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OPINION NO. 70-110 

Syllabus: 

Hours for which a state employee is compensated, but during 
which he does not actually work because of sick leave, vacation 
leave, or the occurrence of a holiday, should not be computed as 
"work hours" for the purpose of determining the eligibility of 
said employee for pay at the overtime rate prescribed by Section 
143.11, Revised Code. 

To: Lloyd Goggin, Vice Pres. for Finance and Business Affairs, Miami Univer­
sity, Oxford, Ohio 

By: Paul W. Brown, Attorney General, August 27, 1970 

Your request for my opinion regarding Section 143.11, Re­
vised Code, presents, in substance, the following question: Are 
hours for which a state employee is compensated, but during 
which he does not actually work because of sick leave, vacation 
leave, or the occurrence of a holiday, to be computed as "work 
hours" for the purpose of determining the eligibility of said 
employee for pay at the overtime rate prescribed by Section 143.­
11, Revised Code? 

Section 143.11. supra, provides in pertinent part: 

"Forty hours shall be the standard work week 

for all employees whose salary or wage is paid in 

whole or in part by the state. When an employee 

who is paid at an hourly rate of less than four 

dollars and forty cents is required by an autho­

rized administrative authority to work more than 

forty hours in any seven day period, he shall be 

compensated for such time worked, except as other­

wise provided in this section, at one and one-half 

times his regular rate of pay." 


The first sentence of Section 143.11, supra, establishes a 
standard work week of forty hours for all state employees. The 
second sentence refers only to those employees who are paid at 
an hourly rate of less than four dollars and forty cents and pro­
vides that said employees shall be compensated at the prescribed 
rate when required to work hours is excess of those scheduled in 
accordance with the forty hour standard. 

As your letter suggests, the term "hours", as employed in 
the first line of the statute, is subject to two possible inter­
pretations. "Hours" might be read to mean hours which an employee 
actually works; in which case an employee, in order to qµalify 
for the overtime benefit, must have already reudered forty hours 
of actual service. However, "hours" might also be interpreted to 
mean hours for which an employee is compensated; in which case 
sick leave, vacation leave, or paid holiday time would be computed 
along with hours of actual service in determining an employee's 
eligibility for overtime pay. 
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The term "hours", as it is used in this section, is not de­
fined by statute, nor does research reveal a judicial interpre­
tation as to its operative effectr but an examination of the rel­
evant federal authority indicates that Section 143.11, supra. 
should be interpreted to mean that an employee must actually ren­
der forty hours of service before he qualifies for the overtime 
benefit. . 

In Maryland v. Wirtz, 392 U.S. 183, 88 S. Ct. 2017, 20 L. 
Ed. 2d 1020 (1968), the United States Supreme Court held that 
the minimum wage and maximum hours amendments to the Fair Labor 
Standards Act extended coverage to employees of schools and hos­
pitals including those operated by states or their subdivisions 
upon a finding that such institutions were engaged in interstate 
commerce. Section 207, Title 29, U.S.C.A., contains the over­
time provision of the Fair Labor Standards Act and provides for 
compensation at one and one-half times the regular rate for em­
ployees who are employed for a workweek of longer than forty 
hours. The federal cases construing this section have uniformly 
held that an employee must actually work forty hours before he is 
eligible for compensation at one and one-half times the normal 
rate. For example, sick leave hours were held not to be included 
in the forty hour total in Marchant v. Sands, Taylor & Wood Co., 
D.C. Mass. 1948, 75 F. Supp. 783. Similarly, vacation time was 
held not to be properly computed in determining overtime eligi­
bility in Sawyer v. Selvig Mfg. Co., D.C. Mass. 1947, 74 F. Supp. 
319. It would appear that the same rule should apply to paid 
holidays. 

Although the Maryland v. Wirtz, supra, decision is only ap­
plicable to employees of institutions which may be engaged in 
interstate commerce, it would seem that in the interest of con­
sistency in administering the Fair Labor Standards Act and Sec­
tion 143.11, supra, both should be given the same construction. 
An administrative authority will thereby avoid the necessity of 
determining what is interstate commerce and what is not, and the 
individual state employees will receive equitable treatment. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
hours for which a state employee is compensated, but during which 
he does not actually work because of sick leave, vacation leave, 
or the occurrence of a holiday, should not be computed as "work 
hours" for the purpose of determining the eligibility of said em­
ployee for pay at the overtime rate prescribed by Section 143.11, 
Revised Code. 




