in a 

general health district, cannot impose any duties on the health district 

in either case. Nor does it appear that the health district may undertake 

the enforcement of city ordinances relating to sanitation or the collection 

of fees arising therefrom. If in the enforcement of a rule of the board of 

a general health district license or inspection fees are imposed or collected 

iby the general health district, such fees would belong to the district and 

not to the city which may be a part of such district, and this would be 

true even though the rule established regulations relating to the city alone. 

Accordingly, in specific ans,wer to your inquiry it is my opinion: 

1. The council of a city is without power to impose any duties on the 

•board of health of a health district of which such city is a part. 

2. The 1boarcl of health of any district which is responsible for the 

administration of health service in a city, is without authority to act as the 

agent of the city in enforcing sanitary regulations estaiblished by ordinance 

of such city, or in collecting for the city license or inspection fees arising 

pursuant to the provisions of such ordinance. 

Respectful! y, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




