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I direct your attention to an Opinion X o. 1168, rendered under elate of October 19, 
1927, wherein a question very similar to this was considered. In this opinion the 
question considered had reference to the payment of the salary of a chief probation 
officer whose salary is fixed by the judge of a juvenile court under authority of 
Section 1662, General Code. A number of previous opinions relevant to the question 
were reviewed, and it was held: 

"A chief probation officer can not receive a salary in excess of the amount 
appropriated as provided in Sections 5625-29 and 5625-32 of the General Code 
by the county commissioners." 

I am therefore of the opinion that a court constable appointed under authority 
of Section 1692, General Code, or a criminal bailiff appointed under the authority 
o~ Section 1541, General Code, can not be paid a salary in excess of the amount ap­
propriated .thcref or; nor may the discretion of the board of county commissioners in 
fixing the amount of the appropriation for the payment of the salaries of such em­
ployes be controlled so long as its discretion be exercised in such a manner as not 
to amount to an abuse thereof. 

1914. 

Respectfully, 
Enw ARD C. TuRNER, 

Attorney General. 

AXXEXATION OF TERITORY TO CITY OR VlLLAGE-DISPOSITIOX AS 
TO SCHOOL DISTRICTS DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
When territory is an11exed to a city or village it thereby becomes a part of the 

city or village school district; and the territory 1·enwining in tlze school district, of 
which such annexed territor:;• v.:as f ormcrly a part, remains and co11stitutes the same 
school district w!zich had existed before the amzexati01z, regardless of the area of the 
territory remai11i11g. 

CoLu:.rnus, Omo, :.farch 30, 1928. 

HoN. ]. L. CLIFTON, Director of Educatio11, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR :-I am in receipt of your recent request for my opinion as follows: 

"Under Section 4687, when a village school district is created within the 
territory of a former rural school district and less than 16 square miles would 
thereby be left of the rural school district, that territory is attached also to 
the village school district which is being formed. 

'vVe now have the question whether in any way the principle of this 
statute applies when part of the territory of a rural school district is annexed 
to a city school district, thereby leaving less than 16 square miles in the 
rural school district. ln. such a case, does the rural school district of that 
diminished size continue to exist, or does it, with the rest of the rural district 
as it did exist, join the city school district?" 



ATTORNEY GENERAL. 791 

Section 4687, General Code, referred to in your letter, has reference only to 
situations arising upon the creation of a village or, in other words, upon the incor­
poration of territory to function under a village government. Its principles cannot 
be extended by analogy to situations other than those set out in the statute. It pro­
vides as follows : 

"Upon the creation of a viiiage, it shall thereby become a village school 
district, as herein provided, and, if the territory of such village previous to its 
creation was included within the boundaries of a rural school district and 
such rural school district included more territory than is included within the 
village, such territory shall thereby be attached to such viJlage school district 
for school purposes, provided such territory has an area of less than 16 square 
miles. The legal title to school property for school purposes in such newly 
created village school district shall be vested in the board of education of the 
newly created village school district. Provided, however, if there be any 
indebtedness on the school property located within the newly created village 
school district, the board of education of the newly created village school 
district shall assume such indebtedness and shall levy a tax annually suffi­
cient to pay such indebtedness and shall pay to the board of education of 
the district or districts from which it acquired the school property, the 
amount of money collected from such levy as it becomes due." 

When territory is annexed to a city or village, the status of school territory, in 
its relation to a particular school district, before and after annexation, is governed 
by Section 4690, General Code, which provides as follows: 

"\<Vhen territory is annexed to a city or village, such territory thereby be­
comes a part of the city or village school district, and the legal title to school 
property in such territory for school purposes shall be vested in the board 
of education of the city or village school district. Provided, however, if there 
be any indebtedness on the school property in the territory annexed, the board 
of education of the city or viilage school district, shall assume such indebt­
edness and shall levy a tax annually sufficient to pay such indebtedness and 
shall pay to the board of education of the school district or districts from 
which such territory was detached, the amount of money collected from such 
levy as it becomes due." 

It will be observed that no provision is made in Section 4690, supra, for any change 
in the status of the school territory, which remains in a school district after a part of 
the district has become detached by reason of its being annexed to a city or village 
no matter how small or how large such remaining territory may be. It continues to 
exist as the same district it was before any territory had been detached therefrom. 

Situations may .arise, where considerable inconvenience will be suffered by the 
remaining portion of a school district after a part of it has been automatically taken 
away, by annexation to a city or village, unless relief is in some way given by the 
county board of education, or by the contiguous city or village authorities acting in 
conjunction with the inhabitants of the district. Especially will this be so if only a 
small part of the district remains after annexation and the portion annexed to the 
city or village contains the school buildings belonging to the district. 

Sufficiently broad powers, I believe, are given to county boards of education, by 
Sections 4692, 4696 and 4736, General Code, to transfer school territory, or to create 
new districts, to take care of almost any kind of situation that might arise wherein 
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relief is required by isolated school territory broughf about on account of the annex­
ation of certain territory to cities and villages. 

There is not at the present time any limitation on the size of school districts. 
No mention is made in any of the statutes relating to school districts, or the formation 
of school districts, of the number of square miles in a district except in the provisions 
of Section 4687, supra, which have reference only to school districts within which 
a village has been created. 

Upon the adoption of the School Code in 1914 (104 v. 133), Section 4736, General 
Code, which authorized county boards of education to arrange school districts accord­
ing to topography and population without regard to township lines, provided that 
no rural school district should be created containing less than fifteen square miles. 
However, upon the first amendment of Section 4736, General Code, in 1915 ( 106 v. 
397), the provision with reference to the size of rural school districts was taken 
out and it has not been inserted in any subsequent amendment of the statute; nor does 
it appear in any other statute relating to school districts. 

It is therefore my opinion that when territory is annexed to a city or \'illage, it 
thereby becomes a part of the city or village school district; and the territory re­
maining in the school district, of which such annexed territory was formerly a part, 
remains and constitutes the same school district which had existed before the annexa­
tion, regardless of the area of such remaining territory. · 

1915. 

Respectfully, 
Eow ARD C. TuRNER, 

Attorney General. 

RESOLUTION OF COUXTY CQ:IDIISSIOXERS APPLYL\'G FOR STATE 
AID--FOlUlS OF SAME SUB:\HTTED. 

Cou::MBL'S, Omo, :.\larch 30, 1928. 

HoN. GEORGE F. SCHLESINGER, Director of Highways, Columbus, Ohio. 

DEAR Sm :-In accordance with your request of recent date, I have prepared a 
form of resolution to be adopted by a board of county commissioners proposing to 
co-operate with the Department of Highways "in widening the paved portion of any 
state road where the paved portion of any such road is constructed ot reconstructed 
to a width greater than eighteen feet." I am also submitting a form of resolution to 
be adopted by a board of county commissioners "of any county having a tax duplicate 
of real and personal property in excess of three hundred million dollars" proposing 
to co-operate with your department in the reconstruction of a state road. I have al­
ready submitted a form of resolution proposing to co-operate with the Director of 
Highways in the abolishment of railway grade crossings on the state highway system. 

All of these resolutions are to be used by county commissioners when acting 
under the provisions of Section 1191, General Code, which as amended in House Bill 
No. 67 (112 v. 469), reads in part as follows: 

"The commissioners of any county may co-operate with the Department 
of Highways in the abolishment of railway grade crossings on the state 
highway system or any extension thereof, and in the construction or recon-


