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optmon that it is empowered to employ an assistant county superintendent for one, 
two or as many days per week or month as in its judgment is proper. 

vVhether an assistant county superintendent is employed for part time or full 
time, one-half his sal.:try not to exct>ed $750.00 per year should be paid by the state. 

1506. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attomey Generai. 

ELECTION LAW-MEMBERS OF BOARDS OF ELECTIONS-COMPEN­
SATION DURIXG 1931 BASED ON POPULATION OF COUNTIES 
OBTAIXED FRO:M 1930 FEDERAL CEI\SUS, IF SUCH CENSUS COM­
PLETED IX 1930. 

SYLLABUS: 
In the event the 1930 federal census is completed in the latter part" of the year 

1930, the compensation of members of boards of electious for the year 1931 should 
be determined as provided in Section 4785-18, General Code, on the basis of the 
population of the county according to the 1930 cmsus. 

CoLL'~llll'S, OHio, February 8, 1930. 

Bureau of Inspection and Superv-ision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLDlEN :-Your letter of recent date is as follows: 

"\Ve respectfully request you to furnish this department with your 
written opinion upon the following matter: 

In your Opinion No. 1256 of December 4th, 1929, it is held that members 
of boards of deputy supervisors and inspectors of elections who continue 
in office after January 1st, 1930, under Section 4785-8, General Code, as 
members of the newly created boards of elections, must be compensated 
on the basis provided in Section 4785-18, General Code; and under your 
Opinion Xo. 1137 of November 1, 1929, it is held that the compensation of 
members of the board of elections of each of the several counties of the 
state for the year 1930, will be governed by the Federal census of 1920. 
Also that if the 1930 census is completed during the year 1930 no change 
can be made in the compensation of such members for that year. 

Question : In the event that the 1930 census is completed in the latter 
part of the year 1930, will the compensation of such board members be 
increased or decreased in accordance with such census for the years 
following 1930 and during the term for which such members are ap­
pointed?" 

Your question involves a consideration of Section 20, Article II of the Ohio 
Constitution, which provides: 

"The general assembly, in cases not provided for in this constitution, 
shall fix the term of office and the compensation of all officers; but no 
change therein shall affect the salary of any officer during the existing term, 
unless the office be abolished." 
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It may be stated at the outset that there is no doubt but that members of 
boards of elections are officers within the meaning of the section above quoted. 

In the case of State, ex rei. vs. Craig, et at., 8 0. N. P. 148, it was held that 
members of boards of deputy state supervisors of elections were not officers 
within the legal definition of that term. The Appellate Court, however, in de­
ciding this case on appeal, 21 0. C. C. 175, apparently conceded the fact that deputy 
state supervisors of elections were officers. \Vhile the opinion of the court does 
not comment on the holding of the lower court to the effect that deputy state 
supervisors are not officers, they are referred to throughout as officers. The 
head notes are as follows: 

"(1) An injunction will not be granted to restrain the county auditor 
from issuing his warrant for the payment of the salaries or compensation 
of certain public officers, on the ground that such officers hold their office 
under an unconstitutional statute. 

(2) Questions involving the title to office can only be determined by 
proceedings in quo warranto." 

The next and more difficult question for determination is whether or not the 
compensation provided in Section 4785-18, General Code, for election board members 
is salary as contemplated in the section of the Constitution here under consideration. 
If it is, the present board members whose terms of office extend beyond the year 
1930 must continue to be compensated on the basis of the 1920 census for the 
remainder of their term, notwithstanding the fact that the 1930 census may be 
completed the latter part of the year 1930. Section 4785-18, General Code, 113 
0. L. 315, provides: 

"The annual compensation of members and clerks of the boards of 
elections shall be determined on the basis of the population of the county 
according to the next preceding federal census, and shall be paid monthly 
out of the appropriations made to the board of elections and upon vouchers 
or payrolls certified by the chairman, or a member of the board designated 
by it, and countersigned by the clerk or in his absence by the deputy· clerk. 
Upon presentation of any such voucher or payroll the county auditor shall 
issue his warrant upon the county treasurer for the amount thereof as in 
the case of vouchers or payrolls for county offices and the treasurer shall 
pay the. same. 

