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EDUCi\TION-TEACHERS, SALARY AND EXTRA ALLOW­

ANCES-§3319.08 R.C.-RULES AND REGULATIONS-ADDI­

TIONAL GRADUATE WORK, PROFESSIONAL ACTIVITY. 

SYLLABUS: 

A board of education of any city, exempted village or local school district is 
authorized by Section 3319.08, Revised Code, to assign to teachers additional duties 
beyond their regular teaching duties and to compensc:te such teachers for the per­
formance of the said assignee\ duties; therefore, it is within the sound discretion of a 
board of ecbcation to determine the nature and scope of the duties which may reason­
ably improve the schools within the district and to adopt rules and regulations pro­
viding for additional compensation from the funds of the school district for a limited, 
but fixed or determinable period of time, ior teachers employed by the said board of 
education who take additional college work at the graduate level or who engage in 
certain well-defined cultural or professional activities, with the knowledge and 
approval of the said board of education. 

Columbus, Ohio, December 10, 1958 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads in part as follows: 

''One of cur State Examiners has questioned the legality of 
certain salary increases provided for by the rules and regulations 
adopted by the M City School District. The Merit Provisions upon 
which increment salary increases are predicated are as foilows: 

"1. A teacher with a tfaster's Degree, after completing three 
(3) years of service in :.1 City Schools, shall receive 
$100 for the first ten ( 10) additional hours of graduate 
level work and an additional $100 for ten (10) more 
hours of graduate level work. 

"2. A $35.00 increase for four years for every signed article 
published in a professional magazine, or a professional 
article published in a trade periodical. 

"3. $60.00 to $250.C0 increase for one-year period for sum­
mer travel experience. Application to be made in ad­
vance to the Superintendent of Schools and the Chairman 
of the Board Education's Personnel Committee, who 
will make recommendations for approval to the Board of 
Education. 
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"4. $35.00 increase for one year for any one special profes­
sional meeting attended during the year. Application to 
be made to the Superintendent of schools for the Board 
of Education's approval. 

"5. $60.00 increase for any office held in a district, state or 
national professional organization. Increase to last for 
the duration that the office is held. Recommendation for 
qualification to rest with the Board of Education. 

"Accordingly, it is respectfully requested that you give a for­
mal opinion on whether or not the Merit Provisions established 
by the M City Board of Education, which provides for salary in­
creases can lawfully be made from the funds of the Board of Edu­
cation." 

At the outset it should be noted that the General Assembly has vested 

in the separate boards of education of the school districts of Ohio the power 

to fix the salary schedules, subject to a minimum prescribed by law, and 

to increase the salaries for the teachers in the schools in the district. Sec­

tion 3317.06, Revised Code, by Divisions A to E, inclusive, establishes a 

minimum salary schedule, based upon educational qualifications, for teach­

ing personnel employed in the public schools, and then concludes with this 

paragraph: 

"Such salary schedule shall be considered a 1111111rnum pay 
scale for teachers in this state and board of education may estab­
lish salary schedules in excess of these pay ranges comrn~nsurate 
with local and state tax resources and teaching experience." 

The pertinent sections of Chapter 3319., Revised Code, grant broad 

authority to boards of education to provide for increases in teacher salaries. 

Section 3319.08, Revised Code, reads in part as follows: 

"The board of education of each city, exempted village, and 
local school district shall enter into contracts for· the employment 
of the teachers and shall fix their salaries which may be increased 
but not diminished during the term for which the contract is made, 
except as provided in section 3319.12 of the Revised Code. Such 
boards may include in such contract duties beyond the regular 
duties and for such additional duties the salary of the teacher may 
be supplemented. Such boards may discontinne at any frme the 
assignments of special duties beyond tlze regular classroom teach­
ing duties and the supplemental salary allowed for snch additional 
duties shall be discontinued upon relief from such additional du­
ties. In addition to supplemental salary payments as provided in 
this section, such boards of education may gra-nt salary increases 
at any time without the imposition of additional duties. * * *" 
( Emphasis added) 
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Section 4842-7, General Code, which was the predecessor to Section 

3319.08, Revised Code, was amended by 97th General Assembly in 1947, 

122 Ohio Laws, 787. It was by this admendment that boards of education 

were specifically empowered to increase teacher salaries at any time with­

out the imposition of additional duties. 

Section 3319.12, Revised Code, also manifests the legislative intention 

that boards of education may increase teacher salaries. That section pro­

vides in part: 

"Each board of education shall cause notice to be given an­
nually not later than the first clay of July to each teacher who 
holds a contract valid for the succeeding school year, as to the 
salary to be paid such teacher during such year. Such salary shall 
not be lower than the salary paid during the preceding school year 
unless such reduction is a part of a uniform plan affecting the en­
tire district. This section does not prevent increases of salary 
after the board's annual notice has been given." 

