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OPINION NO. 76-068 

Syllabus: 

1) A board of education may not by regulation avoid the 
restriction imposed by R.C. 3307.38l(A) (3) on the salary which 
may be paid to a retired teacher who is re-employed for temporary 
service. 

2) R.C. 3307.38l(A) (3) requires that a retired teacher, 
who is re-employed as a substitute and is assigned to one 
specific position for more than sixty days, may not be paid 
more than the minimum salary, which pursuant to R.C. 3319.10 is 
paid to other substitutes, who have been assigned to one specific 
position for more than sixty days. 

To: Lawrence S. Huffman, Allen County Pros. Atty., Lima, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, September 22, 1976 

I have before me your request for my opinion concerning 
the compensation of retired school teachers, who have been 
re-employed as substitute teachers pursuant to R.C. 3307.381 
and R,C. 3319.10. Pertinent to your re~uest is Section 5.77 
of the adopted regulations of the board of education in 
question. That provision reads: 

Section 5.77 Substitute Teachers. All 
substitute teachers, both day to day and 
long term, shall be hired in accordance 
with provisions of the Ohio Revised Code 
and shall be paid according to the 
following schedule. 

A. 	 For 1-5 days in the same position 
at $23.00 per day. 

B. 	 For 6-15 days in the same position 
at $28.00 per day. 
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C. 	 For 16-25 days in the same position 

at $32.00 per day. 


D. 	 For 26-59 days in the same position 

at $37.00 per day. 


E. 	 For 60 or more days in the same position 
at a per diem salary equivalent to, and 
based upon, the salary of regularly 
salaried employees. 

Given this background you have posed the following 
questions: 

1. 	 Does the existence of policy 5.77 as written 

negate the restrictiorls seemingly imposed by 

[R.C. 3307.38 (A) (3)]? 

2. 	 Is it indeed both l.sgal and proper to pay retired 
teachers at a per diem salary based upon their train­
ing and experience even though that salary, while 
consistent with this policy, does place them at rates 
higher than those of other teachers. 

With respect to your first question R.C. 3307.381 discusses 
the employment of retired teachers for temporary service. It 
reads in pertinent part as follows: 

(A) A former teacher receiving a 

service retirement allowance from the 

state teachers retirement system, and 

referred to in this section as a super­

annuate, may be employed for temporary 

service as a teacher, provided: 


(1) At least sixty calendar days 

have elapsed since the effective date of 

his retirement. 


(2) Such employment does not exceed 

one hundred school days, or the equivalent 

thereof in fractional service, during any 

year beginning the first day of September 

and ending with the thirty-first day of 

August next following. 


(3) The compensation of any super­
annuate so employed shall not exceed that 
for persons employed for substitute service. 

(Emphasis added.) 

While boards of education have broad powP.rs under R.C. 
3313.20 and R.C. 3313.47 to provide for the operation of their 
schools, it is well settled that these powers are to be strictly 
construed and limited to those expressly granted or necessarily 
implied by statute. Dayton Teachers Assn. v. Dayton Bd. of 
Edn., 41 Ohio St. 2d 127 (1975): Schwing v. McClure, 120 Ohio 
St. 335 (1929). In addition, in the case of substitute teachers, 
R.C. 3319.10 implies authority to fix compensation within the 
limits set forth in that section. 
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However, when a general provision, such as those on. which 
a board's regulations are based, conflicts with a specific 
statutory provision, the specific must control. R.C. 1.51. 
R.C. 3307.391(A) (3) imposes a specific limitation on the salary 
which may be paid to a retired teacher who has been re-employed 
for temporary service. Therefore, in answer to your first ques­
tion, a board of education may not by adopted policy or regu­
lation negate the specific limitations imposed by the General 
Assembly in R.C. 3307.381. 

However, while school board policy itself cannot negate 
the restriction in R.C. 3307.38l(A) (3), your second question 
also requires a consideration of R.C. 3319.10 in determining 
the effect of R.C. 3307.38l(A) (3). That section provides for 
the employment of teachers as substitutes and establishes a 
minimum salary requirement in the case of substitute teachers 
who are assigned to one position for more than sixty days. It 
reads in pertinent part: 

"Teachers may be employed as substitute teachers 
for terms not to exceed one year for assignment as ser­
vices are needed to take the place of regular teachers 
absent on account of illness or on leaves of absences 
or to fill temporary positions created by emergencies; 
such assignment to be subject to termination when such 
services no longer are needed. 

"A teacher employed as a substitute with an assign­
ment to one specific teaching position shall after sixty 
days of service be granted sick leave, visiting days, and 
other local privileges granted to regular teachers in­
cludin a salar not less than the minimum salar on the 
current adopted salary schedule •••• ' Emphasis added.) 

It is significant that the General Assembly did not require 
that such substitute be paid at a rate equal to that for regular 
teachers with comparable experience, but only that they be paid 
no less than the minimum salary on the current adopted salary
schedule for regular teachers. 

You have indicated that aside from the retired teachers, 
who are employed as substitute teachers, most substitutes are 
teachers with five or fewer years of teaching experience. In 
practice then any rate of compensation based on training and 
experience would necessarily result in compensation being paid 
to the retired teacher which is in excess of that paid to 
other substitute teachers. Consequently, such a policy of 
compensation for retired teachers, who are employed as substitute 
teachers, is contrary to and prohibited by R.C. 3307.38l(A) (3). 

In specific answer to your questions, it is my opinion and 

you are so advised that: 


1) A board of education may not by regulation avoid the 
restriction imposed by R.C. 3307.38l(A) (3) on the salary which 
may be paid to a retired teacher who is re-employed for temporary 
service. 

2) R.C. 3307.381(A) (3) requires that a retired teacher, 
who is re-employed as a substitute and is assigned to one 
specific position for more than sixty days, may not be paid 
more than the minimum salary which pursuant to R.C. 3319.10 
is paid to other substitutes who have been assigned to one 
specific position for more than sixty days. 




