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OPINIONS 

507.07 RC-IN RE ANNUAL STATEMENTS OF RECEIPTS AND 
EXPENDITURES; RENDERED OBSOLETE AND WITHOUT 
OPERATIVE EFFECT BY REASON OF CHANGES IN TOWN­
SHIP AND SCHOOL LAWS-REPEALED BY IMPLICATION-
117.06 RC-3319.29 RC-3313.31 RC. 

SYLLABUS: 

Section 507.07, Revised Code, whioh requires a township clerk to prepare an 
annual statement of the receipts and expenditures of the township and of the board of 
education of a local school district, has been rendered obsolete and without operative 
effect by reason of changes made in the township laws and school laws·, and may 
therefore ,be regarded as repealed by implication. 

https://RC-3313.31
https://RC-3319.29
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Columbus, Ohio, February 14, 1957 

Hon. Samuel L. Devine, Prosecuting Attorney 

Franklin County, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"I have been requested by one of the township clerks for an 
opinion as to the interpretation of Section 507.07 of the Revised 
Code of Ohio, which reads as .follows: 

" 'Immediately after the townshi,p officers have made their 
annual settlement of accounts, the township clerk shall make and 
enter in the record of the proceedings of the ,board of ,township 
trustees, a detailed statement of the receipts and expenditures of 
the township for the preceding year, the amount of money re­
ceived and expended for such purposes in each such distriot in 
the township, and the receipts and expenditures of the ,board of 
education of the local school district. Such clerk shall state from 
what source the moneys were received, to whom paid, for what 
expended, and, in detail, all liwbilities. On the morning of the 
first Tuesday after the first Monday in November, each year, the 
clerk sha:11 post a copy of such statement at each place of holding 
township elections. 

'No township clerk shall refuse or neglect to make, enter, 
and publish such detailed statement.' " 

"This section, in almost identical language, has been a part 
of the township laws of this state since mid 1800. 

"I have been advised that the various townships throughout 
Ohio no longer comply with the provisions of this section and 
further, that the Bureau of Inspection and Supervision of Public 
Offices has not, for many years, sought to enforce the provisions 
of this section. It is my understanding the Bureau of Inspection 
considers that Section 117.06, Revised Code, which in essence 
requires a similar report to be filed with the Bureau of Inspection 
would, by implication, repeal Section 507.07, Revised Code. 

"There is little doubt that the provisions of Section 507.07, 
Revised Code, impose a mandatory duty upon the clerk of a town­
ship, under penalty of law, to carry out the duties set forth in 
such section. It is also apparent that the contents of the report 
required by the above quoted section are almost identical to those 
required by Section 117.06, Revised Code, which read as follows: 

"'A financial report of each public institution or taxing dis-
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trict for each fiscal year shall be made in accordance with forms 
prescribed by the chief inspector and supervisor of public offices. 

'The report shall be certified by the proper officer or ,board, 
filed wi,th the bureau of inspection and supervision of public 
offices within thir.ty days after the close of the fiscal year, and 
contain the following: 

' (A) Amount of collections and receipts, and accounts due 
from each source; 

' ( B) Amount of expenditures for each pu1'l)ose; 

' (C) Income of each public service industry owned or 
operated by a municipal corporation, and the cost of such owner­
ship or operation; 

'(D) Amount of public debt of each taxing district; the 
purpose for which each item of such debt was created, and the 
provision made for the payment thereof. Each county auditor 
shall receive fifty dollars for his services in making such report, 
to be paid out of ,the county treasury upon the allowance of the 
,board of county commissioners and to be credited to said auditor's 
fee fund.' 

"I should like also to point out that it has been many years 
since the township clerk was also the school clerk. This dual role 
of the clerk was the law when the predecessor to Section 117.06, 
Revised Code, was first adopted. 

"Since this section has remained on the statute books of 
Ohio for these many years, though apparently not enforced, I 
feel that its interpretation involves all the townships in Ohio, 
and is a matter of statewide concern. Therefore, I respectfully 
request your opinion on the following question: 

"Must a township clerk comply with the provisions of 
Section 507.07, Revised Code, or has such section been repealed 
by implication of the enactment of Section 117.06, Revised 
Code?" 

Whether or not Section 507.07, Revised Code, was repealed by impli­

cation by the enactment of Section 117.06, Revised Code, it is clear from 

an examination of the history of the former, and .from the amendment or 

repeal of related statutes upon which its effectiveness originally depended, 

that that section is now obsolete and incapable of being given any opera­

tive effect. 

On this point we may note initially that the phrase "annual settlement 

of accounts" in Section 507.07, Revised Code, apparently stems from the 

provisions of Section 15, of the Township Act of 1853, 51 Ohio Laws, 
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492, which required the township trustees to settle the accounts of the 

supervisor of highways and the township treasurer, and examine and 

settle all demands and accounts against the township for which purpose 
the trustees, supervisors, treasurer, and township clerk were required to 

meet on the first Monday of March, annually, and the township clerk was 

required to make an entry and true statement of all accounts allowed and 

adjusted by the trustees in a book to be provided for such purpose. 

This statute was not carried into the later revisions of the code and 
the duty of township trustees to prepare the annual financial statement 

of the township trustees on the first Monday of March has therefore 

ceased to be operative and may now be regarded as obsolete. It logically 
follows that where no action is taken by the trustees with respect to such 
matter the duty of the township clerk with respect to the posting of the 

statement as required by Seeton 507.07, supra, becomes impossible of per­
formance, since the statute requires him to do so only "immediately after 
the township officers have made their annual settlement of accounts." 

The situation is equally true with respect to the duty of the township 
clerk to prepare a statement of the receipts and disbursements of the 

board of education of the local school district. Due to the amendments of 

the school code whereby the one-room school district has been replaced 
by the centralization and consolidation of school districts, any number of 
townships may now be encompassed within one school district. Under 

this reorganization the township clerk no longer has access to the records 
of school affaiTs and would thus find it impossible ,to compile such report. 
That duty, under the school code, now devolves upon the clerk of the 
board of education. On this point we may note that Section 3319.29, 
Revised Code, reads in part : 

"The clerk of each ·board of education shall keep an account 
of all school funds of the district upon such forms as are pre­
scribed and approved by the bureau of inspection and supervision 
of public offices * * * Shall render a statement to the board, 
monthly or more often if required, showing the revenues and re­
ceipts from whatever sources derived, the various appropriations 
made by the board, the expenditures and disbursements there­
from, the purposes thereof, the balance remaining in each appro­
priation, and the assets and liabilities of the school district." 

Section 3313.31, Revised Code, similarly provides: 

"All the duties and obligations of the county auditor, county 
treasurer, or other officer or person relating to the moneys of a 
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school district shall be complied with by dealing with the clerk 
of the board of education." 

Manifestly, under these provisions the duty of preparing a financial 

statement in behalf of the school district rests with the clerk of the board 

of education and -not with the township clerk; and this leads surely to the 

conclusion that in this respect also, Section 507.07, Revised Code, is so 

far obsolete that it may be regarded as repealed by implication. 

Accordingly, it is my opinion that Section 507.07, Revised Code, 

which requires a township clerk to prepare an annual statement of the 

receipts and expenditures of the township and of the board of education 

of a local school district, has been rendered obsolete and without operative 

effect by reason of changes made in the township laws and school laws, 

and may therefore be regarded as repealed by implication. 

Respectfully, 

wILLIAM SAXBE 

Attorney General 




