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This question was considered by the Attorney General in an opinion reported in 
the Opinions of the Attorney General for 1926, at page 49, wherein it was held: 

"The lunch room fund provided in Section 4762-1, General Code, shall 
be considered as a part of the general school fund, to be deposited in the usual 
depositaries, and paid out on warrant properly signed by the president or 
clerk of the board of education, as provided in Section 4768, General Code." 

I see no reason to disagree with the former Attorney General in his holding in the 
opinion above referred to. 

In view of the foregoing, and answering your question specifically, I am of the 
opinion that moneys in the school lunch room fund established under authority of 
Section 4762-1, General Code, are to be considered as a part of the school funds of the 
district, and deposited in the depositaries provided for such school funds, and paid 
out upon warrants signed by the clerk and president of the board of education. 

2683. 

Respectfully, 
EDWARD c. TURNER, 

Attorney Ueneral. 

VACANCY-JUDGE OF COURT OF CO:\DIO~ l'LEAS-WHEX SUCCES­
SOR IS TO.BE ELECTED-HmY BALLOT IS PREPARED. 

SYLLABUS: 
1. Where a vacancy occurs in the office of Judge of the Court of Common Pleas, a 

successor to fill his unexpired term should be elected at the first gen:eral election occurring 
in an even numbered year mnre than thirty days after such vacancy may have occurred. 

2. Where a Judge of the Court of Common Pleas died subsequent to the AugllSt 
primary and more than thirty ooys prior to the November election, a party controlling 
committee is without authority to nominate· a candidate for such office for the unexpired 
term, nor can such a nomination be made by petition, for the reason that Section 5004, 
General Code, requires a nominating petition for offices to be filled by the eler:tors of a dis­
trict lying within a county to be filed tvith the board of deputy state supen•isors of such 
county "not less than sixty days pre~ious to the date of election." 

3. Where a vacancy in the office of Common Pleas Judge is callSed by death less than 
sixty and more than thirty days previollS to the date of the November election in an even 
numbered year, a successor to such Judge for his unexpired term may be elected by u-riting 
in the name of the person desired by the t'oters, and a blank space for such purpose should 
be provided on the ballot, indicating the dttration of the unexpired term for tchiclt the elec­
tion is to be made. 

CoLUMBUS, 0Hro, October 8, 1928. 

RoN. CLARENCE J. BRowx, Secretary of State, ColumbllS, Ohio. 

DEAR Sm:-This will acknowledge receipt of your recent communication request­
ing my opinion as follows: 

"We desire your opinion as to the method to be followed in electing a 
successor to fill the vacancy of Common Pleas Judge occasioned by the death 
of Ron. C. A. Reid at Washington C. H., Ohio, recently, as provided for in 
Section 10 of the General Code of Ohio. 
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~hall the title of the office be placed upon th£> judieial ballot with a 
blank plaee in which to write the name of those person~ whom the electors desire 
to fill the position, or has the controlling committee of the county the right to 
name a eandidate for the vaeaney in the office, and han• that name plaeed upon 
the judif·ial ballot? 

\\'ill you kindly give us an immediate reply a~ it L-< neees~ary that the 
ballots be taken care of at once." 

Prior to the receipt of your letter, I received the followin11: communication from 
Hon. "·· H. Paxson, Prosecuting Attorney, \Ya-;hington C. H., relative to the same 
vacancy makin~~: a similar inquiry, to-wit: 

"Our Common Pleas Court .Judge, Hon. C. A. Heid, died September 2o, 
1028. He was elected in Xovember, 1926. Our Board of Elections desire~ 
a rulin!! from you on the following points: 

1. How does a candidate for the unexpired term proceed to get hi~ 
name on the ballot? 

2. If by petition, when must the petition be filed'?'' 

Inasmuch as time becomes an important element in the consideration of this 
question, I 'tun proceeding to answer both inquiries in the present opinion. 

The pertinent part of Section 1532, General Code, is as follows: 

"There shall be a court of common pleas in each county of the state, held 
by one or more judges, each of whom shall have been admitted to practice as 
an attorne~· and counsellor-at-law in this state for a period of six years im­
mediately preceding his appointment or elef'tion, residing in said county and 
elected by the electors thereof. Each judge shall hold oiiiee for six years, and 
his suceessor shall be elected at the election in the e\·en numbered year next 
preceding the expiration of his term. Each judge heretofore elected as judge 
of a common pleas district or county shall serve as a judge of the common 
pleas court of the county of 'l'lrhich he was a resident at the time of his election. 
Provided that when a vacancy may have occurred in the office of any judge 
of the court of common pleas, in office or elected thereto prior to .January 1, 
1913, hi~ successor shall be elected for the un'tlxpired term at the first annual 
election that occurs in an even numbered year more than thirty days after 
such vacaney may have occurred, and such election shall be by the qualified 
electors of the county in which the judf.(e, whose office became vacant, re­
sided at the time of his election. The times for the next election of common 
pleas judges in the several counties and for the beginning of their terms, shall 
be as follows: 

