
       

 

 

 

 

   

 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1960 Op. Att’y Gen. No. 60-1663 was overruled in part by  
1978 Op. Att’y Gen. No. 78-022. 
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1663 

ELECTIVE POSITION OF TOWNSHIP CLERK IS INCOMPAT­
IBLE WITH THE POSITION OF STATE DEPARTMENT OF 
HIGHWAY EMPLOYEE BUT IS NOT INCOMPATIBLE IF 
POSITION IS NOT IN THE CLASSIFIED CIVIL SERVICE -
§§143.41, 507.01, R.C. OAG No. 223 for 1959. 

SYLLABUS: 

1. Under the restrictions of Section 143.41, Revised Code, the elective position of 
township clerk is incompatible with the position of state department of highways em­
ployee when the latter position is in the classified civil service. 
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2. The elective position of township clerk is not incompatible with the postion of 
state department of highways employee if the latter position is not in the classified 
civil service and if it is physically possible for one person to perform the duties of 
both positions. 

Columbus, Ohio, August 24, 1960 

Honorable Marlowe \i\Titt, Prosecuting Attorney 

Henry County, Napoleon, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication requesting my opinion and 

reading as follows : 

"Are the positions of Township Clerks and classified or 
unclassified services in the State Highway Department compat­
ible?" 

This question breaks into two major areas of discussion. One is the 

compatibility of the positions of township clerk and classified employee of 

the state department of highways, and the other is the compatibility of 

the positions of township clerk and unclassified employee of the state 

department of highways. 

As to the first question, Section 143.41, Revised Code, prohibits 

political activity on the part of an officer or employee in the classified 

service of the state, the several counties, cities, and city school districts 

thereof, reading: 

"No officer or employee in the classified service of the state, 
the several counties, cities, and city school districts thereof, shall 
directly or indirectly, orally or by letter, solicit or receive, or be in 
any manner concerned in soliciting or receiving any assessment, 
subscription, or contribution for any political party or for any 
candidate for public office ; nor shall any person solicit directly or 
indirectly, orally or by letter, or be in any manner concerned in 
soliciting any such assessment, contribution, or payment from any 
officer or employee in the classified service of the state and the 
several counties, cities, or city school districts thereof; nor shall 
any officer or employee in the classified service of the state, the 
several counties, cities, and city school districts thereof, be an 
officer in any political organization or take part in politics other 
than to vote as he pleases and to express freely his political 
opinions." (Emphasis added) 
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The office of township clerk is an elective office pursuant to Section 

507.01, Revised Code, and there can be no question that such an office 

is obtained by taking part in politics within the meaning of Section 143.41, 

supra. See Opinion No. 1014, Opinions of the Attorney General for 1951, 

page '854, Opinion No. 4058, Opinions of the Attorney General for 1954, 

page 367, and Opinion No. 223, Opinions of the Attorney General for 

1959. 

Therefore it follows that classified employees in the service of the 

state department of highways (or actually in any classified civil service 

position) would hold a position incompatible to that of a township clerk. 

The second half of the question you have submitted is not so simply 

and categorically dealt with as was the first. It will be noted that Section 

143.41, Revised Code, applies only to officers or employees in the classified 

service and not to unclassified officials. There are many and various 

positions in the category of unclassified employees. These positions are 

enumerated in Section 143.08, Revised Code. It would be very difficult and 

certainly quite lengthy to discuss each of these positions and its compati­

bility with the office of township clerk. Therefore, I will deal with the 

problem in a general manner just as the question itself is stated in very 

general terms. 

There does not appear to be any statute which expressly or indirectly 

states that Ohio Department of Highway employees in the unclassified 

service hold positions incompatible to that of a township clerk, nor any 

statute which would preclude such an employee from holding another 

position. 

The office of township clerk is created by Section 507.01, et seq., 

Revised Code, and his duties are further enumerated in Section 501.15, 

Revised Code. There is nothing in these provisions declaring a township 

clerk ineligible for other employment. It is necessary, therefore, to determine 

whether holding a job as a township clerk is incompatible with the un­

classified positions of the state highway department for other than statu­

tory reasons. 

The common-law rule of incompatibility is stated 111 State, ex rel. 

Attorney General v. Gebert, 12 C. C. (N.S.), 274, as: 

"Offices are considered incompatible when one is subordinate 
to, or in any way a check upon the other; or when it is physically 
impossible for one person to discharge the duties of both." 
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The township clerk is clerk of the board of township trustees and his 

powers and duties are generally of a secretarial nature. Any authority 

he might have is checked and reviewed by his superiors. Money paid out 

or contracts entered into are all done through the auspices of the board 

of township trustees, and the clerk's duties are only ministerial and 

pursuant to the instructions of his superiors, the board of township trustees. 

In view of the statutory duties of the township clerk, it does not 

appear that such office would conflict with that of state department of 

highways employee or that either position would be a check upon the 

other. As to the physical ability of one person to perform the duties of 

both employments, this is a question of fact which cannot be answered in 

this opinion. I might note in this regard, however, that the position of 

township clerk is not a full-time employment. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. Under the restrictions of Section 143.41, Revised Code, the elec­

tive position of township clerk is incompatible with the position of state 

department of highways employee when the latter position is in the 

classified civil service. 

2. The elective position of township clerk is not incompatible with 

the position of state department of highways employee if the latter position 

is not in the classified civil service and if it is physically possible for one 

person to perform the duties of both positions. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 
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