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OPINION NO. 70-006 

Syllabus: 

A non-certified school employee employed under a contract 
to work 180 school days as an elementary school secretary or 
as a teacher's aid is entitled to the paid holidays provided 
in Section 3319,087, Revised Code, 

To: J. Richard McMannis, Median County Pros. Atty., Median, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, January 22, 1970 

I have your request for my opinion concerning th~ allow­
ance of paid holidays to non-certified or non-teaching school 
personnel in your county. You state that the written contract 
of such personnel with the board of education provides a be­
ginning effective date of September 2, 1969, and for termina­
tion of the contract at the close of the 1969-1970 school year, 
covering a total of 180 days, compensation being payable at a 
stipulated amount per diem. 
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Your question first makes references to Section 3319.087, 
Revised Code, and then reads as follows: 

"Is a noncertified school employee 

employed under a contract to work 180 

school days as an elementary school secre­

tary or a teachers' aid, entitled to paid 

holidays?" (Emphasis added) 


You quote Section 3319.087, supra, reading in part as 
follows: 

"* * */A/11 regular non-teaching school 

employees,-whether salaried or compensated 

on an hourly or per diem basis, are entitled 

to a minimum of the following holidays for 

which they shall be paid their regular salary 

or their regular rate of pay provided such 

holidays fall during the normal work week of 

the employee: New Year's day, Memorial day, 

Independence day, Labor day, Thanksgiving day, 

and Christmas day of each year.***" 


First, it is to be noted that a teacher's aid is, under 
the provisions of recently enacted Section 3319.088, Revised 
Code, termed an educational aid and is defined as a non-teach­
ing employee. Thus, both the elementary school secretary and 
the teacher's aid referred to in your question are non-teaching 
employees as the term is used in Section 3319.087, supra. 

I interpret the underlining of the figures and words 11 180 
school days" in the context of your question to indicate your 
concern as to whether the employment contract covers a sufficient 
portion of the calendar year to entitle the described non-teach­
ing employees to be deemed "regular" non-teaching school em­
ployees and thus fall within the holiday provisions of Section 
3319.087, supra. Section 3313.48, Revised Code, provides that 
one hundred and seventy-six instruction days shall comprise the 
minimum school year. It follows that a school contract encom­
passing 180 days provides for employment for a full school year 
as defined by statute. A non-teaching employee working under 
such a contract is in the full sense a regular non-teaching 
school employee as that term is used in Section 3319.087, supra, 
and is entitled to the allowance of the paid holidays provided in 
that section. Section 3319.087, su84a, must be distinguished 
from the purposes of Section 3319.0 , Revised Code, wherein a 
two W'7et,;s' vacation leave with pay is provided for full-time 
non-teaching school employees. In such case, the employee must 
be in service for not less than eleven months in each calendar 
year. 

It is my opinion, therefore, and you are so advised that 
a non-certified school employee employed under a contract to 
work 180 days as an elementary school secretary or as a 
teacher's aid is entitled to the paid holidays provided in 
Section 3319.087, Revised Code. 