* * * 
In Fayette County, in 1920, one judge, term to bef.(in February 9, 1921. 
* * 1)11 

Thi;; department had oceasion heretofore to consider Hcction 1532, General Code, 
as contained in I 0-l Ohio Laws 243. In an opinion reported in Opinions of the Attorney 
General for 1915, Vol. I, page 738, the syllahu~ read" a~ follows: 

".\n appointment to fill a vacancy in the office of judge of the court of 
common pleas of the first subdivision of the ninth judicial district should he 
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made to the office of 'judge of the court of common pleas of the first sub­
division of the ninth judicial district' for the period beginning with the date 
of the appointment and ending with the election and qualification of the 
appointee's successor." 

A case involving a vacancy existing in the office of judge of the Common Pleas 
Court was before the Supreme Court of Ohio in the case of State ex rel. H o.ut vs. ]fetcalje, 
80 0. S. 244. At the cdnt:lusion of a very exhaustive and well considered opinion:, 
Judge Spear used the following language: 

"We desire to emphasize that the crucial question at issue is not whether 
or no, as a general propo!:'ition, by force of our constitution and laws, a judge 
holds over until his successor is elected and qualified. But the question is 
what is the effect of an appointment to fill a vacancy? We think, for the 
reasons heretofore given, the effect distinctly prescribed by Hection 13 of 
Article IV, viz.: to clothe the appointee with the power to hold until a suc­
cessor is elected and qualified, affords the answer." 

In an opinion of this department found in Opinions of the Attorney General for 
1915, Vol. I, page 862, the syllabus reads: 

"The successor of a person appointed in .:\lay, 1915, to fill a vacancy in the 
subdivisional common pleas judgeship, the original term of which would 
expire on December 31, 1916, is to be elected at the regular election for com­
mon pleas judges in the year 1916 by the electors of the county in which the 
judge, whose office became vacant, resided at the time of his election. ::iueh 
election would be for the short term intervening between the date thereof 
and December 31, 1916. At the same election there must be chosen a county 
common pleas judge lor the regular term commencing January I, 1917." 

In the opinion, after quoting the first branch of the syllabus in the .:\Ietcalfe case, 
supra, which reads: 

"Article XVll of the constitution, adopted Xovember 7, 1905, does not 
expressly repeal or abrogate ::iection 13 of Article IV of the constitution, nor is 
it in conflict therewith; and applying to the construction of the former section 
the established rule that repeals by implication are not favored, it follows 
that the clause of Section 13 which provides that where 'the office of any 
judge becomes vacant before the expiration of the regular term for which 
he was elected, the vacancy shall be filled by appointment by the go\·ernor until 
a successor is elected and qualified,' remains in force." 

I said as follows: 

"It is significant that the court did not hold that entire Section 13 of 
Article IV remain in force, but only so much of it as is quoted in the above 
branch of the syllabus. Having regard to all these considerationR, as well as to 
the argument of the opinion as a whole, which is too lengthy to be quoted 
here, it seems clear that the court held that that part of Article IV, Section 13, 
which provides that: 

'* * * Such suecessor shall be elected for the unexpired term, at the 
first annual election that occurs more than thirty days after the vacancy 
shall have happened,' is supplanted by that clause of Article XVII, subse­
quently adopted, "1\•hich provides as to all state officers that: 
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'* * " Every such vacancy shall be filled by election at the finJt gen­
eral election for the office which is vacant, that occurs more than thirty days 
after the vacancy shall have occurred. The person elected shall fill the offirc 
for the unexpired term.' 

Jna.~much as Section 1 of Article XVIII provides that: 

'Election for state and county officers shall be hrld on the first Tuesda~· 
after the first :\1onday in Xovember in the even numbered years,' 
it follow~, of course, that: 'general election for the office of common plea.~ 
judp:e· can only be held in the even numbered years. 

