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TRANSPORTATION OF PUPILS-COST PAID FROM FUNDS OF JOINT 
HIGH SCHOOL NOT DISTRICTS WHEREIN PUPILS RESIDE­
PROCEEDS 2.65 MILLS TAX LEVY MAY NOT BE USED FOR SUCH 
PURPOSE. 

SYLLABUS: 
1. The cost of transporting pupils to a joint high school organized and main­

tained under and by authority of Sections 7669, General Code, et seq., should be 
paid from the funds of the joint high school and not from the funds of the dis­
tricts in which the pupils reside. 

2. There is 110 provision of law whereby any portion of the proceeds of the 
2 65 mills tax levy may be distributed to any school district or to a joint high 
school committee 011 account of the transportation of pupils to a joint high school. 

CoLUMBus, OHIO, May 11, 1934. 

HoN. B. 0. SKINNER, Director of Education, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows: 

"A county superintendent of schools has asked me regarding the 
following situation, and [ am referring it to you for op:nion: 

The West Jefferson Joint High School, composed of Jefferson Town­
ship and Jefferson Village District, not exempted, is faced with a trans­
portation problem. The township in question has three consolidated 
schools-Building A, Building B, and Gillivan, and furnishes trans­
portation to the elementary students in the same buses in which the 
high school students are transported. 

The Village School District has no transportation of its own. 
Also, thf> Village School District has never participated in the dis­
tribution of the 2.65 mills levy. 

There appear to be two questions involved: (1) Is the said Jeffer­
son Village Board of Education responsible for any part of the trans­
portation of those pupils living in Jefferson Township? 

(2) Does transpo:-tation cost figure 111 the per-pupil cost?" 

I find that a former Attorney General, in an opmwn which is reported 111 

the Opinions of the Attorney General for 1922, page 399, held: 

"Where a pupil attending a .ioint high school resi·des more than 
four miles from such joint high school, the transportation of the pupil 
to the joint high school should be provided by the board of education 
of the district in which the child lives. 

* * * 
Under existing law there is no authority for boards of education 

in charge of districts constituting a joint high school district to pro­
vide for the joint expense of transportation costs to such high school, 
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r~or ts there authority for the high school committee in charge of 
the management of such high school to provide transportation of high 
school pupils to such high school." 

So far as the statutes are concerned, the law has not been materially 
changed since the rendition of the opinion above referred to. 

In 1925, the Common Pleas Court of \Villiams County, in the case of 
Board of Education vs. Board of Educatio11, 26 0. N. P., (N. S.) :33, held: 

"The cost of transporting pupils to a union high school organized 
under Sections 7669, G.C., et seq., from one of the township rural 
school districts making up the joint high school district should be paid 
out of the funds raised in the union high school district to maintain 
the high school, and should not be paid out of the funds raised for the 
rural schools in the township rural school district." 

\Vhile the court decision above referred to, is that of a common pleas 
court and is not stare decisis outside the jurisdiction of that court, it is the 
only decision of a court on this question and should be given greater weight 
tl:an an opinion of the Attorney General. 

The case was not carried higher and seems to have been accepted by the 
;:ttomeys in the case, and I am informed it has been followed since its rcncli­
tion by the administrative authorities in charge of joint high schools. I am 
therefore constrained to hold that this decision should prevail over the previous 
holding of the Attorney General. 

This cost of transportation would, of course, be considered in computing 
the per-pupil cost in the joint high school. 

Neither one of the districts comprising the joint high school district 
would receive credit for the transportation of the high school pupils to a joint 
high school, in the distribution of the proceeds of the 2.65 mills levy as 
provided by Section 7600, General Code. As there is no provision for the dis­
tribution of any part of the proceeds of the 2 65 mills levy to joint high 
schools or to joint high school committees, incident to the transportation of 
pupils, no part of the proceeds of this levy can be distributed to any district 
or any agency on account of the transportation of such pupils. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your questions: 
(!) The Jefferson Village Board of Education is responsible for the 

transportation of high school pupils living in Jefferson Township who arc 
transported to the joint high school in question, to the extent that the J effer­
son Village Board of Education contributes its share of the cost of maintain­
ing the joint high school. 

(2) The cost of transportation of pupils to a joint high school established 
and maintained in pursuance of Sections 7669, General Code, et seq., is a part 
of the cost of maintaining such joint high school and should therefore be 
considered in computing the per-pupil cost in said joint high school. 

Respectfully, 
]OHN VI/. BRICKER, 

Attorney General 