The amount of annual compensation of members of the board shall be 
as follows: twelve dollars for each full one thousand of the first one 
hundred thousand population; eight dollars for each full one thousand of 
the second one hundred thousand; six dollars for each full one thousand 
of the third one hundred thousand; four dollars for each full one thousand 
of the fourth one hundred thousand; and three dollars for each full one 
thousand above four hundred thousand; except that in counties containing 
a registration city or cities an additional compensation of two dollars for each 
full one thousand population in such cities shall be allowed; provided, however, 
that the compensation of a member of the board shall be not less than two 
hundred dollars and shalt not exceed four thousand two hundred dotlars 
annually." 

An early case, which has been frequently cited, defines "salary" as used in 
Section 20, Article II, supra. I refer to the case of Thompson, Relator vs. Phillips, 
12 0. S. 617, wherein the Supreme Court, after quoting the section of the Con­
stitution, held : 
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"It is manifest, from the change of expression in the two clauses of 
the section, that the word 'salary' was not used in a general sense, embracing 
any compensation fixed for an officer, but in its limited sense, of an 
annual or periodical payment for services-a payment dependent on the 
time. and not on the amount of the service rendered." 

Sec also Bl'11edict vs. U. S., 176 U. S. 357, 360. 
The question here becomes whether or not the compensation provided in 

Section 4785-18, supra, is "a payment dependent on the time, and not on the amount 
of the service rendered.'' There is no doubt but that the compensation of board 
members is dependent on time, since it is an annual compensation, but is it a payment 
"not on the amount of the service rendered"? 

Prior to the effective date of Section 4785-18, supra, the compensation of 
deputy state supervisors of elections was provided in Sections 4822 and 4942, General 
Code, and this compensation was held by this office not to be salary within the 
meaning of Section 20, Article II of the Constitution, in an opinion reported in 
Opinions of the Attorney General for 1918, Vol. II, p. 1565, the syllabus of which 
is as follows: 

"The proviSIOns of Section 20 of Article II of the Constitution do not 
apply to members of the board of deputy state supervisors of elections, and 

· they can draw the increased compensation as provided for in Section 4943, 
G. C., ( 107 0. L. 684), even though they were holding office at the time 
said amendment became eft'ective, for the reason that they do not draw 
a salary as therein contemplated, but merely compensation." 

Section 4822, General Code, provided a minimum and maximum annual com­
pensation to be paid to deputy state supervisors, the amount dependent upon the 
number of precincts in a county. Section 4942, General Code, provided additional 
compensation to be paid to each deputy state supervisor in counties containing 
registration cities dependent upon the number of election precincts in such cities. In 
commenting upon whether or not such compensation was salary in the constitu­
tional sense, the then Attorney General, in the above mentioned opinion at p. 1567, 
said: 

"It must be further noted that these persons do not receive a fixed and 
definite salary for services rendered during a fixed term, but receive com­
pensation based upon the number of precincts in the county and in regis­
tration cities, or in other words they receive a compensation to be determined 
by the services they render. The greater the number of precincts in any 
county and in any registration city in the county, the greater would be the 
services rendered by the members of the board." 

Section 4785-18, supra, provides a maximum and mmtmum annual compen­
sation based not upon the number of precincts in a county, but upon the population. 
J f the reasoning in the above opinion that the greater the number of precincts 
in a county the greater would be the services rendered by members of the board, 
is sound and I think it is, certainly the greater the population in a county the 
greater would be the services rendered by members of a board of elections in such 
county. It· would, therefore, seem to follow that compensation based upon the 
number of precincts being compensation upon the amount of services rendered, 
similarly compensation based upon the population would be compensation based 
upon the amount of services rendered. 

The view that the Legislature has sought to provide in Section 4785-18 com-
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pensation rather than salary, as contemplated in Section 20 of Article II of the 
Constitution, is strengthened by the language of the section wherein no reference 
is made to "salary". vVhile perhaps not controlling, the language used must 
certainly be given consideration. In an opinion of my predecessor appearing in the 
Opinions of the Attorney General for the year 1927, VoL II, p. 905, 907, in con­
sidering the provisions of Section 3512, General Code, which refers to the compen­
sation of a justice of the peace, the then Attorney General said: 

"It will be noted that Section 3512, supra, provides that council may 
regulate the compensation of a justice of the peace while the constitutional 
provision referred to provides that the salary of an officer ·during his 
existing term shall not be changed." 

