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OPINION NO. 76-027 

Syllabus: 
1. There is no inherent incompatibility between the 

offices of chief of police of a township police district 
and chief of police of a village; 

2. A township police dist£icl may D0L u~t~ia ctll pollce 

protection by contract with municipalities, other townships 

or county sheriffs, but may, pursuant to R.C. 505.50, obtain 

additional police protection under such a contract, after 

providing directly for basic police protection through the· 

employment of a chief of police, necessary patrolmen and the 

acquisition of police equipment. 


3. On the effective date of dissolution of a township 

police district pursuant to R.C. 505.55, the police district, 

its board of trustees and the authority to levy and collect 

taxes all cease to exist. 


4. R.C. 505.441 authorizes a towr.ship, where a police 
district has not been formed or has been dissolved, to enter 
into contracts for police protection. The expenses of such 
protection are properly met from township general funds. R.C. 
5705.19(J) does not authorize submission of a proposed tax 
levy where a police department is not in operation or in exis­
tence and a township - where a police aistrict is not in 
existence and operation - may not proµerly submit a levy under 
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R.C. 5705.19(J) to meet the permanent expenses of providing 
police protection. 

To: James R. Unger, Stark County Pros. Atty., Canton, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney Gtmeral,"April 28, 1976 

I have before me your recent request for my opinion 
on the following four ques~ions concerning the coordina­
tion of police services of a township and a village lo­
cated within that township: 

(1) 	 May the Chief of Police of the township 
police district serve as the ~aid Chief 
of Police of the village, assuming that 
he is physically capable of serving in 
both capacities at the same time? 

(2) 	 If the township police district Chief of 
Police and other police officers bec.ome 
the employees of the village Police Depart­
ment only, may the Board of Trustees con­
tract with the village for police protection 
for the township police district with the 
funds derived from the police levy authorized 
by R.C. 505.51 and approved by the voters of 
the township under R.C. 5705.19(J)? 

(3) 	 Should the township Board of Trustees dis­
solve the township police district to enter 
into the contract for police protection with 
the village as authorized by R.C. 505.441, 
would the collection of the tax far the dis­
trict cease as of that date, or could the 
tax continue to be collected for the balance 
of the tax year? 

(4) 	 Should the township Board of Trustees dis­
solve the township police district to enter 
into the contract for police protection 
with the village as authorized by R.C. 
505.441, may the township levy a tax for 
police protection under R.C. 5705.19(J) 
and 5705.25 when approved by the voters 
upon all the property located within the 
township and, if so, may the property 
located within the incorporated limits of 
the village be excluded from such a levy?" 

Before addressing your specific questions, an analysis 
of the methods available for providing township police pro­
tection is necessary. I had reason to consider several ques­
tions concerning township police protection in 1971 Op. Att'y. 
Gen. No. 71-045. As I noted in that opinion, Chapter 505, 
R.C., authorizes two alternative methods for the provision of 
township police protection. 

As discussed in Opinion No. 71-045, R.C. 505.441 provides 
the first alternative for providing township police protection. 
In order to secure township police protection or to obtain 
additional police protection in times of emergency, any town­
ship may enter into a contract with one or more townships, 
municipal corporations,· or county sheriffs. Such a contract 
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contemplates protection for the entire township and may be 
for services of police departments, use of police equipment 
or the interchange of the service of police departments or the 
use of police equipment. As discus~ed in Opinion No, 71-045, 
the expense of providing primary or additional police pro­
tection under R.C. 505.441 is appropriately covered by monies 
taken from the township general funds. 

As an alternative, however, a township board of trus­
tees may choose to create a police district pursuant to 
R,C, 505.48 to 505,55. Under R.C. 505.48, a township 
police district may include all or part of the territory 
of a township. As developed in Opinion No. 71-045, the 
expenses of a police district which includes all of the 
township territory may be met from the township general 
funds and/or by the levy authorized by R.C. 505.51. The 
expenses of a police district which does not include all 
township territory, however, must be met solely by the 
levy authorized by R.C. 505.51. 1964 Op. Att'y Gen. No. 
1255. As discussed in Opinion No. 71-045, where a town­
ship police district has been created, the township trus­
tees may, pursuant to R.C. 505.50, provide additional 
police protection through contracts with one or more town­
ships, municipal corporations or county sheriffs. A town­
ship police district may not, however, obtain all police 
protection by contract, as R.C. 505.50 authorizes contracts 
for additional protection where, pursuant to R.C •. 505. 49, 
basic protection has bee11 provided through the employment 
of a chief of police, necessary patrolmen and the acquisi ­
tion of equipment. 

