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COMPATIBILITY - TOWNSHIP TRUSTEE AND COUNTY 
HIGHWAY EMPLOYEE - INCOMPATIBLE - TOWNSHIP 

TRUSTEE AND COUNTY PROBATION OFFICER-INCOMPAT­
IBLE-§143.41 R.C. 

SYLLABUS: 

1. The elective position of township trustee is incompatible with the position of 
county highway department employee whether the latter position be in the classified 
or unclassified service of the county. 

2. The elective position of township trustee and the position of county probation 
officer are not compatible by reason of Section 143.41, Revised Code. 

Columbus, Ohio, March 16, 1959 

Hon. J. B. O'Brien, Prosecuting Attorney 
Meigs County, Pomeroy, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which asks the following 
questions: 

( 1) Is the elective position of township trustee compatible with 

that of county high:Vay department employee? 

(2) Is the elective _position of township trustee compatible with 

that of county probation officer? 

https://IBLE-�143.41
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The initial step in determining whether or not two particular offices, 

positions or employments are compatible is to ascertain if such dual posi­

tions are authorized or prohibited by statute. 

There is nothing in your request to suggest that the township trustees 

who are employed by the county highway department are so employed in 

unclassified positions under the civil service pursuant to Section 143.08, 

Revised Code. Therefore, in part, your first question resolves itself into 

this: May a person simultaneously occupy the office of township trustee and 

be an employee of the county department of highways in a position which 

falls within the classified civil service? 

An employee in the classified civil service is subject to the provisions of 

Section 143.41, Revised Code, which provides: 

"No officer or employee in the classified service of the state, 
the several counties, cities, and city school districts thereof, shall 
directly or indirectly, orally or by letter, solicit or receive, or be in 
any manner concerned in soliciting or receiving any assessment, 
subscription, or contribution for any political party or for any 
candidate for public office; nor shall any person solicit directly or 
indirectly, orally or by letter, or be in any manner concerned in 
soliciting any such assessment, contribution, or payment from any 
officer or employee in the classified service of the state and the 
several counties, cities, or city school districts thereof; nor shall 
any officer or employee in the classified service of the state, the 
several counties, cities, and city school districts thereof, be an 
officer in any political organization or take part in politics other 
than to vote as he pleases and to express freely his political 
opinions." 

The office of township trustee is an elective office pursuant to Section 

505.01, Revised Code, and there can be no question that such an office is 

obtained by taking part in politics within the meaning of Section 143.41, 

supra. See Opinion No. 1014, Opinions of the Attorney General for 1951, 

p. 854, and Opinion No. 4058, Opinions of the Attorney General for 1954, 

p. 367. 

Therefore, an individual may not, without violating the provisions of 

Section 143.41, supra, simultaneously (1) be employed by the county high­

way department, when such employment falls within the classified civil 

service, and (2) hold the office of township trustee. 

Assuming that certain of the township trustees are employed under an 

unclassified civil service status in the county highway department, the 
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question as to compatibility must be approached from a different direction 

because there are no statutory provisions expressly prohibiting such em­

ployment. 

There are no definite and uniform common-law standards established 

for making the determination of whether or not one position is compatible 

with another; however, there are certain tests helpful in making such a 

determination. In State, v. Gebert, 12 O.C.C. (N.S.), 275, the court 

stated: 

"Offices are considered incompatible when one is subordinate 
to, or in any way a check upon the other; or when it is physically 
impossible for one person to discharge the duties of both." 

To effectively make use of this test it is necessary to consider the 

relative functions of each office, that is, what is the scope of activity of the 

board of township trustees in relation to that of the county highway depart­

ment. We may first bear in mind that the county highway department is 

under the supervision of the county engineer and is supported by funds 

appropriated by the board of county commissioners. 

Pursuant to Section 5571.01, Revised Code, the board of township 

trustees may, "construct, reconstruct, resurface or improve any public road 

or part thereof under its jurisdiction or any county road, intercounty high­

way, or state highway within its township," and pursuant to Section 

5571.02, Revised Code, the board of township trustees has control of the 

township roads and is obligated to keep them repaired. Furthermore, pur­

suant to this section the trustees may, with the consent of the county com­

missioners and state highway director, maintain and repair county and 

state highways in the township. 

Pursuant to Section 5555.02, Revised Code, and Section 5543.01, 
Revised Code, the county engineer with funds provided by the county com­

m1ss10ners has essentially the same powers and duties relating to county 
roads. 

The question, then, is whether the duties involved in the two positions 

in any way conflict with one another within the meaning of the test noted 

above. Keep in mind that township trustees are charged by statute with 

the duty of keeping township roads in repair pursuant to Section 5571.10, 
Revised Code. See Gause, v. Peeler, et al., 41 Ohio App., 192. 

It is obvious that under Section 5571.02, supra, there is a conflict of 

interest. The township trustees may deal directly with county commis-
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sioners relating to roads located in the township, that is to say, the board 

of township trustees and the county commissioners may contract with one 

another as to duties each subdivision will assume as to maintenance and 

repair of county roads within the township. In such transactions it is 

imperative that the officers are in no capacity subservient to one another. 

Furthermore, under Section 5573.01, Revised Code, the township 

trustees may deal directly with the county engineer with regard to road 

improvement, in that the county engineer acts in behalf of the board of 

township trustees in the preparation of surveys, plans, profiles, cross sec­

tions, estimates, and specifications relating to proposed road improvement, 

and they may work together in making a selection where alternate plans 

are submitted. In such transactions the officers ought not be subservient to 

one another in any capacity. 

Furthermore, pursuant to Section 5555.43, Revised Code, the town­

ship trustees and the county commissioners may deal with one another as 

to cost of road improvement, that is to say, the board of township trustees 

and the county commissioners may contract regarding the proportion of 

cost to be assumed by each subdivision relating to improvements made in 

the township area. Once again it is imperative that the persons in these 

offices are not subservient to the other in any capacity. 

In each of these cases it would be possible for the county to exert 

influence upon the trustees employed in the county highway department 

relating to the activities carried on between the two subdivisions. Obviously, 

the township trustees, as individuals working for the county highway de­

partment, are subordinate to the county commissioners, therefore, such 

conflict comes directly within the terms of the test set forth in State, v. 

Gebert, supra. 

In the light of the above it is unnecessary for me to consider whether 

or not there is any impossibility of performance as to the two duties. 

On the basis of this authority and reasoning it is my opinion that a 

township trustee can not also be an employee of a county highway depart­

ment, notwithstanding that such employment may be either classified or 

unclassified under the civil service. 

With regard to the question as to whether a township trustee may 

serve as a probation officer, I invite your attention to Section 2301.27, 

Revised Code, which in pertinent part provides: 
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"* * * All positions within such department of probation shall 
be in the classified service of the civil service of the county." 

As a result of this provision Section 143.41, supra, is directly applicable, 

and the positions are thus not compatible. 

Accordingly, it is my opinion and you are hereby advised that: 

( 1) The elective position of township trustee is incompatible with 

the position of county highway department employee whether the latter 

position be in the classified or unclassified service of the county. 

(2) The elective position of township trustee and the position of 

county probation officer are not compatible by reason of Section 143.41, 
Revised Code. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