The Legislature acted on this theory when it provided in the act found 
in IO.Jo 0. L. 243 that: 

'* * " When a vacancy may have occurred in the office of any jud!,!;e of 
the court of common pleas, in office or elected thereto prior to .January 1, 
1913, his succe~sor shall be elected for the unexpired term at the first. annual 
elect:on that occurs in an even numbered year more than thirty days after Ruch 
vacancy may have occuiTed, and such election shall be hy the qualified electors 
of the county in which the jur!J!,"e, whose offiPe became vacant, resided at the 
time of hi~ election.' " 

The infonnation contained in the letter of Hon. W. 8. Paxon, Prosecuting Attorney, 
Washington C. H., is to the effect that Hon. C. A. Reid died September 26, 1928. He 
was elected to the office of judge of the Common Pleas Court in November, 1926, for 
a six year term. His term of offic·e would therefore e··~pire a.~ judge of the Common 
Pleas Court of Fayette County, February 8, 1933, according to the provisiom of Section 
1532, General Code, and in harmony with hiR commission heretofore i:;sued. 

You inquire whether or not a controlling committee of the county, by which you 
evidently mean one or both of party controlling committees is authorized to name 
a candidate for the vacancy in the office and have his name placed upon the judicial 
ballot. 

There is no provision for the nomination of a candidate under circumstances of 
this kind by a party controlling committee. 

Obviously Section 5010, Gcneml Code, which reads: 

"lf a person nominated as herein provided die, withdraw, or decline 
the nomination, or if a certificate of nomination is insufficient or imperfect, 
the vac~ncy thus occaSioned, may be filled or the defect coJTected in the manner 
required for original nominations. Such nomination to fill a vacancy, or 
coiTected certificate must be certified to the secretary of state at least thirty 
days or to the board of deputy state supervisors at least twenty-five days 
previous to the day of election. If, when the original nomination was certi­
fied, ther:e was certified a committee authorized to represent the party, as 
herein provided, it may fill such vacancy.'' 

has no application for the reason that no person was nominated for the office in ques­
tion and consequently there is no vacancy in a nomination for the office of common 
pleas judge. There is no other section empowering a party controlling committee 
to make nominations. 

In the letter of the Prosccutin)l; Attorney of Fayette County, it is u;;kcd whether 
or not the nomination may be made by petition, and if so, when such petition must 
be filed. Relative to this inquiry, Section 5004, General Code, providing when and 
where nomination papers shall he filed, among other thin)!s, requires: 



2294 OPINIONS 

"For county offices or officers to be filled by the electors of a district lying 
within a county, with tl_1e board of deputy state supervisors of the county, 
not less than sixty days pret•ious to the date of election." 

It is apparent therefore that it is too late for the filing of petitions. 

In the case of State ex rel. Cox vs. Payne, et al., and three other cases, 117 0. S. 
317, 158 X. E. 546, the second branch of the syllabus reads: 

""'here a nominating petition is filed with the board of deputy state 
supervisors of elections in any county, no amendment can be made thereto 
unless such amendment be filed within the time limited for the filing of the 
original nominating petition." 

If a nominating petition can not be amended after the time limit for filing the same 
has expired, no argument should be necessary to demonstrate that a petition may not 
be filed except within the time prescribed by statute. 

Your attention is directed to Section 5071, General Code, which provides: 

"If there was no nomination for a particular office by a political party, 
or if by inadvertence, or otherwise, the name of a candidate regularly nomi­
nated b:y such party is omitted from the ballot, and the elector desires to 
vote for some one to fill such office, he may do so by writing the name of the 
person for whom he desires to vote in the space underneath the heading or 
designation of such office, and make a cross mark in the circle at the head 
of the ticket, in which case the ballot shall be counted for the entire ticket, 
as though the name substituted had been originally printed thereon." 

Clearly this is a case where the electors of Fayette County may write in the name 
of and vote for a person to serve as judge of the Common Pleas Court Yice Judge 
Ileid, deceased. 

Upon a careful considPration of your inquiries, it is my opinion that a successor 
to Judge Ileid should be elected on Tuesday, November 6, 1928, to sen·e for his un­
expired term ending February 8, 1933; that it is too late for regular nominations to 
be made for the office by petition or otherwise; that a blank space should be provided 
on the non-partisian judicial ballot for the office of Common Pleas Judge, in which 
it should be indicated the duration of the unexpired term for which the person is to 
be elected; that this blank space so provided should be used by the Yoters, writing 
in the name of the person for whom they desire to vote; and that the successor for the 
full term should be elcdPCI at the Xovember election in 1932. 

2684. 

H Pspectfully, 
EDWAHD C. 'fUHXEH, 

Attorney General. 

IXSl:IlAXCE-FOllliiGX CORPOHATIOX-CH.-\IlTERED TO DO BC::ilXE::iS 
FOilBIDDEX IX OHIO-:\IAY BE LICEXSED IX OHIO TO TIUXSACT 
APPilOPRIATE RCHIXE::iS OF IXSL'IUXCE. 

SYLJ,.,ABUS: 
A foreign corporation may be licensed to engage in the business of insurance in the 

State of Ohio, subject to the terms aud conditions imposed by lau·, even though it has been 