With these general considerations and statutory pro­
visions in mind, I turn to your specific questions. 

You have first asked whether the chief of police of a 
township police district may concurrently serve as the 
chief of police of a village. I note that there are no 
specific statutory provisions which prevent a township 
police district chief of police from holding other public 
office. Indeed, R.C. 505.49, specifies that the township 
trustees shall determine the qualifications of the chief 
of police and shall adopt rules and regulations regarding 
salary and the operation of the district police force. The 
chief of police is to serve at the pleasure of the township 
trustees. The trustees, of course, as the result of their 
power to determine the qualifications of the chief of police, 
have the authority to specify that the chief hold no other of­
fice or employment. Similarly, while there are no statutory 
requirements that a village chief of police hold no other 
public office, the village charter or legislative authority 
in confirming a village chief of police, may so require. 

I understand from your request, that your questions 

arise in the situation where neither the township nor 

the village involved is operating under such prohibitions. 

The question which must be addressed is whether either 

of the two offices is subordinate to or ii1 any way a 

check upon the other. State, ex rel. Attorney General 

v. Gebert, 12 CCR (n.s.) 274, 275 (1909). \ 

Under the provisions of R.C. 505.49 and 737.15, there 

does not appear to be any re.l.ntionship between the office 

of chief of police of a toKPship police di\strict and that 
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of a village chief of police which would lead to the con­
clusion that either office is in any way subordinate to or 
a check upon the other. In the context of your total in­
quiry, however, it is worthy of mention that a contract be­
tween a township and a village for police protection, depend­
ing on its terms, may give rise to a relationship between 
these offices such that one is subordinate to or a check upon 
the other. 

If, for example, a township which has created a township 
police district should decide to contract with a village to 
provide additional police protection to the township pursuant 
to R.C. 505.50, it is conceivable that the terms of the con­
tract could place the chief of police of the township police 
district in a position which would require supervision of 
village police services and personnel. In this context, it 
may be that the village chief of police is subordinate to 
the chief of police of the township police district or that 
of the township district chief of police would be a check 
upon the village chief of police. Thus in a setting where 
one individual would serve in both capacities, the township 
is best advised to make alternate provision for supervision 
of the contract services. Such additional provision would also 
avoid any possibility that one individual holding office both 
as a village chief of police and as chief of police of a town­
ship police district may have an interest in the benefits of 
a public contract, deemed unlawful by R.C. 2921.42(A) 4, which 
that individual might otherwise be considered to have. 

Your second question concerns whether a township police 
district may continue to operate and levy a tax as a district 
when all township police protection is provided through con­
tracts with a municipality. This question was addressed in 
1971 Op. Att'y Gen. No. 71-045. As noted earlier, while 
R.C. 505.441 authorizes provision of primary or additional 
police protection by contract, the township trustees may, 
alt~rnatively, choose to create a township police district 
und~r R.C. 505.48. R.C. 505.48 to 505.55 govern the operation 
of a township police district so created and R.C. 505.51 au­
thorizes a tax levy to meet the expenses of such a district. 
Once such a district is created, however it may not obtain all 
police protection through contract with other political sub--­
divisions, as R.C. 505.50 authorizes contracts only for the 
provision of additional police protection. R.C. 505.49 re­
quires provision-of basic police protection through the em­
ployment of a chief of police, necessary patrolmen and 
acqu{si tion of police equipment. 

Your third question is whether, when a township police 
district is dissolved pursuant to R.C. 505.55, such a dis­
trict's power to collect a tax levied under R.C. 505.51 is 
dissolved at the effective date of dissolution of the dis­
trict or whether it continues throughout the tax year. 

R.C. 505.55 provides for the dissolution of a township 
police district in the following terms: 

"In the event that need for a township 

police district ceases to exist, the township 

trustees by a two-thirds vote of the board shall 

adopt a resolution specifying the date that the 

township police district shall cease to exist and 

provide for the disposal of all property belong­
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ing to the district by public sale. Any 

moneys remaining after the dissolution of the 

district or received from the public sale of 

property shall be paid into the treasury of the 

township and may be expended for any public 

purpose when duly authorized by the township 

board of trustees." 


It is clear from these provisions that at the effective 
date set by resolution of the township trustees, the township 
police district created pursuant to R.C. 505.48 no longer exists. 