In your inquiry you have asked whether the salary increases estab­

lished by the merit provisions may lawfully be paid from funds of the 

board of education. I conclude that your question stems from the fact that 

these salary increases are not permanent or continuing in nature; in some 

instances it appears that only one additional payment is contemplated while 

in others the increase is to be in effect for a fixed or determinable period 

of time. A salary once fixed by contract between an employing board of 

education and a teacher may be reduced only as provided by law. As shown 

by the s·tatutory provisions quoted hereinbefore, a salary may be less than 

that received by the teacher during the preceding year when such reduction 

is part of uniform plan affecting the entire district, or a salary reduction 

may be effected by the discontinuance of additional duties which have been 

assigned to an individual teacher and for which he has been compensated. 

It then becomes necessary to determine whether the merit provisions in 

question provide for additional duties for which supplemental salaries may 

be paid in accordance with Section 3319.08, Revised Code. 

Section 3319.08, Revised Code, manifestly vests in the board of edu­

cation of each city, exempted village, and local school district the power to 

assign teachers duties in addition to the ordinary classroom teaching duties 

and to compensate them for performing such additional duties. I find no 

statutory limitation upon the nature and scope of such additional duties, 

and I therefore conclude that a board of education must in the exercise of 
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its sound discretion determine what additional duties so properly further 

the basic educational purposes of the public schools in the district that 

teachers may be assigned to perform such duties and be compensated there­

for. I concur with the following statement which appears at page 13, Opin­

ion No. 1080, Opinions of the Attorney General for 1952, p. 11 : 

"As to the second question of whether the particular duties 
described are proper ones to be compensated, that question must 
be answered in the first instance by the board of education. The 
board's decision on such a question can be upset only if it has 
abused its descretion by providing pay for an activity that has no 
reasonable connection with a proper school system. I do not be­
lieve that the activities of cheer leader coach, manager of athletics, 
dramatic coach, and advisor for a high school paper are so far 
removed from proper school activities that providing extra pay 
for them amounts to an abuse of the board's discretion. Rather, 
I find that question to be well within the province of the board." 

The second paragraph of the syllabus, Opinion No. 1080, supra, reads: 

"The determination of those extra-curricular student activi­
ties for whose supervision the salary of a teacher will be supple­
mented is within the discretion of the board of education employing 
said teacher." 

The facts which you have presented show that the board of education 

has adopted rules and regulations establishing the increased salary sched­

ule described in your inquiry. This being true, it seems quite apparent that 

the said board looks upon the educational, professional and cultural activi­

ties included in the merit provisions as enhancing the value of teachers to 

the school district and, in turn, improving, from an educational point of 

view, the schools in the district. It is beyond the scope of my office to rule 

as a matter of law that these pursuits have no reasonable relationship to 

the management and operation of the schools in the district and that the 

board may not determine that they are additional duties which may prop­

erly be assigned to a teacher and taken into consideration when fixing the 

salary for such teacher for a fixed or determinable period of time. 

Boards of education are, of course, creatures of statute and have only 

such power as the statutes have conferred, together with such implied pow­

ers as are necessary for carrying out the powers expressly granted. This 

language is found in 36 Ohio Jurisprudence, 188: 

"The board of education has but limited corporate powers. 
Although it has been said that under the present school laws 
boards of education are given almost unlimited powers, their au-
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thority is derived solely from statute, both duties and authority 
being clearly defined by legislation, and is limited strictly to such 
powers as are expressly granted or clearly implied." 

A board of education is, however, expressly empowered by Section 

3319.08, Revised Code, to compensate teachers for performing assigned 

duties in addition to the regular teaching duties and to discontinue the 

said additional compensation when teachers are relieved of such additional 

duties. 

Thus, it is my opinion and you are advised that a board of education 

of any city, exempted village or local school district is authorized by Sec­

tion 3319.08, Revised Code, to assign to teachers additional duties beyond 

their regular teaching duties and to compensate such teachers for the per­

formance of the said assigned duties; therefore, it is within the sound dis­

cretion of a board of education to determine the nature and scope of the 

duties which may reasonably improve the schools within the district and 

to adopt rules and regulations providing for additional compensation from 

the funds of the school district for a limited, but fixed or determinable 

period of time, for teachers employed by the said board of education who 

take additional college work at the graduate level or who engage in certain 

well-defined cultural or professional activities, with the knowledge and ap­

proval of the said board of education. 

Respectfully, 

\i\T1LLIAM SAXBE 

Attorney General 