There are other sections of the General Code providing for the pay of certain 
officers upon a basis of population. For instance, Section 2251, General Code, 
provides that judges of the common pleas courts shall receive an annual salary 
of three thousand dollars each, and Section 2252, General Code, provided, before 
amendment by the 87th General Assembly, additional compensation depending upon 
the population of the county in which each judge served "as ascertained by the 
federal census next preceding his assuming the duties of such office." Section 2252, 
General Code, as amended by the 87th General Assembly, provides additional 
compensation for judges of the Common Pleas Courts dependent upon "the popu­
lation of the county in which he resided when elected, as ascertained by the last 
federal census of the United States." 

The salary of prosecuting attorneys is provided by Section 3003, General Code, 
as follows: 

"Each prosecuting attorney shall receive an annual salary of sixty 
dollars for each full one thousand of the first fifteen thousand of the 
population of the county as shown by the federal census next preceding 
his election. * * * " 

In both of these instances, the Legislature has not only seen fit to refer to 
the payment to judges of Courts of Common Pleas and prosecuting attorneys 
as "salary", but has provided a rule whereby this annual salary shall be fixed by 
a consideration of a certain specified federal census, viz., the one next preceding 
the assumption of the duties of office, on the one hand, and the one next preceding 
the election, on the other hand. The compensation of judges of the Courts of 
Common Pleas has been held to be salary within the meaning of Section 20, 
Article II of the Constitution, supra. Zangerlc vs. State, ex rei., 105 0. S. 650. 

I find no reference in Section 4785-18, supra, to a specific federal census that 
shall be taken into consideration in determining the compensation of members of 
boards of elections. It is therein provided that this annual compensation shall be 
determined upon the basis of the population according to the next preceding 
federal census. 

In the case of Gobrecht vs. Cincinnati, 51 0. S. 68, it was held that where 
the compensation of a public officer is fixed by a provision that "each member 
of the board. who is present during the entire session of any regular meeting, and 
not otherwise, shall be entitled to receive five dollars for his attendance", such 
compensation is not salary within the meaning of Section 20 of Article II of the 
Constitution. The court said, after referring to the case of Thompso" vs. Phillips, 
supra, at pp. 72, 73: 
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j;\Ve think the compensation in the case at bar comes within the 
principle of the case cited, although a per diem compensation. It is not, 
within the meaning of the section quoted, 'salary'. Hence, an increase in 
the pay of a member during his term, is not prohibited by the constitution." 

It may be said in considering this case that the Supreme Court has followed 
the Thompson case, supra, in that a payment dependent on the time alone is not 
sufficient to constitute such payment as salary, but that the payment must also 
not be dependent on the amount of the service rendered. 

As heretofore indicated, there is no question but that the payment to members 
of the boards of elections is payment dependent upon the time of the service, 
it being an annual payment, but there is a very serious question as to whether or 
not this payment is dependent upon the amount of the service rendered. I am of 
the view that a provision for compensation of members of boards of elections 
based upon the population as determined by the next preceding federal census 
in which ·no reference is made to any specific federal census is payment dependent 
upon the amount of services rendered. 

Specifically answering your question, I am of the opinion that in the event 
the 1930 federal census is completed in the latter part of the year 1930, the com­
pensation of members of the boards of elections for the year 1931 should be 
determined as provided in Section 4785-18, General Code, on the basis of the 
population of the county according to the 1930 census. 

1507. 

Respectfully, 
GILBERT BETTM.\N, 

Attorney General. 

ADJUTANT GENERAL-RIGHT TO EMPLOY PRIVATE ARCHITECT IN 
CONNECTION WITH ARMORY CONSTRUCTION. 

SYLLABUS: 
The Adjutant General may employ an independent architect under the pro­

'lnswns of Section 2314 of the. General Code to perform the services as 1·equired 
in said section in connection with the construction of an armory. 

Cou.:~mt:s. OHIO, February 8, 1930. 

HoN. A. \V. REYNOLDS, Adjutant General, Columbus, Olzio. 
DEAR SIR :-Your recent communication reads: 

"It is respectfully requested that an opinion be rendered the Adjutant 
General's Department as to the legality of employing an architect under the 
provision of Section 2314 of the General Code, to perform architectural 
services as therein required in connection with the construction of the 
Berea armory. The cost of said services in the amount of $2,825.00 is 
to be paid from Armory Fund, Additions & Betterments. 

It is proposed to expend $50,000.00 for the construction of said armory 
as authorized by Section 5242 of the Ohio Military Code, and the expense 
of said architectural service is to be charged as a part of the cost of said 
construction. 