One of my predecessors had reason to consider a situation 
where a school district - also a sep~rate taxing entity - ceased 
to exist in 1957 Op. Att'y Gen. No. 1212 (p. 622). His con­
clusion was that where the legal existence of a school district 
is terminated prior to the date of an election on a proposed 
levy for consolidation of such school district with another to 
form a new local school district, the subsequent submission of 
such a proposal either to the electors of the constituent dis­
trict or the consolidated district, is not authorized by law. 
This conclusion was based on the proposition that when a taxing 
author i. .:.y ceases t0 exist, H: no longer has authority by law to 
act. I approve and follow this reasoning and, therefore, conclude 
in this case that the provision under R.C. 505.51 that the board 
of trustees of a township police district may levy a tax is ap­
plicable only where a township police district has been created 
and continues to exist. 

In response to your final question concerning a township 
levy under R.C. 5705.19 after the police district is dissolved, 
it must first be noted that R.C. 505.51 creates a separate tax­
ing authority when a township police district is created. As 
discussed in Opinion No. 71-045, the expense of township police 
protection where a township police district has not been created 
is met through township general funds. See also R.C. 509.01, 
which provides that township trustees shall pay any designated 
police constables from township general funds. 

R.C. 5705.19 specifies the purposes for which a tax in 
excess of the ten-mill limitation may be submitted to the 
voters of a political subdivision for approval. Pursuant to 
R.C. 505.51, the board of trustees of a township police dis­
trict is empowered to submit a tax proposal pursuant to R.C. 
5705.19(J) in accordance with R.C. 5705.25 which specifies 
procedures for submission, notice of election, form of 
ballot and procedures for certification. 

R.C. 5705.19(J) provides that such a proposal may be 
submitted: 

"For the purpose of providing and main­

taining motor vehicles, communication, and 

other equipment, used directly in the opera­

tion of a police department, or the payment 

of salaries of permencnt police personnel." 


This provision, by its terms, contemplates the existence of 
a police department and the operation of a police department 
by the subdivision submitting the proposal. R.C. 5705.19{J) 
docs not include any provision for raising funds for contracts 
for poli_c:.:: ~·'.:'"-2_:::cc,·. n:--,r. r.r-r.~ R.C. 5():,.~,11 - which authorizes 
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provision of township police protection by contract - provide 
any taxing authority to pay for such a contract. 

It is well settled that taxing statutes are to be strictly 
construed. Watson v. Tax Commissioners, 135 Ohio St. 377 (1939); 
NcNally v. Evatt, 146 Ohio St. 443 (1946). R.C. 5705.19(J) does 
not authorize submission of a levy for the purpose of meeting the 
expenses of police protection where no police department exists 
and no such authority may be implied. Further, no other sub­
sections of R.C. 5705.19 or other sections of Chapter 5705 au­
thorize a submission of a levy for such a purpose in specific 
terms. 

R.C. 5705.19(A), however, does authorize the s~bmission of 
a proposed levy in excess of the ten-mill limitation for the 
purpose of meeting the current expenses of a subdivision. To 
the extent that township funds are inadequate to meet the expense 
of providing police protection to a township by contract after 
the dissolution of a township police district, R.C. 5705.19 would 
appear to authorize submission of a levy to the voters for meet­
ing the current expenses involved even though it does not provide 
for long term financing of the contract. 

Based upon the foregoing analysi~ it is, therefore, my 

opinion and you are so advised that: 


1. There is no inherent incompatibility between the 

offices of chief of police of a township police district 

and chief of police of a village; 


2. A township police district may not obtain all police 

protection by contract with municipalities, other townships 

or county sheriffs, but may, pursuant to R.C. 505.50, obtain 

additional police protection under such a contract, after 

providing directly for basic police protection through the 

employment of a chief of police, necessary patrolmen and the 

acquisition of police equipment. 


3. On the effective date of dissolution of a township 

police district pursuant to R.C. 505.55, the police district, 

its board of trustees and the authority to levy and collect 

taxes all cease to exist. 


IJ. }CC. 505.441. anthori:tes o township, wh<'ffe a police 

district has not been formed or has been dissolved, to enter 

into contracts for police protection. The expenses of such 

protection are properly met from township general funds. R.C. 

5705.19(J) does not authorize submission of a proposed tax 

levy where a police department is not in operation or in exis­

tence and a township - where a police district is not in 

existence and operation - may not properly submit a levy under 

R.C. 5705.19(J) to meet the permanent expenses of providing police 
protection. 




